Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Siemens EQ6 S700 - wyciek wody do tacki ze zbiornika

tomekgromowski 12 Dec 2021 17:33 1185 20
    tomekgromowski
    Level 2  
    Witam.
    Mam ekspres Siemens EQ6 s700. Od pewnego czasu robi 1/3 filiżanki kawy, reszta wody wycieka do tacki. Po zdjęciu obudowy widzę delikatny wyciek z elektrozaworu, ale stróżka leci z zbiornika pod elektrozaworem nr 0429.
    Czy elektrozawór do wymiany? Czy może coś przytkane. Rozbieram pierwszy raz i trochę mnie przeraża rozbieranie wszystkiego na czynniki, a może to jakaś pierdoła.
    Z góry dzięki za pomoc.
    sorier
    Level 28  
    Masz na myśli zawór ceramiczny? Do tego zbiorniczka dochodzą dwa wężyki, jeden to przelew z zaworu ceramicznego, a drugi z pompy wody. Chociaż bardziej prawdopodobna jest awaria zaworu.
    Wymiana nie jest specjalnie skomplikowana.
    tomekgromowski
    Level 2  
    Dokładnie widać jak i woda leci ze zbiorniczka do tacki, tak jak by zawór blokował i i ponad połowa wody jest w tacce. Wyjąłem tackę, poblokowalem sensory i wszystko widać. Pytanie tylko dlaczego leci tędy a nie do zaparzacza.
    sorier
    Level 28  
    Zawór jest nieszczelny. Wyciek trafia wężykiem do zbiorniczka i dalej do tacki.
    tomekgromowski
    Level 2  
    Czyli jednak wymiana. Zatem zamawiam i dam znać po wymianie.
    ZbigniewStanisawski
    Level 6  
    Kurcze mam ten sam problem ze troszeczkę kawy leci do kubka a 4/5 wody leci do tacki odpływem ze zbiorniczka wyrównawczego pod zaworem.
    Wczoraj wymieniłem nowy zawór i nic się nie zmieniło, woda tak samo wylatuje do tacki.
    Co to może być za problem?
    sorier
    Level 28  
    Który zawór wymieniłeś?
    ZbigniewStanisawski
    Level 6  
    Zawór ceramiczny wymieniłem. Pocieknie woda po ściance jakby z pod niego gdzy zaparzać na koniec wysypuje fusy ale to tylko troszeczkę wody tak jakby z tej uszczelki gdzie wsuwa się króciec zaparzacza w zawór ceramiczny. Ale tam dołem leci ciurkiem przez cały proces robienia kawy, leci z tego zbiorniczka wyrównawczego co jest na dole pod zaworem i ma tam wyjście do tacki ociekowej. Wygląda to jak na filmiku.
    sorier
    Level 28  
    Zawór pracuje? Słychać jego silniczek? Spienianie mleka i wszytko inne działa?
    ZbigniewStanisawski
    Level 6  
    W sumie nie wiem czy go słychać. Rano sprawdzę. Mleka nie spienia. Leje mleko ale tylko je podgrzewa, nie spieniał na starym zaworze teraz nie sprawdziłem. Też sprawdzę rano. Wcześniej wymieniłem dysze wylewki spieniacza mleka na nowy ale to nie pomogło i też nie spieniał mleka. Rano sprawdzę wszystko i napisze co i jak
    tomekgromowski
    Level 2  
    U mnie przy wymianie zaworu ceramicznego odpiąłem wężyk od zaworu chyba ciśnieniowego. Wyskoczyła sprężyna i gumowy zaworek. Oczywiście zamontowałem go odwrotnie, jak się komuś spieszy 😁, i jedną kawę robił ok, a potem większość wody szła do tacki. Zamontowałem gumkę prawidłowo i teraz jest ok. Mówię o tłumiku ciśnienia, tak to chyba się nazywa.
    ZbigniewStanisawski
    Level 6  
    Mi tam nic nie wyskoczyło raczej, nie zauważyłem przynajmniej

Dodano po 2 [godziny] 19 [minuty]:

sorier wrote:
    Zawór pracuje? Słychać jego silniczek? Spienianie mleka i wszytko inne działa?

