Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

LG OLED65C8PLA - Problem z Bluetooth i pilotem Magic

kamilo1409 05 Jan 2022 09:42 1887 7
    kamilo1409
    Level 7  
    Witam, od 2 lat posiadm tv LG OLED65C8PLA.

Raz mi sie juz tak zepsuł, ale byl na gwarancji, cos tam wymienili na miejscu i wszystko dzialalo. Do teraz. Gwarancja sie skonczyla i znow sie zepsuł.

A mianowicie:

Kursor w pilocie Magic przestal dzialac. Ciagle krzyczy o inicjalizacja BT (bo oczywiście nie da sie zrobic parowania kombinacją przyciskow). Na zagranicznym forum znalazlem, ze trzeba wylaczyc tv z pradu, wlaczyc i sparowac pilot. Ok, dziala to, ale tylko przez może jeden dzień i znow to samo. Znalazlem tez, ze winą tego może byc jakas zagieta tasma co idzie do bt i wifi. Ale w swoim modelu tego nie widze. Co moze byc przyczyna?

LG OLED65C8PLA - Problem z Bluetooth i pilotem Magic LG OLED65C8PLA - Problem z Bluetooth i pilotem Magic LG OLED65C8PLA - Problem z Bluetooth i pilotem Magic LG OLED65C8PLA - Problem z Bluetooth i pilotem Magic LG OLED65C8PLA - Problem z Bluetooth i pilotem Magic
    Krzychu7
    Level 40  
    Spróbuj zresetować TV do nastaw fabrycznych.
    kamilo1409
    Level 7  
    Robiłem to juz kiedys. Nic takie cos nie daje
    kameleon11116
    Level 26  
    Witam
    Nie bardzo Ciebie rozumiem -kursor w pilocie przestał działać . Pilot nie reaguje na ruch żyroskopu ? Czy pilot przestaje działać w ogóle ( klawisze, menu , Netflix itp) Bo jeśli brak reakcji na machanie pilotem i ruch scrool to obstawiam uszkodzenie pilota. Jakie urządzenia masz podpięte po HDMI ? Wiele ? Może któreś z nich blokować prawidłową pracę pilota. Miałem tak z pewnym dekoderem sat podpiętym do mojego 65C8PLA nie reagował na włączanie pilotem :D
    Odłączyłem dekoder i wsio wróciło do normy. Staroć był ten dekoderek to wywaliłem i z nowym nie ma problemu . Czy pilot od dekodera czy od TV wsio działa .

Jeszcze dopytam z czym miałeś problem na gwarancji ? co wymieniali ?
    kamilo1409
    Level 7  
    kameleon11116 wrote:
    Witam
    Nie bardzo Ciebie rozumiem -kursor w pilocie przestał działać . Pilot nie reaguje na ruch żyroskopu ? Czy pilot przestaje działać w ogóle ( klawisze, menu , Netflix itp) Bo jeśli brak reakcji na machanie pilotem i ruch scrool to obstawiam uszkodzenie pilota. Jakie urządzenia masz podpięte po HDMI ? Wiele ? Może któreś z nich blokować prawidłową pracę pilota. Miałem tak z pewnym dekoderem sat podpiętym do mojego 65C8PLA nie reagował na włączanie pilotem :D
    Odłączyłem dekoder i wsio wróciło do normy. Staroć był ten dekoderek to wywaliłem i z nowym nie ma problemu . Czy pilot od dekodera czy od TV wsio działa .

Wymienili modul odpowiedzialny za BT. Co do pilota to nie działa kursor i mikrofon, a pokrętło jako przycisk dziala. . Dodatkowo nie mogę sterowac dekoderem (a moglem). Jak wylacze tv z pradu tv i wlacze to go to pilot sie paruje, ale na pół dnia i znow to samo. Po hdmi od 2 lat mam te same urządzenia wpięte wiec nagle nie mogły zacząć cos tam psuć w komunikacji.

Dodano po 5 [godziny] 32 [minuty]:

kameleon11116 wrote:
    Witam

Wymienili modul odpowiedzialny za BT. Co do pilota to nie działa kursor i mikrofon, a pokrętło jako przycisk dziala. . Dodatkowo nie mogę sterowac dekoderem (a moglem). Jak wylacze tv z pradu tv i wlacze to go to pilot sie paruje, ale na pół dnia i znow to samo. Po hdmi od 2 lat mam te same urządzenia wpięte wiec nagle nie mogły zacząć cos tam psuć w komunikacji.
    kameleon11116
    Level 26  
    Witam
    @kamilo1409 nie działa żyroskop więc obstawiam pilot. To ,że od 2 lat masz te same urządzenia o niczym nie świadczy, mogły się ,że tak powiem spieprzyć :D. Wypnij je na dobę i zobacz czy pilot wsio obsługuje . Oryginalny za 100 kupisz na znanym portalu , zamiennik z odbiornikiem USB za 70 zika . Ryzyko nie wielkie . W urządzeniach sprawdź ustawienia HDMI CEC . W TV i dekoderze bo to jest odpowiedzialne za obsługę przez HDMI .
    kamilo1409
    Level 7  
    Cześć wracając do tematu, odkryłem ciekawą przypadłość. Jak zmienię lokalizację z automatycznej i wybiorę dany kraj to po zresetowaniu TV kursor działa tak jakby nigdy nic, lecz przez jeden, góra dwa dni i znów to samo, przestaje działać. Zmienię lokalizację i znów kursor zaczyna działać normalnie...
    kamilo1409
    Level 7  
    Zakupiłem nowy pilot i nic się nie zmieniło. Taka sama sytuacja jak przy starym pilocie.