Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ogrzewanie z podziałem na strefy - wygoda plus optymalizacja kosztów

Lowell 30 Dec 2021 11:31 318 12
Buderus
    Lowell
    Level 9  
    Cześć, mam kocioł Vaillanta Ecotec Pro (niekondensacyjny kombi), steruje tym bezprzewodowy Auraton 2025 RTH. Mam duże dwupoziomowe mieszkanie, 11 grzejników, każdy z pokrętłem (takim gdzie się ustawia cyfrę od 0 do 6), zawór typu Danfoss. Jako, że cała rodzina lubi spać w zimnym mam ustawioną temperaturę 20st w dzień i 17st w nocy. Niestety, ten układ przestał się sprawdzać odkąd zaczęła się pandemia i domownicy zaczęli przebywać w domu o różnych porach, plus od czasu do czasu ktoś pracuje w nocy (i albo siedzi w zimnie, albo podnosi temperaturę wszystkim domownikom). Dodatkowo, coraz częściej jest tak, że wszyscy domownicy wychodzą z domu na 8-9 godzin, a piec dalej grzeje. Moje potrzeby:
    - możliwość ustawiania temperatury niezależnie w każdym pokoju (a minimum to strefy: parter i piętro)
    - w obliczu nadchodzących podwyżek cen gazu – oszczędność gazu osiągnięta za pomocą niższej temperatury wtedy, kiedy nikogo nie ma w domu

Zrobiłem długi research w archiwum i na google i oto co znalazłem. Proszę Was o opinie, czy to będzie działać i ewentualnie sugestie, czy można to zrobić lepiej, ale w podobnych kosztach:

- kupuje głowice grzejnikowe ZigBee na kązdy kaloryfer, np. takie: https://allegro.pl/oferta/inteligentna-glowica-termostat-tuya-zigbee-wifi-9827598944
    - do tego bramka ZigBee oraz kontroler, np. takie: https://allegro.pl/oferta/sterownik-przekaznik-zigbee-tuya-beznapieciowy-10125878413 oraz https://allegro.pl/oferta/sonoff-zigbee-bridge-inteligentna-centralka-bramka-9764058608
    - w apce w telefonie programuje harmonogram dla grzejników, plus automatyzację na podstawie położenia (jeżeli żona i ja jesteśmy 1km od domu to zmniejsz temperaturę, jak się zbliżamy to zwiększ)
    - jeśli ktoś chce popracować w nocy w cieple to w apce włącza sobie wyższą temperaturę w danym pokoju a nie w całym domu

Czy to będzie działać? Z góry dziękuję za pomoc.
  • Buderus
    Anonymous
    Level 1  
    bhtom
    Level 38  
    Witam,

Lowell wrote:
    Mam duże dwupoziomowe mieszkanie, 11 grzejników, każdy z pokrętłem (takim gdzie się ustawia cyfrę od 0 do 6)

No właśnie ktoś po to wymyślił głowice termostatyczne na grzejnikach, żeby w razie potrzeby regulować sobie indywidualnie temperaturę w danym pomieszczeniu, w zależności od potrzeb.

Pozdrawiam.
  • Buderus
    Lowell
    Level 9  
    bhtom wrote:
    Witam,

Lowell wrote:
    Mam duże dwupoziomowe mieszkanie, 11 grzejników, każdy z pokrętłem (takim gdzie się ustawia cyfrę od 0 do 6)

No właśnie ktoś po to wymyślił głowice termostatyczne na grzejnikach, żeby w razie potrzeby regulować sobie indywidualnie temperaturę w danym pomieszczeniu, w zależności od potrzeb.

