Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Standard DVB-T2 w Polsce. Co? Jak? Dlaczego?

Urgon 31 Dec 2021 13:14 19932 529
Computer Controls
    Anonymous
    Level 1  
  • Computer Controls
    Macosmail
    Level 34  
    andrzejlisek wrote:
    Macosmail wrote:
    Trzeba jeszcze dodać, że wszystkie te tanie dekodery mają wyjście 1080p i kanałów 4K (był już taki testowo i jakość była naprawdę niezła) nie obejrzymy w ogóle. Co najwyżej usłyszymy sam głos.

Wyjście 1080p i odbiór 4K to dwie różne rzeczy. Może być dekoder, który odbiera kanał 4K i skaluje w dół. Mając telewizor z wyświetlaczem 1080p nie ma różnicy, czy dekoder wystawia obraz 4K, bo jak nie dekoder, to TV skaluje w dół.

Przedstawi kolega przykład takiego dekodera? :)
    Do przetrawienia strumienia 4K potrzebny jest znacznie wydajniejszy sprzęt. To jest znacznie więcej danych w jednostce czasu. Aby to móc przeskalować trzeba najpierw prawidłowo to odtworzyć i umieścić w jakimś buforze ramki, a to oznacza kilka razy więcej pamięci RAM i znacznie wydajniejszy dekoder (sprzętowy blok w SoC).
    Podsumowując układ musiałby być specjalnie zaprojektowany do odtwarzania 4K, a gdyby tak było ograniczanie go na samym końcu wąskim gardłem w postaci wyjścia tylko 1080p byłoby całkowicie pozbawione sensu.
    A co do jakości to nawet na ekranach z matrycą tylko 1080p obraz przeskalowany z 4k może być lepszej jakości bo ma znacznie większy Bitrate, a to własnie głównie on limituje ilość szczegółów.
    Np. filmy na płytach Blue-Ray Bitrate jest ok. 10x większy niż programu weźmy TVP1 HD przy tej samej rozdzielczości.
    md
    Level 40  
    P_otr_k wrote:
    Chińczycy raczej nie będą manipulowali cenami tylko ze względu na zmiany nadawania w Polsce.
    Pomysł przejścia na DVB-T2 nie jest polskim pomysłem. Prikazy idą z unii, więc cała unia musi zmieniać sprzęt lub kupować dekodery, a to już duży rynek.
    andrzejlisek
    Level 29  
    Urgon wrote:
    Konsolami Zachód cieszył się już w latach 70tych. Do tego koledze pokićkały się troszkę epoki, bo zachodnie mikrokomputery, jak je u nas nazywano, były dostępne w latach 80tych. Podobnie jak przynajmniej trzy różne klony, z czego dwa były dostępne w formie serii artykułów w stylu "Zrób to sam (kal cię stać)". Pegasus był tajwańskim klonem japońskiego NESa, który był sprowadzany i sprzedawany w Polsce przez biznesmena, który wykorzystał dochody ze sprzedaży zasadniczo pirackiej konsoli by założyć taką małą firmę od napojów gazowanych, co się nazywa Hoop. Nie wiem, czy o niej słyszałeś.

Bardziej patrzyłem z perspektywy warunków w Polsce. Jak już były te mikrokomputery, to u nas były w małych ilościach przywiezione z zagranicy lub ewentualnie kupione w Peweksach za dolary (nie wiem, czy w ogóle pojawiał się prawdziwy Famicom czy NES), a Pegasus, który był podróbą Famicoma miał "swoje 5 minut" od gdzieś chyba 1992 lub 1993 za sprawą wspomnianego biznesmena, znam tą sprawę, a firmę Hoop założyli, jak rynek się nasycił i sprzedaż gier przestała być dochodowa, a i same napoje dobrze pamiętam. Wtedy też było dużo zagranicznych podróbek (sam miałem podróbę Famicoma inną niż Pegasus, która współpracowała z tymi samymi grami).

Urgon wrote:
    Telewizja satelitarna była dostępna od początku lat 90tych, z dekoderami analogowymi. "Kablówka" pojawiła się troszkę później, bo koszty inwestycji wysokie. Wizja TV, pierwsza cyfrowa telewizja satelitarna w Polsce zaczęła działać we wrześniu 1998 roku. W październiku tegoż wystartowała Cyfra+. Cyfrowy Polsat zaczął nadawanie satelitarne w grudniu 1999 roku. Moją rodzinę to ominęło, bo mieliśmy wtedy analogową kablówkę.

