Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SDR ADALM-PLUTO nadajnik i odbiornik definiowany programowo

(Sponsored) TechEkspert 03 Jan 2022 11:06 5064 13
  • SDR ADALM-PLUTO nadajnik i odbiornik definiowany programowo
    Analog Devices udostępniło nam do testów zestaw SDR ADALM-PLUTO. SDR czyli radio definiowane programowo, urządzenie pozwala na odbiór i nadawanie w zakresie częstotliwości od 325MHz do 3.8GHz, z próbkowaniem do 61.44MSPS i szerokością pasma do 20 MHz. Możemy także spróbować rozszerzyć zakres pracy do 80MHz-6GHz wykorzystując opis na wiki pluto oraz opisany tutaj "pluto hack". ADALM-PLUTO znajdzie zastosowanie w edukacji umożliwiając praktyczne próby z SDR. Szeroki zakres częstotliwości i wsparcie dla wielu platform programowych rozszerza zastosowania Pluto poza edukację np. do wykorzystania w krótkofalarstwie. Poniżej znajdziecie materiał filmowy z prób przeprowadzonych z ADALM-PLUTO. Z SDR skomunikujemy się z wykorzystaniem USB (po podłączeniu w systemie pojawi się karta sieciowa, pamięć USB zawierająca m.in plik konfiguracji urządzenia, port COM do komunikacji z linuxem kontrolującym urządzenie). Sterowniki znajdziemy tutaj. W zawartości pamięci masowej znajdziemy plik config.txt edytując go ustawimy m.in adres IP dla interfejsu Ethernet-USB jeżeli zdecydujemy się na taki rodzaj komunikacji z SDR. Pamięć masową wykorzystamy także do aktualizacji firmware. W ramach przeprowadzonych prób, które zobaczycie w materiale filmowym Pluto zostało skomunikowane z SDR Console, satsagen, SDR#. Wsparcie dla Pluto znajdziecie także w gnuradio, pysdr, MATLAB, Simulink. Jakie macie doświadczenia z SDR?

Podczas próby odbioru sygnału z nadajnika orbitującego satelity meteo NOAA udało się zaobserwować efekt Doplera czyli zmianę częstotliwości odbieranego sygnału od poruszającego się nadanika.

Widoczne jest też mniej lub bardziej skuteczne współdzielenie pasma 2.4GHz przez Bluetooth i WiFi, których pasmo pracy nakłada się wzajemnie. WiFi na spektrogramie to szerokopasmowy sygnał po prawej a BT to wąskopasmowe transmisje "skaczące" po kolejnych kanałach:

WiFi 5GHz to więcej kanałów, większa przepustowość jednak często mniejszy zasięg niż WiFi 2.4GHz. Po rozszerzeniu zakresu pracy Pluto do 6GHz udało się zaobserwować komunikację WiFi 5GHz:

SDR Pluto może jednocześnie nadawać i odbierać, więc używając SDR jako prosty analizator widma z przestrajanym generatorem możemy spróbować oszacować charakterystykę przenoszenia częstotliwości np. dla wzmacniacza lub podczas eksperymentów z filtrami:

Układy wysokiej skali integracji pozwalają na zachowanie zwartej konstrukcji. Radio SDR (nadajnik i odbiornik) zrealizowane jest na układzie AD9363.

Zestaw ADALM-PLUTO zawiera osprzęt dzięki, któremu rozpoczniemy pracę z SDR zaraz po rozpakowaniu pudełka:

Co myślicie o rezultatach prób przeprowadzonych z ADALM-PLUTO?
    Moim zdaniem ADALM-PLUTO to bardzo dobra platforma edukacyjna, która umożliwi zapoznanie się w praktyce z SDR i transmisją radiową wykorzystującą różne rodzaje modulacji. Możliwości Pluto da się wykorzystać w zastosowaniach poza szkolną pracownią lub laboratorium na uczelni, szerokopasmowe dwukierunkowe radio przyda się krótkofalowcom i osobom pracującym z w.cz.
    Czy Pluto to dobry pomysł na wyposażenie Laboratorium Przyszłości od MEN?

[Artykuł sponsorowany]

Cool? Ranking DIY
    About Author
    TechEkspert
    Editor
    W moich materiałach znajdziecie testy i prezentacje sprzętu elektronicznego, modułów, sprzętu pomiarowego, eksperymenty. Interesuje mnie elektronika cyfrowa, cyfrowe przetwarzanie sygnałów, transmisje cyfrowe przewodowe i bezprzewodowe, kryptografia, IT a szczególnie LAN/WAN i systemy przechowywania i przetwarzania danych.
    Has specialization in: mikrokontrolery, rozwiązania it
    TechEkspert wrote 4611 posts with rating 3753, helped 12 times. Been with us since 2014 year.
    pawelr98
    Level 39  
    TechEkspert wrote:
    Jakie macie doświadczenia z SDR?

RTL-SDR V3 więc kilka razy taniej niż ten kit od AD. Co prawda nie tak bogaty zakres, bo około 500kHz (przynajmniej fabrycznie) do 1.7GHz ale jak za te pieniądze to źle nie jest.

Na pewno lepsza stabilność i trzymanie niż proste radia jeśli chodzi o KF, ale czułość gorsza.