No i właśnie tu mam problem - dzieci na piętrze idą spać, a chcemy z żoną posiedzieć jeszcze na parterze. Obecnie mam wybór - albo dzieci śpią w 20 st.C i my mamy komfort, albo my siedzimy w zimnym, albo biegam po mieszkaniu i kręce zaworami, tylko jeszcze muszę pamiętać, żeby je z powrotem odpowiednio ustawić przed pójściem spać. To jest bez sensu, chciałbym to ogarnać apką/ekranem.
    Anonymous
    Level 1  
    WojtekRav
    Level 17  
    AlfaCentauriss wrote:
    Wie kolega ile czasu potrzebują grzejniki aby ostygnąć? Skręcenie grzejnika godzinkę przed snem nic nie daje. Druga sprawa to taka, że w kraju wyzysku informatyczno/technologicznego w którym sprzedaje się 90% sprzętu który nie działa ... kombinowanie mija się z celem. Już szybciej zda egzamin przemyślana wentylacja (dodatkowe kratki wentylacyjne) i zabawa z "uszczelnianiem" drzwi, serio. Elektronika fizyki nie pokona, każda zabawka będzie wywaleniem kasy w błoto. Trzeba zacząć od planu budynku (okna, drzwi, szyby wentylacyjne, ogrzewanie, wydajność ogrzewania, wydajność wentylacji, kierunki cyrkulacji, przenikliwość cieplna, strata cieplna, izolacja (drzwi, okna, dach)) i na bazie tego wszystkiego ułożyć plan ogrzewania konkretnych (strefowych) pomieszczeń. Moim zdaniem całość powinna być tak przemyślana i wkonana, aby kurków przy grzejnikach nigdy nie ruszać. Można tego dokonać znając wielkości pomieszczeń i wydajność energetyczną grzejników, pompy i pieca. Jest dużo liczenia, planowania i testowania ale spokojnie można to ogarnąć nawet i wielkością grzejników, na dole bardzo duże a u góry mniejsze i tak dalej i dalej. Widziałem dwa lata temu budowę domu w Finlandii, stawiał go sobie technik/budowlaniec (Polak), wszystko przemyślane od A do Z i wiesz co tam zamontował? On ma dwie isntalacje (osobne, niezależne) na jednym piecu. Może je zamykać/otwierać z osobna lub razem, dwa układy działają osobno no i nie ma po jednym grzejniku w pomieszczeniu lecz po dwa (duży i mały) i na te chwilę (pisałem do niego maila 1h temu) za oknem mają około -4, w piwnicy +10, na parterze (gdzie kuchnia, salon, 1 sypialnia, 1wc, 1korytarz) +22C a na górze (3 pokoje + 1łazienka + 1korytarz) +18C. Na dodatek w pokojach na piętrze mieszka córka która lubi zimno więc ona ma okolo +16C ale w pokoju obok u kuzyna jest +19C. Z tego przykładu zaczerpałem info dot. cyrkulacji, drzwi i nawet okien z 3 szybami.
    I u nich nie ma paneli, elektroniki, wszystko jakby to ująć w "analogu".
    Ostatnia już sprawa to ocieplenie budynku. Przykłady i sposoby czerp tylko i wyłącznie z północnych części globu a nie z Polski! Północna Kanada, Alaska, Skandynawia, Rosja i tak dalej. Tam mają już przemyślane i konkretnie sprawdzone sposoby na tanie ogrzewanie bo to co zapodają tutaj np. w Polsce do niczego się nie nadaje. Zwykłe ocieplenie takie jak stosuje 98% budowlańców w Polsce nie zdało egazminu na północy Finlandii w której przy dobrej zimie potrawi i -40C na termomentrze wystukać, tam ocieplenie jesyt całkiem, całkiem inne i 3x grubsze jak u nas. Inne są też okna i drzwi, okna to minimum z 3 szybami a drzwi podwójne. Ważna jest też cyrkulacja czyli umiejętne poznanie swojego budynku w celu nie wypuszczania ciepła w kosmos czyli bez termowizji zimą się nie obejdzie, budynek budynkowi nierówny. I tym sposobem wujo ma elektryczne rolety które przy odpowiednich podmuchach wiatru (kierunek) lub przy spadających temperaturach odpowiednio okna zasłaniają z automatu. Niby błaznada ale oni za całą zimę 2020 (ogrzewanie gazowe) zapłacili około 1800 euro gdy inni ludzie płacili po 3800-4500 euro za sezon.

Jedna sprawa to oszczędności, a druga to komfort cieplny. Bez automatyki ciężko dostosowywać komfort do swoich aktualnych potrzeb i pozostaje przywyknąć do potrzeb, które ktoś sobie wymyślił na etapie budowania domu bo głowicami przy grzejnikach kręcić nie można.

Kolega pytał o to co może zrobić aby zaoszczędzić w stanie aktualnym, bez burzenia i stawiania nowego domu obok. A przykręcanie ogrzewania w pomieszczeniach w których nikt nie przebywa da jednak oszczędności przecież fizyka mówi że strata ciepła zależy od delta T a jak ta będzie mniejsza to i strata mniejsza.
    Anonymous
    Level 1  
    Lowell
    Level 9  
    AlfaCentauriss wrote:
    W przyszłą zimę na bazie nowych cen gazu, prądu i całej reszty kolega zacznie burzyć i przerabiać, serio, zobaczysz. Wtedy, będzie bardzo, bardzo żałował że nie zaczął już dziś, wszak nowe termiczne okna z 4 szybami są jeszcze w cenach dość przyzwoitych, zgadnij zatem jak przyzwoite będą gdy kilka set tysięcy ludzi zacznie się za nimi rozglądać.

