Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Standard DVB-T2 w Polsce. Co? Jak? Dlaczego?

Urgon 30 Dec 2021 17:06 19551 529
Computer Controls
  • Standard DVB-T2 w Polsce. Co? Jak? Dlaczego?
    Do napisania tego poradnika zainspirowała mnie ta tocząca się od kilku dni dyskusja. Gdy sam ostatni raz oglądałem telewizję naziemną, nadawana była w formacie PAL, a mój telewizor miał kineskop. Od tamtej pory telewizja zdążyła przejść jedną rewolucję cyfrową, a teraz jest na progu drugiej. Każda duża zmiana technologiczna niesie ze sobą dużo pytań, wątpliwości i strachu. Dla wielu będzie oznaczał konieczność wymiany telewizorów lub dokupienia dekoderów, ale nie dla wszystkich. Odpowiedzmy zatem na podstawowe pytania.

FAQ - najczęściej zadawane pytania

Kiedy?

Przechodzenie na nowy standard DVB-T2/HEVC rozpocznie się w marcu 2022 roku i zakończy się 30 czerwca 2022 roku. Od 1 lipca naziemna telewizja będzie nadawana tylko w formacie DVB-T2/HEVC.

Dlaczego?

Format DVB-T2/HEVC pozwala "upchnąć" więcej kanałów HD w obrębie przydzielonego pasma. Jest to korzystne dla odbiorców, bo zwiększa ofertę dostępnych programów w lepszej jakości. Nowy standard pozwoli nadawać programy w jakości FullHD 1080p oraz 4K UltraHD. Nadawcy zyskają więcej kanałów, na których będą mogli nadawać swoje programy, co zwiększy ich zyski z reklam.

Ta dobra zmiana jest narzucona przez regulacje UE związane ze zmianami w planie zagospodarowania częstotliwości dla całej Europy. Pasmo 700MHz, czyli od kanału 49 do 60 UHF zostało przeznaczone na potrzeby transmisji danych w ramach 5G. Ponieważ system transmisji DVB-T2 z kodowaniem HEVC wymaga mniejszego pasma dla transmisji tej samej ilości danych, kanały zostaną ciaśniej upakowane uwalniając pasmo 700MHz.

Kto musi wymienić telewizor lub dokupić dekoder?

Zmiana formatu nadawania dotyczy tylko odbiorców telewizji naziemnej. I tylko jeśi ich telewizory nie obsługują formatu DVB-T2/HEVC. Odbiorcy telewizji satelitarnej korzystają z formatu DVB-S, odbiorcy "kabłówki" zaś z formatu i dekoderów DVB-C.

Jak mogę sprawdzić, czy mój telewizor lub dekoder wymaga wymiany?

Sprawdź w instrukcji obsługi lub na stronie internetowej producenta telewizora lub dekodera, czy dany model obsługuje format DVB-T2/HEVC. Często stosowna informacja znajduje się też na tabliczce znamionowej telewizora/dekodera. Jeśli Twoje urządzenie nie obsługuje DVB-T2/HEVC, to czeka Cię wydatek.

Niektóre telewizory i dekodery mogą wspierać DVB-T2, ale z innymi kodekami, niż HEVC. W Polsce jednak używany będzie tylko format DVB-T2/HEVC.

Zarówno Telewizja Polska, jak i TVN prowadzą transmisje testowe. Możesz zatem wyszukać kanały DVB-T2/HEVC automatycznie albo ręcznie. Mogą się do tego przydać ponizsze tabele kanałów.

