Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Standard DVB-T2 w Polsce. Co? Jak? Dlaczego?

Urgon 06 Nov 2022 16:00 19893 529
Computer Controls
  • Computer Controls
    kris8888
    Level 37  
    Klient nie ma przypadkiem instalacji FV? Albo jego najbliższy sąsiad na kierunku anteny TV? Takie instalacje potrafią też zakłócać. Niekoniecznie przez eter ale po sieci zasilającej.
    Darek.S
    Level 34  
    kris8888 wrote:
    Klient nie ma przypadkiem instalacji FV?

No ma. Nawet go pytałem czy przypadkiem nie na mikrofalownikach bo wtedy każdy panel ma swój. Ale podobno to zwykła instalacja szeregowa DC. Poprzednie firmy tez o to pytały.
    Ja też mam FV i nie mam żadnych problemów z odbiorem ale oczywiście to nie żaden dowód.

Dodano po 20 [minuty]:

Rozumiem, że są zakłócenia problemy z SFN itp idt. Rozumiem, że QAM256 jest bardziej podatna na wszelkie anomalie... I w tym przypadku właśnie tak jest bo Mux3 w QAM64 działa bez problemów. Ale przeważnie widzę, że coś jest nie tak na mierniku. A tym przypadku pomiar perfekt... :|
    kris8888
    Level 37  
    Darek.S wrote:
    kris8888 wrote:
    Klient nie ma przypadkiem instalacji FV?

No ma. Nawet go pytałem czy przypadkiem nie na mikrofalownikach bo wtedy każdy panel ma swój. Ale podobno to zwykła instalacja szeregowa DC. Poprzednie firmy tez o to pytały.
    Ja też mam FV i nie mam żadnych problemów z odbiorem ale oczywiście to nie żaden dowód.

Ja bym mimo wszystko spróbował odłączyć falownik całkowicie z sieci i od paneli FV. Tak żeby nawet nie był w trybie standby i nie był zsynchronizowany z siecią. Bo możliwe że wprowadza jakieś zakłócenia do lokalnej sieci energetycznej w obrębie domu, nawet gdy nie produkuje energii.
    Bo rozumiem że wszyscy sąsiedzi wokół nie mają żadnych problemów z odbiorem? Bo jeśli ktoś jeszcze ma to co mi jeszcze przychodzi do głowy to jakiś nielegalny i uszkodzony wzmacniacz sygnału GSM w okolicy. One też potrafią zakłócać w dość szerokim paśmie
  • Computer Controls
    Darek.S
    Level 34  
    E8600 wrote:
    To już wiem dlaczego u mnie na działce TV w godzinach wczesno porannych i nocnych odbiera OK (PV w bliskim sąsiedztwie).

Tyle, że tam w dzień zakłócenia są właśnie mniejsze za to większe wieczorem zatem odwrotnie.

Dodano po 2 [minuty]:

kris8888 wrote:
    nielegalny i uszkodzony wzmacniacz sygnału GSM

...to jest jakaś myśl. Wieczorem ludzie więcej siedzą na telefonie (w szczególności kobitki)
    Darek.S
    Level 34  
    Darek.S wrote:
    w dzień zakłócenia są właśnie mniejsze

...ale są! Roter wyłączyłem ale w domach teraz jest dużo elektroniki. Choćby wspomniana fotowoltaika , która może zakłócać nawet po zmroku jak jest w st-by. I to po sieci energetycznej jak już ktoś tu wspomniał. Może należałoby po kolei wszystko wyłączać ?
    a_jablon
    Level 31  
    W znacznie wcześniejszych postach tego wątku poruszaliśmy temat dekoderów DVB-T2 HEVC.

Pozwólcie drodzy koledzy i koleżanki, że na moment do tego wrócę i podzielę się wiedzą:

1. Z dekoderami OPTICUM NYTRO BOX NS narzekałem na czułość, itd. A gucia prawda - SĄ NA PRAWDĘ OK, działają zawsze, wszędzie i w każdych warunkach. Brak HDMI CEC? Da się z tym żyć. Pilot lepszy jak w FUBA.

2. FUBA ODE8600, którą byłem tak zachwycony... hmm... już nie jestem. Jedna z dwóch sztuk trafiła na serwis gwarancyjny. Umarła cholera jedna tak, że znaku życia nie daje.

