Odgłos pracy podobny do odgłosu mojego agregatu jak wpadnie w falowanie, tylko tu nie jest to takie głębokie.
longi92 wrote: Zauważyłem, jak docisnę cięgno od sprężynki do regulatora odśrodkowego obrotów, kosiarka zwiększa obroty i tak jakby przestawała falować.
Tak jak się nad tym zastanawiam, to falowanie może być efektem, ja bym to nazwał zbyt dużego wzmocnienia. Polega to na tym, że impuls - ruch dźwigni regulatora odśrodkowego jest za mocny i powoduje za duże otwarcie przepustnicy, silnik dostaje za dużo paliwa, obroty za bardzo wzrastają, na co regulator reaguje (znowu z mocno) przymykając za mocno przepustnicę, w efekcie obroty spadają za nisko i cykl się powtarza.
Nie wiem jak to jest realizowane w kosiarce. U mnie w agregacie, na osi regulatora odśrodkowego jest ramię. Na tym ramieniu jest kilka otworów, w których zahaczona jest jeden koniec sprężyny, a drugi do śruby napinającej. Naciągiem tej sprężyny reguluje się obroty jakie ma trzymać silnik. Przypuszczam, bo z tym nie eksperymentowałem, że wybór otworu na dźwigni decyduje o tym wzmocnieniu, o którym pisałem wyżej. Jak będę miał chwilę czasu, to to sprawdzę, może znajdę inne lekarstwo na falowanie u mnie, niż ustawianie położenia dodatkowej przesłony w gardzieli gaźnika.