Niezależnie od chronologii wydarzeń, we wszystkich tych przypadkach (oprócz analogowej kablówki) telewizor był tylko monitorem, a za odbiór odpowiadało osobne urządzenie. Potrzeba inny telewizor, bo się popsuł lub chce się oglądać prawdziwe HD lub 4K? Wymieniasz telewizor, a dekoder jest ten sam. Rezygnujesz z analogowej satelity na rzecz cyfrowej? Wymieniasz dekoder, a telewizor zostaje ten sam.

FastProject wrote:
    To nie jest tylko problem poglądu czy niewiedzy. Nie każdy podąża ścieżką komsumpcjonizmu i nie kupuje telewizora co 2-3lata. Mało oglądam TV, mam naziemną tylko dlatego że żona mnie męczyła, a i córka 5lat czasami z bajek skorzysta (poza netflix). Po przeprowadzce do nowego domu lokalny dostawca liczy sobie za światłowód grube pieniądze (na start z instalacja 750zł) . Telewizor mam 9letni panasonic viera i na ten moment wystarczy mi naziemna.

Właśnie chciałem podkreślić, że jak się spojrzy na telewizor jako na samodzielne urządzenie, to każda zmiana technologiczna czy w sposobie użytkowania jest powodem do wymiany, a jak się zmieni pogląd, to okaże się, że telewizor może zostać cały czas ten sam, tylko zmienia się źródło sygnału, jakim jest dekoder, komputer, konsola, czy co tam kto ma. W zeszłym roku odkupiłem komputer od osoby, która wymieniała sprzęt na najbardziej wypasiony do gier i wtedy ja zyskałem komputer lepszy od posiadanego dotychczas. Wymieniłem sam komputer, a cała reszta mająca już ponad 10 lat (dwa monitory, klawiatura, myszka, drukarka) zostały te same, bo po co mam wymieniać, skoro odpowiadają potrzebom?

Urgon wrote:
    A ja, wbrew trendom i konwenansom nie mam ani telewizora, ani konsoli do gier (tfu!), ani nawet dekodera. Płacę za HBO-GO, by mała miała bajki, a reklamy na jutubie mam zablokowane - to wielka zaleta komputera. Monitor wymieniłem po dziesięciu latach, bo się zrobił za ciemny, i kolory się rozjechały. Nowym nacieszyłem się kilka miesięcy, po czym młoda zachlapała go zupą i teraz mam paski na matrycy.

Właśnie tu też widać, że masz pogląd podobny do mojego. Popsuł się monitor ze starości, to wymieniłeś monitor. A jak HBO-GO czy HBO-Max będzie dawać filmy 8k, których komputer nie udźwignie, nawet ze skalowaniem w dół, to wymienisz komputer, a monitor zostanie ten sam. Wymiana komputera nie implikuje wymiany monitora, a wymiana monitora nie implikuje wymiany komputera. Dlaczego przy telewizorze miałoby być inaczej?

Ciekawe, że nikt nie rozpoczął produkcji telewizorów bez tunera, a tylko z wejściami (właściwie to byłyby monitory ogromnych rozmiarów), wtedy to każdy użytkownik podłączy to, co che mieć i całkowicie odpadnie gadanie, czy trzeba wymienić telewizor albo czy na posiadanym telewizorze da się oglądać w nowszej technologii. U takich użytkowników, którzy używają telewizora wyłącznie do komputera lub konsol, tuner jest zbędnym dodatkiem. A jak jest wbudowany tuner satelitarny, to też jest to tylko pic na wodę, bo na forum było wiele było tematów, z którego wynikało, że lepiej się sprawdza tuner w postaci osobnego urządzenia. Przecież od dawna oglądanie telewizji na telewizorze przestało być jedynym zastosowaniem, tym bardziej za sprawą "smart". Ja mogę mieć zwykły telewizor czy monitor, a jak chcę mieć "smart", to podłączę laptop. Będzie to samo?
    Urgon
    Level 38  
    AVE...

