Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

defro komfort eko duo pz 20_temp. Nie rośnie.

klaudiakol1989 27 Dec 2021 07:39 1173 26
    klaudiakol1989
    Level 5  
    Witam,
    Od kilku dni mam problem z piecem defro komfort eko duo pz 20, sterownik miesiąc temu był w serwisie z powodu mosfeta, teraz od kilku dni załącza się alarm temperatura nie rośnie, zdarza się że 2 nocy wstaje po 2-3 razy bo załącza się alarm. Gdzie leży przyczyna? Ktoś może mi pomóc?
    MARIUSZ R
    Level 28  
    Czego dotyczy alarm? Piec przegrzany czy gaśnie? Pracuje w dwustanie czy w Pid? Co jest w historii alarmów? Sterownik wrócił z naprawy z ustawieniami czy może został wyczyszczony do wartości fabrycznych?
    klaudiakol1989
    Level 5  
    MARIUSZ R wrote:
    Czego dotyczy alarm? Piec przegrzany czy gaśnie? Pracuje w dwustanie czy w Pid? Co jest w historii alarmów? Sterownik wrócił z naprawy z ustawieniami czy może został wyczyszczony do wartości fabrycznych?

Alarm "temperatura nie rośnie", wygasa jak na czas nie wyłączy się alarmu, pracuje na ustawieniavh ręcznych, historia to tylko temp nie rośnie, sterownik wrócił z poprzednimi ustawieniami. Myślałam o przywróceniu fabrycznych ustawień, ale zrezygnowałam. Od 2 dni alarm się nie załącza.
    Możliwe jest że winny byłby regulator pokojowy jak temp na regulatorze pokojowym jest nisko ustawiona ? 20* mam ustawione na dzień i na noc.

Dodatkowo pompa była wymieniana od CO. Wogole po powrocie sterownika z naprawy miałam problem z piecem, nie mógł mi załapać temp zadanej ani na co ani na cwu.
    MARIUSZ R
    Level 28  
    Ok. Wygląda jednak na złe ustawienia, ale to temat rzeka. Moc palnika ustawiona na 100%? To pierwszy sezon grzewczy? Spróbuj w razie problemów przejść na sterowanie Pid. Ja tak grzeję cały rok. Latem oczywiście tryb letni. Nie miałem żadnych problemów z przegrzaniem bądź gaśnięciem.
    klaudiakol1989
    Level 5  
    Właśnie to jest dziwne, że grzeje tym piecem 5lat i takie cyrki wychodzą teraz, po powrocie sterownika z serwisu.
    MARIUSZ R
    Level 28  
    Proponuję przejrzeć nastawy, jeżeli pamiętasz. Najlepiej sobie gdzieś zapisać. A tak jeszcze zapytam. Jak wygląda palenisko? Dopalało groszek jak był problem z temperaturą?
    klaudiakol1989
    Level 5  
    Nie do końca, zostaje trochę spieków, ale i tak jest lepiej na moich ustawieniach niż na hydraulika, który zakładał sterownik i zmieniał pompę. I jest jeszcze taki problem ze spaliny (trzy niby fale) mi dociąga na 200* a nie mogę wykręcić tego czujnika i nie mam pojęcia co z tym zrobić. Piec czyszczony minimum raz w tygodniu.
    MARIUSZ R
    Level 28  
    200 stopni? Tyle to ja u siebie w życiu nie widziałem. Co najwyżej połowę tego. Ciepło ucieka w komin. Zmniejsz trochę nadmuch i obserwuj spalanie. Po co chcesz wykręcać czujnik jak działa?
    klaudiakol1989
    Level 5  
    MARIUSZ R wrote:
    200 stopni? Tyle to ja u siebie w życiu nie widziałem. Co najwyżej połowę tego. Ciepło ucieka w komin. Zmniejsz trochę nadmuch i obserwuj spalanie. Po co chcesz wykręcać czujnik jak działa?

To co zrobić żeby nie nachodziła taka temp spalania? Co może być powodem że ciepło w komin idzie zamiast na dom?
    Nadmuch jest na 35, ale teraz spieki zaczęły się robić.

Dodano po 33 [sekundy]:

MARIUSZ R wrote:

To co zrobić żeby nie nachodziła taka temp spalania? Co może być powodem że ciepło w komin idzie zamiast na dom?
    Nadmuch jest na 35, ale teraz spieki zaczęły się robić.

Dodano po 2 [minuty]:

Wylot z tyłu pieca jest przyminiety żeby nie uciakalo ciepło, tak mi poradzili w serwisie przez tel.

Dodano po 4 [minuty]:

[img-0] defro komfort eko duo pz 20_temp. Nie rośnie.

