Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Termomix TM6 - zużyty nóż miksujący, co powoduje wyciek z naczynia miksującego.

afro78 29 Dec 2021 12:51 3123 32
  • Witam.
    Chciałbym poinformować obecnych oraz przyszłych nabywców urządzenia termomix TM6 o możliwości wystąpienia zbyt szybkiego (jak dla mnie) zużycia się noża miksującego co skutkuje wyciekami od spodu naczynia miksującego. Pracownik podczas sprzedaży nic nie wspominał o zużywającym się nożu. Oczywiście napomknął, że jeśli nóż się stępi można go naostrzyć krusząc w urządzeniu lód. Instrukcja obsługi podaje tabelę, w która informuje kiedy zalecana jest wymiana noża miksującego.
    Termomix TM6 - zużyty nóż miksujący, co powoduje wyciek z naczynia miksującego.
    Kilkoro znajomych ma różne wersje urządzenia i najwcześniej musieli wymienić nóż po 6-7 latach. Wszystko pięknie, ale nasze urządzenie ma 2,5 roku czyli jest chwilę po gwarancji. Lód kruszyliśmy nim może z 10 razy, ziarna mielone były też kilka razy na próbę. Ogólnie gotujemy w nim zupy i wyrabiamy ciasta. Nie sądzę, aby to była "ciężka praca" dla urządzenia. Szwagierka ma ten sam problem, z tym że urządzenie ma 1,5 roku więc jest jeszcze na gwarancji. Jak dla mnie to jest ewidentna wpadka producenta urządzenia za niemałe pieniądze. Zalatuje mi tutaj "chińszczyzną".
    Na początku podejrzewałem uszczelkę znajdującą się pomiędzy nożem a misą urządzenia.
    Termomix TM6 - zużyty nóż miksujący, co powoduje wyciek z naczynia miksującego. Termomix TM6 - zużyty nóż miksujący, co powoduje wyciek z naczynia miksującego.
    Skontaktowałem się z serwisem. Pracownik twierdzi, że odkąd nowa wersja urządzenia weszła na rynek nie miał przypadku aby w/w uszczelka uległa zepsuciu, a noże i owszem. Po czym poznać zużyty nóż? Po tym...
    Termomix TM6 - zużyty nóż miksujący, co powoduje wyciek z naczynia miksującego. Termomix TM6 - zużyty nóż miksujący, co powoduje wyciek z naczynia miksującego.
    Ktoś powie że to tylko delikatny wyciek, a do tego przecież jest odpływ w urządzeniu. Tak owszem, ale z biegiem czasu wyciek robi się większy (to są zdjęcia z początku, gdzie jeszcze myślałem, że żonie coś ściekło po zewnętrznej stronie naczynia), wypełnia "gwiazdkę" i zalewa wejścia bolców zasilających a w takiej sytuacji prosty krok do spięcia i poważnej awarii.
    Nie pozostało mi nic innego jak zakup nowego noża co też uczyniłem. Koszt niemały bo 254zł (udało mi się w Black piątek za 204zł). Po założeniu nowej części wycieku brak. Nie ma luzu na osi noża - stary można było ruszać na boki w małym, ale wyczuwalnym zakresie. Chyba zużyciu uległo uszczelnienie łożyska.
    Nie twierdzę, że urządzenie jest złe bo żona jest bardzo zadowolona, ale jakość wykonania noża przy takiej eksploatacji jest jak dla mnie niewystarczająca. Nabywcy powinni doliczyć koszt nowego noża (przychodzi z uszczelką w komplecie) do kosztów eksploatacji.
    pozdrawiam