Nadawca: TVP

KanałCzęstotliwośćNadajnik
    21474Tarnów/Góra św. Marcina
    22482Konin/Żółwieniec
    24498Giżycko/Miłki
    24498Krosno/Sucha Góra
    21474Tarnów/Góra św. Marcina
    22482Konin/Żółwieniec
    24498Giżycko/Miłki
    24498Krosno/Sucha Góra
    24498Leżajsk/Giedlarowa
    24498Lębork/Skórowo Nowe
    24498Przemyśl/Tatarska Góra
    24498Solina/Góra Jawor
    24498Suwałki/Góra Krzemianucha
    25506Lublin/Piaski
    27522Częstochowa/Wręczyca
    27522Gorlice/Maślana Góra
    27522Katowice/Kosztowy
    27522Kraków/Chorągwica
    27522Wysoka/Góra św. Anny
    27522Szczawnica/Góra Prehyba
    28530Rabka/Góra Luboń Wielki
    28530Zakopane/Góra Gubałówka
    29538Poznań/Śrem
    31554Ostrołęka/Ławy
    31554Warszawa/Raszyn
    35586Białystok/Krynice
    37602Białogard/Sławoborze
    24498Krosno/Sucha Góra
    24498Leżajsk/Giedlarowa
    24498Lębork/Skórowo Nowe
    24498Przemyśl/Tatarska Góra
    24498Solina/Góra Jawor
    24498Suwałki/Góra Krzemianucha
    25506Lublin/Piaski
    27522Częstochowa/Wręczyca
    27522Gorlice/Maślana Góra
    27522Katowice/Kosztowy
    27522Kraków/Chorągwica
    27522Wysoka/Góra św. Anny
    27522Szczawnica/Góra Prehyba
    28530Rabka/Góra Luboń Wielki
    28530Zakopane/Góra Gubałówka
    29538Poznań/Śrem
    31554Ostrołęka/Ławy
    31554Warszawa/Raszyn
    35586Białystok/Krynice
    37602Białogard/Sławoborze
    37602Jelenia Góra/Śnieżne Kotły
    37602Kalisz/Mikstat
    37602Kłodzko Czarna Góra
    37602Międzyzdroje/Góra Grzywacz
    37602Szczecin/Kołowo
    37602Wrocław/Góra Ślęża
    37602Żagań/Wichów
    38610Ryki/Janiszewska
    38610Zielona Góra/Jemiołów
    39618Siedlce/Łosice
    39618Zamość/Tarnawatka
    40626Bydgoszcz/Trzeciewiec
    42642Iława/Kisielice
    44658Ciechanów/ul. Monte Cassino
    44658Gdańsk/Chwaszczyno
    44658Elbląg/Jagodnik
    44658Kielce/Góra Święty Krzyż
    44658Koszalin/Gołogóra
    44658Piła/Rusinowo

Nadawca: TVN

KanałCzęstotliwośćNadajnik
    43650Gdańsk/Chwaszczyno

Jaki telewizor lub dekoder kupić?

Taki, który obsługuje format transmisji DVB-T2/HEVC. Upewnij się na stronie producenta, czy dany model obsługuje ten format, bo nie brakuje nieuczciwych sprzedawców chcących pozbyć się starszego sprzętu.

Trochę więcej informacji dla zaciekawionych

DVB-T2 przynosi wiele zmian względem swojego poprzednika. Zmienia się rodzaj modulacji, format pakietów i sygnałów dodatkowych, algorytm korekcji błędów, a także różne kodeki audio i video. DVB-T2 pozwala na zwiększenie liczby przesyłanych danych o przynajmniej 30%.

Format DVB-T2 pozwala na dużą swobodę w wyborze sposobu modulacji, korekcji błędów, enkapsulacji strumieni danych, a także na zmianę tych parametrów "w locie". Generalnie DVB-T2 jest formatem lepszym i elastyczniejszym od poprzednika, czego skutkiem jest brak kompatybilności z DVB-T. W teorii można nadać sygnał z parametrami, które były stosowane w formacie DVB-T, ale zgoła odmienny sposób korekcji błędów uniemożliwia kompatybilność wsteczną z odbiornikami DVB-T.

W Polsce używany będzie format DVB-T2 z kodekiem HEVC, gdzie obraz jest kodowany za pomocą H.265 w wersji drugiej do kontenera MPEG-H. Dźwięk zaś może być w formacie Dolby Digital Plus po zakodowaniu kodekiem E-AC-3. Użycie wysoce wydajnych kodeków HEVC pozwala właśnie na umieszczenie większej liczby kanałów na jednym paśmie, gdyż są o 30-50% wydajniejsze od wcześniej używanych kodeków dla formatów HD i FullHD.

Pewną ciekawostką jest to, gdzie i od jak dawna występują nadawcy używający formatu DVB-T2. Dla przykładu Afganistan posiada cztery multipleksy od kwietnia 2015 roku. Korea Północna ma cztery multipleksy od 2012 roku. Wietnam też może cieszyć się trzema multipleksami DVB-T2 od 11 listopada 2011 roku. Gruzja, Albania, Chorwacja, Ukraina, Rumunia, Serbia, Rosja, Tajlandia czy Nepal też mogą się cieszyć transmisją DVB-T2.

