Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaką pralkę lepiej wybrać: Whirlpool W7X W845WB czy Bosch WGG244MEPL Serie 6?

BonsaiMaster 25 Dec 2021 14:51 1689 8
    BonsaiMaster
    Level 3  
    Cześć wszystkim!

Standardowy temat. Planuje kupno nowej pralki. Po parodniowym poszukiwaniu i czytaniu tego forum, wpadłem na tytułowy model Whirlpool W7X W845WB.

Niby chińskiej produkcji, ale wymienne łożyska, silnik inwerterowy, cichy, niskie zużycie energii i auto-dozownik.

Pytanie, czy w tej półce cenowej 2000-3000zł (ten model kosztuje 2700zł na EuroAGD) warto zaryzykować daleko wschodnią produkcję czy bardziej skłonić się bliżej europy np. Bosch WGG244MEPL Serie 6?

Proszę o radę bardziej doinformowanych kolegów!
    Mobali
    Level 41  
    Moim zdaniem zdecydowanie nie warto, szczególnie jeśli cenisz sobie obsługę gwarancyjną i jakiekolwiek wsparcie posprzedażowe. Także na tym Forum nie brakuje tematów ilustrujących stosunek tej firmy do klienta. W Whirlpool nie jest najlepiej, i to delikatnie mówiąc ;-)
    BonsaiMaster
    Level 3  
    W takim razie, czy warto iść w 'wyższe/średnie' półki europejskich modeli czy nie warto przepłacać tylko za dodatkowe opcje?

Masz coś konkretnego na myśli, że warto w tym przedziale cenowym?
    Mobali
    Level 41  
    Szukałbym modelu maksymalnie uproszczonego i co najważniejsze - oferującego możliwość w miarę taniego serwisu, także pogwarancyjnego. Co do wyboru marki - raczej szukałbym takiej, która oferuje dobry kontakt, serwis i rzetelne wsparcie dla klienta (czyli odwrotność tego, co wyprawia z ludźmi Whirlpool!). Potem trzeba określić swoje preferencje dotyczące funkcji i wyposażenia (nie kupuj tego, czego nie potrzebujesz!), sprawdzić wymiary (zmierz czy pralka mieści się z zapasem), potem porównywarka i... Musisz wybrać sama/sam.

No i na koniec słówko na temat elektromarketów. Sprzęt tam oferowany jest niby ten i taki sam, ale nie zawsze. Czasem jedna literka dodana do opisu i dostępność na promocji cenowej radykalnie zmieniają późniejsze walory tego sprzętu. A właściwie ich brak, bo można przypadkiem kupić tandetę, a nawet jednorazówkę łudząco podobną do przyzwoitego modelu danej firmy. Szczególnie warto uważać na te krzykliwie reklamujące się, gdzie dość szybko potrafią ogłupić potencjalnego klienta. No i warto rozważyć zakup bez wizyty w sklepie, czyli przez sieć. Dzięki temu masz przynajmniej na starcie nieco lepsze warunki, w tym prawo do konsumenckiego zwrotu i odstąpienia od umowy bez podania przyczyn.
    BonsaiMaster
    Level 3  
    W takim wypadku kieruje swoje oko na Bosch'a i znalazłem takie oto modele (niestety nie moge linków jeszcze wrzucać):

Seria 8:
    WAV28M91PL - 2850zł

Seria 6:
    WGG244MEPL - 2600zł

Seria 4:
    WAN2829EPL - 2000zł
    WAN2428EPL - 1400zł (głośniejsza niż ta wyżej)

Ogólnie jak patrzałem na te modele to super dużej różnicy między nimi nie ma, największa jest przy zużyciu prądu/wody oraz głośności. Patrząc na te parametry najbardziej przypadła mi ta Seria 6 WGG. Pytanie czy te serie 6 i 8 są warte swojej ceny czy lepiej uderzać w 4?
    BonsaiMaster
    Level 3  
    Dzieki za odpowiedz, tak jak pisaliscie wczesniej zeby uwazac na mala roznice w modelu, aktualnie WAN282EEPL jest na promocji z 1900 na 1500. Czy on jest porownywalny z tym WANem za 2000 co podalem wczesniej? Na pierwszy rzut oka wygladaja tak samo (nie mowie o wizualnym aspekcie bo ma drzwiczki czarne).
    BonsaiMaster
    Level 3  
    W takim razie jestem zdecydowany.

Dziękuje wszystkim za pomoc!