3. WIWA H.265 zarówno w wersji LITE (ta z ethernetem) jak i MAXX przekroczyła moje najśmielsze oczekiwania pod względem czułości i funkcji internetowych. Myślałem że to wielkie g... i przyznaję wprost: MYLIŁEM SIĘ, bardzo! Wygląda na to, że WIWA robi jedne z NAJsensowniejszych tanich dekoderów na rynku a w stosunku funkcjonalność do ceny nie wiem czy jest coś w stanie ją przebić. Uprzedzając pytania: NIESTETY NIE WSPIERA HBBTV - to potrafi sprzęt od ok. 400zł wzwyż, chyba, że się mylę.

4. MANTA DVBT018 - miałem to podłączyć, otworzyłem pudełko, zobaczyłem nieprogramowalnego pilota, zamknąłem pudełko i kazałem wymienić na coś innego. LUDZIE, mamy 21 wiek!!! Nieprogramowalny pilot? Naprawdę? Nawet tego nie odpalałem. Mistrz promocji kupił to w Carrefour za 50zł.

5. vivax dvb-t2 183pr - kolejny genialny zakup mistrza promocji z Carrefoura, 90zł bez 1 grosza. Na pudełku obiecująco wygląda informacja o LAN RJ45. Jak się odpali, lipa. Wiecie do czego jest ten RJ45? Do obsługi RSS i aplikacji pogodowej, która nie działa. Ten dekoder poszedł do zwrotu po odpaleniu, weryfikacji w/w, resecie do ustawień fabrycznych i ponownym spakowaniu w pudełko. NIE POLECAM go. Dołóż 10-20zł kup WIWĘ, dosłownie!
    andrzejlisek
    Level 29  
    a_jablon wrote:
    4. MANTA DVBT018 - miałem to podłączyć, otworzyłem pudełko, zobaczyłem nieprogramowalnego pilota, zamknąłem pudełko i kazałem wymienić na coś innego. LUDZIE, mamy 21 wiek!!! Nieprogramowalny pilot? Naprawdę? Nawet tego nie odpalałem. Mistrz promocji kupił to w Carrefour za 50zł.

Wygląda na to, że czegoś nie rozumiem. Jeżeli pilot jest do konkretnego sprzętu, to jaki sens miałaby mieć możliwość programowania go? Chyba, że chodzi o to, żeby jednym pilotem sterować i telewizorem i dekoderem, tylko ciężko stwierdzić, czy jest to możliwe bez podłączenia i uruchomienia sprzętu. Czego konkretnie oczekiwałeś i po czym stwierdziłeś fakt braku tego czegoś zaraz po otwarciu pudełka?
    DiZMar
    Level 43  
    a_jablon wrote:
    . MANTA DVBT018 - miałem to podłączyć, otworzyłem pudełko, zobaczyłem nieprogramowalnego pilota, zamknąłem pudełko

andrzejlisek wrote:
    po czym stwierdziłeś fakt braku tego czegoś zaraz po otwarciu pudełka?

Pilot zapewne w pudełku był dostosowany do dekodera z możliwością zaprogramowania go też do różnych urządzeń. Nie wierzę aby w pudełku był pilot nie komunikatywny z tym dekoderem i aby przed uruchomieniem była konieczność go zaprogramowania. Rozumienie czytanego tekstu u niektórych sprawia problem.
    andrzejlisek
    Level 29  
    DiZMar wrote:
    Rozumienie czytanego tekstu u niektórych sprawia problem.

Problemem może jest nie tyle rozumienie czytanego tekstu, co odróżnienie programowalnego pilota od nieprogramowalnego po wyglądzie. Wpisałem w Google "manta dvbt018 pilot", zobaczyłem grafikę i widzę, że pilot, jak pilot, niczym się nie wyróżnia, podobny do większości pilotów do dekoderów i telewizorów.
    BANANvanDYK
    Level 41  
    Wiwa lite po zaktualizowaniu oprogramowania sortuje listę programów w jakiś losowy sposób, tak że przełączając P+/P– leci po jakieś dziwnej kolejności. Nie posiada także funkcji automatycznej zmiany usług (przeprogramowania po zmianach w multipleksach), przez co trzeba stroić na nowo. Wyszukiwanie programów często kończy się resetem urządzenia. Na W24 pojawiają się regularne zacinki, dźwięk Dolby na niektórych programach działa nieprawidłowo. Jest jakaś nowsza aktualizacja niż ta z bodajże 2021 roku? Brak publikacji aktualizacji na stronie internetowej, a tuner jest użytkowany w miejscu gdzie nie ma dostępu do internetu. Poza tym zasilacz słaby, przegrzewa się po podłączeniu USB i wyłącza.
    a_jablon
    Level 31  
    DiZMar wrote:
    a_jablon wrote:
    . MANTA DVBT018 - miałem to podłączyć, otworzyłem pudełko, zobaczyłem nieprogramowalnego pilota, zamknąłem pudełko

andrzejlisek wrote:
    po czym stwierdziłeś fakt braku tego czegoś zaraz po otwarciu pudełka?

