Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

DIY - wariacja na temat Unitry ZG15C

jupas 16 Dec 2021 11:12 3489 16
  • DIY - wariacja na temat Unitry ZG15C
    Ponieważ padły mi kolumienki do komputera, a przy okazji upomniał się o naprawę wygrzebany kiedyś na którejś aukcji unitrowski wzmacniacz pojawił się pomysł, żeby to ze sobą połączyć i odbudować od zera kolumienki ZG15C, tym bardziej, że na jakiś swój nowy początek czekały tez zregenerowane głośniki GDN 16/15. Pomysł był taki, żeby kupić tez na aukcji obudowy po w/w kolumnach, tamże kupić też głośniki GDW 9/15 stosowane w tych kolumnach. Oba pomysły padły w przypadku obudów ze względu niekorzystny stosunek cena/stan obudów możliwych do kupienia oraz cenę dostępnych głośników wysokotonowych. Cóż - jak się nie ma co się lubi... itd. Dokonałem zatem zakupu płyt w jednym z marketów budowlanych, tam zostały od razy przycięte na wymiar formatek z których można było złożyć obudowy ZG15C. Sama budowa nic ciekawego, wkręty, klej i szpachla, później szlifowanie, otwór pod niskotonowy wycięty wyrzynarką, pod wysokotonowy otwornicą do wiertarki, podobnie jak otwór pod terminal. Ten ostatni to odstępstwo od klasyki, bo oryginalnie ZG15C miały po prostu kabel wyprowadzony przez otwór, ale pomyślałem, że to rozwiązanie rodem z zamierzchłej przeszłości i terminal będzie lepszym pomysłem tym bardziej, że to nie renowacja tylko wariacja na temat kolumn Unitry. Calość, żeby była w klimacie, oklejona okleiną samoprzylepną, która dobrych parę lat temu pozostała mi z oklejenia szafek w kuchni :) Problem z głośnikiem wysokotonowym rozwiązało przejrzenie portali aukcyjnych, znalazłem na niej Monacora, konstrukcji podobnej jak GDW (czyli nie kopułkę, nie tubę tylko membranę) charakterystyka wg mnie była zadowalająca, mocowo też mniej więcej pasował, cena tez była ok, więc po zakupie został zamontowany. Podobnie jak w oryginale nie ma zwrotnicy, wysokotonowy podłączony przez kondensator - tu różne wartości były sugerowane na forach od 2,2uF do 4,7uf, dałem pośrodku 3,3uF. Gra nie najgorzej, rzeczywiście jak to jest na forach brzmienie ze względu na specyficzny wysokotonowy jest inne, nie tak zaznaczające jak w przypadku kopułki, nie mówiąc już o tubie. Purystom przypominam że to wariacja a nie renowacja, która miała trzymać się w klimacie starej Unitry.

Koszty - formatki z płyty MDF 12 mm wraz z przycięciem na wymiar w granicach 80 zł
    Głośnik niskotonowy miałem zregenerowany samodzielnie
    Głośnik wysokotonowy kupowałem wtedy cos po 24 zł/szt czyli około 50 zł
    Terminal, kondensator, okablowanie miałem
    Czyli w sumie w granicach 130 zł za dwie kolumny. Rzecz gustu czy opłacalne czy nie, ja po prostu potrzebowałem jakichś kolumienek, a że coś tam miałem, coś mi zaświtało w głowie, zbudowałem doświadczenia kolejnego nabywając.
    Na zdjęciach trochę gotowców - jakoś jak podłączyłem zapomniałem zrobić. Gra to z WS 301 Trawiata, z którego bebechów został tylko oryginalny przedwzmacniacz z selektorem, takim go kupiłem, dodałem mu końcówkę na TDA 2050 zasilaną tak, żeby miał odpowiednia moc do tych kolumn i żeby nie wypluły membran. Na zdjęciach trochę więcej, pozdrawiam.
    DIY - wariacja na temat Unitry ZG15C DIY - wariacja na temat Unitry ZG15C DIY - wariacja na temat Unitry ZG15C DIY - wariacja na temat Unitry ZG15C DIY - wariacja na temat Unitry ZG15C DIY - wariacja na temat Unitry ZG15C DIY - wariacja na temat Unitry ZG15C

Cool? Ranking DIY
    About Author
    jupas
    Level 10  
    jupas wrote 10 posts with rating 10. Live in city rzeszów. Been with us since 2009 year.
    freebsd
    Level 41  
    Elegancko wyszło. Może Kolega pokusi się jeszcze w przyszłości o zwrotnice do tych kolumn :-)
    jupas
    Level 10  
    Dzięki. Zastanawiałem się nawet nad prostą zwrotnicą ale że to konstrukcja ze wskazaniem na max wykorzystania tego co się ma znalazło w zasobach albo po taniości da się kupić więc ostatecznie zostało bez. Ale kto wie może w perspektywie przynajmniej jakaś cewka na niski... Do rozważenia po bardziej szczegółowym posłuchaniu.
    katakrowa
    Level 22  
    jupas wrote:
    Dokonałem zatem zakupu płyt w jednym z marketów budowlanych, tam zostały od razy przycięte na wymiar formatek z których można było złożyć obudowy ZG15C. Sama budowa nic ciekawego, wkręty, klej i szpachla, później szlifowanie, otwór pod niskotonowy wycięty wyrzynarką, pod wysokotonowy otwornicą do wiertarki, podobnie jak otwór pod terminal.

Nowe płyty, szpachla, szlifowanie... Dlaczego zatem tak strasznie wygląda ta okleina? Jakieś wytarcie, fale, krzywo.
    Co poszło nie tak? Skoro było zaszpachlowane i szlifowane to może lepiej było to zwyczajnie wałkiem pomalować... Byłoby lepiej i estetyczniej.

DIY - wariacja na temat Unitry ZG15C
    LEDówki
    Level 39  
    Nie rozumiem użycia słowa formatka. Może to kolega wyjaśnić? Spotkałem się z użyciem tego słowa do określenia formularza, ale tutaj nie pasuje ani kontekst ani znaczenie. W takim razie, co Autor miał namyśli pisząc
    Quote:
    Dokonałem zatem zakupu płyt w jednym z marketów budowlanych, tam zostały od razy przycięte na wymiar formatek z których można było złożyć obudowy ZG15C.
    brofran
    Level 39  
    katakrowa wrote:
    Dlaczego zatem tak strasznie wygląda ta okleina?

Miejsca które wskazałeś zakryje maskownica zapewne.
    jupas
    Level 10  
    Już odpowiadam, w sprawie formatki - pojecie zapożyczone trochę z modelarstwa, trochę z majsterkowania, w praktyce najkrócej oznacza kawałek materiału najczęściej drewna, sklejki, metalu o określonym wymiarze. Może neologizm trochę, ale używany, wystarczy otworzyć np. znany powszechnie serwis aukcyjny, formatek tam dostatek pod ta nazwą. A że dyskusje o nazwie i jej używaniu się toczą świadczy choćby temat z innego forum https://www.cnc.info.pl/co-to-jest-formatka-t55536.html . Co do estetyki - musiałem w tym miejscu podkleić okleinę na zagięciu klejem, bo sama okleina nie trzymała. Przy dociskaniu trochę go podciekło właśnie na to miejsce, przy próbie usunięcia go chemią (na ten klej woda nie jest skuteczna) niestety wzór na okleinie uległ wytarciu. Rzeczywiście maskownice planowane więc te zaznaczone przez Kolegę nierówności będą przykryte. Nie przesadzałbym z falami i krzywością, rzeczywiście można się gdzieś tam nierówności dopatrzeć, ale chyba nie ma tak, że całość jest krzywa, pofalowana i - jakby powiedział klasyk - w ogóle do .... Krytykę przyjmuje oczywiście, po to jest forum. Oklejanie okleiną z dwóch powodów - wspomnianego już założenia "po taniości" a okleinę po prostu miałem do wykorzystania, z drugiej - chęcią zachowania klimatu oryginalnej Unitry. Pozdrawiam.
    LEDówki
    Level 39  
    NO to się w takim razie szablon, wzornik, wzorzec może nazywać. Jak chce kolega być nowomodny, to z informatyki może kolega nowomodnie zaciągnąć (hehe) słowo templatka. I starzy i młodzie będą wiedzieć o co kaman. Dzięki za wyjaśnienia, będę spał spokojnie, bo lubię wiedzieć o czym czytam. Terminal zamiast gniazd czy złącza dało się odszyfrować, chociaż jak człowiek raz poleci samolotem czy obejrzy pewien film, to terminal mocno kojarzy się z lotniskiem.
    Te głośniki wysokotonowe dobrze grają? Mam kolumny sprzedawane z Amatorem 2 stereo albo jakoś w tym okresie i wysokich tonów to za bardzo nie ma. GDN15/16 już dawno wysypały się.
    vorlog
    Level 38  
    @LEDówki , formatka to standardowe określenie kawałków płyty o powtarzalnych wymiarach w stolarstwie, tzn. np. arkusz płyty tnie się na formatki w celu przygotowania pod montaż, powiedzmy, szafy, segmentu kuchennego itp.
    Nie dotyczy operacji na dyskach twardych :D

@jupas , było olać tę okleinę i okleić fornirem modyfikowanym- dość prosta robota a efekt nieporównywalny
    V.
    jupas
    Level 10  
    Na pewno fornir jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jeśli chodzi o jakość, wygląd itd. Zrobiłem sobie swego czasu kolumnę do prób żeby nie w razie co nie zniszczyć tych, które maja tylko grać, nie było jakiegoś problemu z opanowaniem materiału i wykonania, klejone to było na Pattex, potem bejcowane jasną bejcą i lakierowane na półmat. Może kiedyś też napiszę i pokażę. Jednak fornir to trochę więcej czasu na wykonanie, no i dodatkowa zabawa ze szlifierką na płaszczyznach i bokach po przyklejeniu, których się nie da przyciąć nożem, bo można pojechać po słojach a nie po prostej. Tak że tu dałem sobie spokój, wydało mi się szybciej i prościej okleić. W praktyce to zaoszczędzenie czasu nie do końca za wielkie, ale jak już zacząłem okleiną, to szkoda mi było to potem zrywać i robić inaczej. No i miałem ja za w zasobach - jak napisałem wcześniej.
    pikarel
    Level 36  
    Mniejszym nakładam pracy mogłeś uzyskać lepszy efekt; okleić tylko zewnętrzne powierzchnie obudowy, przód pozostawiając jedynie szpachlowany i pomalowany na czarno, czyli nawet ładniej, niż było w kolumnie ZG15C. I na taki przód nałożyć maskownicę.

ZG15C z oryginalnym GDW wymagały tylko kondensatora, nie trzeba było tutaj nic psuć cewkami.
    GDW oryginalne uszkodzeniu ulegały tylko przy przekroczeniu ich mocy znamionowej.
    Np. Zodiak DSS402 (wyposażony w te kolumny w komplecie) miał deklarowaną moc 15 W, a rzeczywistą - 22 W. To - i ustawienie wysokich tonów na maksimum - był powód uszkodzeń GDW. Co ciekawe; nawet gwarancja była honorowana na te uszkodzenia.
    vorlog
    Level 38  
    pikarel wrote:
    ZG15C z oryginalnym GDW wymagały tylko kondensatora

... a mimo to bardzo ładnie grały :) Moje pierwsze fabryczne, nowe kolumienki, za z trudem uskładane 2000zł w 1980 lub 81 roku, a pracowały z supersprzętem M1417S Uwertura :D
    V.
    jupas
    Level 10  
    Pewnie można było zrobić, żeby tylko zewnętrzne powierzchnie okleić, człowiek z jednej strony chce zobaczyć skończony owoc swojej pracy z drugiej cały czas się uczy. Cały czas tez mu coś do głowy przychodzi, mnie teraz przypomniały się widziane bodaj gdzieś na Forum kolumienki odnowione i pomalowane na biało - niby jakoś kolor nie do końca pasuje, a efekt był naprawdę przedni - białe kolumny, czarne membrany itd fajny kontrast. Rzeczywiście jak chodzi o sposób podziału oryginalnie w ZG15C był tylko kondensator (przynajmniej w większości wyprodukowanych), o ile mnie pamięć nie myli uzasadniano to tym, że skuteczność niskotonowego maleje jeśli chodzi o częstotliwości powyżej częstotliwości podziału i dlatego nie trzeba tam ograniczenia od góry cewką. Oczywiście trochę to naciągane tłumaczenie, bo GDN jednak coś tam emituje w tym zakresie, GDW z definicji oczywiście tak, to jakoś tam na siebie wpływać musi więc akustycznie to nie najlepsze rozwiązanie. Ale to były wtedy budżetowe kolumny, jedne z prostszych, cała teoria zestawów głośnikowych była w innym miejscu niż teraz, więc za dużo wymagać od nich nie można. Miały grać nie topowo ale przyzwoicie, jak na tamten czas. Co do pytania o to jak to gra - wysokie są jakie są, powiedziałbym że trochę wycofane w stosunku do np. kopułek, choć ten Monacor to niby 91 dB ... Nie wiem na ile rzeczywiście, na ile to subiektywne wrażenie, bo nie sprawdzałem tego zamieniając kolumny z takimi w których siedziały oryginalne GDW ale pewnie gra jednak trochę głośniej niż stare GDW Tonsila. Siedzą u mnie dwa GDW z membraną - własnie stary Tonsil - w kolumnie do prób o której wspominałem połączone równolegle, z tym tylko mogę porównać, ale tam jest tez średniotonowy, inne podziały itd. Wrócę do domu, to spróbuje jeszcze odsłuchać, wtedy może coś więcej o wrażeniach będę mógł powiedzieć.
    szeryf3
    Level 26  
    Fajnie zbudowałeś. Najważniejsze, że sam.
    Następne będą jeszcze lepsze, jeżeli wyciągłeś odpowiednie wnioski z budowy tych.
    marian133
    Level 38  
    LEDówki wrote:
    Nie rozumiem użycia słowa formatka.

LEDówki wrote:
    NO to się w takim razie szablon, wzornik, wzorzec może nazywać. Jak chce kolega być nowomodny, to z informatyki może kolega nowomodnie zaciągnąć (hehe) słowo templatka. I starzy i młodzie będą wiedzieć o co kaman. Dzięki za wyjaśnienia, będę spał spokojnie, bo lubię wiedzieć o czym czytam.

LEDówki wrote:
    Terminal zamiast gniazd czy złącza dało się odszyfrować, chociaż jak człowiek raz poleci samolotem czy obejrzy pewien film, to terminal mocno kojarzy się z lotniskiem.

Skoro nie wiesz co to jest formatka (proponuję zajrzeć do wikipedi), ani też terminal głośnikowy, to raczej nie masz pojęcia o konstrukcjach które w tym dziale są pokazywane ;)

jupas wrote:
    Zastanawiałem się nawet nad prostą zwrotnicą ale że to konstrukcja ze wskazaniem na max wykorzystania tego co się ma znalazło w zasobach albo po taniości da się kupić więc ostatecznie zostało bez. Ale kto wie może w perspektywie przynajmniej jakaś cewka na niski... Do rozważenia po bardziej szczegółowym posłuchaniu.

Niestety, bez odpowiedniej zwrotnicy, nawet najprostszej, grać dobrze nie będzie.
    jupas
    Level 10  
    Jasne że dobra zwrotnica to jest jeden z trzech podstawowych elementów kolumny głośnikowej oprócz dobrych głośników i dobrej (a może raczej dobrze dobranej rodzajem do głośników i odpowiednio skonstruowanej obudowy). Tylko że takie (tzn. tylko kondensator na wysokotonowy) było założenie w ZG15C i jak mi się kojarzy w kilku innych kolumnach Unitry wówczas gdy ZG15C skonstruowano. O potencjalnych powodach pisałem w poście 13. Nie znaczy to, że czegoś w tej wariacji nie zmienię np dokładając cewkę. Na razie osłucham tak jak jest w oryginalnym założenie, potem zobaczymy - może dołożę cewkę i posłucham jak wtedy gra. Pozdrawiam jeszcze świątecznie :)
    #Andrzej#
    Level 10  
    Formatka to blacha, bądź płyta (obojętnie z jakiego materiału np. szkła) ucięta na zadany wymiar, która będzie poddawana dalszemu procesowi obróbki, np. frezowanie, wiercenie, gwintowanie, zaginanie, zwijanie, tłoczenie, itp.
    Tak się mówi w zakładach pracy chodzi o format jakiegoś materiału nawet odpadów i niema co się podniecać.Pozdrawiam.