Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Zamek energetyczny do skrzynki

panelektryk32 21 Dec 2021 23:39 1113 9
    panelektryk32
    Level 9  
    Witam. Poszukuje klucza do tego zamka elektrycznego który jest w rozdzielnicy. Dodam że nie pasuje klucz 9081 i 827. Jaki na oko klucz może do niej pasować?

Potrzebuje kluczyka na już
    ta_tar
    Level 39  
    W rozdzielnicy są zamki o różnej numeracji klucza. Jeżeli nie masz klucza, to może nie masz uprawnień aby tam "wchodzić". Może pokażesz co to za rozdzielnica i napiszesz po co ci tam "wchodzić". Kluczy z różnymi numerami mam kilkanaście a właściwie to każdy zamek może mieć inny numer kluczyka.
    panelektryk32 wrote:
    Dodam że nie pasuje klucz 9081 i 827

Bo to są dwa różne zamki (różna wielkość zamka).
    zbich70
    Level 43  
    Ktoś_tam wrote:
    zamki maja to do siebie aby tylko odpowiednie osoby mogły je otworzyć
    Dodam, że ingerencja w takie miejsca wiąże się z jeszcze innym "zagrożeniem" dla domorosłego majsterkowicza.
    Wsadzi tam swoje łapki, a tu ni stąd ni zowąd nagle komuś rachunki za prąd wzrosną dziesięciokrotnie.
    Nawet jeśli tylko popatrzył i nic nie popsuł, to i tak jest pierwszy na celowniku. ;)
    Ale gdy się "pan-ponoć-elektryk" o tym przekona naocznie (a może i w kieszeni odczuje), to szybko zmieni zdanie w kwestii wtykania łapek w nie swoje sprawy.
    panelektryk32
    Level 9  
    Co mają w ogóle uprawnienia ro otwarcia skrzynki? Jestem konserwatorem budynku (nie w swoim bloku) i poproszono mnie o zdobycie klucza do skrzynki.

Mam uprawnienia aby mieć dostęp do skrzynki. Po robocie firma wyrzuciła klucze i nie przekazała do administracji….
    Posiadam klucze Master Key Tauron, klucze 1333,827,9081 do skrzynek telekomunikacyjnych i innych szaf sterowniczych. Chodzi mi tutaj tylko o ten zamek. Jutro przejdę się do sąsiedniego bloku w którym jestem konserwatorem i podam firmę skrzynki.
    ta_tar
    Level 39  
    panelektryk32 wrote:
    Poszukuje klucza do tego zamka elektrycznego który jest w rozdzielnicy.

Po pierwsze. Skąd my mamy wiedzieć jaka to rozdzielnica i jaki tam klucz pasuje. A może jest to rozdzielnica do której tylko klucz może posiadać pracownik Taurona?
    Po drugie.
    panelektryk32 wrote:
    Mam uprawnienia aby mieć dostęp do skrzynki.

Kto ci te uprawnienia wydał? Jeżeli ci wydał uprawnienia to niech ci wyda też klucz.
    panelektryk32 wrote:
    Jutro przejdę się do sąsiedniego bloku w którym jestem konserwatorem i podam firmę skrzynki.

Co nam da że ty podasz producenta skrzynki jak tutaj liczy się klucz a nie skrzynka.
    Zobacz w internecie frazę "WKŁADKA ZAMEK ENERGETYCZNY ARES LOB 30/9 TAURON" i to jest standardowa wkładka (bo mam nadzieję że o takie klucze ci chodzi) do której możesz dorobić klucz. Ale jest też wkładka Taurona gdzie normalnie nie dorobisz klucza (facet może mi dorobić za konkretną cenę 100 zł od sztuki) bo jest zastrzeżona tylko dla Taurona.
    panelektryk32
    Level 9  
    ta_tar wrote:
    panelektryk32 wrote:

. A może jest to rozdzielnica do której tylko klucz może posiadać pracownik Taurona?

Mam dwa typy master keya taurona i to w ogóle nie jest taki zamek, jest to zamek kasetowy, powtarzalny

Po drugie.
    panelektryk32 wrote:
    Mam uprawnienia aby mieć dostęp do skrzynki.

Kto ci te uprawnienia wydał?

Administracja jako dla konserwatora

Jeżeli ci wydał uprawnienia to niech ci wyda też klucz.

Wspominałem że ekipa robiąca instalacje dziwnym cudem po robocie nie przekazała
    kluczy administratorowi wszystkie szafy pozostawiali otwarte, jest wspólny jeden klucz który otwiera wszystkie skrzynki:
    -szafy licznikowe, z zabezpieczeniami licznikowymi, i naszą szafę gdzie są zabezpieczenia WLZ budynku. Wszystkie szafy są pootwierane i problem w tym że ekipa nie przekazała kluczy również sąsiadom i dostęp ma każdy kto wejdzie do klatki. Tu zdjęcie środka dam dzisiaj zdjęcie zamka.
    Zamek energetyczny do skrzynki

panelektryk32 wrote:
    Jutro przejdę się do sąsiedniego bloku w którym jestem konserwatorem i podam firmę skrzynki.

Zobacz w internecie frazę "WKŁADKA ZAMEK ENERGETYCZNY ARES LOB 30/9 TAURON"

Nie chodzi tu o złącze kablowe no i mówiłem że master key taurona żaden nie pasuje i to w ogóle nie jest ten typ zamka.
  • Helpful post
    ta_tar
    Level 39  
    panelektryk32 wrote:
    to w ogóle nie jest ten typ zamka.

Jeżeli to masz wszystko pootwierane to jaki jest problem aby wymienić wszystkie nieznane zamki na standardowy zamek z kluczem 1333 lub 9081 lub jak mały to 827.
    panelektryk32
    Level 9  
    Zamykam temat