Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Poszukiwanie modułu odcinającego zasilanie przy przeciążeniu do foteli z Audi 80 i Opel Mokka

m_janula 25 Dec 2021 16:05 399 9
Automation24
    m_janula
    Level 3  
    Witam wszystkich.
    Zamierzam wykonać gruntowną przeróbkę foteli w swoim youngtimerze (audi 80 cabrio)
    Polegać będzie na osadzeniu na starych szkieletach gąbek i systemów regulacji z opla mokki.
    Potrzebuję więc także systemu, modułu odcinającego zasilanie przy przeciążeniu przy skrajnych pozycjach.
    Myślę że zmierzyłbym prąd silniczków podczas normalnej pracy, i ustawiłbym wartość odcięcia na np. 150 procent.
    Czy może wiecie gdzie znalazłbym taki gotowy, możliwy do regulacji moduł?
    Jedyne co znalazłem w google to systemy zabezpieczające wyjście zasilaczy, ale posiadały stałe wartości zabezpieczeń, jak 1, 7 A.
    Czy ewentualnie inne rozwiązanie?
    Pozdrawiam i życzę spokojnych świąt.
    Marcin
  • Automation24
    web69
    Level 32  
    Idź na szrot, poszukaj jakiegoś koreańskiego lub japońskiego auta (20 lat i starsze) w skrzynce bezpieczników poszukaj bezpieczników w metalowej obudowie. To fabryczne bezpieczniki do elektrycznych szyb, foteli, czy centralnego zamka.
  • Automation24
    ladamaniac
    Level 39  
    Są też w Starszych Audi, Passatach i Skodach, typowo do szyb i siedzeń elektrycznych, możesz też poszukać bezpieczników termicznych do autek na akumulator.
    Poszukiwanie modułu odcinającego zasilanie przy przeciążeniu do foteli z Audi 80 i Opel Mokka
    m_janula
    Level 3  
    Nie myślicie że te bezpieczniki będą za za "mocne" i zbyt późno zadziałają? Właściwie mógłbym się podpiąć w takim razie pod wyjście na szyby, przypominam sobie że właśnie takie metalowe bezpieczniki mam w aucie:)
    piachu1994
    Level 39  
    m_janula wrote:
    Nie myślicie że te bezpieczniki będą za za "mocne" i zbyt późno zadziałają? Właściwie mógłbym się podpiąć w takim razie pod wyjście na szyby, przypominam sobie że właśnie takie metalowe bezpieczniki mam w aucie:)

Zmierz ile prądu jest pobierane w skrajnej pozycji.
    Pod żadne szyby nie! Musisz zrobić osobny obwód.
    Mimo wszystko nawet przed bezpiecznikiem automatycznym musisz założyć zwykły (automat jeśli się sklei i to wywali główny - polecam zrobić osobne obwody).
    m_janula
    Level 3  
    Tak właśnie i zrobię.
    Wielkie dzięki wszystkim za rzeczowe, konkretne rady.
    goldwinger
    VIP Meritorious for electroda.pl
    W razie potrzeby doboru prądu to harley ma automaty 15A
    m_janula
    Level 3  
    jeszcze raz dzięki za pomoc, zmierzyłem prąd przy maks. obciążeniu- to ok. 7 A, znalazłem automat termik 10 A i jego użyję.
    A jako dowód że się nie obijam wrzucam zdjęcia fotela z już wymodelowanym dołem i dołożonymi poduchami u góry.
    Pozdrawiam Marcin
    m_janula
    Level 3  
    Użyłem termika 10 A, działa poprawnie( max prąd pod obciążeniem bodajże 7 A)
    Ponadto.
    Fotel skończony.
    Nigdy więcej jednak takich fantazji.
    W każdym razie, ma:
    -dmuchaną poduszkę lędźwiową górną
    -dmuchaną poduszkę lędźwiową dolną
    -siedzisko góra-dół
    -podudzia góra-dól względem siedziska
    -podudzia przód- tył, ale to już ręczne
    Niestety sterowanie uciekło stylem w kierunku Pata i Mata- pilot na kablu:)
    Zdjęcie niestety słabe, w realu dużo ładniej- skóra jest matowa i maskuje niedoskonalości wykonania
    m_janula
    Level 3  
    Zamykam temat, Pozdrawiam