Pilot zapewne w pudełku był dostosowany do dekodera z możliwością zaprogramowania go też do różnych urządzeń. Nie wierzę aby w pudełku był pilot nie komunikatywny z tym dekoderem i aby przed uruchomieniem była konieczność go zaprogramowania. Rozumienie czytanego tekstu u niektórych sprawia problem.

Oj, niestety tak :(

Zdecydowana większość dekoderów posiada coś takiego jak pilot programowalny - chodzi o wydzieloną sekcję przycisków na górze pilota (pozostałe są ustawione "na sztywno" i odpowiadają za sterowanie dekoderem). Ta sekcja, znajdująca się w obwódce (otoczona linią narysowaną na obudowie pilota) daje się ZAPROGRAMOWAĆ metodą uczenia, tj:
    1. wciskasz i przytrzymujesz przycisk SET aż lampka zacznie migać/zmieni natężenie światła
    2. wciskasz przycisk, który chcesz zaprogramować
    3. zbliżasz nawzajem przody pilotów: oryginalnego od TV i tego od dekodera
    4. na oryginalnym pilocie od TV wciskasz przycisk odpowiadający funkcji, jaką chcesz przekazać pilotowi od dekodera.
    5. gdy lampka na pilocie dekodera przestanie migać / zmieni natężenie światła, odpuszczasz przycisk
    6. naciskasz przycisk SET aby zapamiętać funkcję
    7. testujesz czy działa na TV. Jeżeli NIE, powtarzasz procedurę od kroku 1, próbując impulsowo naciskać i odpuszczać przycisk zamiast go trzymać. Jeżeli działa, lecisz procedurę dla kolejnych przycisków.

Tak da się zaprogramować przyciski:
    - POWER
    - AV/TV (wybór wejścia sygnału na TV)
    - Volume +
    - Volume -

Mam nadzieję, iż w tym momencie nie będzie dalszych wątpliwości.

Poniżej pokazuję PRZYKŁADOWEGO pilota programowalnego:

Standard DVB-T2 w Polsce. Co? Jak? Dlaczego?
    kris8888
    Level 37  
    BANANvanDYK wrote:
    . Na W24 pojawiają się regularne zacinki.

Też tak mam. To ponoć nie jest problem dekodera a specyfiki nadawania/multipleksowania tego konkretnego programu. Gdzieś w szczegółach było to już wcześniej wyjaśnione.
    Chociaż warto byłoby to zweryfikować na innym dekoderze, czy też ma regularne przycinki tylko na tym jednym programie.
    a_jablon
    Level 31  
    Koledzy, koleżanki,

tym razem z pytaniem: czy obecnie na rynku są dostępne jakieś warte uwagi dekodery HbbTV? Warto w ogóle interesować się tą technologią?

Udało mi się znaleźć 2 dekodery:
    - Ferguson Ariva T800i
    - Opticum T-BOX

wygląda na to, że są to urządzenia wizualnie różne ale w środku takie same (potwierdźcie / zaprzeczcie). Nie wiem na ile jest to warte zakupu a na ile nie. Koszt 360zł czyli 3,5 taniego dekodera.
    Darek.S
    Level 34  
    a_jablon wrote:
    Pozwólcie drodzy koledzy i koleżanki, że na moment do tego wrócę i podzielę się wiedzą:

Pozwolę sobie skomentować...
    a_jablon wrote:
    1. Z dekoderami OPTICUM NYTRO BOX NS narzekałem na czułość, itd. A gucia prawda

Tego dekodera akurat nie kojarzę ale te sprzedawane przez markety pod nazwa Skymaster ( czyli tez coś ala Opticum)
    wybitnie nie radziły sobie przy słabym PreBER. a miałem kilka przypadków gdzie wymiana właśnie na Fubę czy Krugermatza
    pomogła jeden z tych dekoderów przytuliłem i w innej lokalizacji, gdzie Preber był juz O.K. sobie poradził.
    a_jablon wrote:
    2. FUBA ODE8600, którą byłem tak zachwycony... hmm... już nie jestem. Jedna z dwóch sztuk trafiła na serwis gwarancyjny. Umarła cholera jedna tak, że znaku życia nie daje.

