Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bosch KIS86AF3001 - (nie)sprawny kompresor?

Sojeros 06 Jan 2022 15:00 411 14
Bosch
  • #1
    Sojeros
    Level 12  
    Witam,

    Padła mi lodówka. Wieczorem dołożyłem do zamrażalnika świeżą porcję artykułów spożywczych. Po jakimś czasie pojawił się alarm zamrażalnika (temp. -2°C, czasami tak się zdarzało).

    Niestety do rana temperatura nie wzrosła. Lodówka również przestała chłodzić.
    Zauważyłem (usłyszałem) też dziwną pracę kompresora. Załączał się na kilka sekund (~4s), po czym gasł i tak cyklicznie co ok. 3 minuty.
    Dzwoniąc na "serwis" otrzymałem informacje, że padł kompresor i koszt wymiany z robocizną 950 zł. (PS. Żona się ucieszyła bo już od jakiegoś czasu chce wymienić lodówkę na nową ;/).

    Międzyczasie lodówkę wyrabowałem z zabudowy i szukam dziury w całym żeby dowieść że to nie wina sprężarki (bo w końcu słychać że się załącza) :)
    W lodówce siedzi kompresor SECOP DLX7.5KK.1
    Wykonałem pomiary (sprężarka nieco ciepła):
    rezystancja uzwojenia głównego:26,2Ω
    rezystancja uzwojenia wzbudzenia: 25,9Ω
    rezystancja termistora (J289): 1,66kΩ
    rezystancja "pastylki": 47,2Ω

    Rano, po włączeniu lodówki kompresor się uruchomił.
    Prąd rozruchu (to co złapałem na mierniku) - 5,25A
    Prąd pracy 2,9A następnie spadł do 2,75A i kompresor tak pracował 2~3 minuty po czym się wyłączył. Po chwili znowu próbuje (słychać buczenie, czasami na ułamek sekundy zakręci silnikiem), ale już się nie uruchamia. Za trzecią/czwartą próbą kompresor odpala pochodzi ok 5 sekund i gaśnie. To wszystko w cyklach ok 3 minutowych.

    Po rozgrzaniu kompresora sytuacja się stabilizuje i cykl wygląda następująco:
    1-4s - praca kompresora (prąd pobierany z sieci ok. ~2,6A)
    4s-15s - słychać jedynie delikatne buczenie (prąd ~3A)
    15s-68s - przerwa
    68-83s - delikatne buczenia (~3A)
    83-138 - przerwa
    138-145 praca.. itd.. w cyklach ok 2,5 minuty.

    Po jakimś czasie w cyklu nie występuje już faza delikatnego "buczenia" (ta z 68-83s). Dodatkowo pomierzyłem napięcia na uzwojeniach kompresora. Przy zasilonej lodówce (nie pracującej) napięcie na jednym i drugim uzwojeniu ~240V, w fazie pracy nap. na uzwojeniu wzbudzenia spada do 37V, w fazie "buczenia" nap. 17V. Napięcia na uzwojeniu głównym bez większych zmian.

    Padnięty kompresor czy jednak w czymś innym tkwi problem? Może zbyt mało czynnika, zapchany układ? Tego niestety nie jestem w stanie sprawdzić.
    Bosch KIS86AF3001 - (nie)sprawny kompresor?268337762_...6698_n.jpg Download (353.7 kB) Bosch KIS86AF3001 - (nie)sprawny kompresor?270412006_...2247_n.jpg Download (552.35 kB) Bosch KIS86AF3001 - (nie)sprawny kompresor?269238583_...1391_n.jpg Download (272.42 kB)
  • Bosch
  • #2
    9am1do2
    Level 17  
    Jest goracy ? Podlacz sam kompresor bez sterowania. Zaraz mnie tu zjedza, ale mozna sprobowac rozgrzac kapilare. O ile nie jest to wyciek czynnika. Jest gdzies szron ?
  • #3
    Sojeros
    Level 12  
    Tak, dosyć szybko się nagrzewa, kompresor jest gorący. Szronu nigdzie nie ma. Ale jak na zimnym pochodzi te 3 minuty to góra skraplacza robi się cieplejsza, natomiast rurka od strony parownika chłodniejsza. (no chyba że to sobie wmówiłem :/)

