Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Zmywarka Bosch SPV43M10 - błąd E15 i spróbowałem już chyba wszystkiego

0sluzbowy0 05 Jan 2022 13:37 4131 8
    0sluzbowy0
    Level 3  
    Witam.
    Błąd E15
    Wyjąłem zmywarkę z zabudowy, przechyliłem do tyłu, nic nie wypływa. Sprawdziłem dopływ, odpływ. Wirnik chodzi i pompa też. Próbowałem resetować, ale woda cały czas znajduje się tam na dole przy wirniku. Ten zbiornik wody z boku zmywarki jest cały pełny wody. Przy włączeniu do zasilania wirnik pompa od razu startuje i tak co parę chwil.
    Poprawiłem TONI_2003
    Jakubserwis
    Level 26  
    Błąd E15 to norma w Bosch i Siemens (wyciek z dolnej misy w nowszych modelach +9 lat i wyciek z komory hydrostatu w modelach + 13 lat. Zdarzają się też skrzywienia styropianowego pływaka załączającego włącznik krańcowy bezpośrednio lub pośrednio połączony z pływakiem (w zależności od daty produkcji zmywarki).

Wyjmij moduł zmywarki (prawy bok na dole) trzeba "wyrwać" do góry osłonę wtyczek i wypiąć przewód zasilania, następnie płaskim śrubokrętem podważ elektronikę do góry. Wyjmij i zerknij z latarką na szare dno zmywarki, szczególnie na miejsce za szarą pompą zmywarki, tam jest biały pływak styropianowy i za pewne pod nim brudna woda. Odsącz ją i dokręć 4 śrubki torx 20 "gwiazdka" w komorze myjącej (2x przy dolnym śmigiełku i 2x pod tacką z dziurkami) jeśli błąd wystąpi ponownie, potrzeba będzie rozebrać zmywarkę...
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
    0sluzbowy0
    Level 3  
    Zrobiłem jak mówiłeś. Na dnie zmywarki za elektroniką jest suchutko nie ma śladu wody. Widzę ten pływak. Coś więcej mogę tu zrobic ?
    Na lewym boku zmywarki ten zbiornik jest pełny wody . Tak powinno być ? Co jeszcze mogę zrobić
    mrice
    Moderator of Home appliances
    0sluzbowy0 wrote:
    Tak powinno być ?

Tak, jest prawidłowo, problem był by, gdyby był pusty.

Jeśli masz E15 to są dwie możliwości, albo jest wyciek wody (twierdzisz, że nie) albo jest uszkodzony czujnik przeciwzalaniowy, lub jego obwód. Trzeba szukać.
    0sluzbowy0
    Level 3  
    W środku mocno zakurzone może z tym pływakiem coś nie tak. Pod spodem sucho . Woda jedynie w tym zbiorniku i w pojemniku na sól. A tak to nigdzie. .. czyli chyba bez serwisu się nie obejdzie . 😞
    mrice
    Moderator of Home appliances
    0sluzbowy0 wrote:
    chyba bez serwisu się nie obejdzie .

Szczerze mówiąc, czytając twoje wypowiedzi, zbyt tego raczej nie ogarniasz, więc możliwe, że serwis będzie najlepszym rozwiązaniem. Nieumiejętne grzebanie przy zmywarce może skończyć się dużo wyższymi kosztami za kolejne części niż jednorazową usługą serwisanta.
    0sluzbowy0
    Level 3  
    Mass rację, zmywarki czepiam się 1 raz. Ale lubię tak sobie coś rozkręcić , pogrzebać. Ciekawi mnie to. Szczególnie pi filmikach na yt jak twierdzili ze ten błąd to nic trudnego i da się łatwo zrobić.
    Jakubserwis
    Level 26  
    Gdyby był to stary typ zmywarki to sprawdził bym komorę hydrostatu, ale tutaj obstawiam że pływak dotyka do włącznika nad nim. Bez zdjęcia całego dołu zmywarki nie da rady tego sprawdzić.
    Możliwe jest też zwarcie przewodów włącznika nad pływakiem jak pisze kolega po fachu.
    Ale sprawdził bym pływak, jakimś długim drewnianym czymś nacisnąć na pływak i stuknąć w plastik nad nim.
    Ogólnie to umiem wyjąć i włożyć pływak "po omacku" po odkręceniu przedniej dolnej osłony, ale uprzedzam że ciężko.
    0sluzbowy0
    Level 3  
    Tam gdzie kazałeś rozebrać było sporo kurzu, ale suchutko. W akcie ostateczności jak już rozkręcone miałem podsunąłem tam termowentylator. Chodził dobre pół godziny aż komora zmywania była gorąca i o dziwo pomogło. Błąd skasowany 😀Wielkie dzięki za pomoc.