Tak wygląda spalanie, przedwczoraj był wybrany popiół a dzisiaj takie cos
    MARIUSZ R
    Level 28  
    Jak masz ustawiony parametr korekta powietrza? Menu, menu ustawień, korekta powietrza.
    Te spieki to za duży nadmuch.
    klaudiakol1989
    Level 5  
    MARIUSZ R wrote:
    Jak masz ustawiony parametr korekta powietrza? Menu, menu ustawień, korekta powietrza.

Nie ma korektora powietrza. Ja mam piec z 2016r.
    MARIUSZ R
    Level 28  
    klaudiakol1989 wrote:
    MARIUSZ R wrote:

To nie od pieca zależy tylko od sterownika. Możesz, nie mieć tego parametru parametru bo jest nieaktywny przy paleniu dwustanowym. Zmniejsz troszkę nadmuch i obserwuj spalanie. Tak żeby się dopalało i nie tworzyła za bardzo sadza. U mnie kiedyś tak się spekło że aż doszło do deflektora i zablokowało podajnik😁
    klaudiakol1989
    Level 5  
    MARIUSZ R wrote:
    klaudiakol1989 wrote:
    MARIUSZ R wrote:

To nie od pieca zależy tylko od sterownika. Możesz, nie mieć tego parametru parametru bo jest nieaktywny przy paleniu dwustanowym. Zmniejsz troszkę nadmuch i obserwuj spalanie. Tak żeby się dopalało i nie tworzyła za bardzo sadza. U mnie kiedyś tak się spekło że aż doszło do deflektora i zablokowało podajnik😁

A piec i sterownik, masz taki sam? Jeśli masz to samo, to może podaj swoje ustawienia.
    co nieco się znam na piecu bo od zamontowania w sterowniki siedzę ja albo hydraulik, mąż więcej za granicą więc sama muszę to ogarniać. Teraz mam ustawienia trochę ustawione na zasadzie "może tak się będzie dobrze palić" 😂
    MARIUSZ R
    Level 28  
    Mam inny, eko komfort lux, sterownik K1Pv4 ADAPTIVE wersja 3.4.0, czyli pewnie taki sam. Ja palę w trybie automatycznym więc moje ustawienia nic Ci nie dadzą.
    klaudiakol1989
    Level 5  
    MARIUSZ R wrote:
    Mam inny, eko komfort lux, sterownik K1Pv4 ADAPTIVE wersja 3.4.0, czyli pewnie taki sam. Ja palę w trybie automatycznym więc moje ustawienia nic Ci nie dadzą.

No tak pisałeś wcześniej. Sterownik raczej ten sam.
    A jakbym spisała obecne ustawienia i przywróciła ustawienia fabryczne?
    MARIUSZ R
    Level 28  
    klaudiakol1989 wrote:
    MARIUSZ R wrote:

No tak pisałeś wcześniej. Sterownik raczej ten sam.
    A jakbym spisała obecne ustawienia i przywróciła ustawienia fabryczne?

Możesz spróbować. Nie zaszkodzi, mam nadzieję. Zapytam się jeszcze bo nie daje mi to spokoju. Czym palisz, to znaczy czy znasz parametry paliwa? Bo być może tu też być problem. Mała kaloryczność, niska temperatura zewnętrzna duża powierzchnia do ogrzania i problem.
    klaudiakol1989
    Level 5  
    Groszek od 3 lat kupuję w jednym miejscu i parametry się raczej chyba nie zmieniają. Nie miałam problemu dopóki sterownik nie wrócił z serwisu, niby nic nie zmieniali, ale jednak cos się zadziało. Niby wszystko miało być to samo ale do tej pory np ikonki nie miałam na głównym pulpicie o spalinach. Jestem wzrokowcem więc niby szczegół ale jednak zauważalny. Zdjęcie worka nie wiem czy coś da. Kiedys pisali parametry na workach. Z tego co wiem to w okolicy najlepszy groszek.

Dodano po 2 [minuty]:

MARIUSZ R
    Level 28  
    Spiekalność 0😁, właśnie widać. Ja w tym roku zauważyłem różnicę na ekogroszku. Palę tym samym od 3 sezonów i w tym roku jakby więcej jego idzie, więcej popiołu. A worki takie same Medex premium.
    klaudiakol1989
    Level 5  
    MARIUSZ R wrote:
    Spiekalność 0😁, właśnie widać. Ja w tym roku zauważyłem różnicę na ekogroszku. Palę tym samym od 3 sezonów i w tym roku jakby więcej jego idzie, więcej popiołu. A worki takie same Medex premium.

