Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przesunięcia fazowe między kanałami

kinimodziarz 18 Dec 2021 10:52 201 6
    kinimodziarz
    Level 10  
    Dzień dobry

Interesuje mnie problem przesunięć fazowych między kanałami.
    Czy jest takie takie oprogramowanie które umożliwia zmianę przesuwać fazowych między kanałami o określoną wartość ?
    Wszystko w celach edukacyjnych np. w celu kompensacji rozbieżności między kanałami karty dźwiękowej.

pozdrawiam
    jarek_lnx
    Level 43  
    Przesunięcia fazowe modyfikuje się filtrami.
    Filtry wszechprzepustowe nie zmieniają amplitudy tylko przesunięcie fazowe.

Przesunięcia fazowe zazwyczaj zależą od częstotliwości, pewnie powinieneś znać charakterystykę jak faza ma zależeć od częstotliwości zanim zaczniesz szukać programu który to zrealizuje.
    kinimodziarz
    Level 10  
    Dokładnie chodzi mi o oprogramowanie jakiś DSP który reguluję delay między kanałami. Dosłownie chodzi o 1-2 ms różnicy.
    jarek_lnx
    Level 43  
    kinimodziarz wrote:
    Dosłownie chodzi o 1-2 ms różnicy.
    A z czego te różnice się biorą? 1-2ms to sporo. Różnica między kanałami w karcie dźwiękowej to mogą być niewielkie różnice w górnej częstotliwości granicznej wzmacniaczy co w najgorszym przypadku da ułamki mikrosekund, elektrycznie zrobić opóźnienie 1-2ms nie jest łatwo, więc i nie ma szans że samo się zrobiło.

kinimodziarz wrote:
    Dokładnie chodzi mi o oprogramowanie jakiś DSP który reguluję delay między kanałami. Dosłownie chodzi o 1-2 ms różnicy.
    Niestety nie znam, może wtyczki VST?

Pisałeś przesunięcie fazy teraz opóźnienie, to są dwie różne rzeczy, opóźnienie to przebieg fazy o stałym nachyleniu, liniowa zależność fazy od częstotliwości.

Opóźnienie zrealizujesz cyfrowo przez bufor FIFO odpowiedniej długości.
    kinimodziarz
    Level 10  
    Dziękuję za odpowiedź. Nie wyraziłem się jasno. Wtyczki VST które sprawdzałem realizują delay jako efekt. Mnie interesuje regulacja delay pomiędzy kanałami bez żadnych efektów typu pogłos. Jak to zrealizować ?

jarek_lnx wrote:
    Opóźnienie zrealizujesz cyfrowo przez bufor FIFO odpowiedniej długości.

Możesz to trochę dokładniej opisać? Jak regulować długość tego bufora? Trzeba być programistą czy wystarczy jakiś plugin do winampa.
    ciuqu
    Level 38  
    Była kiedyś wtyczka do winampa pozwalająca na przesunięcie fazowe między kanałami, nie wiem czy nie było to nawet w standardowym DSP plugin. Robiłem tym "pseudosterefoniczne" nagrania z monofonicznych utworów.