Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmiana podłączenia płyty indukcyjnej: z 230V 2 Phase 2N~ na 220-240V ~ z zabezpieczeniem 32A

panelektryk32 13 Dec 2021 00:52 2424 65
Buderus
    CYRUS2
    Level 43  
    CYRUS2 wrote:
    Nią są błędem. , Zabezpieczają przewód - nie odbiorniki.
    Płyta indukcyjna to dwa niezależne odbiorniki jednofazowe.
    kortyleski wrote:
    Zależne. Bo mają wspólne N podprowadzone jedną żyłą 2,5mm.
    Nje kolego nie mają wspólnego N.
    Mają oddzielne N.
    Post #1 rys. 2Phase N~.
    kortyleski wrote:
    Oba B16 zespolone bo taka płyta jednak jest integralnym urządzeniem i awaria ma odłączyć całkowicie zasilanie.
    Jak jedna połówka się uszkodzi to cała płyta ma nie pracować ?
    Dlaczego ?
    Tylko dlatego, że tak jest w silniku 3f ?
  • Buderus
    zbich70
    Level 43  
    panelektryk32 wrote:
    Dodatkowo zamierzam teraz zmienić zasilanie rozdzielnicy na trójfazowe 10 kW
    Dlaczego 10kW? Dostaniesz przedlicznikowe po 16A na fazę.

Dodano po 3 [minuty]:

CYRUS2 wrote:
    Mają oddzielne N.
    Post #1 rys. 2Phase N~.
    Post #1, zdjęcie Autora: N zasilania jest jedną żyłą (niebieską), żyła szara nie jest wykorzystana.
    panelektryk32
    Level 9  
    W warunkach przyłączenia od Tauronu dostałem że ma to być zabezpieczenie bez członu zwarciowego, charakterystyka znamiona ma być jedno zabezpieczenie na 3 fazy 16A. Czy to nie za mało? Dodam jeszcze że gdy wymienię rozdzielnice to zamienię te dwa S na trójfazowy B16, jak podłączyć wtedy płytę? I czy narazie zostawić płytę jak jest i zmienić połączenie dopiero gdy wymienię zasilanie na trójfazowe? Czy jednak zmodernizować tak aby użytkowanie płyty było bezpieczne oraz aby nie naruszyć instalacji.
    zbich70
    Level 43  
    panelektryk32 wrote:
    ma być jedno zabezpieczenie na 3 fazy 16A. Czy to nie za mało?
    W tej chwili masz 25A na jednej fazie, czyli 5,8 kW. Zmieniając zasilanie na trójfazowe, ale jednocześnie redukując zabezpieczenie do 16A, niby masz 11 kW, ale tylko 3,7 kW na każdej fazie z osobna. A to pewne ograniczenie.
    Skoro już występujesz o zwiększenie mocy i trzy fazy, to bierz tyle, żeby mieć 3x25A, czyli ok. 17kW.
    Pawelelemonter
    Level 20  
    panelektryk32 wrote:
    W warunkach przyłączenia od Tauronu dostałem że ma to być zabezpieczenie bez członu zwarciowego, charakterystyka znamiona ma być jedno zabezpieczenie na 3 fazy 16A. Czy to nie za mało? Dodam jeszcze że gdy wymienię rozdzielnice to zamienię te dwa S na trójfazowy B16, jak podłączyć wtedy płytę? I czy narazie zostawić płytę jak jest i zmienić połączenie dopiero gdy wymienię zasilanie na trójfazowe? Czy jednak zmodernizować tak aby użytkowanie płyty było bezpieczne oraz aby nie naruszyć instalacji.
    Pierwsza sprawa bo nie mogę znależć informacji. w jakim układzie masz zasilanie .Czy jest to TN. Bo rozłącznik bezpiecznikowy 3P+N może wskazywać TT. A wtedy stosujemy inny system zabezpieczeń. Dobrze by było żeby ogranicznik mocy był 25 amperów. Wtedy z czystym sumieniem mógłbyś zabezpieczać obwody wyłącznikami nadmiarowoprądowymi 16 amperów. Chociaż tu pozostaje pytanie o selektywność zwarciową z wkładkami 32 amperowymi rozłącznika bezpiecznikowego.