Tutaj kolego trochę popłynąłeś :) Moje roczne wydatki na ogrzewanie to około 2000-2500zł. Zakładając nawet 50% wzrost cen gazu robienie jakiegoś mocno zaawansowanego remontu nie ma ekonomicznego sensu. Chcę jedynie porawić komfort bez remontu generalnego i jednocześnie przy tym zaoszczędzić na gazie.

Dodano po 16 [minuty]:

Lowell wrote:
    kupuje głowice grzejnikowe ZigBee na kązdy kaloryfer

Dziękuję za wszystkie porady.

Przetestowałem te głowice i stwierdzam, że ten produkt, jak dla mnie, jest bez sensu (może do małego mieszkania z ogrzewaniem miejskim byłby ok, ale jak się ma 10 grzejników i własny kocioł, to już nie):

- Jakość wykonania - jak dla mnie to tani chiński plastik, przejściówki wykonane z takiego materiału, że potencjalnie po kilku nakręceniach i odkręceniach zerwą się gwinty. Zgodnie z prawem Murphyego głowica uszkodzi się oczywiście jak będę w delegacji i rodzina zostanie albo z zimnym albo wiecznie goracym grzejnikiem lub grzejnikami. Wieczko które zamyka pokrywę - strach odkręcać, żeby nie uszkodzić.
    - Zawór będąc nakręconym w 100% ciągle ma trochę luzu, w odróżnieniu od tradycyjnych zaworów z pokrętłem 0-6. Nies sprawia to wrażenia solidności.
    - Smart home - opcje "smart" głowicy są bardzo ubogie. Brakuje przede wszystkim jakiegokolwiek podglądu historii. Liczyłem tutaj na coś w stylu smart gniazd WiFi, gdzie widzimy aktualny pobór prądu, plus możemy prześledzić zużycie za minione dni. Przydałaby się historia temperatury bądż otwarcia w czasie. Wiem, że można to zrobić podpinając głowice pod bardziej zaawansowany system smart home, ale liczyłem na tego rodzaju funkocjonalności już w Tuya.

Finalnie zdecydowałem się na wyianę mojego Auratona 2025 RTH na "Termostat Volt Polska Comfort WT-20 radiowy + Wi-Fi + zasilacz". Tutaj będę mógł zrobić prostą automatyzację, np. jak i ja i żona jesteśmy daleko od domu to, zmień temperaturę na nocną, a z kolei jak będę chciał posiedzieć w nocy w cieple, to odpalę temp. dzienną i po prostu skręcę ręką :) głowice w sypialniach i tyle.
    Anonymous
    Level 1  
    Lowell
    Level 9  
    AlfaCentauriss wrote:
    No cóż, mi i tak zapachniało cichą krypto-reklamą zatem zamilknę już, szkoda słów, kolega doskonale wie jakie pompy, jakie zawory i super się na tym zna, osobiście sądzę że post to nie "problem" lecz "reklama" dlatego kończę swój udział, przerabiałem już "reklamy" na elektrodzie :)

Hmm, reklamą czego?
    Anonymous
    Level 1  
    Lowell
    Level 9  
    AlfaCentauriss wrote:
    Tej elektroniki cudotwórczej co prawa fizyki i resztę załamuje, ciekawe czy przez wifi jest już szansa szczelniać okna, może to byłoby tańsze aniżeli uszczelki a nawet i pełne drzwi...

Kolego, jak mogę coś reklamować, jeśli właśnie napisałem, że to jest wg mnie badziewie? :)

A co do prostych fizycznych działań to dzięki za sugestię, właśnie w weekend sprawdzałem i faktycznie coś mam nie tak z jednym oknem w domu. W kuchni temperatura przy klamce okiennej i przy parapecie jest wyraźnie niska (przy pozostałych oknach tego problemu nie ma) także sprawdzam o co chodzi. Powtórzę jeszcze test jak będzie naprawdę zimno, póki co w Gdyni mamy 7 st.C. Drzwi zewnętrzne na klatkę schodową - o tym nie pomyślałem, ró∑nież do sprawdzenia.
    Anonymous
    Level 1