Na zakończenie krótkie pytanie do Was: będziecie musieli wymieniać telewizory lub kupować dekodery? Czy może (jak ja) w ogóle nie macie telewizora? Podzielcie się też swoimi pytaniami, postaram się na nie odpowiedzieć.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Urgon
    Editor
    Has specialization in: projektowanie pcb, tłumaczenie, mikrokontrolery PIC
    Urgon wrote 5953 posts with rating 1898, helped 195 times. Live in city Garwolin. Been with us since 2008 year.
  • Computer Controls
    pawlik118
    Level 31  
    Mam TV i będę chciał kupić nowy dekoder. Sprawdzałem jakie dekodery na rynku są dostępne i niestety nie ma żadnego porządnego dekodera łączącego w sobie dodatkowo np. androida.
    olador
    Level 36  
    Od lat NIE MAM odbiornika TV...i dobrze mi z tym.
    Wawrzyniec
    Level 38  
    Ja mam od 3 lat dekoder Wiwy Dream player na Androidzie. Będzie pracował w DVB-T2 HEVC, tak że na razie nie muszę nic kupować.
    Urgon
    Editor
    AVE...

Ja też nie mam telewizora. Mam kartę telewizyjną, ale w mojej lokalizacji musiałbym antenę montować na dachu bloku, a to dla mnie stanowczo za dużo roboty. Zresztą parafrazując imć Smolenia:

Nie oglądaj telewizji, bo będziesz mieć w głowie glizdy!
    forest1600
    Level 18  
    Nie oglądam TV od 10 lat i mam święty spokój.
    karolark
    Level 42  
    Też skok na niepłacących abonamentu - dopłata do dekodera i połaszczą się i nakazy zapłąty poleca :cry:
    FastProject
    Level 28  
    pawlik118 wrote:
    Sprawdzałem jakie dekodery na rynku są dostępne i niestety nie ma żadnego porządnego dekodera łączącego w sobie dodatkowo np. androida.

Też szukam czegoś takiego ale trudno znaleźć coś konkretnego z najnowszym androidem i sensowną pamięcią.
    andrzejlisek
    Level 29  
    Moim zdaniem jest problem natury mentalnej. Jeszcze w latach 80, każdy telewizor miał tylko jedno gniazdo, a samo urządzenie służyło tylko i wyłącznie do oglądania telewizji (nie liczę prymitywnej gry TVG-10 wyprodukowanej w niewielkich ilościach), ten pogląd pokutuje do dzisiaj.

Już w latach 90. telewizory "zyskały" wejścia AV (a także modulatory w.cz. umożliwiające użytkowanie starszych OTV), pojawiły się magnetowidy, konsole do gier (najpierw słynny Pegasus, później Sony Playstation, Sega Mega Drive) i proste komputerki (ZX Spectrum, Commodore 64 itd). We wszystkich urządzeniach był przyjęty jeden standard generowania obrazu, więc to też nie był problem. Jednak już w tym okresie telewizor miał podwójną funkcję, Pierwsza to odbiór telewizji, a druga to monitor do różnych urządzeń. A jak się korzystało z magnetowidu lub z nagrywarki DVD, to telewizor pracował wyłącznie w roki monitora, bo to w nagrywarce był tuner odbierający TV. Mniej więcej w tym czasie weszła do użytku telewizja satelitarna, a trochę później cyfrowa telewizja kablowa, gdzie dostawca dawał swój sprzęt. Czy to już mówi, jak należy podchodzić do telewizora? Już wtedy telewizor był bardziej, jak monitor do komputera niż samodzielne urządzenie.

A nadejście telewizji HD i cyfrowej uwypukla całą tą sprawę. W wielu domach jest odbiór telewizji przez światłowód, z kablówki lub z satelity, w większości przypadków potrzebny jest dodatkowy tuner. I tutaj również telewizor do tunera jest jak monitor do komputera. Potrzebuję wydajniejszy komputer, to wymieniam sam komputer, monitor zostaje ten sam. Zmieniam źródło telewizji lub wchodzi nowsza technologia? Wymieniam tuner, a telewizor zostaje ten sam. A teraz Netflix, Youtube, konsole do gier jeszcze bardziej "nakazują" traktowania TV jako urządzenie peryferyjne, a nie samodzielny sprzęt. Nie bez powodu większość OTV ma co najmniej 2 gniazda HDMI, do tego jedno czy dwa gniazda AV.