Ceny rosną a jakoś się pogarsza. Ale na obecną chwilę pozostaje mi tylko palić tym co mam bo mam jeszcze ok 3 ton 😁 kupiony latem, jeszcze po starej cenie.
    klaudiakol1989
    Level 5  
    MARIUSZ R wrote:

Przełączyłem na tryb automatyczny PID i jest niby dobrze, ale coś nie gra. Idzie więcej groszku niż szło na ręcznych i ogólnie coś jest nie tak. Możesz mi pomóc ?
    MARIUSZ R
    Level 28  
    To że jest większe spalanie z Pid to chyba normalne, ale rożnica nie jest taka duża. Na czym polega problem?
    klaudiakol1989
    Level 5  
    MARIUSZ R wrote:
    To że jest większe spalanie z Pid to chyba normalne, ale rożnica nie jest taka duża. Na czym polega problem?

Chodzi o to że temperatura zadana kotła jest nastawiona na 60*, nagrzeje powiedzmy do 67*, trzyma jakiś czas a potem jak zacznie spadać do dołu to leci nawet do 45* i ciężko mu dobić znowu do zadanej i tak w kółko. Wiesz o co mi chodzi?
    MARIUSZ R
    Level 28  
    Dziwna sprawa. Wygląda na to że moc pieca jest za mała w stosunku do zapotrzebowania. Dalej korzystasz z termostatu pokojowego? Bo to spadek temperatury powoduje dopiero uruchomienie pompy c. o i całe ciepło z pieca ładowane jest w grzejniki? Jeśli się mylę to mnie popraw. Jeżeli mam rację to wyłącz to sterowanie i spróbuj grzać normalnie. To że przebija kilka stopni powyżej zadanej to normalne w Pid. I jeszcze jedno sprawdź w menu jaką masz ustawioną moc palnika w kw.
    klaudiakol1989
    Level 5  
    MARIUSZ R wrote:
    Dziwna sprawa. Wygląda na to że moc pieca jest za mała w stosunku do zapotrzebowania. Dalej korzystasz z termostatu pokojowego? Bo to spadek temperatury powoduje dopiero uruchomienie pompy c. o i całe ciepło z pieca ładowane jest w grzejniki? Jeśli się mylę to mnie popraw. Jeżeli mam rację to wyłącz to sterowanie i spróbuj grzać normalnie. To że przebija kilka stopni powyżej zadanej to normalne w Pid. I jeszcze jedno sprawdź w menu jaką masz ustawioną moc palnika w kw.
    czyli że cała wina leży po stronie sterownika pokojowego? Na noc nie będę kombinować, rano odwiozę dzieciaki i spróbuję wyłączyc sterownik pokojowy.

Dodano po 59 [minuty]:

klaudiakol1989 wrote:
    MARIUSZ R wrote:
    czyli że cała wina leży po stronie sterownika pokojowego? Na noc nie będę kombinować, rano odwiozę dzieciaki i spróbuję wyłączyc sterownik pokojowy.

Tylko jeszcze jedna sprawa. Jeśli chodzi o ciepło grzejników. Odkąd sterownik wrócił z naprawy górę grzeje mi non stop, w moim pokoju i dzieciaków grzejniki są ciepłe bez przerwy, a jak sterownik nagrania temp na dole tam gdzie jest regulator pokojowy to górę grzeje jeszcze bardziej .
    klaudiakol1989
    Level 5  
    Więc sprawa wygląda tak ... Od rana piec bez regulatora pokojowego. W domu gorąco że można goło latać po domu 😂 piec chodzi prawie bez przerwy. Ciężko dalej mu dobić do temp zadanej. A ja jestem już ciemna i nie wiem co dalej.
    MARIUSZ R
    Level 28  
    Piec w Pid tak pracuje. Ten regulator pokojowy to co wysterowuje? Zawór przy grzejniku czy pompę c.o? Układ masz grawitacyjny plus pompa c.o? Bo na to wychodzi z Twojego opisu. Aby dokładnie regulować temperaturą w różnych pomieszczeniach fajnie mieć pozakładane zawory termostatyczne
    klaudiakol1989
    Level 5  
    MARIUSZ R wrote:
    Piec w Pid tak pracuje. Ten regulator pokojowy to co wysterowuje? Zawór przy grzejniku czy pompę c.o? Układ masz grawitacyjny plus pompa c.o? Bo na to wychodzi z Twojego opisu. Aby dokładnie regulować temperaturą w różnych pomieszczeniach fajnie mieć pozakładane zawory termostatyczne

Regulator steruje pompa co. Termostatów nie mam na górze, jak skończę sezon grzewczy się skończy zakładam we wszystkich pomieszczeniach. Tak mam układ grawitacyjny jakby była potrzeba grzania na awaryjnym ruszcie. Nie wiem czy dobrze tłumacze 😉