    Cool? Ranking DIY
    Can you write similar article? Send message to me and you will get SD card 64GB.
    About Author
    afro78
    Level 5  
    Offline 
    afro78 wrote 11 posts with rating 11, helped 0 times. Live in city Gdańsk. Been with us since 2019 year.
  • #2
    gulson
    System Administrator
    Dzięki za podzielenie się informacją, bo masz rację, koszt urządzenia nie jest mały. Ciekawe, jak sprawa wygląda w konstrukcji lidlomixa? Chociaż tam ze względu na cenę, noże można wymieniać i co roku ;) Inna sprawa, że te noże to w sumie najważniejsza część konstrukcji i za dużo rzeczy - potraw odpowiadają ;)
  • #3
    recki-quadra
    Level 17  
    A przypadkiem thermomix nie ma dożywotniej gwarancji? Albo jakiejś mega wydłużonej (typu 40 lat?) ? Sam nie posiadam ale znajoma ma i to kilka różnych wersji (w kilku domach) i coś takiego mówiła - odsyłasz go i jeszcze chyba dostajesz bieżącą wersję ?
  • #4
    badboy84
    Level 42  
    Nie, nie ma. Standard 24 miesiące, ale to w sumie można podciągnąć pod część eksploatacyjną więc przysługiwałaby krótsza gwarancja.
  • #5
    fzyga43
    Level 22  
    Najpewniej nigdy nie miał wieczystej gwarancji. U mnie w domu jest model TM 21 od chyba 1995 roku. Ale pierwsza wymiana noży wystąpiła po około 15 latach. Tamte modele to były produkowane przez Niemców. Małżonka do dzisiaj pracuje na tym TM 21.
  • #6
    afro78
    Level 5  
    Co do Lidlomixa... znajomy posiadał i awarii uległa jakaś zębatka czy coś takiego. Rodzina mieszka w Niemczech i odwiedzili samego producenta... Niestety część jest nieosiągalna więc urządzenie do wyrzucenia a niesmak pozostał. Na szczęście nie słyszałem o wielu takich przypadkach. Mogła to być wada materiałowa, jak pech to pech :)
  • #7
    Radzio M.

    Level 34  
    Mój ma 2 lata i średnio od 2 do 3 razy w tygodniu mieli lód. Na ten moment nie występują objawy podobne do Twoich.
    Może myjesz nóż w zmywarce i ma to jakieś powiązanie z zużyciem łożyska? :)
  • #8
    staś pytalski
    Level 38  
    Może uda się zareklamować z rękojmi:
    Link warto przeczytać punkt, o terminie złożenia reklamacji.
  • #9
    afro78
    Level 5  
    Radzio M. wrote:
    Może myjesz nóż w zmywarce i ma to jakieś powiązanie z zużyciem łożyska? :)

    Czasem żona myje w zmywarce, ale w instrukcji jest napisane, że można więc to nie powinno mieć wpływu.

    Dodano po 4 [minuty]:

    fzyga43 wrote:
    Tamte modele to były produkowane przez Niemców.
    Dożyliśmy czasów gdzie "Made in Germany" nie gwarantuje dobrego wykonania. A kiedyś robot kuchenny "Made in DDR" działał przez ponad 10 lat pomimo kilku upadków ze stołu. Odkąd księgowi stanęli na drodze inżynierom jakość odeszła w zaświaty.
  • #10
    PPK
    Level 28  
    Ty się ciesz, że podziałało chociaż tyle. Moja żona , odchodząc na emeryturę 4 lata temu, dostała od współpracowników (zrzutka) pełny zestaw robota kuchennego. Świadomie nie wymienię firmy ani typu. Robot był wspaniały, firma b. znana, tyle, że jeśli chodzi o przystawkę szatkującą, pomiędzy kanałem a tarczą/szatkownicą, była szpara ponad 2 cm. Żadnych sitek, filtrów, etc podwyższających, w zestawie nie było. Serwis stwierdził, że ten model "tak ma" i dlatego został przeceniony. DOBRANOC PAŃSTWU....
  • #11
    r3w4rd
    Level 15  
    Miałem w naprawie robot HOFFEN CE-2000 S. Tutaj łożyska w nożu "górne" oraz łożyska zębatki "dolne" wyglądały tak:
    Termomix TM6 - zużyty nóż miksujący, co powoduje wyciek z naczynia miksującego.

