Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hitachi CX-W700E- radio nie odbiera, problem z laserem

młody641 26 Dec 2021 13:00 207 2
    młody641
    Level 4  
    Witam serdecznie
    Mam problem. Nabyłem do renowacji boomboxa Hitachi CX-W700E. Ze wzmacniaczem już się uporałem, podobnie jak z magnetofonem. Teraz mam problem z radiem i CD. Co do radia to włącza się, ale na UKF odbiera tylko kawałek pasma (88-94Mhz). Ale sam odbiór tych stacji, nawet z anteną nie jest mocny (radio szumi, stereodekodera brak). Widziałem na schemacie, że głowica jest na układzie scalonym, ale skoro coś tam odbiera to chyba sam scalak sprawny. Przelutowywałem płytkę ale nic to nie dało. Co można zrobić żeby radio zaczęło odbierać całe pasmo? Radio fabrycznie jest przestrojone.

Druga sprawa to CD. Początkowo laser podnosił się góra- dół i płyta robiła obrót. Teraz po zamknięciu pokrywy widać że oczko tylko schodzi w dół i nic więcej- nawet płytą nie zakręci (po chwili odskakuje do góry i na wyświetlaczu jest napisane „00 00:00”. Czy to wina uszkodzonego lasera?

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemów z tym boomboxem.

Pozdrawiam :)
  • Helpful post
    zadam64
    Level 39  
    Do pomocy .Oryginalnie ma pasmo 88-108 Mhz wiec trzeba porownac z serwisowka i wrocic do oryginalu ,przeprowadzic strojenie odbiornika wedlg zalecen serwisowki .
    młody641
    Level 4  
    Rzeczywiście, przejrzałem płytkę z instrukcją w ręku i kondensatory w głowicy C101,C102 i C103 mają zmienione pojemności. Ktoś chyba próbował zmienić na stare pasmo. Rano zmienię elementy i zobaczymy czy to pomoże.

Teraz tylko pozostaje problem, co może być z tym laserem. Sam laser świeci, tyle że zamiast ogniskować to po zamknięciu klapki CD soczewka jest ściągana na maksa w dół, po czym puszcza i wraca do stanu takiego jaki był. Czasami zdarza się, że jak długo stoi odłączony od sieci to po włączeniu laser nagle zaczyna ogniskować, ale tylko na chwilę. Co może być nie tak?