Jeżeli ktoś nadal wyznaje pogląd, że telewizor jest samodzielnym urządzeniem, to ma powód do zmartwień, że nie będzie mógł odbierać DVB-T2. A jak zmieni pogląd, to dokupuje odpowiedni tuner i tyle. W czym problem? Najtańszy tuner kosztuje mniej niż 100zł, więc o co ta cała afera, zupełnie, jakby odbiór DVB-T2 wymagał wydatku co najmniej 1000zł, jak nie więcej?

Wracając do poglądów, to sprzedawcy wiedzą, że pokutuje stary pogląd i dlatego wciskają przestarzałe telewizory. Jak się potraktuje telewizor jako monitor, to można śmiało brać przestrzały telewizor (lub zostać przy posiadanym) i odpowiedni dekoder, na 99% będzie współpracować. A jak ktoś kiedys wymyśli DVB-T3, to się wymieni tylko dekoder.
  • Computer Controls
    karolark
    Level 42  
    andrzejlisek wrote:
    latach 90. telewizory "zyskały" wejścia AV (a także modulatory w.cz. umożliwiające użytkowanie starszych OTV), pojawiły się magnetowidy, konsole do gier (najpierw słynny Pegasus, później Sony Playstation, Sega Mega Drive) i proste komputerki (ZX Spectrum, Commodore 64

Dekada koledze uciekla😀😀
    fotomh-s
    Level 24  
    andrzejlisek wrote:
    We wszystkich urządzeniach był przyjęty jeden standard generowania obrazu

Był PAL i NTSC. Do tego także nieco mniej rozpowszechniony SECAM.
    e2e4
    Level 19  
    Dobry wieczór.
    Czy wiadomo coś o dekoderach w formie karty CI?
    Dziękuję.
    natenczas, e2e4.
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    Ale po co to komu, pogode mam we fonie, filmy lecą z internetu i kina, czasu brak notorycznie by 9dbywać czynności fizjologiczne. ? Po co to komu , nawet powtorek filmów nie dają.
    FastProject
    Level 28  
    andrzejlisek wrote:
    A jak zmieni pogląd, to dokupuje odpowiedni tuner i tyle.

To nie jest tylko problem poglądu czy niewiedzy. Nie każdy podąża ścieżką komsumpcjonizmu i nie kupuje telewizora co 2-3lata. Mało oglądam TV, mam naziemną tylko dlatego że żona mnie męczyła, a i córka 5lat czasami z bajek skorzysta (poza netflix). Po przeprowadzce do nowego domu lokalny dostawca liczy sobie za światłowód grube pieniądze (na start z instalacja 750zł) . Telewizor mam 9letni panasonic viera i na ten moment wystarczy mi naziemna.
    fabians
    Level 14  
    Strumien swiadomosci swia wrote:
    Ale po co to komu, pogode mam we fonie, filmy lecą z internetu i kina, czasu brak notorycznie by 9dbywać czynności fizjologiczne. ? Po co to komu , nawet powtorek filmów nie dają.

Te dekodery w większości są dla emerytów, a to duża rzesza ludzi. W większości rozrywkę ograniczają do tv naziemna i na tym koniec.
    kris8888
    Level 37  
    Urgon wrote:
    Nadawcy zyskają więcej kanałów, na których będą mogli nadawać swoje programy, co zwiększy ich zyski z reklam.

Z naciskiem na zyski z reklam. Niestety...

Mnie interesuje to czy te obecne emisje testowe DVBT2, zarówno TVP jak i TVN, są realizowane z tą samą mocą, charakterystyką promieniowania i z tej samej wysokości na maszcie nadawczym co dotychczasowe multipleksy DVBT? Bo o ile MUX 1, 2 i 3 odbieram teraz z zadowalającą siłą i jakością sygnału tak z muxami testowymi DVBT2 mam problem, jakość słaba, obraz się zacina albo całkowicie zanika.
    Dekoder to Wiwa mini a nadajnik to Chwaszczyno.

Niby strona Emitela podaje parametry emisji testowych DVBT2 ale moim zdaniem to się chyba nie zgadza. Przynajmniej jeśli chodzi o moc ERP. Albo mój dekoder jest jakiś trefny.
    piteqpl
    Level 10  
    FastProject wrote:
    pawlik118 wrote:
    Sprawdzałem jakie dekodery na rynku są dostępne i niestety nie ma żadnego porządnego dekodera łączącego w sobie dodatkowo np. androida.