    Termomix TM6 - zużyty nóż miksujący, co powoduje wyciek z naczynia miksującego.

    Wymieniłem łożyska, simering i segery na nowe o podwyższonej temperatury pracy. Wyszło mnie 1/3 ceny nowego noża do tego modelu.
  • #13
    erdi
    Level 12  
    Odniosę się do informacji z pierwszego postu jakoby kruszenie lodu ostrzyło nóż. Otóż nie, ponieważ kruszenie lodu powoduje jego zużycie i chyba jasno wynika to z informacji o częstości jego wymiany (im częściej kruszysz lód tym częściej zmieniasz nóż)
  • #14
    gulson
    System Administrator
    Szyszkownik Kilkujadek wrote:
    A problem z ważeniem w TM5 znacie?

    Nie?

    erdi wrote:
    Odniosę się do informacji z pierwszego postu jakoby kruszenie lodu ostrzyło nóż.

    Dokładnie, nie wiem, jak ludziom można mówić przy sprzedaży urządzenia, że kruszenie lodu ostrzy nóż.
  • #15
    mipix
    Level 34  
    Ten numer z lodem to chwyt marketingowy sprzedawców.

    W Lidlomixie (SILVERCREST Monsieur Cuisine PLUS) przy zapieczonej osi noża, uszkadza się sprzęgło.
    Termomix TM6 - zużyty nóż miksujący, co powoduje wyciek z naczynia miksującego. Termomix TM6 - zużyty nóż miksujący, co powoduje wyciek z naczynia miksującego.
  • #16
    tymondebski7

    Level 6  
    Masz rację bardzo szybko Ci się stępił. My użytkujemy stare termomixy i one mają już blisko 20 lat. Noże wymienialiśmy 2-krotnie. Koszt około 250zł sztuka. Kupiliśmy po 1 sztuce na zapas już z ostatnich stanów magazynowych. Producent po 10 latach od zakończenia produkcji nie musi zapewniać dostępu do części zamiennych. To w sumie ważne jeśli ktoś ma starszy model, a jak wiadomo one są długowieczne - te starsze modele.
  • #17
    afro78
    Level 5  
    erdi wrote:
    Odniosę się do informacji z pierwszego postu jakoby kruszenie lodu ostrzyło nóż. Otóż nie, ponieważ kruszenie lodu powoduje jego zużycie i chyba jasno wynika to z informacji o częstości jego wymiany (im częściej kruszysz lód tym częściej zmieniasz nóż)

    Jak najbardziej masz rację, ale po pierwsze żona sama sobie kupiła Termisia bez mojego udziału w całym przedsięwzięciu (nie dołożyłem do tego ani jednego polskiego cebuliona znaczy złotówki - a przepraszam kupiłem wspomniany nóż), a po drugie dobry sprzedawca wychwala i przedstawia tylko plusy urządzenia ukrywając/zatajając minusy. Poza tym znam może jedną kobietę, której zapaliłaby się czerwona lampka słysząc o nożu ostrzącym się przy użyciu lodu.
  • #18
    E8600
    Level 39  
    Ot wymyślili te durackie maszyny bo "baby" przestały potrafić gotować. :not:
    Szczerze wolał bym się sam nauczyć gotować jakbym nie potrafił lub wysłać kobitę do Geslerowej niż inwestować w takie ustrojstwo.

