Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Electrolux - wyłącznik termiczny odkurzacza w silniku Domel 458.3.302-12

Adampio 18 Dec 2021 23:51 702 3
    Adampio
    Level 14  
    Panowie,
    po zawziętym i długotrwałym sprzątaniu padł odkurzacz Electrolux ESP75BD.
    Rozebrałem, wypiąłem płytkę regulatora obrotów, podłączyłem silnik na krótko - zakręcił wiec pochopna decyzja, że padł ten regulator. Kupiłem nowy regulator, podłączyłem i kiszka, nie kręci. No to wydłubałem silnik - znowu na krótko do sieci, pokręcił trochę, mocno błyskając iskrami spod jednej szczotki i stanął. Otworzyłem silnik, wszystko czyste i pachnące, wiec przedzwoniłem omomierzem wszystkie przewody, które się dało. Na jednym szczotkorzymaczu była taka brązowa oprawka, a w niej metalowe "coś" (takie jak na fotkach) przez co miał płynąć prąd, ale akurat tu była przerwa. Wydłubałem to "coś" na zewnątrz a ono bezczelnie przewodzi. Złożyłem silnik bez tego - kręci, przez regulator (ten niby zepsuty) też kręci i do tego jest regulacja. No to na powrót to "coś" do silnika i jest loteria, raz kręci a raz nie.
    W tzw. międzyczasie doczytałem tu na Forum że to może być włącznik termiczny. Dokładny ogląd wskazuje na lekkie wgniecenie go od strony szczotkotrzymacza więc dopuszczam kiepski kontakt.
    Gdyby nie koszmarne problemy z otwieraniem obudowy odkurzacza (część zatrzasków już połamałem) to bym złożył bez tego wyłącznika i kazał uważać. Ale chętnie bym kupił taki wyłącznik nowy i zamontował, ale Google pod żadnym widocznym numerze niczego takiego nie znajduje.
    Co byście poradzili? Można gdzieś kupić taki wyłącznik luzem? Abo podłączyć równolegle jakiś mały uniwersalny wyłącznik termiczny? Albo wręcz zewrzeć ten wyłącznik?
    Nawet kupno w desperacji silnika nie jest takie proste, bo np. na www.klinikaagd.pl jest tylko na zamówienie, a skoro silnik sprawny to robota bez sensu, szczególnie że jestem blisko 100 zł w plecy z tym regulatorem.
    Wyłącznik od strony szczotkotrzymacza:
    wyłącznik od strony zasilania:
    ten sam wyłącznik w oprawce:
    Electrolux - wyłącznik termiczny odkurzacza w silniku Domel 458.3.302-12 Electrolux - wyłącznik termiczny odkurzacza w silniku Domel 458.3.302-12

Dodano po 20 [minuty]:

Szukając obrazów pod hasłem wyłącznik termiczny, znalazłem coś podobnego (do kosiarki) ale niedostępny
    https://www.ekaktus.pl/wylacznik-termiczny-zabezpieczenie-przeciazeniow-p-7891.html
  • Helpful post
    TONI_2003
    Moderator
    Adampio wrote:
    Szukając obrazów pod hasłem wyłącznik termiczny,
    Szukaj np. pod nazwą Klixon 7AM tu na linku poczytaj o tym :arrow: Link, a na forum np. te tematy:
    :arrow: Link
    PS.
    Jednak będzie ciężko to znaleźć u nas :D
    Adampio
    Level 14  
    Ooo, aż tyle wątków! Dzięki, bo ja znalazłem tylko jeden.
    No i już po moim wpisie dopatrzyłem sie, że mój czujnik jest 7AM 206, bo tam gdzie jest wgniecenie, ale chyba celowe/fabryczne, bo na wszystkich fotkach w Sieci jest takie, jest słabo widoczna siódemka. Też doszedłem, że poza importem, i to zwykle z Ali, i nie ma gdzie w Polsce tego kupić.

Co sądzisz o z mostkowaniu tego czajnika jakimś innym, takim na przewodach? Główny problem widzę w malej ich obciążalności (mniej niż 3A)...
  • Helpful post
    TONI_2003
    Moderator
    Adampio wrote:
    Główny problem widzę w malej ich obciążalności (mniej niż 3A)
    Nie to nie jedyny argument dlatego prosiłem aby poczytać...
    Quote:
    Zasada działania 7AM jest prosta i skuteczna. Sercem ochraniacza jest Bimetaliczny dysk zatrzaskowy Klixon®. Kiedy temperatura tego dysku osiągnie wstępnie skalibrowaną temperaturę, otwiera się, co powoduje otwarcie obwodu. Temperatura ta jest osiągana podczas awarii, spowodowanej wzrostem temperatury otoczenia, wzrostem prądu przepływającego przez tarczę lub kombinacją obu. Po 7AM przerywa obwód, układ chłodzi się i 7AM automatycznie resetuje się, umożliwiając przywrócenie zasilania w obwodzie.

Jakość każdego 7AM Ocena ma bimetaliczny dysk zaprojektowany i wyprodukowany dla określonej temperatury znamionowej. Każde pojedyncze urządzenie jest następnie kalibrowane i sprawdzane pod kątem temperatury otwarcia. Skutkuje to precyzyjnymi charakterystykami pracy niezbędnymi do osiągnięcia stałej, niezawodnej wydajności w wymaganym cyklu życia.

PS.
    Znalazłem Ci firmę co być może rozwiąże Twe rozterki zakupowe, ale poszukaj tam tego co Ci trzeba :D