Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przekaźnik Tuya/Smart który pamięta harmonogram po utracie sieci WiFi

p.kaczmarek2 07 Jan 2022 01:33 4233 14
Nazwa.pl
  • Przekaźnik Tuya/Smart który pamięta harmonogram po utracie sieci WiFi
    Witajcie moi drodzy.
    Przedstawię tu nietypowy przekaźnik Tuya, który (w przeciwieństwie do wielu innych) jest w stanie pamiętać i wykonywać swój harmonogram pracy nawet w przypadku utraty połączenia z siecią WiFi. Jest to coś nowego, ponieważ wcześniej testowane przeze mnie urządzenia Tuya/SmartLife opierały się w pełni o chmurę producenta i nie odliczały nawet lokalnie czasu. Produkt z tego tematu jest inny - co kilkukrotnie podkreśla sam producent. Czy sprawdzi się w praktyce? Przekonajmy się.

Zakup produktu
    Produkt znalazłem pod hasłem "SINOTIMER TM609 Home Smart 18mm 1P WiFi Remote APP Control Circuit Breaker Timing Switch Staircase Timer Din Rail Universal 110V 220V AC Input" za około 100 zł. Poniżej zrzut ekranu z oferty:
    Produkt cechuje:
    - kompatybilność z aplikacją Tuya/SmartLife dostępną na Androida i iOS, łączenie poprzez sieć WiFi
    - zwierany przekaźnik nie jest podłączony do sieci, więc można sterować np. urządzeniem na 24V
    - praca na napięciach od 100 do 240V AC 50/60Hz
    - przekaźnik 16A
    - wymiary 70*86*18mm
    - mocowanie na szynie DIN 35mm
    - możliwość podpięcia dodatkowego przycisku chwilowego (oprócz tego na obudowie) by przełączać stan przekaźnika
    - możliwość ustawienia timera oraz harmonogramu pracy (włącz/wyłącz o danej godzinie), gdzie te ustawienia są pamiętane i wykonywane nawet w przypadku utraty sieci WiFi (moduł kontrolera w środku pamięta te ustawienia oraz bieżący czas i stara się je wykonywać nawet jak nie ma Internetu)
    Grafiki promocyjne:
    Podłączenie - proszę zwrócić uwagę na to, że zwierany styk nie jest podłączony na sztywno do 230V (tak jak to jest w niektórych Sonoff i podobnych), co też jest plusem.

Przesyłka, zawartość zestawu
    Zamówienie złożyłem 2022-01-01, paczka dotarła 5-go stycznia. Bardzo szybko, jeszcze biorąc pod uwagę Nowy Rok i niedzielę (wypadała 2-go). Dostarczenie do rąk własnych.
    W instrukcji producent podkreśla, że ten produkt posiada zdolność do pamiętania harmonogramu nawet w razie nieobecności sieci WiFi ("If the product is disconnected from the network, the timer retains all programs set up by Mobile App and works according to the set programs"):
    Przekaźnik Tuya/Smart który pamięta harmonogram po utracie sieci WiFi Przekaźnik Tuya/Smart który pamięta harmonogram po utracie sieci WiFi
    UWAGA - ten produkt pamięta swój harmonogram pracy i wykonuje go bez sieci WiFi, ale oczywiście nie wykona bez WiFi automatyzacji/scenariuszy typu "włącz światło gdy czujnik ruchu wykryje obecność" itp. itd. Do tego już konieczna jest sieć WiFi.

Parowanie z aplikacją Tuya
    Standardowo bez problemów. Użyłem tym razem aplikacji na iPhone. Produkt jest w zakładce "Energy":
    Przekaźnik Tuya/Smart który pamięta harmonogram po utracie sieci WiFi Przekaźnik Tuya/Smart który pamięta harmonogram po utracie sieci WiFi Przekaźnik Tuya/Smart który pamięta harmonogram po utracie sieci WiFi
    Przekaźnik Tuya/Smart który pamięta harmonogram po utracie sieci WiFi Przekaźnik Tuya/Smart który pamięta harmonogram po utracie sieci WiFi
    Przekaźnik Tuya/Smart który pamięta harmonogram po utracie sieci WiFi Przekaźnik Tuya/Smart który pamięta harmonogram po utracie sieci WiFi Przekaźnik Tuya/Smart który pamięta harmonogram po utracie sieci WiFi
    Interfejs w aplikacji:

Czy rzeczywiście trzyma harmonogram po wyłączeniu sieci WiFi?
    Sprawdziłem to kilkukrotnie, zarówno w przypadku opcji "Countdown" (odliczanie - tzn. "zgaś za 10 minut" itp) oraz opcji Harmonogram ("Zapalaj światło w piątki o 19").
    Na czas testu wyłączałem router z prądu, pozbawiając cały dom Internetu (jak również pozbawiając sieci LAN).
    Godzina 4:33 - ustawmy harmonogram na 4:40 i wyłączmy router:
    UWAGA - stan przekaźnika określa napis "Switch:On", tzn. on go włączy. Ten "Toggle" (przełącznik) na GUI aplikacji to jest od włączania samego wykonywania akcji.
    O 4:40:
    To działa! Kilkukrotne testy pokazują, że produkt rzeczywiście pamięta harmonogram bez dostępu do sieci WiFi.
    Temat jest o tyle ciekawy, że znalazłem informacje o nim na FAQ Tuya:
    https://support.tuya.com/en/help/_detail/K9d1qifd5qtcp
    Oficjalne stanowisko Tuya umieszczam powyżej. W dużym skrócie, są dwie implementacje obsługi timerów, jedna lokalna, druga oparta o chmurę i to zależy od konkretnego urządzenia które jest używane. Czy nie mogliby zrobić tego lepiej?

Czy produkt trzyma poprzedni stan po utracie zasilania?
    Już miałem wydać pozytywny werdykt, ale jeszcze podkusiło mnie by sprawdzić coś jeszcze...
    Co się stanie, gdy przekaźnik jest wyłączony, a my odetniemy mu zasilanie i przywrócimy je po czasie?

Produkt pamięta stan sprzed utraty zasilania, ale światło miga przez chwilkę. Początkowo myślałem, że jest tam przekaźnik domyślnie zwarty, ale jednak nie.... więc w trakcie bootowania ESP musi być przez chwile niepożądany stan wysoki na wyjściu na przekaźnik i pewnie nim się zbootuje (lub nim odczyta z pamięci poprzednie ustawienie) to minie ten moment i mignie światło..

Czy można kontrolować ten sterownik przez telefon w tej samej sieci WiFi gdy samo WiFi nie ma dostępu do internetu?
    Telefon komórkowy był odłączony od WiFi. Wtedy odłączyłem główny kabel od internetu z routera (WAN), wyłączyłem w telefonie dane mobilne i podłączyłem go do tego samego WiFi co było urządzenie z tematu.
    Urządzenie zostało wykryte przez telefon i można było nim sterować.

Wnętrze TM609
    Otworzenie tej obudowy jest dość trudne i problematyczne. Trzeba podważyć kilka zaczepów, a dodatkowo uważać z której strony się podważa, bo zasadniczo obudowa jest z trzech części (prawa, lewa, oraz terminale śrubowe "środkowe"):
    W środku są dwie płytki:
    Moduł ze środka to TYWE2S (ESP8266), ale z dostępem do RX/TX jest mały kłopot (trzeba by lutować się do małych padów), IO0 w ogóle jest na obudowie tylko:
    Na wejściu jest warystor, widać też mostek prostowniczy MB10S, układ zasilacza beztransformatorowego SM7055-12 (12V):
    Ten mały tranzystor Y1 (ss8050) załącza przekaźnik, nim steruje ESP. Przekaźnik jest na 12V:
    Układ SM7055-12 daje nam 12V, ale ESP8266 potrzebuje 3.3V. Napięcie zamienia tutaj MC34063A w konfiguracji przetwornicy step down (nie ma zwykłego LDO):
    więc do płytki z ESP8266 idą trzy przewody, masa, 3.3V oraz sygnał na bazę tranzystora załączającego przekaźnik.
    Poniżej krótki szkic połączeń który zrobiłem przy analizowaniu płytki:
    Te dwa dławiki o kodach 471 (470µH) mają różne role - jeden jest od MC34063A, drugi od SM7055.

Kompatybilność z Tasmotą
    Tasmota to alternatywny, open-source wsad dla ESP8266 pozwalający uniezależnić się od serwerów producenta, kompatybilny z produktami taki jak ten z tematu. Często przy wykonywaniu recenzji próbuję go wgrać i określam jak należy go skonfigurować, ale tu nie muszę tego robić, gdyż TM609 widnieje już jako sprawdzony i wspierany przez Tasmotę:
    https://templates.blakadder.com/sinotimer_TM609.html
    Role pinów (pin 12 to relay) potwierdzam, sprawdziłem multimetrem (między pinem 12 a bazą tranzystora jest oczywiście jeszcze rezystor bazowy).
    Template tasmoty:

{"NAME":"Sinotimer TM60","GPIO":[0,0,0,0,0,52,0,0,21,9,0,0,0],"FLAG":0,"BASE":18}

Jeśli chcecie wgrywać Tasmotę do tego urządzenia, to też polecam spróbować Tuya-convert:
    https://github.com/ct-Open-Source/tuya-convert
    Mój polskojęzyczny tutorial: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3769864.html

Podsumowanie
    Produkt ten jest znacznie droższy niż zwykłe Sonoff i ich klony a jego cena jest tylko w pewnym stopniu uzasadniona. Rzeczywiście pamięta i wykonuje on harmonogram nawet w sytuacji całkowitego zaniku sieci WiFi, co jest bardzo dużym plusem, gdyż swego czasu testowałem jakieś SmartLife czy tam eWeLink gniazda i nie było tam takiej możliwości. Ustawienie harmonogramu oczywiście było, ale działało tylko przy dostępności sieci WiFi. Zastanawiam się tylko, czemu nie ma tego w innych produktach tego typu? A może już producenci zaktualizowali swoje oprogramowanie i zwykły "Tuya Smart Switch" też już tak potrafi?
    Oprócz tego atutami TM609 jest możliwość podłączenia dodatkowego przycisku do sterowania przekaźnikiem "ręcznie" oraz izolacja wyjścia przekaźnika od sieci (więc można przełączać np. 24V).
    W środku układ opiera się na SM7055 (zasilanie 12V dla przekaźnika), MC34063A (generuje 3.3V dla ESP) i TYWE2S (ESP8266). Załączam notę katalogową SM7055 (pozostałe układy już pojawiały się na forum).

Cool? Ranking DIY
    About Author
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
  • Nazwa.pl
    krzbor
    Level 25  
    Układ ciekawy, ale coś mi nie pasuje - jeśli działa poprawnie po powrocie napięcia, to musi mieć jakiś RTC. Problemem jest też trwały zapis stanu - ESP nie posiada EEPROM, a zapisywanie stanu we FLASH to raczej kiepski pomysł ze względu na ograniczoną liczbę zapisów tego samego bloku. Dziwi mnie też "przekaźnik domyślnie zwarty" - czy układ wykorzystuje przekaźnik ze stykami NC?
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    ditomek wrote:
    skoro urządzenie pilnuje harmonogram bez dostępu do chmury to jak radzi sobie z odliczaniem czasu?

Musi odliczać go na ESP (z małą dokładnością, bo nie ma w środku żadnego kwarca zegarkowego). Potem jak wróci WiFi to pewnie synchronizuje.

Może ten komunikat o dokładności +-30 sekund też się stąd bierze...

krzbor wrote:
    Dziwi mnie też "przekaźnik domyślnie zwarty" - czy układ wykorzystuje przekaźnik ze stykami NC?

Chyba jednak jest ze stykami NO (tak jest na opakowaniu), w takim razie zaobserwowane przeze mnie mignięcie lampki na starcie jest kwestią software'ową... przy bootwaniu ESP pewnie pin 12 ma chwilowo stan wysoki.

EDIT:
    krzbor wrote:
    jeśli działa poprawnie po powrocie napięcia, to musi mieć jakiś RTC.

Tu masz na myśli utratę zasilania w trakcie "local timing"? To znaczy, jak niefortunnie padnie i WiFi i zasilanie (na jakiś czas)? Wtedy nie ma jak odliczać czasu i już się gubi, co jest zgodne z zacytowaną informacja z FAQ Tuya: Zdanie od "However, if the device has a power failure..."
  • Nazwa.pl
    Anonymous
    Level 1  
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    spec220 wrote:

czy odmierza też czas po zaniku zasilania?

To samo pytanie co zadał @krzbor - odpowiedź to nie, urządzenie daje radę tylko gdy nie ma WiFi przez jakiś czas (czy tam, nie ma Internetu) ale zasilanie musi być cały czas. Jak niefortunnie utracimy zarówno WiFi, jak i zasilanie, to "czas się gubi".
    Oczywiście zrobienie urządzenia które by sobie radziło i w takiej sytuacji też byłoby możliwe, trzeba by tam wsadzić np RTCC na I2C typu DS1307 z bateryjką, ale to by zwiększyło pewnie już koszt produktu... ale jak znacie jakieś produkty Tuya z RTCC na pokładzie to dajcie znać.
    Anonymous
    Level 1  
    krzbor
    Level 25  
    p.kaczmarek2 wrote:
    Musi odliczać go na ESP (z małą dokładnością, bo nie ma w środku żadnego kwarca zegarkowego). Potem jak wróci WiFi to pewnie synchronizuje.