Jeżeli masz układ TN i obwody nie idą przez łazienkę zastosuj do tego przewodu zabezpieczenie nadmiarowoprądowe 3P. Podłącz żyłę zółtozieloną PE do szyny PE w rozdzielnicy. Na szarą żyłę naciągnij niebieską koszulkę termokuczliwą. Od tej pory będzie funkcjonować jako żyła neutralna. Żyły niebieską i szarą podłącz do bloku rozdzielczego dla żył neutralnych. Do wyłącznika nadmiarowoprądowego 3P podłącz zasilanie za pomocą dwóch przewodów w twoim przypadku przy zabezpieczeniu przedlicznikowym 25 amperów minimum 6 mm2 podłączonych do bloku rozdzielczego fazowego. Ewentualnie możesz też zasilić go szyną fazową. Jeden styk wyjściowy będzie nieczynny. Do dwóch pozostałych podłącz żyłę brązową i czarną. Sprawź schemat połączeń dla indukcji. Następnie zakładając że masz standardowy schemat podłączenia płyty tak samo podłącz w indukcji. Czyli PE do żyły PE przewodu indukcji. Pamiętaj że żyła zielonożółta PE powinna być dłuższa od pozostałych. Żyły niebieska i szara z naciągniętą niebieską koszulką do żył neutralnych a żyły brązowa i czarna do żył fazowych.

Prawidłowo podłączona płyta powinna mieć wyłącznik serwisowy czyli rozłączać wszystkie tory także N. Jednak jedyna opcja w naszym kraju dla podłączeń 4P czy 3P+N to aparat na szynę TH o szerokości maksymalnie dwóch pól i ozdobna obudowa natynkowa lub podtynkowa Simon 500.
    W płycie jeżeli masz ograniczenie mocy to je włącz.

Przy zasilaniu trójfazowym żyłę PE przewodu 5x2.5 mm2 podłączysz do szyny PE. Przewód neutralny będzie tylko jeden czyli niebieski i zostanie podłączony do bloku rozdzielczego dla przewodów N. Wyłącznik nadmiarowoprądowy 3P zasilany będzie tym razem trzema przewodami, każdy dla innej fazy najlepiej wyprowadzonymi z bloku rozdzielczego dla trzech faz . Do tego wyłącznika nadmiarowoprądowego będą podłączone żyły fazowe czyli czarna brązowa i szara obwodu indukcji . Jeżeli będzie wyłącznik serwisowy to będzie wówczas 3P+N. Jeżeli będziesz chciał mieć na tym obwodzie RCD to najlepiej jeżeli będzie to RCBO 3P+N. Do podłączenia indukcji wykorzystasz żyłę ochronną ,jedną neutralną i dwie żyły fazowe. Połącz żyły PE przewodu wtynkowego i przewodu indykcji . Żyłę neutralną przewodu wtynkowego połącz z dwiema żyłami neutralnymi przewodu zasilającego indukcję. Oczywiście żyły Pe powinne być dłuższe od pozostałych. Żyły neutralne powinny być krótsze niż żyły PE ale dłuższe od żył fazowych. Następnie połączysz ze sobą dwie żyły fazowe przewodu wtynkowego z dwiema żyłami fazowymi przewodu zasilającego indukcję. Trzecią żyłę fazową przewodu wtynkowego zostawisz w puszce niepodłączoną zakończoną złączką np Wago.

Dodano po 21 [minuty]:

CYRUS2 wrote:
    kortyleski wrote:
    Oba B16 zespolone bo taka płyta jednak jest integralnym urządzeniem i awaria ma odłączyć całkowicie zasilanie.
    Jak jedna połówka się uszkodzi to cała płyta ma nie pracować ?
    Dlaczego ?
    Tylko dlatego, że tak jest w silniku 3f
    Dlatego że tak jest prościej. Przede wszystkim jednak jest bezpieczniej. Zabezpieczenie nadmiarowoprądowe chroni przed zwarciami, przeciążeniem przewodów i połączeń . Oczywiście też przed porażeniem przy dotyku pośrednim w układzie TN. W tym wypadku najgorsza okoliczność to przeciążenie połączeń, upalenie styków i stopienie bądź zwęglenie izolacji. Jeżeli żyły i ich połączenia są blisko siebie to i duża szansa ich wspólnego uszkodzenia. Jedne mogą być bardziej np zwęglone inne mniej. Oddzielne eski rozłączą tylko część żył a reszta będzie dalej pracować przy częściowym uszkodzeniu. Dodatkowo pracujące żyły i ich połączenia mogą podnosić temperaturę. W przypadku N może dojść do jego upalenia i przerwania ciągłości. Przecież neutral nie ma zabezpieczenia przed przeciążeniem. Rozgrzany wcześniej przez przegrzane połączenia, pracując dalej nawet przy obciązeniu tylko kilkunastu amperów może ulec uszkodzeniu. W przypadku zasilania urządzeń jednofazowych przez trzy fazy wiadomo co to oznacza nie wspominając o ryzyku pożaru. Więc to zagrożenie jest największe.

Dodano po 8 [minuty]:

panelektryk32 wrote:
    Glupi nie jestem, po odłączeniu oboworu sprawdzam czy występuje napięcie miernikiem UT18C.
    Ja proponuje zawsze sprawdzać jakimś narzędziem które pokazuje czy jest napięcie bez dotykania żyły. np fazer 777. Wystarczy nacisnąć przycisk ustawić czułość i zbliżyć fazera do przewodu. Wcześniej należy sprawdzić czy działa na źródle gdzie napewno jest włączony prąd. Może się zdarzyć że miernik nie dokładnie przytknięty nie pokaże napięcia a tester w przypadku prądu przemiennego przy odpowiednim ustawieniu czułości gdy żródło czyli np przewód jest nie ekranowane pokąże czy jest jakieś napięcie. Ja w trakcie pracy używam często oprócz próbówek czy mierników. Nie raz uratował mnie przed porażeniem.
    panelektryk32
    Level 9  
    Układ sieci to TN-C-S. Co do wkładek bezpiecznikowych nie wiem jaką mają moc, ale dzisiaj sprawdzę i dopiszę, mam klucze do szafy od administratora.

Czyli najlepiej wnioskować o 17 kW? A ile bym musiał brać kW aby mieć na każdej fazie 20A? Tylko tyle mi nie jest do końca potrzebne ale jednak zależy mi na instalacji trójfazowej bo na przyszłość się przyda.

Co do wymiany rozdzielnicy: zastosowałbym rozdzielnicę 3x12 teraz mam 1x18.

Na pierwszym torze od samego dołu aby nie ciągnąć zasilania przez całą rozdzielnicę gdyby było wyładowanie i nie uszkodziło aparatów zastosowałbym:

Rozłącznik izolacyjny 3P Legrand FR 303 3P 63A po nim zabezpieczenie 4P C20 dla ogranicznika przepięć Legrand T2 20KA 3P + N po nim 3 S B2 Legrand, kontrolkę faz Legrand L433 i to na tyle w dolnym rzędzie.

I teraz pytanie, czy płytę mogę podłączyć pod wyłącznik różnicowo nadprądowy aby nie zajmować zbyt dużo miejsca na osobne RCD dla płyty i wyłącznik nadprądowy?
    kkas12
    Level 43  
    panelektryk32 wrote:
    A ile bym musiał brać kW aby mieć na każdej fazie 20A?
    Kompletnie nie rozumiesz tego zagadnienia.
    Tysiące razy pisaliśmy, że zabezpieczenie limitujące moc o wartości ponizej 25A to w dzisiejszych czasach strzał w stopę.
    panelektryk32 wrote:
    ...zabezpieczenie 4P C20 dla ogranicznika przepięć Legrand T2 20KA 3P + N po nim 3 S B2 Legrand, kontrolkę faz Legrand L433 i to na tyle w dolnym rzędzie.
    Dlaczego T2 a nie T1-T2?
    Poza tym są dostępne kontrolki obecności napięcia zintegrowane z zabezpieczeniem o szerokości jednego modułu.
    panelektryk32 wrote:
    czy płytę mogę podłączyć pod wyłącznik różnicowo nadprądowy aby nie zajmować zbyt dużo miejsca na osobne RCD dla płyty i wyłącznik nadprądowy?
    Od kilkunastu lat wyjaśniamy, że płyta nie wymaga ochrony RCD gdyż jest odbiornikiem przyłączonym na stałe.
    Pawelelemonter
    Level 20  
    Witam.

panelektryk32 rozumiem że WLZ zasilający mieszkania ma oddzielne PE i N. Powinieneś zamówić 3 x 25 ponieważ zabezpieczenia poprzedzające powinny być o dwa stopnie większe. W mieszkaniu eski czy RCBO w wielu obwodach szczególnie gniazd i odbiorów o dużej mocy powinny być 16 amperowe. Tak więc ogranicznik mocy powqinien być minmum 25 amperów. Pamiętaj też że ogranicznik mocy jest dokładniejszy i i wyłączy się szybciej niż wyłącznik nadmiarowoprądowy który może przez godzinę wytrzymać do około półtora raza swojego prądu znamionowego. Więc już włączenie dwóch urządzeń pobierających jednocześnie każde okolo 16 amperów może spowodować wyłączenie. Pamiętaj też o pomiarach końcowych i stosowaniu bloków rozdzielczych które eliminują podłączanie do zacisków aparatów więcej niż jednego przewodu.

Co do RCD generalnie na obwody trójfazowe stosuj RCD trójfazowe a do zabezpieczenia obwodów jednofazowych stosuj RCD 2P. Zmniejszysz w ten sposób do minimum ryzyku utraty ciągłóści żyły N która może spowodować zniszczenie urządzeń jednofazowych. Wrazie czego stracisz w twoim przypadku co najwyżej indukcję a nie cały sprzęt w domu. Także Warto rozważyć zabezpieczenie niektórych obwodów oddzielnymi RCBO. Odbiory szczególnie ważne czyli obwód lodówki czy oświetlenia. także obwody które mają dużą moc warto zabezpieczyć oddzielnymi RCBO. Możesz też do obwodu gniazd salonu dać oddzielne RCBO bo tam jest sporo elektroniki które może powodować niepotrzebne wyłączenia.

W układzie TN w domu obwodów odbiorników stacjonarnych podłączonych na stałe których przewody nie przechodzą przez łazienkę nie musisz zabezpieczać RCD choć ja należę do tych co uważają że należy w takim przypadku stosować RCD. Jeżeli się na to zdecydujesz to obwód trójfazowy masz w mieszkaniu jeden w domy najczęściej są dwa. Uważam że w tym wypadku należ zastosować RCBO 3P+N tym bardziej że u Ciebie taki obwód jest jeden więc nie ma sensu marnować 3 pól w rozdzielnicy. Podaję link do tematu gdzie opisałem wąskie RCBO 2P Siemensa dopuszczone do użytku w Polsce. Szczególnie posty 14 i 16
    Link
  • Buderus
    panelektryk32
    Level 9  
    Jeśli chodzi o podział PEN i WLZ wygląda to w ten sposób W dwóch klatkach znajdują się 2 rozłączniki RBK i każda klatka ma swój osobny rozłącznik łącznie w dwóch klatkach po 2 RBK wychodzą 4 rozłączniki. Na każde piętro dochodzą 3 fazy i PEN gdy dochodzą do torów które zasilają zabezpieczenia przedlicznikowe (nieplombowane). Na każdym piętrze jest taki tor i wtedy tam dochodzi do podziału PEN i do każdego mieszkania (instalacja była wymieniana wraz z zewnętrzną linią zasilająca i do wszystkich sąsiadów) dochodzi przewód 3 żyłowy i PE jest podłączony pod ten 5 zacisk złączki torowej zdjęcie nizej Zmiana podłączenia płyty indukcyjnej: z 230V 2 Phase 2N~ na 220-240V ~ z zabezpieczeniem 32A Zmiana podłączenia płyty indukcyjnej: z 230V 2 Phase 2N~ na 220-240V ~ z zabezpieczeniem 32A Zmiana podłączenia płyty indukcyjnej: z 230V 2 Phase 2N~ na 220-240V ~ z zabezpieczeniem 32A

Dochodzę do domu jak wejdę do klatki zrobię zdjęcie RBK i podam dokładną wartość zabezpieczeń wkładek bezpiecznikowych.
    kkas12
    Level 43  
    Pawelelemonter wrote:
    ...obwodów odbiorników stacjonarnych podłączonych na stałe których przewody nie przechodzą przez łazienkę nie musisz zabezpieczać RCD...
    Co to za fobia z tą łazienką???
    Przez łazienkę nie prowadzi się żadnych przewodów nie zasilajacych odbiorników w niej umieszczonych!!!
    Tylko czekać jak po takich tekstach bedą w.l.z. pod wannami czy brodzikami prowadzone.
    panelektryk32
    Level 9  
    Jeśli chodzi o RCD mam jedną na wszystkie obwody gniazd, a na oświetlenie wyłącznik różnicowo nadprądowy b10.
    kkas12
    Level 43  
    panelektryk32 wrote:
    Na każde piętro dochodzą 3 fazy i neutralny, gdy dochodzą do torów które zasilają zabezpieczenia przedlicznikowe (nieplombowane). Na każdym piętrze jest taki tor i wtedy tam dochodzi do podziału PEN i do każdego mieszkania (instalacja była wymieniana wraz z zewnętrzną linią zasilająca i do wszystkich sąsiadów) dochodzi przewód 3 żyłowy i PE jest podłączony pod ten 5 zacisk złączki torowej zdjęcie nizej
    Jak dla mnie to ten czterożyłowy pion jest totalną porażką. PEN należało podzielić w tablicy głównej budynku a do tablic piętrowych prowadzić już rozdzieline PE i N.
    Poza tym na fotce nie widać by zacisk PE listwy byl połączony z zaciskiem PEN. Ale tu mam nadzieję, że się mylę.

Dodano po 1 [minuty]:

panelektryk32 wrote:
    ...a na oświetlenie wyłącznik różnicowo nadprądowy b10.
    Od bodajże od 2017 roku również obwody oświetleniowe należy chronić wyłącznikiem RCD. Wcześniej tylko oświetlenie łazienki obligatoryjnie tej ochrony wymagało.
    Pawelelemonter
    Level 20  
    kkas12 wrote:
    Pawelelemonter wrote:
    ...obwodów odbiorników stacjonarnych podłączonych na stałe których przewody nie przechodzą przez łazienkę nie musisz zabezpieczać RCD...
    Co to za fobia z tą łazienką???
    Przez łazienkę nie prowadzi się żadnych przewodów nie zasilajacych odbiorników w niej umieszczonych!!!
    Tylko czekać jak po takich tekstach bedą w.l.z. pod wannami czy brodzikami prowadzone.
    Tak powinno być. Ale pomijając stare instalacje w kytórych może się zdarzyć odstępstwo a ludzie mogą nie być skłonni do zmiany od razu to jest jeszcze sytuacja gdzie łazienka może być sporym pomieszczeniem a za nią może być umieszczona np pompa ciepła zewnętrzna która może zasilać zbiornik np ciepłej wody czy np ogrzewania. Może też nie być innej możliwości podejścia przewodem. Tu może też być decydujący dostęp do np kanalizacji. Choć zgadzam się że takich sytuacji należy unikać.
    Pawelelemonter
    Level 20  
    panelektryk32 wrote:
    Na każde piętro dochodzą 3 fazy i neutralny, gdy dochodzą do torów które zasilają zabezpieczenia przedlicznikowe (nieplombowane). Na każdym piętrze jest taki tor i wtedy tam dochodzi do podziału PEN
    Czyli dochodzi trzy fazy
    i PEN i rozumiem że z tym N przed podziałem to przejęzyczenie.
    panelektryk32
    Level 9  
    Rozwiązując już temat płyty i lampki, lampkę zastosuję F&F LK-BZ-3 K która zajmuje jeden moduł.

Zmienię sposób podłączenia płyty na ten co na zdjęciu: Zmiana podłączenia płyty indukcyjnej: z 230V 2 Phase 2N~ na 220-240V ~ z zabezpieczeniem 32A

Zastosuję wyłącznik RCD 20A który będzie zasilał wyłącznik nadprądowy B16A podłączę trzy fazy, w puszcze wykorzystam tylko te dwie fazę L1 brązową i fazę L2 czarną a 3 zabezpieczę złączką WAGO. Czy to jest poprawny sposób podłączenia? Czy jednak mam zastosować RCBO ?

