Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Standard DVB-T2 w Polsce. Co? Jak? Dlaczego?

Urgon 28 Jul 2022 09:12 19551 529
Computer Controls
  • Computer Controls
    michał_bak
    Level 20  
    artinu1 wrote:
    Na muxie 5 brak TVP Kobieta jest natomiast TVP1, TVP2 i TVP Info. Takie dublowanie programów nie wystawia dobrego świadectwa kierownictwu TVP. Ciekawe kiedy skończy się ta karuzela?

Nigdy bo możliwości techniczne (czyli zdolność do upchnięcia coraz większej ilości kanałów) znacznie przekraczają zdolności produkcji programów.
  • Computer Controls
    andrzejlisek
    Level 29  
    michał_bak wrote:
    artinu1 wrote:
    Na muxie 5 brak TVP Kobieta jest natomiast TVP1, TVP2 i TVP Info. Takie dublowanie programów nie wystawia dobrego świadectwa kierownictwu TVP. Ciekawe kiedy skończy się ta karuzela?

Nigdy bo możliwości techniczne (czyli zdolność do upchnięcia coraz większej ilości kanałów) znacznie przekraczają zdolności produkcji programów.

W płatnych kablówkach i tzw. "platformach satelitarnych" stacji jest od groma i trochę (a to, czy na nich jest coś ciekawego to już inny temat). Oczywiście kodowane, bo kablówki i platformy chcą zarobić (same stacje nadają reklamy). W takim razie znalazłoby się co dodać do naziemnej bez większego problemu, wystarczy wziąć kilka z tych, które od dawna funkcjonują w kablówkach, nie potrzeba wymyślać nowej stacji i głowić się nad tym, co na niej nadawać. Wystarczy dodać kilka stacji reklamowanych jako "premium" (bo trzeba podpisać umowę i bulić abonament, inaczej się nie da) jako niekodowane do naziemnej, będzie zwiększona oglądalność, będzie więcej chętnych firm, żeby zamówić u nich emisje reklamy, stacja zarobi jeszcze więcej i tak by się kręcił ten biznes.
    BANANvanDYK
    Level 41  
    W końcu poprawili MUX4 — kanały kodowane i radiowe zostały ukryte przy ustawieniu telewizora do wyszukiwania FTA. Jest widoczny tylko program Wydarzenia24.

Z drugiej strony w MUX4 są kanały oznaczone jako „inne” (prawdopodobnie dane) i w tym przypadku telewizor Sony zalicza buga, bo nie są widoczne w EPG (są klasyfikowane jako „inne” a nie jako „cyfrowy (TV)”) ale przy przełączaniu CH+/CH– przechodzi przez nie i wtedy nie można wejść w EPG. Podobnie źle telewizor ten obsługuje listę programów z satelity, bo wszystkie (TV, Radio, DATA) są widoczne w EPG, natomiast po przełączeniu na pokazywanie Radio czy TV (satelita) po wybraniu programu automatycznie powraca do pokazywania wszystkich (ogólny satelita).

Z decyzją TVP 1/2/Info HEVC się nie dziwię. W końcu mieli przejść na standard kompresji HEVC, a skoro mają swój własny MUX testowy to czemu ich tam nie wpakować.

Renderowałem ostatnio materiał w H.265 i rzeczywiście wyszedł 4-krotnie lżejszy niż przy H.264, ale też i enkodowanie przy użyciu procesora trwało 4–5 razy dłużej. Ciekawe czy ktoś zauważy różnicę w jakości na programach TVP?
    DiZMar
    Level 43  
    Strumien swiadomosci swia wrote:
    https://allegro.pl/oferta/dekoder-tv-tuner-naziemnej-hd-dvb-t2-hevc-h-265-12417698603?snapshot=MjAyMi0wNy0zMFQwODowODoxMS45NDlaO2J1eWVyO2VmZDBlMWEyMjg2NTRjNGMzM2UwNDRhYmY2MTVjZjVmZGI2YzBkMzZkNjI1YzAxOWRjMGY5NTg1NDdjMmZkYzg%3D
    Przestrzegam, nie odbiera dvbt2..

Cena jakaś niska ale żeby poszedł po bandzie sprzedając niekompatybilny z nowym standardem sprzęt mimo zapewnienia w aukcji. Może trafił taki egzemplarz? W komentarzach nie ma negatywu a są pozytywy są za ten dekoder. Więc???? :?:
    andrzejlisek
    Level 29  
    https://allegro.pl/oferta/dekoder-tv-tuner-naziemnej-hd-dvb-t2-hevc-h-265-12417698603?snapshot=MjAyMi0wNy0zMFQwODowODoxMS45NDlaO2J1eWVyO2VmZDBlMWEyMjg2NTRjNGMzM2UwNDRhYmY2MTVjZjVmZGI2YzBkMzZkNjI1YzAxOWRjMGY5NTg1NDdjMmZkYzg%3D

