Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Bosch WFA 206 - wymiana programatora na inny

klet 27 Dec 2021 21:55 252 6
    klet
    Level 9  
    Mieszkam w Brazylii i mam tu pralkę Bosch Professional WFA 206. Pralka ta płucze pranie 5-krotnie, ale niestety nie wiruje po każdym płukaniu, tylko nabiera wody, pokręci parę razy bębnem w te i wew te, po czym wodę wypuszcza. Efekt jest taki, że jeszcze w trakcie wirowania końcowego tworzy się piana w bębnie. Nie jest to wada mojego egzemplarza, ale tak sobie to wymyślili na rynek brazylijski.

Ja bym wolał, żeby pralka płukała po europejsku, czyli wystarczy 3 razy, ale za to z odwirowaniem mydlin po każdym płukaniu. Czy wymiana programatora na taki od modelu europejskiego (którego) rozwiązałaby sprawę? A może wystarczy przepięcie odpowiednich kabelków przy moim programatorze, ale czy ktoś ma pojęcie których i jak?

Bosch WFA 206 - wymiana programatora na inny Bosch WFA 206 - wymiana programatora na inny Bosch WFA 206 - wymiana programatora na inny
    Janek_15
    Level 24  
    Może być łatwiej użyć mniej proszku. Próbowałeś tego?
    klet
    Level 9  
    Najlepiej w ogóle nie używać proszku, to i płukanie będzie zbędne. Same oszczędności. A ktoś coś na poważnie?
    Kenworth 18
    Level 43  
    W Polsce był produkowany Bosch WFA 2070, którego sam posiadam. Nie wiem czy w Twoim modelu jest również silnik szczotkowy bo nie widziałem tej pralki w życiu na oczy a jeśli tak to będzie też moduł elektroniczny sterujący pracą silnika. Gdybyś chciał zrobić " przeszczep" programatora to niestety to nie wystarczy. Musisz nabyć kompletną wiązkę elektryczną z pralki dawcy, wspomniany już moduł silnika, najprawdopodobniej również silnik oraz hydrostat. Regulator temperatury będzie mógł zostać oryginalny jak i elektrozawór oraz blokadę drzwi będzie można zostawić. Jeśli zastosujesz sam programator z innego modelu to nie ma większych możliwości by to funkcjonowało.
    klet
    Level 9  
    Moja pralka ma już jakieś 12 lat. Ma normalny szczotkowy silnik z czujnikiem obrotów (prądniczką), ma regulator pracy silnika oparty na układzie scalonym i triaku (który z resztą kiedyś musiałem wymienić, bo się spalił), więc sądzę, że podzespoły mamy takie same.
    Kenworth 18
    Level 43  
    Niestety kolego to nie takie proste jak sądzisz. W Polsce był również oferowany bliźniaczy model Bosch WFB 1604 i kilka jego wersji modelu. W nim był zastosowany ten programator: https://czesciagd.pl/boschsiemens-programator-bosch-wfb-1604-ec4446-36225-tr056-p-207952.html , ale niestety mimo, że model WFA 2070 był bardzo podobny i nawet obudowa pralki, zbiornik, i wiele podzespołów wewnętrznych były identyczne to niestety programatory między nimi nie były zamienne. Do Bosch WFA 2070 był już zastosowany programator innego producenta: https://north.pl/czesci-do-pralek/czesci-bosc...7001-pralki-bosch,783,WFA207001,m1005660.html
    Tak jak Ci napisałem musiałbyś nabyć kompletną pralkę dawcę w dobrej cenie oczywiście w miarę sprawną i przede wszystkim ze sprawnym programatorem i silnikiem bo to najdroższe podzespoły i wtedy przełożyć instalację elektryczną, programator oraz moduł jak i najprawdopodobniej silnik oraz hydrostat by Twoja pralka zaczęła współpracować z innym programatorem.
    klet
    Level 9  
    Dziękuję za pomoc, ale poddaję się. Nie będę przy tym grzebał.