Dekoder/tuner z Android i obsługą DVB-T27HEVC do 4k/60FPS znalazłem u naszych skośnych braci za sto dolarów. Jakieś 409PLN po bieżącym kursie. Ale to pierwszy wynik z brzegu. I przypuszczam, że podobny model będzie kosztował tyle samo w Polsce. Model "budżetowy" wspierający tylko 1080p kosztuje 90-120 złotych. W Polsce i w Chinach...

@Md...

UE zapowiadała tę zmianę już jakiś czas temu. Większość krajów unijnych zmieniło system na DVB-T2 w ciągu ostatnich 6-7 lat, albo w ogóle pominęli DVB-T i zaczęli od T2. Polska dopiero teraz robi tę zmianę z powodu biurokratycznej inercji i technologicznego analfabetyzmu polityków i urzędników...
  • Computer Controls
    piteqpl
    Level 10  
    FastProject wrote:
    Tylko pytanie czy te TV boxy będą obsługiwać tunery z usb?

W czasach androida 4.x używałem takiego zestawu.Tuner mediatech i apka pad tv(.Sprawdzało się na boxie i7(czy jakoś tak oraz na kilku tableteach.
    monitor
    Level 12  
    Mam jeden ze starszych modeli TV ale dobrze działa i nie zamierzam inwestować w nowy. Nie zamierzam także w chwili obecnej kupować dekodera bo nie jest mi potrzebny do oglądania reklam.
    Anonymous
    Level 1  
    Urgon
    Level 38  
    AVE...

P_otr_k wrote:
    Urgon wrote:
    Większość krajów unijnych zmieniło system na DVB-T2 w ciągu ostatnich 6-7 lat, albo w ogóle pominęli DVB-T i zaczęli od T2. Polska dopiero teraz robi tę zmianę z powodu biurokratycznej inercji i technologicznego analfabetyzmu polityków i urzędników...

Swoje opinie opierasz na jakichś źródłach czy piszesz tak bo nie lubisz rządu i administracji?

Wystaw sobie, iż miałem liczne doświadczenia z polską biur(w)okracją. Zwłaszcza gdy chodzi o zaawansowaną technologię. I nie tylko ja. Zresztą przykładów nieudolności rządu i urzędników jest od metra i jeszcze trochę. O niektórych jest nawet głośno w mediach...

P_otr_k wrote:
    Jaki miałbyś pożytek z tego standardu 5 lat temu?

Pominięcie etapu DVB-T by oznaczało oszczędności zarówno dla nadawców (od razu inwestują w sprzęt do DVB-T2) jak i dla obywateli (od razu by kupili potrzebne telewizory czy dekodery). Ale wprowadzenie czegokolwiek w Polsce zwykle trwa od trzech do dziesięciu lat. Dlatego DVB-T2 będziemy mieć od przyszłego roku, gdy takie kraje, jak Afganistan, Albania, Gruzja, Chorwacja czy Rumunia cieszą się nią od kilku przynajmniej lat.

P_otr_k wrote:
    Wprowadzenie nowego standardu i wyłączenie poprzedniego niesie za sobą pewne konsekwencje i w tym przypadku był po prostu jeszcze nieopłacalny i w większości nieskonsumowany.

Dlatego część krajów od razu przeszło do DVB-T2. Ten standard istnieje od 2010 roku, dlatego niektóre kraje mogły rozpocząć nadawanie 8-10 lat temu.

P_otr_k wrote:
    Chodzi m.in. o cenę sprzętu zdolnego przetwarzać obraz zakodowany H.265 w modulacji QAM256. Obecnie cena takiego sprzętu spadła na tyle, że zakup nowego tunera nie nadwyręży budżetu zwykłego Polaka.

