Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Skoda Felicia 1.3 MPI - Problem z dmuchawą, nie zawsze działa.

Piter3040 31 Dec 2021 12:38 198 11
  • #1
    Piter3040
    Level 24  
    Witajcie mam następujący problem z nawiewem. Dmuchawa na biegu 1-2-3 nie działa. Jak włączę 4 bieg pierw wolniej ale po 2sekundach idzie na maksa. Następnie mogę zmniejszać biegi na 3-2-1 i dmuchawa chodzi. Ale jak wyłączę ją i chcę od pierwszego w górę to nie działa. Muszę pierw na maksa i dopiero schodzić w dół. Czasem np jak chodzi na 2 biegu to potrafi się wyłączyć i muszę znów na 4 i schodzić w dół.
    Dziś pojeździłem dłużej samochodem i jak wróciłem do domu to patrzę zaczęło chwilowo działać. Czy to silniczek już do wymiany?
  • #3
    Piter3040
    Level 24  
    Szczotek raczej nie dokupię. Zamiennik dmuchawy tani ale kolega jak kupił kiedyś do swojej to miał duże problemy bo coś tam było o 2mm większe i obcierało mu o obudowę. Podobno z zamiennikami tak jest. Chyba wiec poszukam oryginalnej dmuchawy używanej
  • #4
    maszan
    Level 25  
    Ja myślę ze się przyciera na łożyskach - na 4 jakoś ma sile się rozpędzić bo idzie cale napięcie i dlatego na niższe biegi potem schodzi. Ja bym rozpołowił i wymontował silniczek. Trzeba klipsy zdjąć i potem silnik do góry wychodzi.
  • #5
    Piter3040
    Level 24  
    Jak sie spinki od komina zdejmie to już chyba jest dostęp do silniczka? Może trzeba go przesmarować przeczyścić. Może wilgoć i rdzy złapało?
  • #6
    maszan
    Level 25  
    Tak jak zdejmiesz spinki, komin zejdzie i masz dostęp do silniczka.
  • #7
    Piter3040
    Level 24  
    Czyli prosta robota

    Teraz zrobiłem 60 km bo musiałem pojechać pod Warszawę i tak jak działała dmuchawa to działała. ALe jak ją wyłączałem to nie chciała startować i musiałam pierw na 4 bieg. I z delikatnym szarpięciem ruszała i później chodziła na wszystkich biegach. Ale wystarczyło ze gasiłem ją na 30 sekund i już musiałem od 4 biegu zaczynać.

    Przełączniki na pewno działają, bo jak np dawałem 3 bieg widać było delikatne przygaszenie świateł a dmuchawa nie działała. Czyli dostawała prąd a nie miała siły ruszyć. Może troszkę rdzy się dostało. Muszę ją rozebrać i przesmarować chyba
  • #8
    piachu1994
    Level 38  
    Piter3040 wrote:
    .Muszę ją rozebrać i przesmarować chyba

    Rozbierz, zobacz jak wygląda i po prostu wymień na nówkę. Zamiennik kosztuje coś koło 100 złotych, i masz święty spokój.
    Nie warto czasem szukać pozornej oszczędności w reanimowaniu pewnych części.
  • #9
    Piter3040
    Level 24  
    Znajomy moj kupił zamiennik i były ogromne kłopoty. Cos tam jest o 2 mm większe i mu obcierało. Wole oryginalną używkę:) Ale może coś z tą dmuchawką jeszcze zrobię
  • #10
    piachu1994
    Level 38  
    Piter3040 wrote:
    Znajomy moj kupił zamiennik i były ogromne kłopoty. Cos tam jest o 2 mm większe i mu obcierało. Wole oryginalną używkę:) Ale może coś z tą dmuchawką jeszcze zrobię

    Kupić możesz, a jak się okaże, że jest z nim coś nie halo to oddajesz.
    Druga opcja to jak wspomniałeś używany. Też nie głupi pomysł.
  • #11
    Piter3040
    Level 24  
    Wczoraj sporo jeździłem , a dziś chciałem się wziąć za rozbieranie, a tu wszystko super działa. Poczekam wiec i zobaczę co będzie dalej.
  • #12
    Piter3040
    Level 24  
    Problem niebawem powrócił. Kupiłem używaną dmuchawę za 25zł i działa od 5 miesięcy idealnie. Temat zamykam.