No cóż Chińczyk daje słabe elektrolity. Fuby akurat nie miałem okazji naprawiać ale dwa inne modele owszem. W tym Arivę.
    a_jablon wrote:
    3. WIWA H.265 zarówno w wersji LITE (ta z ethernetem) jak i MAXX przekroczyła moje najśmielsze oczekiwania pod względem czułości

Co do czułości (i pracy ze słabym BER) to sie zgodze. Ale jeśli o sortowanie kanałów to bywa z tym problem w sytuacji gdzie dostępne jest kilka nadajników. Niestety na pozycjach normalnych potrafią się ustawić słabsze Muxy, a te silniejsze powyżej 800 lub wcale.

Dodano po 7 [minuty]:

a_jablon wrote:
    wygląda na to, że są to urządzenia wizualnie różne ale w środku takie same (potwierdźcie / zaprzeczcie). Nie wiem na ile jest to warte zakupu a

Nie miałem okazji przetestować . taki koszt wynika właśnie z HbbTv i licencji z nią związanych. Płyta główna może być ta sama ale różnica tkwi w oprogramowaniu. A telewizje hybrydowa to w sumie ciekawa sprawa o ile ktoś chce z tego korzystać. Sporo filmów i seriali. to taka namiastka HBO Go pod nazwa TVP GO
    ssllaawweekk
    Level 16  
    Korzystałem przez chwilę z możliwości HbbTv puszczając bajki dla dzieci. O ile nic się nie zmieniło TVP Dokument umożliwia cofanie i oglądanie już emitowanych programów. Jak dla mnie cała ta funkcjonalność wymaga dobrego procesora z odpowiednim oprogramowaniem i dlatego małe, tanie dekodery nie będą w pełni wspierać HbbTv. To jednak opinia oparta na ograniczonym doświadczeniu.
    kaem
    Level 28  
    Nieprawda, że zmiana numeracji kanałów czy zawartości multipleksów nie wymaga wyszukiwania i ustawiania. Są odbiorniki, w których nie da się posortować kanałów według własnego uznania bez założenia Ulubionych. Tak jest np. w moim Philipsie 32PFS6855/12. Każda zmiana w multipleksie powoduje automatyczne usunięcie zmienianych kanałów z Ulubionych - trzeba wejść w listę kanałów i przywrócić je do Ulubionych, a następnie ponownie spozycjonować je w Ulubionych.
    Darek.S
    Level 34  
    kaem wrote:
    Tak jest np. w moim Philipsie 32PFS6855/12.

Pod względem możliwości edycji listy kanałów i w ogóle listy dekodery górują nad telewizorami. W szczególności jeśli chodzi o odbiór satelitarny ale odbiorem naziemnym jest podobnie. Dekoder potrafi wpisać na listę dublety kanałów z innych lokalizacji na numeracji powyżej 800/8000 telewizory przeważnie nie. Przydaje się to jak jest np konserwacja nadajnika bo któryś chodzi. Ale zarówno w przypadku telewizorów jak i dekoderów niezbędne jest czasami strojenie ręczne. Szczególne problemy miałem kiedyś w instalacji z jednym Sony gdzie lepszy odbiór był ze Skrzycznego ale silniejszy sygnał w doświetlenia z Krzemionek . I pomimo zastosowania kanałówki ze względu na popieprzony raster kanałowy nie dało się tego odfiltrować. I ten sony wpisywał MUX3 z Krzemionek a tego ze Skrzycznego wcale ( przepraszam TVP3 Katowice owszem. Zresztą nie tylko ten odbiornik robił takie problemy ale ten szczególne bo po wyszukiwaniu automatycznym nie dało się na ręcznym dopisać tego dobrze działającego Muxa . Żeby to zrobić trzeba było uruchomić automat z wyciągniętą antena i włożyć po 30-tu % postępu.

Dodano po 4 [minuty]:

kaem wrote:
    Nieprawda, że zmiana numeracji kanałów czy zawartości multipleksów nie wymaga wyszukiwania i ustawiania

ostatnio sporo mieszali i stwarzało to sporo problemów. Są oczywiście odbiorniki , które same się aktualizują ale są takie co nie. Pół biedy jak ktos uzywa sortowania i numeracji po LCN. Ale jak ma swój układ kanałów to nierzadko robota od nowa.