Tak naprawdę, to nie dekoduje DVB-T2, czy nie obsługuje HEVC? Do poprawnego odbioru jest potrzebny odbiornik obsługujący jedno i drugie, co w starszym sprzęcie różnie bywa.
    DiZMar
    Level 43  
    Wyszukuje t2 i hevec ale nie odbiera, tvn ma sam dzwięk bez obrazu, reszta cicho i ciemno.
    Próbowałeś ustawic region/kraj na Czechy. Miałem jeden taki przypadek nowego dekodera (modelu nie pamiętam). Już miał być zwrócony do sklepu. Był nawet spakowany. Podjęto ostatnia próbę t.j. zawołanie mnie do oceny. Wyjąłem i poszedł "na Czechach".
    andrzejlisek
    Level 29  
    DiZMar wrote:
    Próbowałeś ustawic region/kraj na Czechy.

Co ma do tego ustawienie kraju i jakim cudem to ustawienie wpływa na odbieranie lub nieodbieranie treści?
    Przecież warunkiem odbierania treści jest zaimplementowanie zastosowanej technologii (DVB-T lub DVB-T2) i kodeka (H264, HEVC itd) w miejscu eksploatacji odbiornika. Załóżmy, że i w Polsce i w Czechach jest DVB-T2 z HEVC, to co za różnica, czy dekoder jest na terenie Polski i odbiera polskie stacje, czy na terenie Czech i odbiera czeskie stacje?
    DiZMar
    Level 43  
    andrzejlisek wrote:
    DiZMar wrote:
    Próbowałeś ustawic region/kraj na Czechy.

Co ma do tego ustawienie kraju i jakim cudem to ustawienie wpływa na odbieranie lub nieodbieranie treści?
    Przecież warunkiem odbierania treści jest zaimplementowanie zastosowanej technologii (DVB-T lub DVB-T2) i kodeka (H264, HEVC itd) w miejscu eksploatacji odbiornika.

Nie wnikam w szczegóły co i dlaczego ale takich przypadków, że z ustawieniem na Polska odbioru nie było a z ustawieniem na Czechy jest. Miałem ponad 5 takich przypadków TV i dekoderów. Dowiedziałem się o tym z naszego forum jakiś czas temu. Okazuje się, że czasami pomaga. Uratowałem jak wspomniałem blisko 10 urządzeń w tym jeden nowy dekoder. Ktoś to tu na forum wyjaśniał, że niektórzy producenci TV i dekoderów zapisują aktywność niektórych funkcji sprzętu (w tym.m.in. technologie odbioru i kodeki) dla określonych regionów/krajów. Nie upieraj się, bo przerabiałem to wielokrotnie praktycznie przeważnie na kilkuletnim sprzęcie a 1 raz na dekoderze nówce.
    PS.
    Po coś ustawienie kraju/regionu jednak jest. Coś zmienia to w sprzęcie jeżeli taki wybór przy programowaniu/konfiguracji jest zaoferowany. Też byłem sceptyczny do takiej porady dopóki sam nie trafiłem na takie "cuda".
    irekr
    Moderator
    Spokojnie Panowie....

DVB-T2 ma różne odmiany w różnych krajach.
    Z najbliższych nam państw w Niemczech już parę lat temu uruchomiono DVB-T2, ale jest to wersja z modulacją 64QAM, dźwięk nie był w EAC3 a wynikało to z tego, że byli jednymi z pierwszych.
    Czesi uruchomili DVB-T2 już w wersji modulacji 256QAM i z EAC3. Na wschodzie w zależności od miejsca jest DVB-T i DVB-T2 a do tego jest modulacja tak 8k i 32k jak i 16QPSK/QAM , 64QAM czy 256QAM. HEVC nie jest elementem systemu, to tylko kodek wizyjny i może być stosowany a różnych transmisjach, nie tylko naziemnych.

Producenci sprzętu z nieznanych mi powodów wprowadzili "rejonizacje państwową" i opcje menu uruchamiające określone protokoły. Niby to dla ułatwienia użytkownikowi ustawianie sprzętu, ale z tym najczęściej były problemy. Najlepiej jak dekoder "z bomby"sam ustala co jest do odbioru.
    sq3evp
    Level 32  
    Właśnie dlatego potrzeba czasem zmienić region - miałem okazję po zmianie na TV PHILIPS przeprowadzać tak operację. Pacjent przeżył na ustawieniach DE czy CZ udało się ustawił kanały i zmienić potem region na PL.
    DiZMar
    Level 43  
    andrzejlisek wrote:

No i co kol. @andrzejlisek? Czy wypowiedzi kol. @irekr i @sq3evp przekonały Ciebie do moich sugestii czy dalej jesteś zdziwiony moją poradą?
    Darek.S
    Level 34  
    Ja o tym dowiedziałem sie od kolegi, którego znajomy własnie po zmienie na Czechy uzyskał odbiór i to w telewizorze dość leciwym. Nieztety marki nie podał. osobiście w jednym LG tez to zrobiłem ale z kolei w Samsungu i to wcale nie tak starym nic to nie dało chociaż kodek HEVC juz był bo kanał testowy odbierał...
    DiZMar
    Level 43  
    Strumien swiadomosc... wrote:
    , dekoder nie ma tez języka polskiego nawet.

