Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] AT9100 - Wskaźnik strojenia pokazuje bzdury nie pracuje dekoder stereo

jaarex 26 Dec 2021 08:07 498 2
NDN
    jaarex
    Level 15  
    Kupiłem kompletny AT9100 + dodatkowo części moduł tunera, płytka przedwzmacniacza, korekcji dźwięku ze stabilizatorem napięciowym dla tunera.
    Po otwarciu obudowy ujrzałem nieprawdopodobne spustoszenia w głowicy FM
    AT9100 - Wskaźnik strojenia pokazuje bzdury nie pracuje dekoder stereo AT9100 - Wskaźnik strojenia pokazuje bzdury nie pracuje dekoder stereo
    Zdjęcia przedstawiają ogólny wygląd głowicy po dewastacji ale to nie wszystko to nie jest koniec uszkodzeń. Wszystkie cewki do wymiany.
    Wszystkie układy scalone w tunerze nadawały się do wymiany usmażone UL1200 UL1203 UL1621 UL1550 uległy uszkodzeniu przez uszkodzony stabilizator napięcia 21V i 40V uległy uszkodzeniu również diody warikapowe BB104 oraz tranzystory BF i BC. Końcówka mocy jeden kanał sprawny na tranzystorach 2N6488 2N6491 w drugim kanale ktoś wsadził jakieś podróbki 911 912 które były uszkodzone zamiast nich wstawiłem z zapasów 2N6488 2N6491.

Wracając do tematu, po wymianie układów tranzystorów, diód BB104, kondensatorów i doprowadzeniu głowicy FM do stanu sprzed dewastacji i jej przestrojeniu wg schematu pojawił się ciekawy problem mianowicie wskaźnik FM tuning pokazuje bzdury jak i dioda stereo. Podczas szukania stacji dioda stereo miga wskaźnik wychyla się raz w lewo raz w prawo w momencie precyzyjnego ustawienia stacji radiowej na 0 dioda stereo gaśnie i a w głośnikach słychać bardzo cicho odbieraną stację MONO gdy połączę PP11 i PP12 ze sobą jest STEREO ale bardzo ciocho. Przy delikatnym roztrojeniu tuner odbiera w STEREO ale są szumy.
  • NDN
    gumisie
    Level 43  
    jaarex wrote:
    Przy delikatnym roztrojeniu tuner odbiera w STEREO ale są szumy.
    Dowód na to, że poszczególne bloki nie współpracują ze sobą, są rozstrojone.
    Przy takiej dewastacji, to nic dziwnego.
    Schemat, multimetr (przydałby się oscyloskop) i do dzieła.

Pozdrawiam.
    jaarex
    Level 15  
    Jeszcze raz na spokojnie przejrzałem płytkę i elementy wokół UL1200. Wymieniłem dwa filtry ceramiczne 10,7 były uszkodzone mechanicznie, kondensator C47, niestety ktoś pokręcił cewkami L12 i L13 wiec ustawiłem po swojemu aby uzyskać jak największy poziom po tym zabiegu FM odbiera prawie idealnie muszę jeszcze ustawić czułość ale i tak stacje odbierane są na prawie równym poziomie od 6 do 8 w stereo.

Temat zamykam.