Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sofar 6.6KTLX maksymalna moc na 1 string.

Damian0111 28 Dec 2021 14:21 3636 18
    Damian0111
    Level 4  
    Witam

Posiadam Falownik Sofar 6.6 KTLX

Chciałbym do niego podłączyć 20 paneli.
    14x350W już mam.
    6x380W chciałbym dokupić.
    razem 7180W
    Wystawa południowa

Podłączenie na 1 stringu. Napięcie nie będzie przekroczone.
    Problem w tym że instrukcja na stronie Sofar podaje max moc DC na MPPT 6250W
    Inne opisy podają max moc DC na MPPT 7200W
    Czy to możliwe ze te falowniki wychodziły w różnych wersjach?

Co się stanie jeśli przekroczę moc na DC ponad to co podaje instrukcja, obetnie produkcje czy zadziała jakieś zabezpieczenie wyłączy się i zgłosi błąd? Wolałbym aby to była wartość 7200W. Jesli ktoś spotkał się z takim układem proszę o informacje.
    madamsz1
    Level 39  
    O ile dobrze wiem, to producent ma w specyfikacji na nich, że max na pojedynczy MPPT jest 6250W, a całkowita na falownik 8780W.
    Ktoś kiedyś pisał o jakiś przeróbkach (nie wiem czy nie jakieś zworki wewnątrz) które pozwalały na więcej obciążyć falownik - falownik dawał więcej do sieci niż miał w specyfikacji, ale nie pamiętam czy to było o Sofar czy Solax i chyba mowa była o modelu 4.4. Chociaż podobno robione są z zapasem, ale nie wiem czy tyle można przewymiarować string.
    Damian0111
    Level 4  
    Dzieki za zainteresowanie tematem.

Falownik zakupiony wrzesień 2000r.
    Czy to możliwe ze były różne wersje tych falowników?

Moja instrukcja podaje Max Moc Generatora 7200kwp.
    W tym przypadku mieszczę się w załozeniach.
    rokbok
    Level 32  
    Damian0111 wrote:
    Czy to możliwe ze były różne wersje tych falowników?

W sieci znalazłem dwa różne opisy dla sofara 6.6 KTL-X, poniżej zrzut z karty katalogowej i opis ze strony Asat.pl, wychodzi na to że są różne wersje ;).

Sofar 6.6KTLX maksymalna moc na 1 string. Sofar 6.6KTLX maksymalna moc na 1 string.
    Damian0111
    Level 4  
    A czy ktoś się orientuje co może się stać jeśli przekroczymy max moc generatora DC te 6250 lub 7200?
    Zadziała jakieś zabezpieczenie i falownik zgłosi błąd czy cos może się uszkodzić ?

Dodano po 1 [minuty]:

madamsz1 masz rację mój błąd, miałem na myśli wrzesień 2020r
    rokbok
    Level 32  
    Damian0111 wrote:
    A czy ktoś się orientuje co może się stać jeśli przekroczymy max moc generatora DC te 6250 lub 7200?

Falownik będzie ograniczać moc do mocy znamionowej.
    Damian0111
    Level 4  
    Ok czyli rozumiem ze mogę mu podpiąć 7200 a nawet 8000kwp na 1 stringu, on ograniczy moc głównie w chłodne i słoneczne dni.
    Nastepnie odda do sieci energetycznej maksymalnie 6.6kw bez błędów i uszkodzeń?
    madamsz1
    Level 39  
    rokbok wrote:
    Falownik będzie ograniczać moc do mocy znamionowej.

No nie wiem, czy akurat moc wejściowa to to samo co moc wyjściowa, którą to falownik ogranicza do swoich parametrów wyjściowych.

rokbok wrote:
    W sieci znalazłem dwa różne opisy dla sofara 6.6 KTL-X, poniżej zrzut z karty katalogowej i opis ze strony Asat.pl

Raczej bym się opierał na danych producenta urządzenia niż danych dystrybutora.
    Swoja drogą można zadzwonić i zapytać dlaczego podają tak, a producent inaczej.

Damian0111 wrote:
    Nastepnie odda do sieci energetycznej maksymalnie 6.6kw bez błędów i uszkodzeń?