Podałem ceny przykładowych dekoderów mniej lub bardziej budżetowych. Zmiana standardu teraz jedyne, co powoduje, to dodatkowy wydatek dla użytkowników. Jakoś inne, biedniejsze kraje nie miały problemów z powodu kosztu dekoderów czy telewizorów. Dlatego Twój argument z kosztu jest niepełnosprawny...
    Ryszard1960m
    Level 6  
    cefaloid wrote:
    Ale wracając do tematu - zna ktoś dekoder dvbt2 który obsługiwałby HDMI-CEC? Tak aby dziadki nie musieli żonglować dwoma pilotami...
    A dokładniej chodzi o to by włączać i wyłączać TV pilotem dekodera. I aby tv sam ustawiał się na wejście hdmi z dekodera

Kupiłem dekoder Wiwy. Pilot ma dodatkowe klawisze które można zaprogramować do obsługi telewizora. Programuje się je przy pomocy telewizyjnego pilota: zmiana głośności, zmiana źródła sygnału i włączanie telewizora.[/quote]
    pawelr98
    Level 39  
    Urgon wrote:

Dlatego część krajów od razu przeszło do DVB-T2. Ten standard istnieje od 2010 roku, dlatego niektóre kraje mogły rozpocząć nadawanie 8-10 lat temu.

Ale to właśnie kodek H265 jest tu głównym zyskiem, a ten powstał oficjalnie w 2013 roku, sam sprzęt do jego obsługi spopularyzował się dobre kilka lat później.

Obecnie jest już kodek H266 wydany na rynku, ale zanim to się przyjmie to kolejne kilka(naście) lat musi minąć.

Czekam z niecierpliwością aż chociaż obsługa programowa standardu się upowszechni.
    cefaloid
    Level 33  
    Urgon wrote:

Nie słyszałem, by konwertowali do RGB gdziekolwiek na świecie. Stosowali format PAL, bo oferował ciut lepszą jakość zapisu na taśmie magnetycznej.

No jak kol. Urgon nie słyszał to musieli tego na pewno nie robic ;)

Dodano po 4 [minuty]:

Macosmail wrote:

Do przetrawienia strumienia 4K potrzebny jest znacznie wydajniejszy sprzęt.

Za ok 400-500 zł zą tunery satelitarne 4k zgemma z wejściem dvbt2 i linux/enigma.
    Czy są takie dekodery wyłączne z dvbt2? Zapewne tak ale w podobnej cenie co zgemma (patrz post Urgona powyżej) więc wg mnie sensu zakupu brak - skoro za tyle samo co sam dekoder jest zgemma z tv sat + dvbt2 i linux
    mmm777
    Level 30  
    cefaloid wrote:
    Ale wracając do tematu - zna ktoś dekoder dvbt2 który obsługiwałby HDMI-CEC? Tak aby dziadki nie musieli żonglować dwoma pilotami...
    A dokładniej chodzi o to by włączać i wyłączać TV pilotem dekodera. I aby tv sam ustawiał się na wejście hdmi z dekodera

Tani i prosty programowalny pilot: ja kupiłem Chunghop L102

Zaletą jest to, że nie da się z niego przeprogramować TV :)
    kris8888
    Level 37  
    cefaloid wrote:

Dekodery Wiwy mają funkcję programowania pilota i dodatkowy przycisk on/off który można zaprogramować właśnie w celu włączania i wyłączania telewizora.
    mmm777
    Level 30  
    kris8888 wrote:

Dekodery Wiwy mają funkcję programowania pilota i dodatkowy przycisk on/off który można zaprogramować właśnie w celu włączania i wyłączania telewizora.

Tak, tylko problem jest z wielością przycisków...
    Mamuśka była sprawna umysłowo, ale miała problemy z rękami. I od czasu do czasu uzyskiwała na TV konfigurację, z której miałem problemy z wyjściem...
    Pilot z minimalną ilością przycisków rozwiązał problem.
    andrzejlisek
    Level 29  
    mmm777 wrote:
    Tak, tylko problem jest z wielością przycisków...
    Mamuśka była sprawna umysłowo, ale miała problemy z rękami. I od czasu do czasu uzyskiwała na TV konfigurację, z której miałem problemy z wyjściem...
    Pilot z minimalną ilością przycisków rozwiązał problem.

Najlepiej by było (zarówno producenci TV, jak i producenci tych wszystkich dekoderów) dawali po dwa piloty. Pierwszy to taki, jaki jest obecnie, czyli kilkadziesiąt przycisków dających dostęp do wszystkich funkcji. A drugi to taki mający 6 przycisków: Włącz/wyłącz, głośniej, ciszej, następny program, poprzedni program, wybór wejścia. Może jeszcze jeden przycisk do uruchamiania EPG. Czy w regularnym użytkowaniu naprawdę potrzebne są inne funkcje? Telewizor dostraja się co najwyżej raz w roku i pilot ze "wszystkimi" funkcjami może być w szafie.
    Urgon
    Level 38  
    AVE...

