Cześć! Z uwagą przeczytałem ten wątek. Monterzy skończyli robotę a ja zgłosiłem instalację moc max 8kWp, zainstalowana (na razie) 6,24kW (techniczna możliwość rozbudowy o 1,56kW). Ciekaw jestem jak to się teraz wszystko potoczy bo:
1. mikroinstalację zgłosiłem on-line z pomocą formularza Tauron jako właściciel nieruchomości - sprawa jest prosta, bo falownik mam z certyfikowanej listy, więc system (formularz) nie pytał o żadne schematy instalacji. Po określeniu źródła (modułów PV) i inwertera, oraz oczywiście wpisaniu danych umowy (PPE, nr licznika, adres, pesel i takie tam) musiałem dołączyć tylko oświadczenie instalatora.
2. Tauron pisze, ze teraz w kolejnym kroku mają 30 dni na wysłanie aneksu do umowy (zmiana na umowę kompleksową) oraz zabudowę licznika dwukierunkowego
3. Problem, nie-problem w tym, że mi licznik dwukierunkowy (Apator EMU3) zamontowali sami z siebie, bo staremu skończyła się ważność. Obstawiam, że nie będą go wymieniać Infolinia niezbyt się orientuje, ale mówi, że ktoś fizycznie się pojawi, aby go przeprogramować (w co wątpię). Myślę, że to jest tylko kwestia odtikowania kilku kratek w systemie rozliczeniowym., żeby Tauron rejestrował formalnie energię oddaną.
4. Co więcej, obstawiam, że mógłbym już włączyć mikroinstalację, bo testowo monterzy ją włączyli a licznik energii zarejestrował pierwsze oddane 2kWh (czyli jest już defaultowo oprogramowany w dwie strony). Jedyne, czego bym nie miał, to zaliczanych (formalnie) nadwyżek.
Dam znać jak to się potoczy, może ktoś będzie ciekawy.