Witam.
Urzadzenie powstało jako zabezpieczenie na wypadek braku dostawy energii elektrycznej.
Projekt miał zawierać poniższe wymogi:
1- zasilić podstawowe odbiorniki w gospodarswie domowym
2 - budowa miała się opierać o łatwo dostępne podzespoły
3 - prostota budowy
4 - małe zurzycie paliwa na godzinę pracy
5 - możliwe najtańszy koszt łączny
Jako generator pradu przemiennego pracuje silnik 3 fazowy o mocy 2,2 KW/ 1440 obr/min z układem wzbudzającym na kondensatorach.
Napęd generatora stanowi silnik spalinowy Ripper o mocy 7 KM
Rama nośna spawana z profila 40 x 30
Zawieszenie generatora i silnika na płycie metalowej podpartej na 4 poduszkach gumowych.
Przeniesienie napędu za pomoca sprzęgła kłowego.
Moc generatora na jedną 1 fazę to około 700 W.
Napięcie jednej fazy - 235 V ( najniższe broty silnika napędzającego generator )
Test obciążenia:
wiertarka 710 W - spadek napęcia o około 20V ( silnik obrotami wyrównuje napięcie do 210V - 220V )
szlifierka kątowa 900 W - spadek napięcia o około 30V ( silnik wyrównuje obrotami napięcie do około 210 v - 215V )
łączne obciążenie 3 faz - wiertarka , szlifierka i reflektror LED - spadek napięcia do około 190V - 200 V.
Urzadzenia pracują poprawnie.
Obiążenie c.d.
lutownica transformatorowa - spadek napięcia o około 3V
czajnik elektryczny - 1500W - spadek napięcia do około 200V
By przekonwertować silnik klatkowy na generator, przeanalizowałem dziesiątki materiałów źródłowych.
Najlepsze efekty można uzyskać podłaczając silnik w gwiazdę. Układ wzbudzający oparty na kondensatorach również podłączony w gwiazdę. Pojemnośc kondensatorów została ustalona w oparciu o obliczeczenia. W/g obliczeń pojemnośc kondensatora miała wynosić 40 uF. Jednak najlepszy efekt można uzyskać montując kondensatory o pojemności 90uF.
Zastosowałem kondensatory 50uF + 40uF ( równoległe podłączenie). Można przyjąć że należało by w większych podobnych konstrukcjach zastosować kondensatory 45 uF na 1 KW mocy silnika .
w załączniku agregat mojej konstrukcji i schemat silnika ( generatora )
Pzdr
Urzadzenie powstało jako zabezpieczenie na wypadek braku dostawy energii elektrycznej.
Projekt miał zawierać poniższe wymogi:
1- zasilić podstawowe odbiorniki w gospodarswie domowym
2 - budowa miała się opierać o łatwo dostępne podzespoły
3 - prostota budowy
4 - małe zurzycie paliwa na godzinę pracy
5 - możliwe najtańszy koszt łączny
Jako generator pradu przemiennego pracuje silnik 3 fazowy o mocy 2,2 KW/ 1440 obr/min z układem wzbudzającym na kondensatorach.
Napęd generatora stanowi silnik spalinowy Ripper o mocy 7 KM
Rama nośna spawana z profila 40 x 30
Zawieszenie generatora i silnika na płycie metalowej podpartej na 4 poduszkach gumowych.
Przeniesienie napędu za pomoca sprzęgła kłowego.
Moc generatora na jedną 1 fazę to około 700 W.
Napięcie jednej fazy - 235 V ( najniższe broty silnika napędzającego generator )
Test obciążenia:
wiertarka 710 W - spadek napęcia o około 20V ( silnik obrotami wyrównuje napięcie do 210V - 220V )
szlifierka kątowa 900 W - spadek napięcia o około 30V ( silnik wyrównuje obrotami napięcie do około 210 v - 215V )
łączne obciążenie 3 faz - wiertarka , szlifierka i reflektror LED - spadek napięcia do około 190V - 200 V.
Urzadzenia pracują poprawnie.
Obiążenie c.d.
lutownica transformatorowa - spadek napięcia o około 3V
czajnik elektryczny - 1500W - spadek napięcia do około 200V
By przekonwertować silnik klatkowy na generator, przeanalizowałem dziesiątki materiałów źródłowych.
Najlepsze efekty można uzyskać podłaczając silnik w gwiazdę. Układ wzbudzający oparty na kondensatorach również podłączony w gwiazdę. Pojemnośc kondensatorów została ustalona w oparciu o obliczeczenia. W/g obliczeń pojemnośc kondensatora miała wynosić 40 uF. Jednak najlepszy efekt można uzyskać montując kondensatory o pojemności 90uF.
Zastosowałem kondensatory 50uF + 40uF ( równoległe podłączenie). Można przyjąć że należało by w większych podobnych konstrukcjach zastosować kondensatory 45 uF na 1 KW mocy silnika .
w załączniku agregat mojej konstrukcji i schemat silnika ( generatora )
Pzdr