Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kuchenka ,gazowa czy elektryczna ? jaki model?

03 Lis 2005 16:19 10802 1
  • Poziom 10  
    Witam ,mam takie pytanie ,rozglądam sie po sklepach za kuchenką i szczerze chodze po sklepach w poszukiwaniu kuchenki z piekarnikiem gazowym (chodzi mi o model ze stali nierdzewnej) i jest ich mało ,sprzedawca zacheca do kuchni z piekarnikiem elektrycznym ,obawiam sie troche takiego piekarnika ma on moc 3,5-4 KW i mam pytanie czy taki piekarnik jest droższy w eksploatacji od gazowki? nieumiem tego wyliczyć ,powiedzmy na wekkend wiadomo jakieś ciasto sie upiecze jakąś pizze itd itp. Czy moze ktoś napisać jaki bedzie koszt powiedzmy 10 godzin w miesiacu uzywanie piekarnika gazowego a elektrycznego ?
    i mam jeszcze jedno pytanie ,juz sobie model upatrzyłem (elektryczny:( )
    z roznem ,noi wspaniały sprzedawca dodał że lepsze są kuchnie co mają termoobieg ,oczywiscie cenowo 300zł róznicy ,szczerze już zgłupiałem jak to ma być faktycznie lepsze rozwiązanie to czemu nie w końcu kuchenka posłuży mi z 10 albo i więcej lat i moja proźba do wszystkich co sie na tym znają niech pomogą mi w wybraniu modelu ,jakieś propozycje ,jakiś link z wyglądem takiej kuchni i opisem , planuje zmieścic sie w kwocie 1500-1600zł z góry wielkie dzięki za podpowiedzi i propozycje :)
  • Poziom 39  
    Niedawno wyposażałem swoją kuchnię i wnikliwie analizowałem to co na rynku
    1. Mieszkasz w bloku - zapomnij o elektrycznym ( 25A bezpiecznika przy liczniku to zaledwie o 6 kW a masz jeszcze pralkę zelazko mikrofalę......
    2. Jezeli w w domku z mocą ( 3x25) ok 15 kW to możesz myśleć o elektrycznym piekarniku.
    3. Przeprowadzałem badanie kosztów grzania wody
    -czajnikiem elektrycznym z krytą grzałką
    - i tej samej ilości wody na piecu gazowym z otwartymi ( o tym później ) palnikami.
    Wyszło ze przy graniu ok 90 czajników miesięcznie na prądzie jest drożej o ok 8 zł ( miesięcznie !!!) a było to przed podwyżką ( podwyżkami cen gazu- na wiosnę 2005)
    Biorąc pod uwagę nie tylko ekonomię ale i funkcjonalność - nawet płyta elektryczna z programem - zagotuj-i - ogranicz moc może być dzisiaj konkuremcyjna z gazową.
    Ale gazowa z otwartymi palnikami ( takie co to grzeją nie tylko garnek ale i kuchnie dookoła) jest oczywiście tańsza.
    Ideałem płyt grzejnych gazowych jest Prometeusz Amiki ale jej cena ( obecnie ok 2500 sama płyta) jest porażająca. Co prawda zużywa ok 40% gazu mniej ( działa jak szklana płyta elektryczna a gaz spala się katalitycznie pod równa powierzchnią szkła- co za wygoda przy sprzątaniu !!!).

    NIe kupuj wyrobu mastercook Elegance - kuchenka ze szklaną czarną płytą gazową z wystajacymi palnikami, zalewającymi sie od kipiących ziemniaków pokrętłami, piekarnik elektryczny z wytapiającymi sie od temperatury pokrętłami - bubeeeelll.

    Myślę że trochę Cię oświeciłem
    Pozdr.J.