Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Epson XP-5150 - Czy tusz spływa do koszyczka podczas czyszczenia głowic?

biuro74 19 Dec 2021 15:47 1575 6
phoenixcontact
    biuro74
    Level 7  
    Hej,

Mam pytanie techniczne: po włożeniu kartridża z tuszem do koszyczka gdzie konkretnie podziewa się tusz z kartridża (albo jego część) ? W koszyczku są głowice, kazda ma na górze szpiczastą nasadkę wchodzącą w kartridż, którędy tusz spływa do głowicy - to zrozumiałe, ale czy przypadkiem nie spływa on w jakiejś większej części do tego koszyczka ?

Pytam, ponieważ czyściłem wczoraj zaschnięte głowice (brak druku) i po trzykrotnym cyklu "czyszczenie-drukowanie linii" okazało się, że tuszu w pojemniczkach brak - no bo oczywiście przy czyszczeniu wszystlko wymiotło na podstawiony poniżej chłonny papier, po każdym czyszczeniu na nim znowu było pełno koloru - pomimo, że poprzednie czyszczenie robiłem aż do wypłukania tuszu.

Dlatego mam takie niejasne podejrzenie, że część tuszu spływa z kartridża (w ilości większej, niż potrzebnej do samego wydruku oczywiście, bo że spływa do drukowania to jest oczywiste) i stąd brak tuszu po takim czyszczeniu. Niestety nie zanotowałem ilości tuszu w pojemniczkach przed czyszczeniem, ale robiąc wydruk kresek próbnych po pierwszym i drugim czyszczeniu drukarka nie zwracała błędu braku tuszu. Dopiero po trzecim się okazało, że wszystkie puste. Druk robiłem może z 6 razy - same kreski, to nawet w sumie pół strony by nie zajęło.

Ja rozumiem, że gdyby część tuszu spływałą do głowicy, która może mieć trochę miejsca na tusz - jakiś bufor - to mogłoby być to trochę dziwne, bo wkładając nowy tusz drukowalibyśmy jeszcze przez pewien czas starym - zależy od pojemności takiego domniemanego bufora. To wyjaśniałoby, dlaczego tusz się skończył przy czyszczeniu głowic, przy którym niby tusze były wyjmowane, a jednak tusz wylatywał za każdym czyszczeniem na podkładkę.

Ktoś coś wie ?
  • phoenixcontact
    cysiekw
    Level 39  
    Kto zjada tusz? Tzw. pampers, specjalna gąbka lub częściej zestaw w środku drukarki, tam trafia zużyty tusz.
  • phoenixcontact
    biuro74
    Level 7  
    cysiekw wrote:
    tam trafia zużyty tusz.

Dzięki, ale całkowicie nie o to mi chodziło. Chyba, że masz na myśli to, że ta drukarka po włożeniu tuszu do koszyczka od razy przelewa tusz ze zbiorniczkow do pampersa. Ewentualnie czyszczenie głowic z poziomu menu drukarki powoduje znaczne przelewanie tuszu tamże - że kilka czyszczeń i zbiorniczki z tuszem puste.
  • Helpful post
    cysiekw
    Level 39  
    biuro74 wrote:
    Ewentualnie czyszczenie głowic z poziomu menu drukarki powoduje znaczne przelewanie tuszu tamże - że kilka czyszczeń i zbiorniczki z tuszem puste
    Tak o to mi chodziło. A tobie?
    biuro74
    Level 7  
    cysiekw wrote:
    biuro74 wrote:
    Ewentualnie czyszczenie głowic z poziomu menu drukarki powoduje znaczne przelewanie tuszu tamże - że kilka czyszczeń i zbiorniczki z tuszem puste
    Tak o to mi chodziło. A tobie?

O to, że jest wiadomą rzeczą, że przy czyszczeniu głowic z poziomu menu drukarki, ta będzie pobierać JAKĄŚ ilość tuszu. Nie byłem przygotowany na to, co napisałem wyżej - na ZNACZNĄ ilość tuszu. Przyjechał klient z nowymi pojemniczkami, a tu nie tylko po czyszczeniach, ale i po wyjmowaniu/wkładaniu ta sobie robi sama "czyszczenie" i po 3 operacjach zostaje 25% tuszu. To jest jakaś masakra, kpina z klienta, panie i panowie z Epsona.
    cysiekw
    Level 39  
    W epsonach inktank drukarka po 20 tysiącach wydruków zgłasza wymianę pampersa i blokuję drukarke z prośbą o kontakt z serwisem to dopiero jest "RIP Off"
    biuro74
    Level 7  
    Tak jest, czyszczenie zużywa ZNACZNĄ ilość tuszu (w tym modelu: 4 cykle i po całym zestawie kartridży).
    Nie tylko Epson, ale i Canon po iluś tysiącach wydruków także zgłasza "idź z drukarką do serwisu, koniec drukowania, bo pampers pełny". Akurat w swoim Canonie to przerabiałem kilka miesięcy temu - pampersy wypłukałem, osuszyłem, zamontowałem z powrotem, no i musiałem zamówić na Ebayu za kilka dolców oprogramowanie do resetu czipa :/ Drukarka znowu działa, choć tym razem głowica się posypała.