    Co do ceny to wystarczy się cofnąć wstecz jak 20 lat temu w naszym kraju wchodziły pokazy "cudownych" garnków nierdzewnych i wystawcy robili naiwnych jak tylko chcieli np. komplet garnków po 5-10 tys zł, a dziś taki sam komplet kupujesz za 200 zł.
  • #19
    badboy84
    Level 42  
    Te pokazy cudownych garnków są nadal... Co do tego ustrojstwa jak to nazywasz chodzi też o oszczędność czasu, dla osób które pracują i nie mają całego dnia dla siebie jest to przydatne ustrojstwo. Nie, nie posiadam i nie reklamuje ale znajomi mają i chwalą to urządzenie.
  • #20
    strucel
    Level 32  
    Ale zrobisz obiad w tym dla całej rodziny czy tylko dwie osoby i pies? W domu mamy tradycyjnego kenwooda chefa z 3 razy bardziej pojemna misą niż TM6 i przy ciastach to jest w sam raz jedna misa na 1 foremkę ciasta do piekarnika , składniki sypie się coś do połowy objętości misy..
  • #21
    sigwa18
    Level 38  
    Termomix jest dla ludzi którzy normalnie umarli by z głodu lub zabili sowich bliskich ich wytworami. Urządzenie prowadzi cię za rączkę i trzeba się naprawdę postarać by się nie udało. Choć znam jedna osobę ,która kupiła termomix ale i tak to co gotuje jest niejadalne i mimo prób ze strony sprzedawczyni i wielu pokazów dalej nic (wynika to z roztrzepania i chaosu jaki stwarza ta osoba). Co do mycia noża w zmywarce odradzam. Niestety zawsze zaciągnie krople wody ze zmywarki do łożysk a sól i detergenty zrobią spustoszenie. Ostrzenie noża lodem ,bajka sprzedawców. Choć można go zaostrzyć normalnie. Wg mnie urządzenie jest warte jakieś 2000 PLN.
  • #22
    Szyszkownik Kilkujadek
    Level 36  
    gulson wrote:
    Szyszkownik Kilkujadek wrote:
    A problem z ważeniem w TM5 znacie?

    Nie?

    TM5 w swoich nóżkach ma wbudowane czujniki nacisku. Dzięki temu całe urządzenie jest wagą. To jest bardzo fajna funkcja.
    Jest cała spora seria, która ma wadliwe czujniki, które się po prostu psują.
    Objawia się to najpierw "pływaniem" wskazań wagi. Czyli urządzenie stoi nieruchomo, nic nie ruszamy a waga skacze co chwila -20g, 0g, +20g.
    Potem usterka się pogłębia i waga wskazuje albo 0 albo MAX. Nic pomiędzy.
    Niby nic, a jednak ta usterka w zasadzie uniemożliwia gotowanie z przepisów. Bo w ich przepisach wszystkie ilości składników są podane w gramach. Nawet woda i mleko jest w gramach, zamiast mililitrach.

    Nie wiem co jest przyczyną usterki. Czy są to wadliwe czujniki? Czy jakiś błąd konstrukcyjny powodujący przenoszenie za dużych sił i mechaniczne uszkodzenie czujników?
  • #23
    strucel
    Level 32  
    Pewnie tensometry nie bardzo lubią wibracje które podczas pracy silnika powstają.
  • #24
    afro78
    Level 5  
    E8600 wrote:
    Ot wymyślili te durackie maszyny bo "baby" przestały potrafić gotować. :not:
    Szczerze wolał bym się sam nauczyć gotować jakbym nie potrafił lub wysłać kobitę do Geslerowej niż inwestować w takie ustrojstwo.

    Co do ceny to wystarczy się cofnąć wstecz jak 20 lat temu w naszym kraju wchodziły pokazy "cudownych" garnków nierdzewnych i wystawcy roili naiwnych jak tylko chcieli np. komplet garnków po 5-10 tys zł, a dziś taki sam komplet kupujesz za 200 zł.