Myślę, że nie brakuje tu ludzi zdolnych wykonać taki uproszczony pilot jako projekt DIY. Dodać funkcję uczenia się, by był uniwersalny. Obudowę zaś można wziąć gotową, albo zaprojektować wersję do wydruku 3D albo wycięcia na frezarce CNC...
    E8600
    Level 40  
    W niektórych TV podpiętych po HDMI istnieje możliwość dopisania urządzenia by obsługiwać oryginalnym pilotem od TV (funkcja nazywa się chyba HDMI-CEC). Mam coś takiego w LG ale nigdy nie miałem potrzeby z tego korzystać podobnie jak standard DVB-T2 również posiadam w 7 letnim TV ale raczej nie skorzystam bo mam kablówkę.
    brofran
    Level 40  
    Urgon wrote:
    Myślę, że nie brakuje tu ludzi zdolnych wykonać taki uproszczony pilot jako projekt DIY. Dodać funkcję uczenia się, by był uniwersalny. Obudowę zaś można wziąć gotową,

Zapewne w każdym domu wala się kilka zbędnych pilotów. To byłoby idealne rozwiązanie, ale czy proste ?
    Ryszard1960m
    Level 6  
    Standard DVB-T2 w Polsce. Co? Jak? Dlaczego? Najlepiej by było (zarówno producenci TV, jak i producenci tych wszystkich dekoderów) dawali po dwa piloty. Pierwszy to taki, jaki jest obecnie, czyli kilkadziesiąt przycisków dających dostęp do wszystkich funkcji. A drugi to taki mający 6 przycisków: Włącz/wyłącz, głośniej, ciszej, następny program, poprzedni program, wybór wejścia. Może jeszcze jeden przycisk do uruchamiania EPG. Czy w regularnym użytkowaniu naprawdę potrzebne są inne funkcje? Telewizor dostraja się co najwyżej raz w roku i pilot ze "wszystkimi" funkcjami może być w szafie.[/quote]
    Macosmail
    Level 34  
    cefaloid wrote:

Macosmail wrote:

Za ok 400-500 zł zą tunery satelitarne 4k zgemma z wejściem dvbt2 i linux/enigma.
    Czy są takie dekodery wyłączne z dvbt2? Zapewne tak ale w podobnej cenie co zgemma (patrz post Urgona powyżej) więc wg mnie sensu zakupu brak - skoro za tyle samo co sam dekoder jest zgemma z tv sat + dvbt2 i linux

Że w ogóle są dekodery 4K to jest sprawa oczywista. Mi chodziło o taki dekoder 1080p, który będzie w stanie odebrać program 4K (był już taki nadawany testowo) i wyświetlić go w tych 1080p. Raczej taki nie istnieje.
    I to należy uświadamiać bo po obejrzeniu już wielu testów tanich dekoderów na YT zauważyłem, że ten fakt jest zupełnie pomijany. Nie wiadomo czy świadomie czy nie. W końcu ktoś te dekodery dostarcza do testów.
    Nie wiadomo też ile i czy w ogóle będą programy 4k, ale jest bardzo prawdopodobne, że ten jeden wcześniej wspomniany będzie.
    prosiak_wej
    Level 38  
    Ryszard1960m wrote:
    Najlepiej by było (zarówno producenci TV, jak i producenci tych wszystkich dekoderów) dawali po dwa piloty.

Kiedyś dawali jeden, ale "kiedyś kurła to było" i producenci mieli jakby więcej wyobraźni :) Z drugiej strony starali się, aby wyprodukowane urządzenia jak najdłużej działały bezawaryjnie i rzeczywiście - po 20, 30 latach nadal mają się dobrze :)

Standard DVB-T2 w Polsce. Co? Jak? Dlaczego? Standard DVB-T2 w Polsce. Co? Jak? Dlaczego? Standard DVB-T2 w Polsce. Co? Jak? Dlaczego? Standard DVB-T2 w Polsce. Co? Jak? Dlaczego? Standard DVB-T2 w Polsce. Co? Jak? Dlaczego? Standard DVB-T2 w Polsce. Co? Jak? Dlaczego? Standard DVB-T2 w Polsce. Co? Jak? Dlaczego?
    cefaloid
    Level 33  
    Macosmail wrote:
    cefaloid wrote:

