Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Bosch SMI68N05EU/23 - nie pobiera wody i to nie zawsze, nie wyświetla błędu

Pschemas 16 Dec 2021 23:55 339 12
  • #1
    Pschemas
    Level 9  
    Witam wszystkich,

    Mam problem taki, że zmywarka bosch SMI68N05EU/23 (nowsza generacja - z modułem elektronicznym) nie pobiera wody. Usterka jest nietypowa, ponieważ nie zawsze nie pobiera wody, nigdy nie wyświetliła żadnego błędu, nigdy nie zapalił się kranik. Zmywarka "nie widzi", że nie ma wody i myje "na sucho"



    Program dzieli się na 3 etapy:
    1. Wstępne płukanie naczyń bez detergentu - na tym etapie absolutnie zawsze pobiera wodę.
    2. Mycie właściwe z detergentem - na entym etapie mniej więcej w 60% myć nie pobiera wody (czyli w 6 na 10 myć nie pobiera) . Słychać że pompa obiegowa buczy na sucho. Czas mycia "leci" na wyświetlaczu, zmywarka nie widzi, że nie ma wody. "Pomyje" tak na sucho koło godziny "wypompuje " wodę której nie ma i zadowolona z siebie przechodzi do etapu trzeciego czyli płukania. Naczynia będą oczywiście nieumyte. Gdy usłyszę, że pompa buczy to mogę albo ją otworzyć i np. dzbankiem nalać wody (wówczas oczywiście umyje gary) albo ją zresetować (wówczas zacznie od nowa, od pkt 1 czyli wstępnego płukania i gdy dojdzie do etapu 2, czyli właściwego mycia to tak w 90% przypadków już nabierze wody, z rzadka zdarza się, że po resecie raz jeszcze nie pobierze wody)
    3. Płukanie. Zmywarka 3 razy powinna nabrać wody i wypłukać gary. Tu bywa różnie z nabieraniem wody. Np. pierwszy raz nabierze, wypłucze, wypuści, ale za drugim razem już nie napuści i "płucze na sucho", za trzecim razem znowu napuści. Czyli przypadkowo. Zazwyczaj z tych 3 płukań do przynajmniej 1 napuści wody.

    Solidnie poczytałem net, ale z tego co widzę to usterki związane niepobieraniem wody zawsze sygnalizowane są albo błędem na wyświetlaczu albo kranikiem. A tu nic. Typowe usterki to przepływomierz albo elektrozawór, ale i jedno i drugie sygnalizowane jest kranikiem/błędem, a w moim przypadku nic.

    Może ktoś wie o co chodzi?

    Pozdrawiam!
  • Helpful post
    #2
    MarcinRKl
    Level 21  
    Witam, poszukaj jak wejść w tryb serwisowy, może wtedy pokaże się błąd.
    Co prawda mało ma do czynienia ze zmywarkami, ale np. pralki bosch lubią "wariować" jak grzałka ma przebicie do masy i nie pokazują błędu.
  • Helpful post
    #3
    kobra2000
    Level 15  
    Wygląda na to że elektrozawór płaszcza wodnego z lewej strony nie domyka i nie magazynuje wody do kolejnego etapu mycia.
  • Helpful post
    #4
    Janek_15
    Level 22  
    Pschemas wrote:
    3. Płukanie. ... ale za drugim razem już nie napuści i "płucze na sucho", ...

    Czy w tej chwili na zaworze wody jest napięcie?
  • #5
    Pschemas
    Level 9  
    Sprawdzę ten zawór i dam znać. Rozumiem, że zawór działa w ten sposób, że jak dostanie prąd to się otwiera, a brak prądu = zawór zamknięty?
  • Helpful post
    #6
    kobra2000
    Level 15  
    Napięcie pojawia się w momencie kiedy ma spuścić wodę z płaszcza, ale tu prawdopodobnie jest problem z domykaniem zaworu. On może przepuszczać wodę cały czas i jej nadmiar jest odpompowywany w pierwszym cyklu mycia i do drugiego po prostu już jej nie ma.
  • Helpful post
    #7
    Janek_15
    Level 22  
    Pschemas wrote:
    Rozumiem, że zawór działa w ten sposób, że jak dostanie prąd to się otwiera, a brak prądu = zawór zamknięty?

    Dokładnie.
  • #8
    Pschemas
    Level 9  
    Aktualizacja:

    Rozebrałem maszynę, płaszcz jest napełniony wodą. Podpięcie 230V prosto do zaworu płaszcza nic nie daje. Nie otwiera się, nie brzęczy. Woda nie spływa. Obudowa zaworu powinna być biała, a jest lekko brązowa. Jakby przegrzana/przepalona. Nowy zawór zamówiony, jutro powinien być, dam znać.

    Sprawdziłem przy okazji przepływomierz. Turbinka kręci bez oporu. Gdy odpiąłem kabel od przepływomierza, a aqua stop puścił wodę, momentalnie na panelu zapalił się kranik, a zmywarka zresetowała się do początku programu. Wniosek: przepływomierz jest ok.

