Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nissan Micra K12 2005 1.5 dci - Problem z centralnym po wymianie baterii w klucz

Pablo_klb 28 Dec 2021 22:14 330 4
IGE-XAO
  • #1
    Pablo_klb
    Level 3  
    Witam. Od kilku dni pojawiał się problem z odpaleniem samochodu Micra K12 1.5 dci z 2005 roku - raz odpalał, po postoju i przekręceniu nie reagował na rozruch. W końcu zaświeciła się na stałe podczas jazdy kontrolka (czerwone auto z kluczykiem).

    W domu wymieniłem baterie w kluczyku. Auto odpala, ale po wymianie nie działa centralny. Z przycisku przy ręcznym zamyka i otwiera drzwi.

    chcialem uruchomić tryb programowania kluczyka.. ale nie da się tego zrobic. Nie ma żadnej reakcji po tej 1 sekwencji z przekręcaniem stacyjki.

    Aku odłączalem.. nic to nie dało.

    centralny działał do czasu zmiany baterii..

    gdzie szukać przyczyny?
    Kluczyk to siemens 5wk4 876
    Dodam ze kiedyś zmieniałem już stacyjkę bo ze stara był problem. Ale pd tamtego czasu nic się nie działo, a tym bardziej wtedy był problem tylko z odpalaniem
  • IGE-XAO
  • #2
    Bartek19957
    Level 19  
    Problem z odpaleniem mógł leżeć w immobiliserze, dlatego nie było reakcji na zapłon. W pilocie masz baterię pastylkową jak mniemam? One nawet jak są nowe i dobre to potrzebują parę razy żeby je obciążyć nim się tak jakby wybudzą ze snu. Może problem ustąpi po pewnym czasie a jeśli nie to spróbuj jeszcze raz rozebrać kluczyk i wymienić jeszcze na inną baterię, przy okazji zobacz czy niczego w środku nie uszkodziłeś przy montażu nowej baterii
  • IGE-XAO
  • #3
    Pablo_klb
    Level 3  
    Spróbuje kupić jeszcze inna baterie i założyć.
    Przy wymianie raczej nic nie uszkodziłem bo robiłem to delikatnie, tam nie ma filozofii i elektroniki nie trzeba wyciągać.
    Przyjechałem do domu, centralny działał. Zmieniłem baterie i cisza.. założyłem stara baterie i cisza.. mierzyłem obie.. stara ma 3.04 V a nowa 3.18V

    Klucz nie reaguje w ogóle na proces kodowania..
    Interes zgaduj czy to wina klucza czy samochodu.. z palca centralny zamyka i otwiera, wiec gdyby był jakis problem po stronie centralne to chyba by nie działał..
    Chyba ze odbiornik albo coś z nim związane walnięte..

    Mam drugi klucz do tego zamka.. ale ja nie kodowałem na nowo immo.. tylko do nowej stacyjny przełożyłem elektronikę ze starej.. to samo z kluczem. Przełożyłem do nowego grotu stara elektronikę. I praktycznie 2 lata to działało bez problemu

    Nie wiem już sam gdzie tego szukać.. durna jest ta francusko japońska myśl technologiczna.
    Nie wiem czy jakoś elektryk samochodowy to ogarnie bez wymiany wszystkiego na nowe.

    Awaryjnie mogę spróbować jeszcze reaktywować stara stacyjkę, zmienić w niej kostkę bo jest już uszkodzona, ale co to da skoro elektronika się nie zmienia
  • #4
    ALIBABA I
    Level 28  
    Kolego zrób może w ten sposób jeżeli tego nie testowałeś,

    1. Obróć wyłącznik zapłonu z pozycji 0 do pozycji ON 6 razy w ciągu 10 sekund.
    2. Następnie ustaw wyłącznik zapłonu w pozycji OFF. Zostaw kluczyk w
    stacyjce.
    3. Po 2 sekundach system wejdzie w tryb programowania i
    dwa razy migną lampki ostrzegawcze .
    4. Naciśnij i PRZYTRZYMAJ przycisk odblokowania na Plip.
    5. Trzymając wciśnięty przycisk odblokowania, naciśnij przycisk blokady 3 razy.
    6. Zwolnij przycisk odblokowujący.
    7. Kontrolki ostrzegawcze błysną raz, sygnalizując pomyślne programowanie.
    8. Powtórz procedurę od 4 do 7 dla maksymalnie 4 kluczy plip.
    9. Po zakończeniu włącz zapłon, a lampki ostrzegawcze zamigają 2 razy.
    10. Wyjmij klucz i sprawdź działanie wszystkich kluczy plip

    I tak gdy zastosujesz procedurę punkt 1 - 2 - 3 i nic ci nie mignie to by sugerowało że to nie piloty a jak się odezwie wykonaj nastepne punkty oczywiście drzwi zamknięte .
  • #5
    Pablo_klb
    Level 3  
    Pilot uruchomiłem. Coś mnie dziś tknęło i obróciłem polaryzację baterii.. choć opis na obudowie sugeruje co innego.

    Jeśli chodzi o programowanie pilotów to u mnie nie działa.. nie idzie w ogóle uruchomić procesu programowania.

    A z immo pewnie coś zaczyna się dziać, bo bateria raczej nie wpływa na jego działanie.. a teraz przy dużych mrozach czasem nie chciał zatrybić