SDR to głównie kupowałem do strojenia głowic UKF, bo mamy w ten sposób bezdotykowy pomiar heterodyny, nic się nie odstraja.
    P.cz też się da badać.
    fotomh-s
    Level 24  
    Ja też korzystam czasem z RTL SDR. Dobrze odbiera ADS-B na antence dołączonej do zestawu. Przy odpowiedniej antenie można także ściągać transmisje ACARS albo nasłuchiwać airband jeśli o lotnicze sprawy chodzi. Do zabawy z satelitami trzeba już odpowiednio zbudowanej anteny pod konkretne pasmo (ludzie często także dodają wzmacniacze i filtry aby odebrać w miarę dobrze APT).
    a1001
    Level 5  
    Nie kupujcie chińskiej kopii Pluto+
    W kopii zastosowano Balun B0310J50100AHF 300MHZ-1GHZ 50/100 0805, a powinien być taki: TCM1-63AX

na forum mikrofale iq24 pl : temat "PLUTO PLUS - nowa wersja ADALM PLUTO małym bugiem"
    Anonymous
    Level 1  
    Interval
    Level 32  
    Tak, ale jako analizator widma to pracuje przyzwoicie.
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    P_otr_k wrote:
    głosy w sieci mówią, że jest z tym problem bo brak PLL

Zanim zaczniesz powielać bzdury to zajrzyj do datasheet AD9363;

Brałem pod uwagę zakup tytułowego bohatera jako następcę RTL-SDR ze względu na lepsze przetworniki ADC, 12-bitów vs 8 dla RTL'a, ale szkoda że nie pracuje od 0 Hz. Trzeba by budować up-converter lub transwerter w przypadku korzystania również z nadajnika. No i fakt, cena. Tu lepiej do nasłuchów sprawdzi się SDRPlay RSP1A o blisko połowę tańszy i z aż 14-to bitowymi przetwornikami. Chociaż dla osób zajmujących się wyższymi częstotliwościami na pewno jest to ciekawa alternatywa.
    Anonymous
    Level 1  
    TechEkspert
    Editor
    Kopiując ADALM-Pluto jako "Pluto+" https://www.ebay.pl/itm/PLUTO-SDR-Transceiver...-Defined-Radio-For-Micro-SD-Card/284162354665 twórcy zapewne chcieli ograniczać koszty względem oryginału więc jakość będzie słabsza niż oryginał a także pojawią się wpadki gdy element został zmieniony na inny (tańszy) wpływając np. na pasmo przenoszenia.

Natomiast jedno w Pluto+ zrobili dobrze (o ile to działa): wbudowany "Ethernet: 1000Mb/s"

Testując oryginalne pluto z przejściówką USB<->FastEthernet przepustowość 100Mb/s ograniczała możliwości w zakresie szerokości nasłuchiwanego pasma, dlatego używałem USB gdy chciałem wykorzystać szersze pasmo. Ethernet daje możliwość zdalnego dostępu do Pluto, nie jesteśmy przywiązani do SDR poprzez USB.
    ArturAVS
    P_otr_k wrote:
    Brak jest pętli synchronizacji fazy między syntezerami i to jest problemem, o którym wspomniałem.

Bądźmy dokładni, napisałeś o braku PLL a nie braku synchronizacji fazy między nimi (PLL).
    TechEkspert wrote:
    Ethernet daje możliwość zdalnego dostępu do Pluto, nie jesteśmy przywiązani do SDR poprzez USB.

Montujemy Pluto w miejscu oddalonym z antenami i poprzez Ethernet zarządzamy zdalnie. Wygoda pozwalająca czasem pozbyć się lokalnych zakłóceń.
    Anonymous
    Level 1  
    TechEkspert
    Editor
    ArturAVS wrote:

Montujemy Pluto w miejscu oddalonym z antenami i poprzez Ethernet zarządzamy zdalnie. Wygoda pozwalająca czasem pozbyć się lokalnych zakłóceń.

Dokładnie tak, niestety nie miałem przejściówki USB-ETH w wersji GBE więc FastEthernet mnie ograniczał co do szerokości pasma.
    W pluto+ mogli już pójść na całość i dać PoE wtedy jedną skrętką byłaby komunikacja i zasilanie.
    ArturAVS
    TechEkspert wrote:
    W pluto+ mogli już pójść na całość i dać PoE wtedy jedną skrętką byłaby komunikacja i zasilanie.

Miałem kiedyś podobny plan dla RTL-SDR, chciałem go ożenić z jakimś starym mikrotikiem i Eth z PoE zejść z dachy do domu. Plusy to cena kabla, skrętka vs koncentryczne dobrej jakości co przy moich 5-ciu antenach na dachu robi już poważniejsze koszty bo trzeba pięć niezależnych przewodów. A tak byłyby dwie skrętki, jedna POE a druga do switcha antenowego choć niekoniecznie.
    a1001
    Level 5  
    Pluto plus (Pluto+) ma badziewne baluny: B0310J50100AHF 300MHZ-1GHZ w cenie 50gr zamiast of TCM1-63AX 10MHZ-6GHz za 36zł, na płytce PCB jest za mało miejsca, nie ma padów, żeby wlutować oryginał. Oryginał działa dobrze nawet bez frontendu, podróbka to jest dramat, całkowity brak czułości.

(piszę raz jeszcze o tym, gdyż odlutowałem pokrywę i zajrzałem do środka, liczyłem na to że przelutowanie balunów będzie możliwe, niestety nie jest.)

Proszę też zwrócić uwagę na cewki, w oryginale "dopasowanie" wygląda dużo lepiej.

podróbka (pluto+):

oryginał: