Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot 308 T9 Urea + serwis + uszkodzony układ oczyszczania spalin

matamel123 14 Dec 2021 18:17 15417 10
    matamel123
    Level 2  
    Witam.
    W dniu wczorajszym podczas jazdy miejskiej nagle zapaliły się kontrolki UREA + SERWIS+ USTERKA UKŁADU OCZYSZCZANIA SPALIN Peugeot 308 1.6 bluehdi 2015 r. Autem do tego momentu zrobiłem 10000 km. w cyklu mieszanym.
    Na początku zajrzałem do zbiornika ADBLUE ( pusty :( ) , komputer wcześniej nie powiadomił o niskiej zawartości adblue i zasięgu km.
    Kupiłem bańkę 18 l i weszła prawie cała , do adblue dodałem też TUNAP 988 , kontrolki dalej się palą auto pracuje normalnie. Może ktoś wie dlaczego komputer nie powiadomił o uzupełnieniu adblue? Nie pojawiają się też komunikaty ostrzegające o braku możliwości uruchomienia silnika lub blokadzie silnika.
    Z tego co zdążyłem się dowiedzieć może być do wymiany pompa + zbiornik adblue. Oby nie!!!!!!
    Bardzo proszę o sugestie w temacie zanim udam się do mechanika.
    Może ewentualnie ktoś z okolic Pruszkowa jest posiadaczem Lexii , chętnie bym się umówił na podłączenie ; ) i odczytanie kodów błędów.
    Pozdrawiam serdecznie.
    lidka99
    Level 11  
    Witam, dopadł mnię ten sam problem w Peuget 2008 1,6 adblue, Czy Tobie udało się rozwiązać sprawę?
    beryas
    Level 31  
    Jak wroci, wyciac to dziadostwo i siety spokoj ;)
    darth_y2k
    Level 1  
    Mam Peugeota Partnera 2017 1.6 HDI i od ponad miesiąca bujam się w serwisie z błędem układu oczyszczania spalin. Miałem czyszczony DPF, wymieniony SCR, wymieniony przewód doprowadzający AdBlue (pompka działa, bo płynu ubywa), zrobiony na nowo prekatalizator i nadal to samo. 30 km od wyjechania z serwisu i kontrolka. Ma ktoś jakiś pomysł, bo mam wrażenie, że w serwisie się już skończyły? Ktoś wspominał o wycinaniu czegoś?
    beryas
    Level 31  
    dobry elektronik i wyciecie tego syfu z ECU
    lidka99
    Level 11  
    lidka99 wrote:
    Witam, dopadł mnię ten sam problem w Peuget 2008 1,6 adblue, Czy Tobie udało się rozwiązać sprawę?

Problem rozwiązany, zlokalizowany uszkodzony element w zbiorniku, wszystko działa bez problemów. :D
    harry1250
    Level 11  
    Witam . Też mam problem z układem oczyszczania spalin , pompa na krótko działa . możesz napisać jaki element miałeś uszkodzony w zbiorniku ?
    zibiii
    Level 24  
    lidka99 wrote:
    lidka99 wrote:

Problem rozwiązany, zlokalizowany uszkodzony element w zbiorniku, wszystko działa bez problemów. :D

mozesz podpowiedziec co byla usterka ?
    lidka99
    Level 11  
    Uszkodzony termistor pomiaru temperatury płytki w zbiorniku, zółte przewody z płyty przy pompie. Poprostu zostały odcięte , miałem założyć rezystor ale nie mogę znaleźć wartości dla np. 20 stopni Celsjusza.
    harry1250
    Level 11  
    Jeśli dobrze pamiętam wlutowałem w szereg w żółte przewody rezystor 10k