Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Audi A3 8P radio - Jakie radio było fabryczne? Kostki

rnb_bolii 03 Jan 2022 23:21 1125 11
    rnb_bolii
    Level 39  
    Witam. Jak w temacie. Audi A3 8P 2009r. kupione bez radia. Dlaczego takie kostki iso? Bo jak szukam to radia mają inne złącze. Więc jakie było fabryczne? Jaki adapter by wstawić concert?
    Antena to iso 2x fakra? Jakieś zasilanie też trzeba?
    Wiem że może banalne pytanie, ale zmyliły mnie wtyczki w tym aucie.
    A, i czy mam rozumieć że tam jest system audio aktywny, a sygnał wychodzi na kostce z 8 przewodami? Możecie Mnie "rozjaśnić"? Co jest grane.
    Dziękuje.
    szapet
    Level 21  
    Kolego a może tam było zamontowane Audi Symphony a nie Audi Concert.
    rnb_bolii
    Level 39  
    Nie wiem co było.... Temu zgłupiałem. Ale żeby taki problem???
    Może to było...? Jest antenowe din w aucie. Ale fakry brak.

Audi A3 8P radio - Jakie radio było fabryczne? Kostki Audi A3 8P radio - Jakie radio było fabryczne? Kostki
    justka80
    Level 32  
    Coś mi tu najwyraźniej nie pasuje, czegoś brakuje. Czy jesteś pewny, że pod kokpitem nie ma już żadnej wiązki przewodów do podłączenia radia?
    Jestem prawie pewny, że (ta żółta) kostka ISO, to bezpośrednie przyłącze głośników. Nie trudno to sprawdzić za pomocą najprostszego miernika, lub nawet ogniwa 1,5 V.
    rnb_bolii
    Level 39  
    Też mi nie pasi kolego justka80. Teraz nie jestem tego sprawdzić, kostki głośnikowej(brak dostępu do woza). A w "dziurze" nie widziałem innych kostek. Ale dziwne kolory w kostce...
    To jest dziwne😕 w tym modelu.
    justka80
    Level 32  
    Kolorami przewodów można kierować się tylko w oparciu o schemat instalacji konkretnego auta. Podobnie jak w japońskich. Najsłuszniejszy jest miernik.
    jurand87sca
    Level 29  
    Witam. Jeśli w aucie jest pełne iso głośnikowe F+R i zasilające tylko GND, stały plus i ILL, no i wtyk antenowy fajka. To może tu radio było 1DIN a ktoś liftował tunel na 2DIN? W obydwu radiach z foto są tylko wyjścia na głośniki front, wiec czy jest sens? By je podpiąć potrzeba przejściówkę gniazda iso na wtyk "Quadlock" najlepiej uniwersalną i umiejętnie rozszyć zasilanie - odwrotność ZRS-AS-50B.
    emik
    Level 32  
    Możesz dodać zdjęcie wtyku antenowego jakie występuje u Ciebie w samochodzie, bo opis jaki podałeś jest bardzo niejasny.
    rnb_bolii wrote:
    Antena to iso 2x fakra?

rnb_bolii wrote:
    Jest antenowe din w aucie. Ale fakry brak.
    adam white
    Level 27  
    Podobny temat

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3806090.html

Instalację z 4 głośnikami w kostce ISO spotykałem na początku lat 2000 w wersji radia 1 din. Samochody były sprowadzane (jeśli dobrze pamiętam) z Włoch. Tu okazuje się, że później też produkowano samochody z taką wersją instalacji. Nigdy nie spotkałem fabrycznego radia dla takiej instalacji.
    Edit:
    Oczywiście radioodtwarzaczy z początków lat 90 nie bierzemy pod uwagę.
    :D
    justka80
    Level 32  
    Jakby na to nie patrzeć, to brak w tej instalacji jakiegokolwiek źródła sterowania ON/OFF radia ze stacyjki.
    Być może ten egzemplarz A3 8P wyprodukowany był z najuboższą wersją wyposażenia, sprzedawaną bez radia i bez głośników, choć z podstawową instalacją. Podobne rozwiązania stosowała Skoda (np.Fabia).
    rnb_bolii
    Level 39  
    emik wrote:
    Możesz dodać zdjęcie wtyku antenowego jakie występuje u Ciebie w samochodzie, bo opis jaki podałeś jest bardzo niejasny.
    rnb_bolii wrote:
    Antena to iso 2x fakra?

rnb_bolii wrote:
    Jest antenowe din w aucie. Ale fakry brak.

Z tego co u znajomego w tym aucie było antenowe.
    Ogólnie kontakt z audi zerwany bo wyjechał za granice. Ale wróci by to ogarnąć.
    Audi A3 8P radio - Jakie radio było fabryczne? Kostki