Dodano po 46 [sekundy]:

Pawelelemonter wrote:
    panelektryk32 wrote:
    Na każde piętro dochodzą 3 fazy i neutralny, gdy dochodzą do torów które zasilają zabezpieczenia przedlicznikowe (nieplombowane). Na każdym piętrze jest taki tor i wtedy tam dochodzi do podziału PEN
    Czyli dochodzi trzy fazy
    i PEN i rozumiem że z tym N przed podziałem to przejęzyczenie.

A no tak poprawka dochodzą 3 fazy + PEN już poprawiam błąd
    Pawelelemonter
    Level 20  
    kkas12 wrote:
    Pawelelemonter wrote:
    Choć zgadzam się że takich sytuacji należy unikać.
    I tego się proponuję trzymać zamiast doszukiwać się partactwa dając im rozgrzeszenia w postaci RCD.
    Dobrze od tej pory będę się wyrażał bardziej precyjnie z zaleceniem żeby najlepiej usunąć przewody te które przechhodzą przez łazienkę a które nie zasilają urządzeń w łazience się znajdujących.
    panelektryk32
    Level 9  
    Zmiana podłączenia płyty indukcyjnej: z 230V 2 Phase 2N~ na 220-240V ~ z zabezpieczeniem 32A Zmiana podłączenia płyty indukcyjnej: z 230V 2 Phase 2N~ na 220-240V ~ z zabezpieczeniem 32A Zaglądnąłem do zabezpieczenia WLZ i każda faza ma 160A

Dodano po 1 [minuty]:

Uprzedzając pytania tu są zabezpieczenia RBK od dwóch klatek. Pierwsze od lewej strony jest do mojej klatki.
    kkas12
    Level 43  
    panelektryk32 wrote:
    Czy to jest poprawny sposób podłączenia? Czy jednak mam zastosować RCBO ?
    Tak, jest to poprawny sposób przyłączenia płyty. Stosowanie RCD nie jest wymagane, bo ochrona przed porażeniem istnieje również bez obecności tego aparatu.
    panelektryk32
    Level 9  
    Jednak na zapas zastosuję RCD 😁
    panelektryk32
    Level 9  
    kkas12 wrote:
    W obwodzie oświetlenia łazienki.

Więc tak w łazience mam 4 lampy led o niskim napięciu 24V. Jednak zasilanie przemienników na niskie napięcie jest 230V. Tak samo w całym domu są LED i na wszystkie lampy w całym domu zastosowałem wyłącznik różnicowo nadprądowy B10. I teraz pytanie brzmi czy oświetlenie łazienki powinno mieć osobne zabezpieczenie RCD i wyłącznik nadprądowy? Czy mógłby być to również wyłącznik różnicowo nadprądowy B10 ale dla oświetlenia łazienki?
    kkas12
    Level 43  
    Ok. Pozostaje tylko kwestia miejsca zamontowania zasilaczy.
    Wątpliwym raczej jest aby bez ingerencji w istniejącej instalacji była możliwość wydzielenia części łazienkowej z obwodu oświetlenia całości mieszkania. Chociaż wykluczyć tego nie można.
    Jeśli jednak jest taka możliwość to ja osobiście bym takiego podziału dokonał.
    Chociażby dlatego by w ciemności nie pałętać się po łazience gdy z jakichkolwiek powodów RCD chroniący pozostałą część oświetlenia zadziała.
    Pawelelemonter
    Level 20  
    panelektryk32 co do stosowania RCD ogólnych które zabezpieczają wiele obwodów obowiązują dwie zasady. Rozmawiamy oczywiście o RCD 30 mA.

Pierwsza dotyczy prądu znamionowego który RCD musi wytrzymać długotrwale. Nie może on być mniejszy od prądu który wyłączy zabezpieczenie poprzedzające RCD w Twoim przypadku ogranicznik mocy. Jednak najczęściej prąd wytrzymany przez RCD dobiera się z zapasem u nas najczęściej 40 amperów. Oczywiście mówimy o RCD a dokładnie o RCCB a nie RCBO bo RCBO ma zintegrowany wyłącznik nadmiarowo-prądowy.