Nie dam głowy za to, gdzieś ludzie pisali o przewymiarowaniu paneli na string, ale jednak większa moc powoduje większy prąd z paneli którego może jednak falownik nie przetrawić.
    rokbok
    Level 32  
    madamsz1 wrote:
    No nie wiem, czy akurat moc wejściowa to to samo co moc wyjściowa

Ze swojego podwórka napiszę że mój falownik 3.68 jak na wejściu miał więcej to i tak do sieci przepuścił 3.68 i ani grama więcej.

madamsz1 wrote:
    Raczej bym się opierał na danych producenta urządzenia niż danych dystrybutora.

Zgadza się, ważna karta katalogowa dołączona do falownika, nie mniej jednak rozbieżności są nawet w kartach katalogowych, myślę że wynika to z udoskonaleń, albo i nie, falowników w różnych okresach produkcji, poniżej przykład, zakładam że z różnych roczników.

Sofar 6.6KTLX maksymalna moc na 1 string. Sofar 6.6KTLX maksymalna moc na 1 string.

madamsz1 wrote:
    ale jednak większa moc powoduje większy prąd z paneli którego może jednak falownik nie przetrawić.

Podane to jest w karcie katalogowej, prąd na jednym stringu będzie taki sam bez względu na ilość paneli, ale napięcie już nie i należy wziąć to pod uwagę, jest to oczywista oczywistość ;).
    madamsz1
    Level 39  
    :) oczywista oczywistość.
    Z innej strony patrząc i tak nie ma 100% warunków na osiągnięcie max mocy paneli - no chyba że były by idealne warunku, ale ... :) wtedy i tak spadnie moc paneli bo wzrośnie ich temperatura.
    Producenci falowników często podają, możliwość przewymiarowania paneli o te 10-15% a nawet gdzieś widziałem informację, że i 20% bo jednak STC to nie to samo co rzeczywiste warunki.
    Może tak być, że ta moc na wejściu nie będzie mu szkodziła, natomiast i tak więcej nie odda do sieci jak 6600W
    Damian0111
    Level 4  
    To ze odda do sieci max 6600 to wiem i sie tym nie martwie, bo przy podłączeniu 7180 z paneli stracę niewiele na produkcji.
    Obecna instalacja ma 4900 i max mocą ciągłą działała może 5 dni w tym roku.

Problem się pojawi jeśli podłącze 7180 mocy z paneli i falownik wywali błąd lub się uszkodzi.
    Chciałbym uniknąć budowy 2 stringów, bo to dodatkowe koszty. Dodatkowo podłączenie w układzie 2 stringi po 10 paneli to będzie działało kiepsko.

Falownik miał kilka wersji oprogramowania, mój aktualnie ma: V 2.20 i wiem ze w zależności od oprogramowania mogły oddawać do sieci 6000 lub 6600. Moje oprogramowanie 6600.

Pisałem do producenta z pytaniem która wartość max mocy obowiązuje na 1 MPTT.
    poniżej odpowiedź:

"Witam, jeśli ma Pan 7,2 kWp na karcie to jest to jakaś stara lub błędna karta, aktualna jest u nas na stronie i tej należy się trzymać."

Sprawa dla mnie dość dziwna bo jak karta z tak istotna sprawą może być błędna? Przecież to by wyszło dość szybko i zostało skorygowane.
    Nie udzielili mi też odpowiedzi na pytanie co się stanie jeśli przekroczę max moc na 1 MPTT.
    Tutaj bardziej liczę na pomoc z forum, bo serwis to raczej tylko czyta to co im wyświetli DTR falownika.
    rokbok
    Level 32  
    Damian0111 wrote:
    Problem się pojawi jeśli podłącze 7180 mocy z paneli i falownik wywali błąd lub się uszkodzi.

W wielu publikacjach jest zalecane przewymiarowane paneli względem mocy falownika o 10, 15, a nawet 20 %, u ciebie przy mocy paneli 7180 Wp będzie to < 9 % więc ryzyka nie ma.
    Damian0111
    Level 4  
    Zgadzam się z tym co piszesz, ale u wiekszości producentów falowników dotyczy się to obciążenia 2 wejść MPTT.
    Z tego co wiem nie kazdy producent ogranicza moc na 1 MPTT, Sofar chyba tak.

