Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Vaillant DGN6 - Brak ogrzewania i ciepłej wody

rofled 24 Dec 2021 15:22 321 6
    rofled
    Level 2  
    Witam,

Jestem posiadaczem pieca Vaillant DGN6 i jak na złość popsuł się teraz w wigilię kiedy wszyscy fachowcy są niedostępni :( Z góry przepraszam za mój brak odpowiedniego języka, nie za bardzo znam się na nazewnictwie poszczególnych elementów.
    Piec obecnie się nie włącza - a raczej nie próbuje zaiskrzyć poprzez iskrowniki. Na dole lampka O/I miga - w załączonym zdjęciu zaznaczyłem strzałką.
    Bezpieczniki wymieniłem na nowe, niestety to nie to. Dodam jeszcze, że wczoraj ciśnienie doszło do 0, co też przywróciłem do poprawnej wartości. Nie jestem pewny czy piec przestał działać przez brak cisnienia czy w nocy nam się wyłączył.
    Być może będzie ktoś coś wiedział, z góry dziękuje za wszelką pomoc :)
    Vaillant DGN6 - Brak ogrzewania i ciepłej wody
  • Helpful post
    spinacz
    Level 41  
    Piec się przegrzał przez spadek ciśnienia wody w układzie, musisz zresetować piec. Wyłącz go od zasilania na kilka minut i podłącz ponownie, ewentualnie szukaj instrukcji obsługi jak zresetować piec.
    rofled
    Level 2  
    spinacz wrote:
    Piec się przegrzał przez spadek ciśnienia wody w układzie, musisz zresetować piec. Wyłącz go od zasilania na kilka minut i podłącz ponownie, ewentualnie szukaj instrukcji obsługi jak zresetować piec.

Niestety już go próbowałem resetować (odłączyłem od prądu, wymieniałem bezpieczniki) - chyba, że samo odłączenie od prądu nie oznacza reset?
  • Helpful post
    spinacz
    Level 41  
    Nie koniecznie, szukaj instrukcji i szukaj w niej jak zresetować piec.
    zales.vip
    Level 30  
    Po co resetować skoro nie swieci kontrolka blokady/błędu.
    Zdejmij obudowe.
    Sprawdz wentylator - ewentualnie wyczysc łopatki wewnątrz.
    Sprawdz czy pompa się kręci (wykręć taki srebrny korek na środku pompy). Przygotuj sobie ręcznik bo będzie tedy lecieć woda. Ewentualnie włóż cienki śrubokręt płaski (ok 4mm) i zakręć wirnikiem.

Oczywiście powyższe czynności rób po odłączeniu kotła od sieci 230v
  • Helpful post
    kz61
    Level 25  
    Sygnalizuje przegrzew bo miga kontrolka sieci a powinna świecić ciągle. Czerwony przycisk to Reset.
    rofled
    Level 2  
    Jeny, dziękuje wam wszystkim za pomoc. Przycisk reset w końcu zadziałał- wcześniej jak próbowaliśmy to nic nie dawało (przycisk nigdy nie był przez nas używany a po poprzednim właścicielu jest jakiś taki ułamany). Przycisnąłem mocniej długopisem tak że wszedł na kilka cm i się udało. Piec działa. Nie zamarzniemy :D Dziekuje!