Witam jestem właścicielem Rozwiązania Hybrydowego Solaredge SE5K-RWS
W momencie zakupu sprzedawca zapewniał mnie, że zakupienie baterii i dodatkowego rozłącznika sprawi że będę
mógł wykorzystać to rozwiązanie Off-grid w razie braku prądu.
Niestety dopiero po zakupie zagłębiłem się bardziej w temacie i okazuje się ze na ten moment
Solaredge nie oferuje rozwiązania Redundant Power dla rozwiązania 3 fazowego,
a akumulatory można wykorzystać tylko do optymalizacji wykorzystania produkcji własnej.
Napisałem do producenta w tej sprawie to zasugerowali mi rozwiązanie oparte o Vicron Multiplus
Załączam link do rozwiązania
www.victronenergy.com/live/venus-os:gx_solaredge
VICTRON ENERGY MULTIPLUS II 48/3000/35-32 to wydatek ok 6K PLN czyli razy 3 + dodatkowy osprzęt+ baterie to jakieś 35K PLN
Czyli w sumie drugie tyle co wydałem na instalacje.
Czy jest coś tańszego działającego podobnie jak rozwiazanie Victron Multiplus ?
Czyli Podczas produkcji prądu z Invertera Solaredge ładujace akumulatory i oddające nadmiar prądu do sieci
a w razie awarii odłączające Sieć i działające na zasadzie UPS?
Ewentualnie jakaś inna alternatywa dla tego rozwiązania ?
W momencie zakupu sprzedawca zapewniał mnie, że zakupienie baterii i dodatkowego rozłącznika sprawi że będę
mógł wykorzystać to rozwiązanie Off-grid w razie braku prądu.
Niestety dopiero po zakupie zagłębiłem się bardziej w temacie i okazuje się ze na ten moment
Solaredge nie oferuje rozwiązania Redundant Power dla rozwiązania 3 fazowego,
a akumulatory można wykorzystać tylko do optymalizacji wykorzystania produkcji własnej.
Napisałem do producenta w tej sprawie to zasugerowali mi rozwiązanie oparte o Vicron Multiplus
Załączam link do rozwiązania
www.victronenergy.com/live/venus-os:gx_solaredge
VICTRON ENERGY MULTIPLUS II 48/3000/35-32 to wydatek ok 6K PLN czyli razy 3 + dodatkowy osprzęt+ baterie to jakieś 35K PLN
Czyli w sumie drugie tyle co wydałem na instalacje.
Czy jest coś tańszego działającego podobnie jak rozwiazanie Victron Multiplus ?
Czyli Podczas produkcji prądu z Invertera Solaredge ładujace akumulatory i oddające nadmiar prądu do sieci
a w razie awarii odłączające Sieć i działające na zasadzie UPS?
Ewentualnie jakaś inna alternatywa dla tego rozwiązania ?