Kwestia czy to ograniczenie ma jakieś znaczenie i powoduje jakiekolwiek skutki w działaniu.
    Jeśli tylko obcięcie produkcji do 6600 w chłodne słoneczne dni marzec kwiecień, to akceptuję. Nikt nie potrafi potwierdzic na 100% ze tak sie stanie.
    Serwis odpisał ze należy trzymać się wartości 6250 max na 1 MPTT, ale oni nie mogą udzielać informacji sprzecznych z kartą produktu.
    rokbok
    Level 32  
    Nikt Ci tu gwarancji na piśmie nie da, 90 %, a może i więcej użytkowników PV ma ją przewymiarowaną, zrobisz jak zechcesz, nic nowego się tu nie dowiesz.
    Damian0111
    Level 4  
    dziękuje wszystkim za zainteresowanie tematem.
    Po cichu liczę tez na to ze wypowie się ktoś kto ma identyczna sytuacje z Sofarem na 1 MPTT.
    AT PRO
    Level 19  
    Falownik wyświetli błędy gdy podpinając string przekroczysz obsługiwane przez dany model dopuszczalne napięcie bez obciążenia lub amperaż w słoneczne dni. Nie spotkałem się jeszcze z tym ,żeby ktoś napisał o sygnalizacji błędu z powodu za wysokiej mocy paneli. Efektem jest tylko obcinanie mocy.
    Przecież falowniki nie czytają jaką moc mają panele w karcie katalogowej. Przekroczenie mocy następuje tylko w określonych warunkach i zależnie od podpiętej mocy nominalnej paneli szybciej lub wolniej albo całkiem nie wystąpi.
    Dajmy na to na dzisiaj możesz dać i 20 kW paneli i 6.6 nie wyciągniesz a mogą teoretycznie trafić się takie warunki, że z 5 kW paneli wyciągniesz więcej niż maksymalna moc przewidziana na jeden MPTT w karcie falownika.
    KarolW
    Level 12  
    Witam wszystkich
    Wydaje mi się że rozważając o tym przewymiarowywaniu nie patrzymy odpowiednio na to czym są właściwie panele. Ja bym powiedział że są to tak jakby baterie o zmiennej wydolności zaleznej od nasłonecznienia.

Trzeba mieć na względzie że to odbiornik i jego parametry determinuja jakiej mocy potrzebuje on generatora. A odbiornikiem od strony DC w naszym wypadku jest zdaję się.... falownik.

przykładowo zastanówmy się: czy uszkodzimy żarówkę 12v/10W podłączając ją do akumulatora 12v/70A ( czyli o wydolności 840w)? No raczej nie...
    Napięcie się zgadza a prąd wymusi żarówka. Równie dobrze będzie działać na akumulatorze 12v/7A jak i 12v/70A, czyż nie?

Podsumowując falownik dąży żeby pracować z jak największà mocą dc, jeśli w danej chwili panele są w stanie
    dostarczyc Moc 2000w to pracuje 2000w, jeśli panele dają 6000 to 6000. A jeśli panele nagle są bateriami o wydolności 8000w to falownik spożytkuje tylko 7200w bo takie są jego możliwości.

Moim zdaniem o ile się nie przekracza dozwolonego napięcia to na zbyt dużą moc stringu paneli nie ma co patrzeć. Te 7200 w parametrach falownika po stronie dc to po prostu jego maximum jakie może odebrać od paneli.
    Oczywiście zbyt dużej mocy nie osiągniemy i tak, gdyż ograniczają przy łączeniu paneli napięcia I prądy które się sumują.

Błędnym jest stwierdzenie że panele coś wypychają, to po prostu ich wydolność prądową się zmienia tak jakby byśmy co chwilę inny akumulator tam mieli a falownik stara się odebrać jak najwięcejcej. Oczywiscie kiedyś nadchodzi kres jego możliwości i to jest te 7200w