    Żona bardzo dobrze gotowała i nadal gotuje również bez TM6 (chociaż teraz częściej w TM), ja tylko go myję a jeśli już gotuję to "po staremu". Plusem jest przede wszystkim szybkość wykonywania pewnych rzeczy (siekanie warzyw - uno sekundo i jest, wyrabianie ciast na ciasta/pierogi itp.). Na przystawce varoma możesz zrobić cały obiad za jednym zamachem bez używania np. trzech garnków. Ogólnie na temat skuteczności Termomixa powinny się wypowiadać osoby które go używają/używały a nie malkontenci, którzy tylko go widzieli i coś tam słyszeli. Ja przyznaję, że nadal uważam zakup TM6 za stratę pieniędzy (jakieś jego plusy widzę, ale czy warte 5000 polish cebulionów?), ale żona sobie kupiła i jest zadowolona więc... ja i mój żołądek też :D

    Dodano po 15 [minuty]:

    Porównanie starego i nowego noża.
    Termomix TM6 - zużyty nóż miksujący, co powoduje wyciek z naczynia miksującego.
    Stary nóż:
    Termomix TM6 - zużyty nóż miksujący, co powoduje wyciek z naczynia miksującego.
    Nowy nóż:
    Termomix TM6 - zużyty nóż miksujący, co powoduje wyciek z naczynia miksującego.
    Jak widać nie ma znaczących różnic. Jakieś małe wyszczerbienie na starym nożu jest, pod palcem czuć różnicę w ostrości, ale tragedii ze starym ostrzem nie ma. Zawsze można je naostrzyć i stosować dalej do ciężkich prac - masło orzechowe itp bo przy gęstych "potrawach" jeszcze nie przepuszcza.

    Czy ktoś rozbierał już taki nóż? Nie jestem na bakier z narzędziami, ale w tym wypadku nie bardzo wiem od czego zacząć a nie chciałbym go od razu zepsuć bo jak wcześniej pisałem może jeszcze porobić przy orzechach. Może za dwa lata jak kupię następny ten poddam sekcji zwłok :D
    Termomix TM6 - zużyty nóż miksujący, co powoduje wyciek z naczynia miksującego. Termomix TM6 - zużyty nóż miksujący, co powoduje wyciek z naczynia miksującego. Termomix TM6 - zużyty nóż miksujący, co powoduje wyciek z naczynia miksującego.
  • #25
    E8600
    Level 39  
    Podobny mit krąży aby ostrzyć ostrza miksując sól.
    Z ostrzeniem radzę uważać i nie zbierać dużo materiału bowiem ostrza lubią być bardzo płytko hartowane.

    Obawiam się, że oś nóża jest zaklepana o czoła jak w większości współczesnych blenderów, to nie te czasy, że coś się odkręcało.
  • #26
    sigwa18
    Level 38  
    Tak gwint na końcu jest zaprasowany. Trzeba by zeszlifować tą końcówkę ośki i dopiero odkręcać. Potem można zdjąć noże ale pod nim jest metalowy kapturek zaprasowany na plastikowej obudowie i tam dopiero są łożyska z uszczelniaczami. Generalnie postarali się by nie dało się tego naprawić.
  • #28
    Jacdiag
    Level 23  
    sigwa18 wrote:
    Trzeba by zeszlifować tą końcówkę ośki i dopiero odkręcać.

    Patrząc na krawędź tnącą (= kierunek obrotów), nakrętka może mieć lewy gwint.
  • #29
    sigwa18
    Level 38  
    Przed odkręceniem zabezpiecza zaklepana końcówka ośki. Ale nie pamiętam czy tam jest lewy czy prawy gwint. Robiłem sekcje w tm5 a tam nóż jest identyczny.
  • #30
    wosiekpl
    Level 21  
    Ja posiadam Thermomix TM31, kupiłem kiedy urodziło mi się dziecko a teraz ma ono już 12 lat. W ciągu tego okresu wymieniłem raz uszczelkę w pokrywie i w zeszłym roku nóż. Zauważyłem, że po wyjęciu noża na uszczelce pojawił się brązowy nalot. Taki sam był w podstawie. Kupiłem więc nowy nóż i działa dalej. Jedynie co mi się nie podoba to plastikową, przezroczysta pokrywa od Waromy. Jest cała popękana. Także jeden czy dwa przyciski ma wyrobioną gumę.
    Myślę, że te 12 lat bez większych kłopotów to nie jest zły wynik.
    Pozdrawiam