Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

skaner diag. Viaken: VSCAN OBD MINI vs VSAN VAG MINI - to samo?

xntxnt 21 Dec 2021 17:00 636 2
    xntxnt
    Level 14  
    Szanowni,
    Śnięty Mikołaj chce mi dać prosty skaner OBD2 i każe wybierać spośród dwóch Viakenów:
    VSCAN OBD2 MINI
    VSCAN VAG MINI

Pytanie do Was jest takie: czy one różnią się tylko softem, czy też bebechami?

Producent udostępnia do obu aktualizację softu:
    https://www.vscan.pl/vscan-seria-mini/vag-mini/
    https://www.vscan.pl/vscan-seria-mini/obd2-mini/
    Da rade przeflashować jeden na drugi w razie czego? Jeśli tak, to czy trzeba dorabiać kable do pinów, czy są puszczone wszystkie?

Pytam, bo to nie moja branża - dłubię amatorsko starsze auta w rodzinie. Do "zwykłych" aut mam uniwersalne OBD2, ale uwiązane do laptopa przez USB. Do VAG nie mam nic, a może się coś trafi - więc kupiłbym wersję VAG. Jednak fajnie by było mieć skaner do "zwykłych", żeby nie dziubać telefonem ani z laptopa. Da się to pożenić w jednym urządzeniu, nie kupując nic droższego?
    Z góry dzięki za odp.
    Ireneo
    Level 42  
    Ten obd2 połączysz się z silnikami różnych marek.Tylko silniki.Vag to tylko do tej grupy ale inne moduły też i masz tam kodowania,adaptacje itp.
    60jarek
    Level 27  
    Mam Vag Mini -maszynka tylko do odczytu i kasowania błędów. Wożę go tylko po to.
    Odczytasz im dużo ale raczej nie na zmieniasz ustawień- mimo zapewnień producenta, a to jedna funkcja nie działa, a to kolejna itp.
    Aktualizacje są dostępne tylko co one dają -w/g mnie to co aktualizacja to mniej funkcji dostępnych lub pomieszane z innymi.
    Jest na rynku jeszcze coś takiego jak VCDS jak chcesz coś robić -trochę pogrzebać w sterownikach (kupujemy chińska podróbę i wymaga komputera). Jak sądzisz że tym wszystko zrobisz to się mylisz.
    Żeby tak naprawdę coś zrobić to od 2000PLN urządzenie.

Vag Mini Fajna zabawka za tą cenę na początek, aczkolwiek bywa przydatna.
    Programowania kluczyków i innych modyfikacji nie zrobisz za dużo -mimo ze piszą co ona nie potrafi do chwili sprzedaży.

Masz VW to od razu polecam VCDS. (Tanio z kłopotami, ale większość na tym pracuje i pełno na ten temat wiadomości co i jak, za grosze to chiński, na oryginał nie wszystkich stać).
    Traktuj go jako gadżet i nic więcej.
    To samo ci zrobi byle programik na androida -masz radio z can i androidem to są programy co prawie to samo odczytają i błędy podstawowe wykasują.
    .

Dodano po 9 [minuty]:

W tytule tematu błąd pisownia.