Druga zasada mówi żeby do zabezpieczenia obwodów jednofazowych używać RCCB lub RCBO 2P a do obwodów trójfazowych RCCB lub RCBO 3P+N.Rozsądne minimum w instalacji trójfazowej to po jednym RCCB 2P na każdą fazę do zabezpieczenia obwodów jednofazowych i jeżeli jest taka potrzeba minimum jeden RCCB lu RCBO 3P+N dla obwodów trójfazowych.

Natomiast ile dodasz dodatkowych RCCB czy RCBO to już kwestia obowiązku, funkcjonalności instalacji, rozsądku i ewentualnie przyjętych przez Ciebie rozwiązań. Dodam tylko że mówimy o układzie TN z wydzielonym przewodem ochronnym PE bo w przypadku TT sprawa RCD jest bardziej skomplikowana i stosuje się obowiązkowo więcej RCD .
    panelektryk32
    Level 9  
    kkas12 wrote:
    Ok. Pozostaje tylko kwestia miejsca zamontowania zasilaczy.
    Quote:

Zasilacze są w suficie podwieszanym przy lampach

[quote= "kkas12"]
    Wątpliwym raczej jest aby bez ingerencji w istniejącej instalacji była możliwość wydzielenia części łazienkowej z obwodu oświetlenia całości mieszkania.
    Quote:

No niestety wygląda to w ten sposób że są dwa przewody 3x1,5mm2 które łącza się w łącznikach i przechodzą od puszki do puszki, Jednak jest możliwość nie kucia bo remont miałem niedawno, przeprowadzić przez sufit podwieszany do łazienki osobny przewód i problem z głowy.
    [/quote]

Dodano po 46 [minuty]:

Rozumiem że jeśli te wkładki są większe mogę zmienić warunki przyłączenia? Złożyłem wniosek na 20 kW trójfazowe i dostałem odpowiedź że zabezpieczenie główne 32A. Jaki musi być przekrój przewodu zasilającego? I teraz w jaki sposób będzie wyglądać doprowadzenia zasilania trójfazowego do zabezpieczenia przedlicznikowego z głównego toru zasilającego? Jest to własność administracji więc wydaje mi się że rozsądnym rozwiązaniem będzie przekazanie wytycznych przyłączenia administracji i uzyskania zgody na wyłączenie klatki na określony czas i zgodę na doprowadzenie z każdego zacisku 3 fazy do zabezpieczenia C32 bez członu zwarciowego, zgłosić rozplombowanie i zdjęcie starego licznika jednofazowego i z tego zabezpieczenia C32 wyprowadzić w miejsce starego licznika 3 fazy o przekroju dla 32A i żyłę neutralną z toru PEN, podłączyć PE bezpośrednio do toru. Wypisać oświadczenie o gotowości instalacji elektrycznej i prośbę o założenie licznika trójfazowego. Czy jednak powinno być to tak że dzwoni się do Tauronu zgłasza się po opłaceniu nowych warunków przyłączenia aby wymienili licznik i zabezpieczenie przedlicznikowe? W jaki sposób to będzie?
    Pawelelemonter
    Level 20  
    panelektryk32 przyjrzałem się jeszcze raz i przeczytałem opis i z tego co widzę na zdjęciach to ty niemasz ogranicznika mocy tylko wyłącznik nadmiarowoprądowy. Zeby mieć ogranicznik mocy musisz mieć rozłącznik bezpiecznikowy tylko dla twojego lokalu. W dodatku musi on zachować selektywność zwarciową z poprzedzającym zabezpieczeniem czyli w twoim przypadku z wkładkami 160 amperów zabezpieczającymi pion. W twoim przypadku przy braku rozłącznika bezpiecznikowego tylko dla twojego mieszkania będziesz miał wyłącznik nadmiarowo- prądowy. W takim wypadku ponieważ do układ TN zabezpieczenie główne przedlicznikowe może się składać z trzech oddzielnych wyłączników nadmiaroprądowych 1P po jednym na każdą fazę . Ogranicznik mocy niema charakteryctyki np C ponieważ charakterystyka ta dotyczy członu zwarciowegoa a on go nie posiada. Jeżeli chodzi o WLZ to minimum 5x10 mm2 nawet jak zabezpieczenie główne nie potrzebuje takiego przekroju.
    zbich70
    Level 43  
    panelektryk32 wrote:
    W jaki sposób to będzie?
    Może to zlecisz osobie, która to ogarnie. Bo "elektryk" w twoim nicku raczej nie wskazuje, że nim jesteś.
    Dla Twojej informacji - Tauron jedynie na koniec zamontuje licznik trójfazowy w odpowiednio przygotowanym miejscu.
    Administracja również palcem nie kiwnie, całość przystosowania instalacji do nowych warunków przyłączenia leży w gestii inwestora. A ten, jeśli nie ma stosownej wiedzy, zatrudnia osobą, która taką posiada.
    panelektryk32
    Level 9  
    Już dowiedziałem się jak mam wykonać to połączenie i z góry przepraszam ale wtopiła mi się pomyłka, przewód który był na zdjęciu wcześniej nie jest to PEN tylko N, PE idzie oddzielnie w innej rurze. Dochodzi jednak 5 przewodów.