    Podłączenie bez sterownika lodówki nic nie zmienia. Podłączyć sam kompresor? Zasilić po porostu uzwojenie główne i rozruchowe?
  • Bosch
  • #4
    POL02
    Home appliances specialist
    Czynnik do tego nie ma nic wspólnego.
    Zdaje się, że jest tam kondensator. Sprawdzałeś jego pojemność? Na układzie aplikacyjnym jest zaznaczony. Pozystor jest do załączania fazy rozruchowej,.. Natomiast kondensator włączony w szereg z fazą rozruchową daje większy moment dla silnika. Wtedy sprężarka pracuje tak jak silnik z kondensatorem pracy. Jeżeli kondensator stracił pojemność cała moc przechodzi na fazę główną i dlatego się grzeje. Może to jest to.
  • #5
    Sojeros
    Level 12  
    Z miernika (UT58C) wychodzi 1,8u ;]
    Pomierzyłem napięcie i prąd na kondensatorze
    W fazie pracy napięcie : 228V, w fazie "buczenia" 246V
    Prąd na kondensatorze w fazie pracy od 145mA do 162,4mA w fazie "buczenia" (płynny wzrost).
  • #6
    POL02
    Home appliances specialist
    A jak jest za cechowany ten kondensator (co pisze na obudowie kondensatora)? W karcie katalogowej podane jest 2,5µF.
  • #7
    Sojeros
    Level 12  
    W rzeczywistości siedzi 2µF i zakładam, że pomiar miernikiem nie do końca jest dokładny (zakres 100µF).
    Bosch KIS86AF3001 - (nie)sprawny kompresor?
  • #8
    POL02
    Home appliances specialist
    W świetle wykonanych Twoich pomiarów oraz karty katalogowej wynika,że sprężarka jest do wymiany.
    Zwarte zwoje w uzwojeniu głównym co jest wynikiem grzania się sprężarki a następnie zadziałaniu zabezpieczenia termicznego.
  • #9
    Sojeros
    Level 12  
    hmm.. ale ona się robi gorąca jak po kilku - kilkunastu próbach. Nie powinna się grzać?
    Przy mniej więcej jakiej temperaturze zabezpieczenie wyłącza agregat?

    Rezystancja uzwojenia głównego - 25,0 Ω (katalog: 28,7)
    Rezystancja uzwojenia rozruchowego- 24,7 Ω (katalog: 23,8)
    No trochę ta rezystancja głównego za niska.

    Czyli co? mogę podłączać bez zabezpieczenia?, skoro lodówka do wyrzucenia. :]

    Edit:
    To zaznaczone na obrazku zabezpieczenie to ten J289?
    Bosch KIS86AF3001 - (nie)sprawny kompresor?
    Bo coś mi się połączenia nie zgadzają.

    Tak, jak agregat przestaje "buczeć" to brakuje przejścia na uzwojeniach. Zgodnie ze schematem zadziałał zaznaczony element. Pomiędzy N a S uzwojenia pomierzę, pomiędzy CN, CS brak przejścia.
  • #10
    POL02
    Home appliances specialist
    To zadziałał wyłącznik termiczny. Popłynął za duży prąd i podgrzał bimetal, a ten rozłączył styki i tak w koło. Po rezystancji widać, że uzwojenie główne ma zwarte zwoje i przez to płynie większy prąd i wyłącza zabezpieczenie termiczne.
  • #11
    Sojeros
    Level 12  
    Bimetal w układzie rozruchowym?
  • #12
    POL02
    Home appliances specialist
    Sojeros wrote:
    Bimetal w układzie rozruchowym?
    Ten bimetal jest na zasilaniu toru wspólnej fazy głównej i rozruchowej. Dokładnie widać to na tym schemacie.
  • #13
    Sojeros
    Level 12  
    Tak, zgadza się. Wcześniej go zaznaczyłem na obrazku.
    Tylko myślałem że znajduje się on w układzie rozruchowym a wychodzi na to że jest on zabudowany w wewnątrz kompresora. Zgadza się?
  • #14
    -radas-
    Level 19  
    A ile lat ma lodówka?
    FD **** na tabliczce znamionowej jakie jest?
    Takie lodówki do zabudowy przeżywają około 10 lat.
    Jeżeli ma dużo mniej może być winna słaba wentylacja lub jej brak.
    Jeżeli jej brak może się okazać że nowa również długo nie pochodzi.
    Pozdrawiam.
  • #15
    Sojeros
    Level 12  
    Lodówka miała 9 lat. Numeru FD już nie zdołam przeczytać z racji tego że lodówkę zabrał Media-expert ;)
    Z całą pewnością do jej awarii przyczyniła się słaba wentylacja (często przesłaniane były kanały wentylacyjne).
    Temat do zamknięcia, ale z chęcią dowiedziałbym się czy w agregacie (w jego wnętrzu) znajduje się dodatkowe zabezpieczenie termiczne?