Też szukam czegoś takiego ale trudno znaleźć coś konkretnego z najnowszym androidem i sensowną pamięcią.

Wielu producentów ma w swej ofercie (choćby rodzimy Ferguson) pojedyncze modele z androidem.Jednak nie cieszą się one dużym wzięciem i stąd taki mały wybór.W tym segmencie panuje niepodzielnie Enigma.Tutaj można wybrzydzać przebierać, wybierać...Zarówno w sprzęcie, jak i oprogramowaniu.

Ps.Małą dostępność tunerów tv z androidem można obejść.TV Box z androidem+tune DVB na usb
    szeryf3
    Level 26  
    Za parę dni zaczną chodzić po domach starszych ludzi różnego rodzaju domokrążcy.
    Będą ich namawiać na kupno ich sprzętu z 2, lub 3 krotną przebitką cenową plus zakup nowej anteny.
    Koolo
    Level 18  
    Co z kablówką(Vectra) w przypadku korzystania z modułu CAM (CI+) ?
    karolark
    Level 42  
    W kablowej nic sie nie zmieni.
    Warto uświadamiać rodziców, dziadków przed tymi hienami
    FastProject
    Level 28  
    piteqpl wrote:
    .TV Box z androidem+tune DVB na usb

Tylko pytanie czy te TV boxy będą obsługiwać tunery z usb?
    Urgon
    Editor
    AVE...

andrzejlisek wrote:
    Moim zdaniem jest problem natury mentalnej. Jeszcze w latach 80, każdy telewizor miał tylko jedno gniazdo, a samo urządzenie służyło tylko i wyłącznie do oglądania telewizji (nie liczę prymitywnej gry TVG-10 wyprodukowanej w niewielkich ilościach), ten pogląd pokutuje do dzisiaj.

Tak było tylko w demoludach, zwłaszcza w bieda-Polsce. Zachód cieszył się większą liczbą gniazdek 5-10 lat przed nami.

andrzejlisek wrote:
    Już w latach 90. telewizory "zyskały" wejścia AV (a także modulatory w.cz. umożliwiające użytkowanie starszych OTV), pojawiły się magnetowidy, konsole do gier (najpierw słynny Pegasus, później Sony Playstation, Sega Mega Drive) i proste komputerki (ZX Spectrum, Commodore 64 itd).

Konsolami Zachód cieszył się już w latach 70tych. Do tego koledze pokićkały się troszkę epoki, bo zachodnie mikrokomputery, jak je u nas nazywano, były dostępne w latach 80tych. Podobnie jak przynajmniej trzy różne klony, z czego dwa były dostępne w formie serii artykułów w stylu "Zrób to sam (kal cię stać)". Pegasus był tajwańskim klonem japońskiego NESa, który był sprowadzany i sprzedawany w Polsce przez biznesmena, który wykorzystał dochody ze sprzedaży zasadniczo pirackiej konsoli by założyć taką małą firmę od napojów gazowanych, co się nazywa Hoop. Nie wiem, czy o niej słyszałeś.

fotomh-s wrote:
    andrzejlisek wrote:
    We wszystkich urządzeniach był przyjęty jeden standard generowania obrazu, więc to też nie był problem.

Był PAL i NTSC. Do tego także nieco mniej rozpowszechniony SECAM.

Większość Europy używała PALu, w demoludach i we Francji obowiązywał SECAM, bo Francja za daleko by zasypywać demoludy kapitalistyczną propagandą. Po upadku komunizmu wiele krajów, w tym Polska, przeszło na system PAL, bo był zwyczajnie lepszy od SECAM. Wszystko zaś było lepsze od NTSC. Od połowy lat 90tych większość telewizorów, także budżetowe, obsługiwało wszystkie trzy formaty, bo tak było taniej.

andrzejlisek wrote:
    Jednak już w tym okresie telewizor miał podwójną funkcję, Pierwsza to odbiór telewizji, a druga to monitor do różnych urządzeń. A jak się korzystało z magnetowidu lub z nagrywarki DVD, to telewizor pracował wyłącznie w roki monitora, bo to w nagrywarce był tuner odbierający TV.

