Witajcie moi drodzy.
Dzisiaj przedstawię prosty sposób na zastąpienie dowolnego pilota IR telefonem komórkowym. Sposób ten będzie opierać się o bramkę IR sparowaną z aplikacją Tuya. IR Remote od Tuya współpracuje zarówno z telefonami z systemem Android, jak i z iOS oraz jest w stanie dowolnie "nauczyć się" kodów IR naszego pilota, więc nie ma raczej takiej sytuacji, że nasz telewizor (czy tam dowolne inne urządzenie) nie jest wspierane. Czy wszystko zadziała tak jak powinno, dla utrudnienia dzisiaj na iOS? Przekonajmy się.
Zakup IR Remote Controller
Produkt znalazłem pod hasłem "For Tuya WiFi IR Smart Home Infrared Universal Voice Control Controller for TV" za jakieś około 15$ czyli 60 zł, poniżej zrzut ekranu z jednej z ofert sprzedaży (ale nie tej co kupowałem, gdyż kupowałem produkt kilka miesięcy temu):

Produkt cechuje:
- zasilanie z 5V z USB poprzez złącze micro USB
- komunikacja z serwerami Tuya i naszym telefonem poprzez WiFi
- maksymalny pobór mocy/prądu 0.55W/110mA (zdaniem producenta)
- kąt IR - 360° (zdaniem producenta)
- zasięg IR - do 7 metrów (zdaniem producenta)
- zasięg WiFi - do 45 metrów (zdaniem producenta)
Produkt jest w stanie "nauczyć się" dowolnych przycisków z pilota IR, jak również posiada bazę już nauczonych pilotów (przez innych użytkowników). Można wspierać jednocześnie wiele pilotów.
Zawartość zestawu
Na opakowaniu nie widzę żadnych konkretnych nazw/modeli określających ten produkt, a szkoda:

W zestawie dostajemy przewód USB:

Instrukcja:

Złącze micro USB schowane jest na spodzie:

Przycisk reset to ten wielki czarny punkt na wierzchu urządzenia.

(Ta latarka to po prostu power bank, zastępuje mi zasilacz 5V.)
Test działania z iOS
Zazwyczaj testowałem urządzenia Smart na Xiaomi z systemem Android, ale tym razem dla odmiany sięgnąłem po iPhone (względnie nowy model, chyba 8).
Aplikację Tuya już miałem zainstalowaną:

Urządzenie znajdujemy w kategorii "Inne produkty" pod nazwą "Smart IR":

Aby dodać urządzenie musimy podać namiary na nasze WiFi:

Następnie je zresetować, potwierdzić:

Dodane - bez problemów:

Po wejściu w urządzenie musimy dodać pierwszy odbiornik IR:

Mamy do wyboru szeroką gamę różnych typów urządzeń, nie tylko telewizory:

Mamy dwa rodzaje "uczenia" bramki - Quick Match i Learn Match.

Quick Match działa tak, że tylko "pokazujemy" bramce wybrane klawisze, a ona sama próbuje dopasować rodzaj urządzenia z bazy danych.
Learn Match działa tak, że od 0 "pokazujemy" bramce wszystkie klawisze.
Bramka dość mocno sugeruje nam Quick Match, ale zdecydowałem się na Learn:

Celujemy pilotem z bliska:

(swoją drogą niezbyt ten pilot ładnie wygląda, ale na szczęście to z telewizora "warsztatowego")
Teraz jest coś nieco mniej intuicyjne - musimy najpierw dłużej naciskać na ekranie telefonu przycisk, poczekać aż aplikacja nas poprosi by wcisnąć przycisk na pilocie i potem ręcznie zmienić przycisk który uczymy na następny.

Są też dodatkowe przyciski:

Po skompletowaniu możemy zapisać projekt pilota i opcjonalnie udostępnić go dla innych:

I od tej pory mamy go na liście:

Tak wygląda nasz wirtualny pilot:

Sprawdzałem - działa bez zarzutów. Telewizor reaguje natychmiastowo na naciśnięcia na telefonie.
Jeśli chodzi o tworzenie pilota, to była jeszcze opcja ręcznego przeglądania listy odbiorników IR (chyba tych tworzonych przez użytkowników) - niezbyt ją polecam, lista zawiesiła mi iPhone za dość duże pieniądze na dobre kilka sekund, czy to nie powinno ładować się w tle?

Automatyzacje dla bramki IR?
Na koniec trzeba wspomnieć, że oczywiście wszystkie automatyzacje, scenariusze, wyzwalacze itp. z Tuya działają też dla bramki IR. Oznacza to, że możemy dowolnie programować zdarzenia, np. automatycznie włączać telewizor o danej porze, albo wyłączać gdy wykryjemy np. zamknięcie drzwi, itp. itd:

Kilka fotek ze środka
Co prawda nie jesteśmy w dziale "Wnętrza urządzeń", a do kwestii tej bramki IR jeszcze zamierzam wrócić w osobnym temacie, gdzie spróbuję wgrać do niej Tasmotę i uniezależnić ją od serwerów producenta, ale i tak pozwolę tu sobie umieścić kilka zdjęć jej środka:

ESP8266 z rezonatorem 26MHz i z pamięcią P25D80H, kilka tranzystorów (A1SHB, Y1), LDO AMS1117 aby uzyskać 3.3V z 5V z USB. Co do IR to kilka nadajników i jeden odbiornik. Brak zaskoczeń.
Podsumowanie
Ten produkt bardzo mi się spodobał. Nie było żadnych problemów z konfiguracją, a sterowanie telewizorem (i resztą urządzeń na pilota, dekoderem, odtwarzaczem DVD, czy tam zestawem audio) przez telefon naprawdę ułatwia życie. Trzeba tu jeszcze nadmienić, że jedno urządzenie Tuya może mieć wiele użytkowników na telefonach, więc teraz każdy domownik automatycznie dostaje swój "wirtualny pilot". A im więcej pilotów mieliśmy w salonie tym lepiej - bo teraz wszystkie mogą być w jednym miejscu.
Oczywiście jest tu jeszcze kwestia prywatności i tego, że serwery Tuya mogą zbierać informacje o tym jakie klawisze wciskamy na wirtualnym pilocie, ale tym zamierzam zająć się wkrótce gdy spróbuję wgrać Tasmotę na ESP ze środka...
Dodatkowym plusem tego produktu jest to, że telewizor reaguje na przyciski dość szybko a produkt jest w stanie działać dalej jak tymczasowo nie ma internetu (tj. jak nasze WiFi w całości jest odłączone od internetu, jeśli samo WiFi wyłączymy to oczywiście produkt nie zadziała).
Swoją drogą, to też działa w drugą stronę - produkt pozwoli nam posterować telewizorem nawet gdy będziemy na drugim końcu świata (o ile mamy dostęp do Internetu), ale to akurat nie wiem czy jest plusem...
Co sądzicie o tego typu gadżecie, czy Waszym zdaniem warto "wgrać" wszystkie piloty z salonu "do telefonu"? Ile takich pilotów w salonie macie?
Cool? Ranking DIY