Jeśli chcę wykonać nowe połączenie muszę zgłosić zarządcy budynku tymczasową przerwę w dostawie energii elektrycznej i powiesić informację na drzwiach swojej klatki. W pierwszej kolejności wykręcić stare zabezpieczenie jednofazowe, odkręcić przewód z zasilania i przewód wychodzący na licznik następnie rozplombować licznik wykręcić stary przewód jednofazowy i zdjąć licznik. Wymienić tabliczkę od licznika na licznik trójfazowy.

Od wszystkich 3 faz są wyprowadzone przewody o przekroju 16mm2 dla każdej fazy, wtedy muszę obciąć stare tulejki izolowane (na podwójne tulejki dochodzi bezpośrednio zasilanie z torów reszta to mostki do zabezpieczeń) Obciąć podwójne tulejki, na szynę zamontować 3 wyłączniki nadpradowe bez członu zwarciowego o wartości znamionowej 32A ETIMAT Do każdego aparatu wprowadzić fazy zgodnie z ich kolejnością, przy czym od każdej fazy robiąc mostki podwójną tulejką izolowaną i do tych 4 zabezpieczeń sąsiadów:
    Fazę 1 podłączyć pod pierwszy aparat fazę 2 pod dwa aparaty drugi i trzeci i fazę 3 pod czwarty aparat.

Od zabezpieczenia wyprowadzić wszystkie 3 oddzielne fazy żyłami 10mm2 od toru N wyprowadzić żyłę 10mm2 do okienka na przewody w tabliczce na licznik, przewód do mieszkania 5x10 z niego w do okienka również 3 fazy i N a żyłę żółtozieloną podłączyć pod zacisk ochronny (na dole dokładne zdjęcia) Zmiana podłączenia płyty indukcyjnej: z 230V 2 Phase 2N~ na 220-240V ~ z zabezpieczeniem 32A Zmiana podłączenia płyty indukcyjnej: z 230V 2 Phase 2N~ na 220-240V ~ z zabezpieczeniem 32A Zmiana podłączenia płyty indukcyjnej: z 230V 2 Phase 2N~ na 220-240V ~ z zabezpieczeniem 32A [img-3]

Od każdego zacisku do zabezpieczeń liczników są wyprowadzone wszystkie 3 fazy.
    Ktoś_tam
    Level 36  
    panelektryk32 wrote:
    Nie wiem skąd to określenie ale nie jestem „laikiem” po tym jak był elektryk i nie opisał rozdzielnicy odkręciłem przewody i oznaczyłem numerkami jaki przewód jest do czego mam zapisane na kartce i dodatkowo oznaczyłem numery zabezpieczeń a do nich listę jaki aparat jest od czego i co zabezpiecza.

No cóż, to jeszcze nie czyni z ciebie fachowca, pozostałe wypowiedzi czynią ciebie jednak tym "laikiem".
    To że nie było RCD na oświetleniu, to również nie musi oznaczać błędu. Wszystko zależy od tego jaki był zakres modernizacji instalacji. Może dołożenie przez ciebie tego aparatu jest poważnym błędem?
    Mam nadzieję że jak już wykonasz swoje "dzieło" to nie będziesz udzielać rad na forum bo ktoś twój nick może wziąć za dobrą monetę i gniota wykonać.