Nie jest to do końca prawda. Na przykład u mnie magnetowid był włączany tylko wtedy, gdy chcieliśmy coś nagrać - w stanie wyłączonym sygnal antenowy był przepuszczany do telewizora. Jedyną nagrywarkę DVD miałem w komputerze, i to gdzieś od 2005 roku. Wtedy triumfy święciły odtwarzacze DVD/DivX/Xvid, które akceptowały płyty DVD±R(W) i CD-R(W) z plikami .AVI. Pamiętam reklamę modelu od Manty, gdzie jedną z cech była kompatybilność z napisami z NapiProjekt.

andrzejlisek wrote:
    Mniej więcej w tym czasie weszła do użytku telewizja satelitarna, a trochę później cyfrowa telewizja kablowa, gdzie dostawca dawał swój sprzęt. Czy to już mówi, jak należy podchodzić do telewizora? Już wtedy telewizor był bardziej, jak monitor do komputera niż samodzielne urządzenie.

Telewizja satelitarna była dostępna od początku lat 90tych, z dekoderami analogowymi. "Kablówka" pojawiła się troszkę później, bo koszty inwestycji wysokie. Wizja TV, pierwsza cyfrowa telewizja satelitarna w Polsce zaczęła działać we wrześniu 1998 roku. W październiku tegoż wystartowała Cyfra+. Cyfrowy Polsat zaczął nadawanie satelitarne w grudniu 1999 roku. Moją rodzinę to ominęło, bo mieliśmy wtedy analogową kablówkę.

andrzejlisek wrote:
    A nadejście telewizji HD i cyfrowej uwypukla całą tą sprawę. W wielu domach jest odbiór telewizji przez światłowód, z kablówki lub z satelity, w większości przypadków potrzebny jest dodatkowy tuner. I tutaj również telewizor do tunera jest jak monitor do komputera.

Wg. szacunków jest około 1,5mln. gospodarstw, gdzie odbiera się telewizję naziemną. Mój prateść odbiera swoją przez dekoder na telewizorze mającym lekko licząc 20-25 lat. Na konieczność wymiany dekodera będzie marudził przez dwa lata, mimo że śmierdzi groszem - jest skąpy z natury.

andrzejlisek wrote:
    Potrzebuję wydajniejszy komputer, to wymieniam sam komputer, monitor zostaje ten sam. Zmieniam źródło telewizji lub wchodzi nowsza technologia? Wymieniam tuner, a telewizor zostaje ten sam. A teraz Netflix, Youtube, konsole do gier jeszcze bardziej "nakazują" traktowania TV jako urządzenie peryferyjne, a nie samodzielny sprzęt. Nie bez powodu większość OTV ma co najmniej 2 gniazda HDMI, do tego jedno czy dwa gniazda AV.

A ja, wbrew trendom i konwenansom nie mam ani telewizora, ani konsoli do gier (tfu!), ani nawet dekodera. Płacę za HBO-GO, by mała miała bajki, a reklamy na jutubie mam zablokowane - to wielka zaleta komputera. Monitor wymieniłem po dziesięciu latach, bo się zrobił za ciemny, i kolory się rozjechały. Nowym nacieszyłem się kilka miesięcy, po czym młoda zachlapała go zupą i teraz mam paski na matrycy.

andrzejlisek wrote:
    Jeżeli ktoś nadal wyznaje pogląd, że telewizor jest samodzielnym urządzeniem, to ma powód do zmartwień, że nie będzie mógł odbierać DVB-T2. A jak zmieni pogląd, to dokupuje odpowiedni tuner i tyle. W czym problem? Najtańszy tuner kosztuje mniej niż 100zł, więc o co ta cała afera, zupełnie, jakby odbiór DVB-T2 wymagał wydatku co najmniej 1000zł, jak nie więcej?

Typowy odbiorca telewizji naziemnej jest na emeryturze. Dla sporej części emerytów taki wydatek to poważny uszczerbek na budżecie. Zwłaszcza biorąc pod uwagę szalejącą inflację, wzrost cen prądu i gazu oraz inne problemy gospodarcze wynikające z nieudolności miłościwie nam rządzących. Dla kogoś dostającego na rękę 1060 złotych wydatek stu złotych to 1/10 budżetu.

andrzejlisek wrote:
    Wracając do poglądów, to sprzedawcy wiedzą, że pokutuje stary pogląd i dlatego wciskają przestarzałe telewizory.