Macosmail wrote:

Że w ogóle są dekodery 4K to jest sprawa oczywista. Mi chodziło o taki dekoder 1080p, który będzie w stanie odebrać program 4K (był już taki nadawany testowo) i wyświetlić go w tych 1080p. Raczej taki nie istnieje.
    I to należy uświadamiać bo po obejrzeniu już wielu testów tanich dekoderów na YT zauważyłem, że ten fakt jest zupełnie pomijany. Nie wiadomo czy świadomie czy nie. W końcu ktoś te dekodery dostarcza do testów.
    Nie wiadomo też ile i czy w ogóle będą programy 4k, ale jest bardzo prawdopodobne, że ten jeden wcześniej wspomniany będzie.

Wspomniana zgemma ma coś takiego w menu i wygląda, że daje to dość elastyczne opcje:

Nie mam kanału dvb-t2 4k aby to przetestować ale w menu jest.
    andrzejlisek
    Level 29  
    cefaloid wrote:
    Nie mam kanału dvb-t2 4k aby to przetestować ale w menu jest.

A masz antenę satelitarną? Na satelicie HotBird są dwa lub trzy niekodowane kanały 4K, na Astra też jest chyba jeden 4K w ramach testów. Jak chodzi o te ustawienia, to na jedno wyjdzie, czy będzie to ziemia, czy satelita.
    Macosmail
    Level 34  
    @cefaloid Ale ten sprzęt jest dekoderem 4K i jest tak reklamowany. Mi chodzi o tanie dekodery, które praktycznie wszystkie są tylko 1080, a to oznacza, że programu 4k nie obejrzymy w ogóle.
    Anonymous
    Level 1  
    Urgon
    Level 38  
    AVE...

P_otr_k wrote:
    Urgon wrote:
    Dlatego DVB-T2 będziemy mieć od przyszłego roku, gdy takie kraje, jak Afganistan, Albania, Gruzja, Chorwacja czy Rumunia cieszą się nią od kilku przynajmniej lat.

Byłeś w tych krajach? widziałeś jak się "cieszą" tą jakością?

A ty byłeś? Czy po prostu tak się czepiasz dla czepiania się?

P_otr_k wrote:
    We Francji, Hiszpanii, Danii, Norwegii ani myślą wdrażać nowego standardu, o czym to świadczy?

Francja chce mieć telewizję DVB-T2/HEVC w całym kraju do 2024 roku, znaczy się przed olimpiadą w Paryżu. Zawody French Open w kilku miastach były nadawane w tym formacie w kilku miastach, i to jeszcze z HDR. Tak że masz nieaktualne informacje.

P_otr_k wrote:
    Urgon wrote:
    Ten standard istnieje od 2010 roku, dlatego niektóre kraje mogły rozpocząć nadawanie 8-10 lat temu.

Standard to jedno, implementacja drugie.

Dlatego nie nadawali od razu w 2010 roku, tylko od 2011, bo się troszkę zeszło na tę implementację. Zwłaszcza że konsorcjum DVB jest stworzone po części przez producentów wszelkiej maści sprzętu dla nadawców i konsumentów, tak że już przy finalizowaniu standardu wiedzieli, jak zrobić implementację...
    dufek
    Level 32  
    Urgon wrote:
    Zwłaszcza biorąc pod uwagę szalejącą inflację, wzrost cen prądu i gazu oraz inne problemy gospodarcze wynikające z nieudolności miłościwie nam rządzących.

Kolega ma na myśli rząd Niemiec?
    Bo w Niemczech szaleje inflacja, następują wzrosty cen prądu i gazu oraz występują inne problemy gospodarcze?
    Urgon
    Level 38  
    AVE...

W Niemczech inflacja w połowie grudnia wynosiła 5,2%. W Polsce wynosiła 7,8%. Przewidywana inflacja na styczeń dla Niemiec to nadal 5,2%, dla Polski 8,1%. Z matmy zawsze miałem trójki, ale wydaje mi się , że 5,2% jest mniejsze niż 7,8% czy 8,1%...