Przecież w danych było:
    a teraz poprawił, że nie ma
    Jednak o kompatybilności z nowym polskim standardem zapewnia nadal.
    sq3evp
    Level 32  
    Tu mogła zmiana zmienić wszystko - na starym dekoderze DVB-T po zmianie języka była tylko zmiana języka a nie regionu.
    Region to zmiana WSZYSKICH ustawień specyficznych dla danego kraju tzn. waluta, zapis czasu i daty oraz inne np. zapis liczb.
    DiZMar
    Level 43  
    sq3evp wrote:
    Tu mogła zmiana zmienić wszystko

@Strumien swiadomosc... ma dekoder kupiony przed zmianą czyli również z polskim Menu wg danych n aaukcji. Zmiana regionu/kraju nie zmienia języka który jest wybierany w innym podmenu.
    andrzejlisek
    Level 29  
    DiZMar wrote:
    andrzejlisek wrote:

No i co kol. @andrzejlisek? Czy wypowiedzi kol. @irekr i @sq3evp przekonały Ciebie do moich sugestii czy dalej jesteś zdziwiony moją poradą?

Teraz się wyjaśniło, chociaż jest to bardzo "okrężne" ustawienie. Zupełnie, jakby dekoder nie umiał sam wyczuć, jaka jest modulacja sygnału. Nawet nie musi nic wyczuwać, tylko po kolei przetestować wszystkie warianty modulacji i stwierdzić, w której modulacji odbierze poprawny sygnał. Trochę to jak w większości routerów WiFi. Na świecie są trzy warianty standardu WiFi 2,4GHz różniące się liczbą kanałów (standardowo 13, w Japonii 14, w Stanach Zjednoczonych jest 11), jednakże w konfiguracji zamiast wyboru wariantu z listy 3-elementowej jest wybór kraju z długiej listy.
    cefaloid
    Level 33  

Co da przestrzeganie na elektrodzie (gdzie szansa ze przeczyta to kolejny klient jest bliska zeru)?
    Wyjaśnij ze sprzedawcą temat a następnie, jeśli tuner faktycznie nie odbiera, to napisz opinię do sprzętu na Allegro. To przynajmniej coś da.A jak widzę tam nic nie napisałeś....
    DiZMar
    Level 43  
    andrzejlisek wrote:
    Teraz się wyjaśniło, chociaż jest to bardzo "okrężne" ustawienie.

Przyznaj się wprost a nie "okrężnie", że jednak pomyliłeś się w tej sprawie "udowadniając", że nie mam racji z tymi Czechami. Wg Ciebie nie było to możliwe abym miał rację.
    andrzejlisek
    Level 29  
    DiZMar wrote:
    andrzejlisek wrote:
    Teraz się wyjaśniło, chociaż jest to bardzo "okrężne" ustawienie.

Przyznaj się wprost a nie "okrężnie", że jednak pomyliłeś się w tej sprawie "udowadniając", że nie mam racji z tymi Czechami. Wg Ciebie nie było to możliwe abym miał rację.

Zadałem pytanie, co ma jedno z drugim wspólnego i podałem swój argument, dlaczego nie widzę logicznego związku z tymi rzeczami i oczekiwałem informacji, z czego wynika, że jednak zmiana regionu w niektórych przypadkach umożliwi odbiór. Dostałem satysfakcjonującą odpowiedź i nie widzę sensu dalej o tym dyskutować. Bo jak inaczej wytłumaczyć, że niekompatybilny dekoder po przestawieniu na Czechy lub Niemcy staje się nagle kompatybilny? Nie podważam słuszności zmiany regionu na próbę, tym bardziej, że to jest chwila i wiadomo, czy to coś daje. Nie odradzałem wykonania tej czynności ani nie napisałem, że ona nie ma sensu.
    DiZMar
    Level 43  
    andrzejlisek wrote:
    Nie podważam słuszności zmiany regionu na próbę, tym bardziej, że to jest chwila i wiadomo, czy to coś daje. Nie odradzałem wykonania tej czynności ani nie napisałem, że ona nie ma sensu.

Tylko pytałeś i nie podważałeś. Oczywiście
    andrzejlisek wrote:
    Załóżmy, że i w Polsce i w Czechach jest DVB-T2 z HEVC, to co za różnica, czy dekoder jest na terenie Polski i odbiera polskie stacje, czy na terenie Czech i odbiera czeskie stacje?

Ja mogę kogoś publicznie tylko zapytać:
    Czy to prawda, że bijesz swoją matkę? Tylko zapytać. A co nie wolno pytać?
    Dobrze, że łaskawie już nie podważasz oczywistości.