Nie bój nic - i przestarzałe dekodery będą wciskać. I znam przynajmniej jednego Waldusia, który się na to nabierze. Sprzedawcy po prostu próbują sprzedać to, co mają. Zakupili towar, to chcą się go pozbyć. Większość nowych telewizorów i tak pewno wspiera DVB-T2/HEVC, wszystko zależy od sprzętowego dekodera i tunera. Standard istnieje od przynajmniej 15 lat, a HEVC od kilku, więc i scalonych dekoderów raczej nie brakuje. Zresztą nowy telewizor kupi ten, kogo stać, albo kto się nabierze na reklamy o wielkiej wyprzedaży, wietrzeniu magazynów czy innej promocji, gdzie cena przed promocją była niższa...

andrzejlisek wrote:
    Jak się potraktuje telewizor jako monitor, to można śmiało brać przestrzały telewizor (lub zostać przy posiadanym) i odpowiedni dekoder, na 99% będzie współpracować. A jak ktoś kiedys wymyśli DVB-T3, to się wymieni tylko dekoder.

Część kupi dekodery, bo to taniej. Część skorzysta z okazji by wymienić telewizor na nowy, część da sobie spokój z telewizją, bo ich zwyczajnie nie stać, a reszta zapisze się do jakiegoś programu pomocowego, jak "Szlachetna Paczka". Problem dotyczy tylko około 1,5mln. gospodarstw, czyli na moje oko pewnie 10% ludności.

szeryf3 wrote:
    Za parę dni zaczną chodzić po domach starszych ludzi różnego rodzaju domokrążcy.
    Będą ich namawiać na kupno ich sprzętu z 2, lub 3 krotną przebitką cenową plus zakup nowej anteny.

U mnie niedawno był diler piecyków. Stwierdził, że nasz Junkers nadaje się tylko na złom. Instalację fotowoltaiki telemarketerzy proponują mi od miesięcy. Przedstawiam im się jako prosektorium, albo wydział przestępstw gospodarczych KG Policji. Jak przyjdzie do mnie ktoś od dekoderów, to mu pokażę moje lewe, martwe oko (nie wygląda ładnie) i zapytam się, na co telewizja ślepemu. Mojej matki nie najdą, bo ona z zasady nikogo nie wpuszcza, kto się wcześniej nie umówi. Ale faktycznie to będzie spory problem dla wielu emerytów - szkoda że polskie prawo nie ściga takich osobników, ani nie pozwala rzucać w nich cegłami...

Koolo wrote:
    Co z kablówką(Vectra) w przypadku korzystania z modułu CAM (CI+) ?

Jest napisane w artykule - ta dobra zmiana dotyczy tylko telewizji naziemnej. Kablówki i telewizje satelitarne używają standardów DVB-C i DVB-S...
    cefaloid
    Level 33  
    Urgon wrote:
    . Po upadku komunizmu wiele krajów, w tym Polska, przeszło na system PAL, bo był zwyczajnie lepszy od SECAM. Wszystko zaś było lepsze od NTSC.

Biorąc pod uwagę, że PAL to delikatna modyfikacja NTSC to ja bym polemizował.
    Jak się ręcznie dostroiło odcień to z NTSC było OK. To SECAM byl najgorszy... Dodatkowo jako jedyny uniemożliwał proste miksowanie sygnałów wizji. W PAL /NTSC można było je wprost zesumować po synchronizacji. W SECAM trzeba było najpierw transkodować na RGB lub... PAL (co np robiono w TVP w owych czasach, stąd przejście na PAL bylo proste bo i tak wewnętrznie dawno go używali).

Ale wracając do tematu - zna ktoś dekoder dvbt2 który obsługiwałby HDMI-CEC? Tak aby dziadki nie musieli żonglować dwoma pilotami...
    A dokładniej chodzi o to by włączać i wyłączać TV pilotem dekodera. I aby tv sam ustawiał się na wejście hdmi z dekodera
    Urgon
    Editor
    AVE...

cefaloid wrote:
    Urgon wrote:
    . Po upadku komunizmu wiele krajów, w tym Polska, przeszło na system PAL, bo był zwyczajnie lepszy od SECAM. Wszystko zaś było lepsze od NTSC.

Biorąc pod uwagę, że PAL to delikatna modyfikacja NTSC to ja bym polemizował.
    Jak się ręcznie dostroiło odcień to z NTSC było OK.

Jak w NTSC sygnał się "rozjeżdżał", to zmieniały się kolory, przez co aktorzy byli albo zieloni, albo purpurowi. Przy PAL pogorszenie sygnału negatywnie wpływało na luminancję - kolory były okej, tylko jasność się zmieniała. Widzowie preferowali mieć dobre kolory.

cefaloid wrote:
    To SECAM byl najgorszy... Dodatkowo jako jedyny uniemożliwał proste miksowanie sygnałów wizji. W PAL /NTSC można było je wprost zesumować po synchronizacji. W SECAM trzeba było najpierw transkodować na RGB lub... PAL (co np robiono w TVP w owych czasach, stąd przejście na PAL bylo proste bo i tak wewnętrznie dawno go używali).

Nie słyszałem, by konwertowali do RGB gdziekolwiek na świecie. Stosowali format PAL, bo oferował ciut lepszą jakość zapisu na taśmie magnetycznej. Generalnie SECAM faktycznie jakościowo był lepszy, ale konieczność konwersji czyniła go systemem nieprzyjaznym. Dlatego kto mógł, ten przeszedł na PAL.

Swoją szosą to francuzi mają wielki problem z tym, by akceptować rozwiązania wymyślane przez innych. Dlatego wymyślili swój system SECAM czy własną namiastkę Internetu o nazwie bodaj Minitel. To jest też powód, dla którego mają własne rakiety kosmiczne, i są to bardzo dobre rakiety...
    User removed account
    Level 1  
    rosomak19
    Level 22  
    Te wszystkie dekodery za niewiele ponad 100 zł , to mam wrażenie ,że niczym się nie różnią , prócz jakiś tam zmian w sofcie i obudowy . Niektórzy to nawet tacy perfidni ,że nawet obudowy nie zmieniają i dają tylko swoje logo ! Ostatnio się rozglądałem i nie ma nic sensownego . Zapewne zaraz ludzie pokupują te przystawki , czy nowe TV , to znowu za kilka lat wprowadzą DVB-T3 . Tak naprawdę , to w tv nie ma co oglądać ! Same reklamy i czasami między nimi wcisnął kawałek jakiegoś filmu, czy programu dokumentalnego. Przykładowo na pulsie , reklamy około 20 minut , a na super polsacie ,to wsadzają reklamy 10 sekund przed napisami końcowymi ! Jedyne stacje , co czasami popatrzę , jakiś dokument , to TTV i FOKUS . Ogólnie to i tak mój TV służy mi jako monitor do kompa i niewiele oglądam tej żałosnej naziemnej .
    Macosmail
    Level 34  
    Trzeba jeszcze dodać, że wszystkie te tanie dekodery mają wyjście 1080p i kanałów 4K (był już taki testowo i jakość była naprawdę niezła) nie obejrzymy w ogóle. Co najwyżej usłyszymy sam głos.
    Po co się zmienia standardy? Efektywniejszy kodek to więcej programów i więcej wpływów z koncesji itd. W PAL kanał o szerokości 8MHz to była jedna stacja w DVB-T mpeg-4 to średnio 8 stacji. Teraz przy HEVC będzie to jeszcze więcej.
    Może być więcej stacji w MUXie lub lepsza jakość.
    Znaczenie ma też efektywność energetyczna po stronie stacji nadawczej. Nadawanie jednego programu w PAL to wielokrotnie wyższe koszty energii elektrycznej niż jednego programu w HEVC o porównywalnej jakości.
    fabians
    Level 14  
    Zastanawia mnie sprawa, czy taki dekoder lepiej kupić już dziś, czy czekać na maj? Widzę, że niektórzy sprzedawcy jak widzą dobry zbyt to podwyższyli ceny. Co do cen a ali to w kraju chyba taniej nawet, więc jak widać chińczyki podwyższają ceny (wg.mnie). Co za tym idzie następne dostawy chyba będą droższe.
    andrzejlisek
    Level 29  
    Macosmail wrote:
    Trzeba jeszcze dodać, że wszystkie te tanie dekodery mają wyjście 1080p i kanałów 4K (był już taki testowo i jakość była naprawdę niezła) nie obejrzymy w ogóle. Co najwyżej usłyszymy sam głos.

Wyjście 1080p i odbiór 4K to dwie różne rzeczy. Może być dekoder, który odbiera kanał 4K i skaluje w dół. Mając telewizor z wyświetlaczem 1080p nie ma różnicy, czy dekoder wystawia obraz 4K, bo jak nie dekoder, to TV skaluje w dół.