Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Scenic 1 - Brak kierunkowskazów i wycieraczek

StasiuStasiowski 22 Dec 2021 20:52 270 3
    StasiuStasiowski
    Level 5  
    Witam.
    W samochodzie Renault Scenic 1 występuje brak kierunkowskazów oraz wycieraczek. Po podłączeniu interfejsu diagnostycznego brak błędów i dodatkowo można wysterować z modułu UCH kierunkowskazy oraz wycieraczki bieg szybki i wolny i wszystko działa. UCH to 8200029342B. Ruszając i lekko wypinając wtyczkę PE3 przy UCH czasem zdarza się, że wycieraczki zadziałają ale na każdej pozycji, nawet na 0. Raz bieg wolny a raz szybki. Zastanawiam się nad przełącznikiem zespolonym na kierownicy, że może być coś z nim skoro wysterowanie działa. Wtyczki i piny w UCH i w przełączniku nie są nadpalone ani nic.
    User removed account
    Level 1  
    StasiuStasiowski
    Level 5  
    Sprawdziłem parametry i informacja kierunkowskazów jest nieobecna, szybkości wycieraczek też nieobecne, zmienia się tylko parametr "położenie końcowe wycieraczek przednich; zaparkowane" z TAK na NIE ale tylko na przełączeniu na 1. Na pozycjach 0, 2, 3 jest, że są zaparkowane. Drugi parametr "Pozycja spoczynkowa wycieraczek" też jest nieaktywna tylko na pozycji 1 przełącznika. Czyli wygląda to tak jakby tylko na 1. przełączeniu coś się miało dziać ale wycieraczki i tak nie chodzą.

EDIT
    Wyjąłem przełącznik, brak widocznych przepaleń itp, profilaktycznie wyczyściłem styki, na które natrafiłem po rozebraniu wszystkiego ale nic to nie dało.
    User removed account
    Level 1