logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Spadek ciśnienia po wygaśnięciu kotła zgazowującego drewno Atmos - instalacja C.O.

bolek57 15 Gru 2021 20:18 4416 43
Najlepsze odpowiedzi

Why does the pressure in a wood-gasification boiler heating system drop below 1 bar after the boiler goes out, even though the system passed a pressure test and no leaks are visible?

Najbardziej prawdopodobną przyczyną jest źle zainstalowane naczynie przeponowe, które trzeba najpierw dokładnie sprawdzić po odłączeniu od bufora, czy trzyma zadane ciśnienie [#19778393][#19793737] Jeśli po odłączeniu nie utrzymuje ciśnienia, problem leży w naczyniu albo jego podłączeniu, bo wtedy nie stabilizuje ono ciśnienia w instalacji [#19767900][#19778393] W wątku zwrócono też uwagę, że układ wygląda nietypowo: zawór bezpieczeństwa, zawór termiczny i chłodzenie kotła są rozwiązane nieprawidłowo, a wężownica schładzająca powinna być podłączona szeregowo do zimnej wody sieciowej i do kanalizacji [#19778393][#19777622] Padła też uwaga, że ciśnienie w naczyniu trzeba ustawiać przy braku ciśnienia w instalacji, a przy pracy kotła wzrost ciśnienia jest normalny; niepokojący jest sam spadek po wygaszeniu [#19767358][#19767900]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 19765072
    bolek57
    Poziom 4  
    Witam. W lipcu zmieniłem całą instalację centralnego ogrzewania. Teraz rurki są tzw. pexy, grzejniki aluminiowe, kocioł zgazowujący drewno Atmos wraz z buforem 1000 litrów, naczynie 100l, w naczyniu ciśnienie jest 0,8, na kotle ma być 1 bar, lecz po wygaśnięciu ciśnienie na kotle spada do pół bara. Proszę o jakieś porady. Próba szczelności była robiona. Nie widać żadnych wycieków nie wiem o co chodzi.
  • REKLAMA
  • #2 19766438
    gietek3
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    A po rozpaleniu wraca na swój poziom. System jest trójnikowy czy masz kolektory , napisz coś więcej o instalacji może zawór bezpieczeństwa przepuszcza
  • REKLAMA
  • #3 19766769
    bolek57
    Poziom 4  
    Po rozpaleniu ciśnienie dochodzi do 2 bar. Na zbiorniku jest zawór trójdrogowy. Sprawdzałem wentyl w naczyniu jest ok. Zawór bezpieczeństwa przestał działać dzisiaj był instalator wymienił zawór i teraz kazał na zimnym kotle nabić nie cały bar
  • #4 19766881
    gietek3
    Poziom 11  
    Coś mi się wydaje że naczynie niedomaga pewnie membrana pęknięta i nie ma co pochłaniać ciśnienia a zawór bezpieczeństwa pewnie był dobry
  • REKLAMA
  • #5 19767009
    bolek57
    Poziom 4  
    Dla sprawdzenia zaworu, wąż który był wpuszczony w odpływ dałem do wiadra i przez 3 dni ani grama wody. Po przekręceniu zaworu też nie wyrzucał wody. Nowy działa bo sprawdzałem. Ponoć gdyby naczynie było wadliwe to z wentylka powinna lecieć woda a u mnie nie leci
  • #6 19767358
    gietek3
    Poziom 11  
    Piszesz że na naczyniu ciśnienie 0.8 bar powinno być około 1.5 bar ale bez ciśnienia w instalacji
  • #7 19767397
    bolek57
    Poziom 4  
    No według zasady jeżeli na kotle ma być 1 bar to w naczyniu ciśnienie ma być 0,2 0,3 mniejsze od ciśnienia kotła. Na początku było na naczyniu 1,5 i też spadało ciśnienie po wygaśnięciu a podczas pracy dochodziło do 3,5 bara
  • #8 19767499
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1111
    bolek57 napisał:
    Na początku było na naczyniu 1,5 i też spadało ciśnienie po wygaśnięciu a podczas pracy dochodziło do 3,5 bara
    A jak uzyskujesz to ciśnienie w naczyniu?
    Może naczynie jest pełne wody i tylko trochę powietrza - wtedy nie spełnia swojej roli.
    Może naczynie jest zbyt małe do instalacji - robiłeś obliczenia wymaganej pojemności? Na stronach producentów naczyń są przedstawione takie obliczenia a czasem kalkulatory on-line.
    Czy naczynie masz przyłączone przez taki specjalny zestaw przyłączeniowy? Jeżeli tak to sprawa jest dość prosta - zamykasz zawór tego przyłącza i otwierasz taki zawór upustowy który pozwala wypuścić wodę z naczynia, wtedy pompujesz powoli powietrze aż cała woda wyleci i dobijasz ciśnienie do zakładanego, zamykasz zaworek upustowy, łączysz z instalacją otwierając główny zawór przyłączą i dopuszczasz wody aby uzyskać zakładane ciśnienie kotła.
    Jaka nie masz takiego przyłącza to otwierasz odpowietrznik na najwyższym kaloryferze albo na najwyższej rurze (aby nie zapowietrzać całej instalacji a ewentualnie tylko ten najwyższy punkt instalacji) i pompujesz naczynie jak powyżej. Jak woda zostanie wypchnięta przez odpowietrznik to pompujesz naczynie do wymaganego ciśnienia, zamykasz odpowietrznik dopuszczasz wody do ciśnienia kotła i jeszcze raz odpowietrzasz aż wyleci powietrze z odpowietrznika i pojawi się woda i ewentualnie uzupełniasz wodę do zadanego ciśnienia (jak było dużo powietrza).