Każdy ESP ma kwarc (choć raczej generator z kwarcem). Wi-Fi wymaga dobrych parametrów czasowych.
    Oto przykład ESP-01:
    A tu przykład ESP-12:
    Kwarcu nie widać, bo zapewne jest pod blaszką TYWE2S (tak jak w ESP-12.
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    krzbor wrote:
    p.kaczmarek2 wrote:

Każdy ESP ma kwarc (choć raczej generator z kwarcem).

Oj, nie zrozumieliśmy się tutaj. Kwarc zegarkowy (pogrubienie w cytacie moje) = 32.768kHz, używany do precyzyjnego pomiaru czasu w RTCC. Ta wartość "32.768kHz" nie została wybrana całkiem dowolnie.

A to, ze każdy ESP ma rezonator kwarcowy 40MHz lub inny to wiadomo od dawna.

Zapoznaj się z tym:
    https://electronics.stackexchange.com/questio...e-32-768-khz-crystals-in-most-circuits/177845
    Quote:

The frequency of a real time clock varies with the application. The frequency 32768 Hz (32.768 KHz) is commonly used, because it is a power of 2 (215) value. And, you can get a precise 1 second period (1 Hz frequency) by using a 15 stage binary counter.

Z tego powodu pisałem o małej precyzji odmierzania czasu bez kwarca zegarkowego - 32.768kHz.
    Anonymous
    Level 1  
    krzbor
    Level 25  
    Jeśli ESP ma rezonator, to dokładność pomiaru czasu będzie wysoka. Nie potrzebuje osobnego kwarca zegarkowego - wystarczy mu rezonator aby odmierzać czas.
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Zależy co macie na myśli przez "duża dokładność", w internecie są różne informacje na temat niedokładności odmierzania czasu na ESP:
    Quote:

Time keeping on the ESP8266 is technically quite challenging. Despite being named RTC, the RTC is not really a Real Time Clock in the normal sense of the word. While it does keep a counter ticking while the module is sleeping, the accuracy with which it does so is highly dependent on the temperature of the chip. Said temperature changes significantly between when the chip is running and when it is sleeping, meaning that any calibration performed while the chip is active becomes useless mere moments after the chip has gone to sleep. As such, calibration values need to be deduced across sleep cycles in order to enable accurate time keeping. This is one of the things this module does.

Quote:

A sample of modules shows that the actual clock rate is temperature dependant, but is normally within 5ppm of the nominal rate. This translates to around 15 seconds per month.

https://nodemcu.readthedocs.io/en/release/modules/rtctime/
    Oczywiście to przy założeniu, że w Tuya to analogicznie działa.

Tyle że w przypadku załączania światła czy czegoś to nawet 30 sekund nie robi różnicy, więc nie ma problemu. Po prostu, że tak powiem, nie realizowałbym zegara bez dostępu do internetu na tym bo po dłuższym czasie używania by odpłynął.
    krzbor
    Level 25  
    RTC, o którym piszesz jest używany "while the module is sleeping" i służy do wybudzania. Podczas normalnej pracy (jak w tym przypadku) czas jest odmierzany dokładnie. W Arduino mamy np. funkcję millis(), która zwraca czas od uruchomienia programu (w milisekundach). Jest to dokładny czas pochodzący z rezonatora kwarcowego o dokładności ok. 10ppm - lepszej niż większość kwarców zegarkowych.
    andur82
    Level 1  
    Hello.
    I read many of this module have changed microcontroller and was not ESP8266 anymore. Can you give the link to buy the same so it can be used with your instructions?
    Thanks
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    andur82 wrote:
    Hello.
    I read many of this module have changed microcontroller and was not ESP8266 anymore. Can you give the link to buy the same so it can be used with your instructions?
    Thanks

Which of them have changed microcontroller? By any chance, are they now WBS2-based (or similiar)? I would like to get one for teardown.

You can see where I bought my one on the screenshot in the first post, but I will also PM you a link. I placed my order on 01-01-2022.