Zrobiłem latte dzisiaj i mleko ładnie teraz po wymianie zaworu ceramicznego widzę że spienia lecz ani kropla kawy nie wlatuje już do szklanki wszystko dołem do tacki leci. Przy płukaniu po włączeniu i wyłączeniu ekspresu ani kropla dyszami nie wyleci wody również. Przy czarnej kawie odrobina kawy leci do kubka. Filmik załączony.
    Nie mogę wyczuć czy silniczek zaworu działa
    sorier
    Level 28  
    Zawór przelewowy na pompie przepuszcza, nr. 0407 na schemacie. Pytanie dlaczego, czy zawór przelewowy jest uszkodzony czy zawór ceramiczny blokuje przepływ i ciśnienie tak wzrasta, że otwiera zawór przelewowy. Obstawiam to pierwsze, bo zawór ceramiczny wymieniłeś na nowy, a na starym miałeś to samo (jeżeli dobrze zrozumiałem?).
    ZbigniewStanisawski
    Level 6  
    Tak, na starym miałem dokładnie to samo co teraz na nowym.
    Tylko jak powiedziałeś jeszcze o sprawdzeniu spieniania to to się zmieniło po wymianie zaworu. Wcześniej łał tylko ciepłe mleko i nie mogłem też z tym się uporać a teraz zrobiłem latte i spienia ładnie mleko tylko kawy nic nie leje już do latte

Dodano po 2 [minuty]:

sorier wrote:
    Zawór przelewowy na pompie przepuszcza, nr. 0407 na schemacie. Pytanie dlaczego, czy jest uszkodzony czy zawór ceramiczny blokuje przepływ. Obstawiam to pierwsze, bo zawór ceramiczny wymieniłeś na nowy, a na starym miałeś to samo (jeżeli dobrze zrozumiałem?).

To mówisz że ten zawór 0407 może być problemem?
    To go zamówię i tą uszczelkę pod nim chyba od razu również co?
    sorier
    Level 28  
    Zdejmij wężyk z zaworu przelewowego podczas parzenia i sprawdź czy przepuszcza. Nie powinien.
    ZbigniewStanisawski
    Level 6  
    W sumie to są objawy takie jakby przez podgrzewacz szło zbyt mało wody bo po zakończeniu procesu parzenia jak zaparzać wysypuje fusy to para z niego wystrzeliwuje i też z dysz syczy para jakby było zbyt mało wody i zmieniała się przez to w parę w podgrzewaczu
    sorier
    Level 28  
    To by się zgadzało, bo woda zamiast z pompy do podgrzewacza trafia do zbiorniczka i dalej do tacki ociekowej. Wody jest za mało w podgrzewaczu więc się gotuje. Dziwne tylko że ekspres nie wywala żadnego błędu, coś wyjątkowego w siemensie ;)
    ZbigniewStanisawski
    Level 6  
    sorier wrote:
    Zdejmij wężyk z zaworu przelewowego podczas parzenia i sprawdź czy przepuszcza. Nie powinien.

To 0407 to jest zawór przelewowy tak?
    Są dwa wężyki do niego podłączone tj czerwony który idzie do podgrzewacza i przezroczysty który odzie do zbiorniczka wyrównującego.
    To mam zdjąć ten czerwony tak?

Dodano po 4 [minuty]:

ZbigniewStanisawski wrote:
    sorier wrote:

To 0407 to jest zawór przelewowy tak?
    Są dwa wężyki do niego podłączone tj czerwony który idzie do podgrzewacza i przezroczysty który odzie do zbiorniczka wyrównującego.
    To mam zdjąć ten czerwony tak?

W sumie wężyk przelewowy to ten przeźroczysty chyba jest, jeśli tak to widać że leci nim woda podczas procesu przenia bo widać w nim jak płyną bąbelki powietrza🤔
    sorier
    Level 28  
    Wężyk nr. 0428, przezroczysty.

0407 to zawór przelewowy/zawór bezpieczeństwa/tłumik pulsacji - różnie to można nazwać.
    ZbigniewStanisawski
    Level 6  
    To bez zdejmowania go widać że leci nim pełną rurką wodą do zbiorniczka

Dodano po 4 [minuty]:

Więc wymieniać 0427 to będzie prawdopodobnie przyczyną problemów mojego ekspresu? 🤗
    ZbigniewStanisawski
    Level 6  
    sorier wrote:
    Wężyk nr. 0428, przezroczysty.

0407 to zawór przelewowy/zawór bezpieczeństwa/tłumik pulsacji - różnie to można nazwać.

Część dzisiaj dotarła, od razu wymieniłem wszystko i robi się super kawusia i nawet piękne latte 😊 jak w nowym ekspresie🤭
    Problem rozwiązany,
    Dziękuję wszystkim za pomoc a tobie najbardziej👍💪
    Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam