Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Blaupunkt 40-133z-wb-5b2 - brak podswietlenia? Po resecie czarny ekran.

Pat76 22 Dec 2021 21:25 984 2
  • #1
    Pat76
    Level 3  
    Witam.
    Godzinę temu kupiłem okazjonalnie telewizor Blaupunkt 40-133z-wb-5b2. Jako że okazja, bez sprawdzenia, ryzyko było wkalkulowane w cenę. Telewizor wiozłem owinięty kocem na tylnym siedzeniu głównie autostradą. Brak większych wstrząsów. Po odczekaniu w domu by się ogrzał, od razu zaniepokoiło mnie to, że obraz jest ledwo widoczny. Wszystko działało z wyjątkiem jasnego ekranu. Zacząłem grzebać w menu. Zmiany trybu wyświetlania nie dały efektu. Sprawdziłem z tyłu coś tam świeciło zza obudowy. Wszedłem w tryb reset telewizora. Wykonałem go i na ekranie pojawiło się jasne i wyraźne logo TV. Od tego czasu telewizor ma cały czas czarny ekran. Z wnętrza obudowy już nie widać żadnych źródeł światła. Jakby totalnie zdechł.
    Pytanie nr 1). Czy ten reset mógł coś skopać? Jest jakieś wyjście?
    Nr. 2). Czemu logo wyświetliło się wyraźnie na moment skoro uszkodzone było podświetlenie? Chyba, że padło do końca w tym momencie?
    Nr. 3). Nie jestem naiwny, ale kobieta zarzekała się, że jest w 100% sprawny. Czy ja mogłem uszkodzić podświetlenie w transporcie?

    Dzięki
  • #2
    andken999
    Level 18  
    Z tym podświetleniem tak jest, jeżeli jedna dioda jest nie w pełni sprawna to albo coś się lekko żarzy albo nie ma nic, ale zazwyczaj pada kilka, zwarcie, przerwa. Jeszcze w niektórych telewizorach jest tryb eco i ściemnia maksymalnie. Jak coś widać to w trybie serwisowym albo w menu to znaleźć można to ustawić.
  • #3
    Pat76
    Level 3  
    No właśnie wyświetlało wszystko, tylko że ekran był ciemny. W menu zmieniłem na ustawienia standardowe i to samo. Po wybraniu opcji reset telewizora nastąpił restart, pojawiło się ładne logo i na tym koniec. Teraz nie ma nic, przy starcie TV czarny ekran. Zero.