Ponieważ padły mi kolumienki do komputera, a przy okazji upomniał się o naprawę wygrzebany kiedyś na którejś aukcji unitrowski wzmacniacz pojawił się pomysł, żeby to ze sobą połączyć i odbudować od zera kolumienki ZG15C, tym bardziej, że na jakiś swój nowy początek czekały tez zregenerowane głośniki GDN 16/15. Pomysł był taki, żeby kupić tez na aukcji obudowy po w/w kolumnach, tamże kupić też głośniki GDW 9/15 stosowane w tych kolumnach. Oba pomysły padły w przypadku obudów ze względu niekorzystny stosunek cena/stan obudów możliwych do kupienia oraz cenę dostępnych głośników wysokotonowych. Cóż - jak się nie ma co się lubi... itd. Dokonałem zatem zakupu płyt w jednym z marketów budowlanych, tam zostały od razy przycięte na wymiar formatek z których można było złożyć obudowy ZG15C. Sama budowa nic ciekawego, wkręty, klej i szpachla, później szlifowanie, otwór pod niskotonowy wycięty wyrzynarką, pod wysokotonowy otwornicą do wiertarki, podobnie jak otwór pod terminal. Ten ostatni to odstępstwo od klasyki, bo oryginalnie ZG15C miały po prostu kabel wyprowadzony przez otwór, ale pomyślałem, że to rozwiązanie rodem z zamierzchłej przeszłości i terminal będzie lepszym pomysłem tym bardziej, że to nie renowacja tylko wariacja na temat kolumn Unitry. Calość, żeby była w klimacie, oklejona okleiną samoprzylepną, która dobrych parę lat temu pozostała mi z oklejenia szafek w kuchni

Koszty - formatki z płyty MDF 12 mm wraz z przycięciem na wymiar w granicach 80 zł
Głośnik niskotonowy miałem zregenerowany samodzielnie
Głośnik wysokotonowy kupowałem wtedy cos po 24 zł/szt czyli około 50 zł
Terminal, kondensator, okablowanie miałem
Czyli w sumie w granicach 130 zł za dwie kolumny. Rzecz gustu czy opłacalne czy nie, ja po prostu potrzebowałem jakichś kolumienek, a że coś tam miałem, coś mi zaświtało w głowie, zbudowałem doświadczenia kolejnego nabywając.
Na zdjęciach trochę gotowców - jakoś jak podłączyłem zapomniałem zrobić. Gra to z WS 301 Trawiata, z którego bebechów został tylko oryginalny przedwzmacniacz z selektorem, takim go kupiłem, dodałem mu końcówkę na TDA 2050 zasilaną tak, żeby miał odpowiednia moc do tych kolumn i żeby nie wypluły membran. Na zdjęciach trochę więcej, pozdrawiam.

Cool? Ranking DIY