    Ciekawa sprawy z tym płaszczem. Ma on dwa ujścia wody do komory zmywarki. Jedno duże, które widać jako okrągłą kratkę w komorze i drugie małe. Przez to duże woda wlewa się do zmywarki. Przez to małe nie i to właśnie to małe jest kontrolowane przez (prawdopodobnie zepsuty) elektrozawór. Nie mogę tylko dojść, jaki element decyduje o tym przez który wlew ma wlać się woda (duży czy mały). Powinien być jakiś zawór czy zwrotnica, a nic takiego nie ma. Załączam foto - na czerwono zaznaczyłem duży wlew od środka i od zewnątrz, na zielono mały od środka i od zewnątrz. Elektrozawór na niebiesko.
    Bosch SMI68N05EU/23 - nie pobiera wody i to nie zawsze, nie wyświetla błędu Bosch SMI68N05EU/23 - nie pobiera wody i to nie zawsze, nie wyświetla błędu Bosch SMI68N05EU/23 - nie pobiera wody i to nie zawsze, nie wyświetla błędu

    kobra2000 wrote:
    Napięcie pojawia się w momencie kiedy ma spuścić wodę z płaszcza, ale tu prawdopodobnie jest problem z domykaniem zaworu. On może przepuszczać wodę cały czas i jej nadmiar jest odpompowywany w pierwszym cyklu mycia i do drugiego po prostu już jej nie ma.


    Raczej tak nie jest. Płaszcz jest cały czas pełen wody. Obserwowałem cały cykl pracy. Woda wlewana była we właściwych momentach tylko dużym wlewem, a mały wlew, kontrolowany przez elektrozawór był cały czas zamknięty (o dużym i małym wlewie vide uwaga powyżej) . Jak na złość akurat w tym testowym myciu nie doszło do tego, że zmywarka myła na sucho. :( Jak potrzebowała wody to dolewała sobie dużym wlewem. Nie mogę dojść, jak wyżej pisałem, jak jest przekierowywana woda do dużego i małego wlewu (oczywiście prócz tego prawdopodobnie uszkodzonego elektrozaworu). Jak się wlewa przez duży wlew to otwiera się aqua stop, woda przelatuje przez przepływomierz, przelewa się jakby górą płaszcza i spływa kanałem w tylnej pionowej części płaszcza do dużego wlewu.

    Ponadto moim zdaniem ta zmywarka nie ma hydrostatu, który decydowałby o konieczności spuszczenia nadmiaru wody. Ilość wody odmierzana jest chyba tylko przepływomierzem. Hydrostatu nie wiedze w zmywarce i nie widzę go też w katalogu części zamiennych do tej zmywarki na north.pl
  • Helpful post
    #9
    kobra2000
    Level 15  
    Duży wlew jest od spraw awaryjnych, tak jak u Ciebie padł elektrozawór. Woda powinna być dopuszczana przez kanał elektrozaworu ale ten przelot masz zablokowany i inną drogą jest ona kierowana do komory myjącej aby nie zalać podzespołów pod komorą. Przed wymianą elektrozaworu musisz się pozbyć wody z płaszcza, bo wszystko zalejesz. Czasami jak pada elektrozawór uszkadza się moduł. Oby tym razem tak nie było.
  • #10
    Pschemas
    Level 9  
    @kobra2000
    Dzięki za wyjaśnienie.

    W kwestii modułu, to coś może być na rzeczy - może być uszkodzony. Na wtyczce elektrozaworu jest cały czas wahające się napięcie pomiędzy około 8V, a 12V. Przypuszczam, że powinno być albo 0V albo 230V. W module podobno są triaki, które puszczają duży prąd na elementy sterujące i takowy mógł umrzeć. Przyjdzie zawór to się okaże. Triaki zdaje się można wlutować w moduł nowe?

    Gdyby padł procesor w module to raczej zapadłaby całkowita ciemność...
    Moderated By TONI_2003:

    Cytuj selektywnie lub wcale gdy odpowiadasz po osobie cytowanej!

  • Helpful post
    #11
    TONI_2003
    Moderator
    Pschemas wrote:
    Gdyby padł procesor w module to raczej zapadłaby całkowita ciemność...
    Kolego zastanów się co napisałeś i jak pochopne wnioski wyciągasz... Czy np. gdy padnie Ci port procesora jakim steruje powiedzmy ten elektrozawór to jaka będzie jego reakcja czy na pewno taka jak napisałeś? Czy stanie się coś zgoła innego...

    Zatem lepiej zawczasu pokaż dobrej jakości fotki i jej pomiary co do owego triaka elektrozaworu :idea:
  • #12
    Pschemas
    Level 9  
    A więc nowy zawór dotarł. Nim go zamontowałem, sprawdziłem na krótko czy działa (tak). Niestety w zmywarce już nie działa, a więc problem jest również w sterowniku (z jakiegoś powodu moduł nie puszcza prądu na zawór). Sam z modułem się będę się męczył, dam do naprawić profesjonaliście. Po naprawie dam znać jaki efekt. Pozdrawiam wszystkich!
  • #13
    Pschemas
    Level 9  
    Sorki za spóźniony wpis.

    A więc tak:

    Uszkodzony był jednak moduł i został przez zawodowca bez problemu naprawiony. Zmywarka śmiga jak nowa. Nie wiem co dokładnie się zepsuło - tajemnica kuchni serwisu. Co ciekawe przed rozpoczęciem naprawy serwis był sceptyczny co do tego, że to moduł i wyraził pogląd, że skoro nie wypluwa błędów, to znaczy że prawdopodobnie uszkodzone jest coś innego. Ale podjął się testu i ewentualnej naprawy. Wniosek - moduł może paść i nie komunikować błędów.

    Dziękuję wszystkim za pomoc.

    Temat można zamknąć.