Ciśnie w czasie pracy się zmienia i przy obliczeniach pojemności naczynia przeponowego zakłada się minimalną i maksymalną temperaturę oraz ciśnienie wstępne naczynia (jako minimalne) i ciśnienie maksymalne - taki aby się nie otwierał zawór bezpieczeństwa - dal CO przeważnie są zawory 3bar.
    Jeżeli w czasie pracy kotła z temperaturą bliska maksymalnej ciśnienie osiągnie 2bar to jest całkiem normalne i bezpieczne. Jeżeli taki wzrost z 1bar na 2bar jest przy niskich temperaturach obiegu to jest jakiś problem z naczyniem - woda w środku (przy ciśnieniu wstępnym na zimnym obiegu, bo na ciepłym ta woda ma tam być - po to jest to naczynie), zepsute, za małe do instalacji.
  • #9 19767771
    bolek57
    Poziom 4  
    Ciśnienie w naczyniu dobijał instalator ślę najpierw zlewał wodę z naczynia czyli raczej wykonał to poprawnie i dobił 0,8 BMI na kotle na zimnym ma być 1bar i po rozgrzaniu rozumiem że ciśnienie rośnie ale dlaczego bo wygaśnięciu spada poniżej 1 bara jest np pół bara
  • #10 19767900
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1111
    bolek57 napisał:
    Ciśnienie w naczyniu dobijał instalator ślę najpierw zlewał wodę z naczynia czyli raczej wykonał to poprawnie
    Ale przed czy po:
    bolek57 napisał:
    Ponoć gdyby naczynie było wadliwe to z wentylka powinna lecieć woda a u mnie nie leci

Jak po zabawie z wentylkiem to OK a jak przed to trzeba operacje powtórzyć.
    bolek57 napisał:
    dlaczego bo wygaśnięciu spada poniżej 1 bara jest np pół bara
    Tak to jest oznaka jakiegoś problemu - coś ubyło z instalacji - albo gdzieś woda ucieka albo gdzieś było powietrze i odpowietrzniki je wypuściły (jak są otwarte automatyczne to można nie zauważyć).
    Jak ciśnienie spadnie i uzupełnisz wodę do 1bar to przy ponownym cyklu znowu spada poniżej?
    Może jest gdzieś wyciek tak, że go nie widać i dopiero po czasie zobaczysz mokry strop czy ściany.
    Rury są na wierzchu czy schowane w ścianach, stropach?
    Bufor jest odpowietrzony? Ma jakiś odpowietrznik albo rurkę odpowietrzająca z zaworem?
    Jest jakiś drugi zawór bezpieczeństwa np przy buforze?
    W buforze jest woda z obiegu CO, nie jest to boiler CWU?
    W lipcu była próba instalacji i było ok czy "rozpoznanie walką" czyli próby w trakcie grzania?
    Może w kotle gdzie jest drobny przeciek do paleniska - ognia nie zgasi a go nie widać.
  • #11 19768006
    bolek57
    Poziom 4  
    Proszę podać numer zadzwonię i porozmawiamy
  • #12 19768195
    gietek3
    Poziom 11  
    Możesz wkleić parę zdjęć tej kotłowni
  • #13 19768328
    bolek57
    Poziom 4  
    Spadek ciśnienia po wygaśnięciu kotła zgazowującego drewno Atmos - instalacja C.O. Spadek ciśnienia po wygaśnięciu kotła zgazowującego drewno Atmos - instalacja C.O. Spadek ciśnienia po wygaśnięciu kotła zgazowującego drewno Atmos - instalacja C.O. [img-3] [img-4]
  • #14 19768439
    gietek3
    Poziom 11  
    A nad kotłem to jest termiczny zawór upustowy? Masz automatycznie dopuszczanie wody

Dodano po 2 [minuty]:

Może on ci wywala do jakiej temperatury grzejesz kocioł
  • #15 19768451
    bolek57
    Poziom 4  
    To jest zawór bezpieczeństwa 3 bar. Nie wodę dobijam sam nie automatycznie
  • #16 19768528
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 19768540
    bolek57
    Poziom 4  
    Ile powietrza ?
  • #18 19768683
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 19769025
    gietek3
    Poziom 11  
    Zawór bezpieczeństwa ok ale na lewo od niego te ustrojstwo z czujka do pieca to jest termiczny zawór upustowy zabezpiecza on kocioł gdy temperatura zbyt wysoko urośnie wtedy on wypuszcza gorącą wodę ale powinno być automatyczne napuszczanie żeby dobić ciśnienia i schłodzić piec.
  • #20 19769237
    paladyn
    Poziom 15  
    Ocena: 53
    @bolek57 Nie wiem jaki posiadasz model pieca ale np DC25GD ma maksymalne ciśnienie pracy 2,5bara. Nie wiem skąd pomysł na zawór bezpieczeństwa 3bary. Jesteś pewien, że to jest ok? Wężownica schładzająca nie upuszcza Ci wody z układu? Na jaką temperaturę masz założony zaworu bezpieczeństwa na wężownicy schładzającej?
  • REKLAMA
  • #21 19769306
    bolek57
    Poziom 4  
    Niby wszystko robione było według schematu do tego kotła. Na tym zaworze schładzającym w razie np braku prądu nie ma podanych barów tylko temperatura 97 stopni. A mój kocioł to dokładnie Atmos DC25S.
  • #22 19770057
    gietek3
    Poziom 11  
    Sprawdź czy ten zawór ci nie przepuszcza
  • #23 19771089
    bolek57
    Poziom 4  
    Myślisz że nowy zawór mogły już przepuszczać?
  • #24 19771214
    gietek3
    Poziom 11  
    Nie wiem ale warto spróbować jak nie widać przecieku to albo leje pod posadzke albo ucieka w kanalizacje
  • #25 19771357
    bolek57
    Poziom 4  
    A jak sprawdzić ten zawór
  • #26 19772025
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 19772107
    gietek3
    Poziom 11  
    Chodzi o ten zawór z niebieskim kapturkiem ta rura w czerwonej otulinie gdzie odchodzi
  • #28 19772233
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1971
    Naczynie za małe.

100 litrów na ponad 1200 litrów instalacji w dodatku z tak małym zakresem pracy?

Żeby ciśnienie nie wzrosło z 1 bar do 2,5 to musiałbyś mieć co najmniej dwa razy takie jak masz.

Jakie zawory zwrotne masz pomiędzy kotłem, a buforem.
    Naczynie podłączone do bufora. Jeśli masz zwrotniak na zasilaniu i jeśli laddomat zamknie szczelnie zimny powrót to nie masz stabilizacji ciśnienia na kotle.
    Kocioł stygnie i ciśnienie spada.
  • #29 19777086
    bolek57
    Poziom 4  
    Ta rura to chyba idzie do bieżącej wody

Dodano po 22 [minuty]:

Z obliczeń wyszło że naczynie jest dobrze dobrane. I nie chodzi o wzrost tylko o spadek po wygaśnięciu kotła

Dodano po 2 [minuty]:

Szczerze mówiąc nie wiem jakie są zawory zwrotne... Na buforze na górze jest zawór trójdrogowy a na dole pomiędzy kotłem a buforem jest ten laddomat i żadnych innych zaworów tu nie widzę
  • #30 19777460
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1971
    Gorna rura od kotła do bufora. Co na niej jest zamontowane. Jakies zawory, filtry?

Dla zaworu bezpieczenstwa 3 bar naczynie 140, a dla zaworu 2,5 bar naczynie 200 litrów
    Spadek ciśnienia po wygaśnięciu kotła zgazowującego drewno Atmos - instalacja C.O. Spadek ciśnienia po wygaśnięciu kotła zgazowującego drewno Atmos - instalacja C.O.

Dodano po 18 [minuty]:

Masz manometr tylko na kotle czy na byforze tez?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z instalacją centralnego ogrzewania, w której po wygaśnięciu kotła zgazowującego drewno Atmos ciśnienie spada poniżej 1 bara. Po rozpaleniu ciśnienie wzrasta do 2 barów, a instalacja składa się z rur PEX, grzejników aluminiowych, bufora 1000 litrów oraz naczynia przeponowego 100 litrów. Użytkownik przeprowadził próbę szczelności, nie zauważając wycieków. W dyskusji poruszono kwestie związane z ciśnieniem w naczyniu przeponowym, działaniem zaworu bezpieczeństwa oraz ewentualnymi problemami z instalacją, takimi jak niewłaściwe ciśnienie w naczyniu, jego rozmiar, oraz możliwe wycieki w instalacji. Użytkownicy sugerują sprawdzenie naczynia przeponowego, zaworów oraz poprawności podłączeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA