Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Procesor PXA - H100 firmy Alpine - problem z podłączeniem

coltmagnum12321 07 Jan 2022 02:07 333 25
    coltmagnum12321
    Level 7  
    Witam, szukałem tematu podobnego na forum, jest parę, ale nie znalazłem informacji o moim problemie. Zakupiłem procesor DSP PXA - H100 firmy Alpine, aby wykorzystać go do instalacji audio w aucie, zakupiłem go można powiedzieć bezmyślnie, chyba z niewiedzy, ponieważ myślałem, że aby go podłączyć wystarczy podpiąć kabel AI-Net z radia do procesora, a potem kable RCA do wzmacniacza, wszystko fajnie, ale to kurcze nie działa. Instalacje mam w porządku, działa super jak na moje ucho i nic jej nie dolega.... No może wysokie tony trochę za duże mają ego, ale właśnie dlatego chciałem dołożyć procesor, żeby je obniżyć. Tutaj moje pytanie, czy da się połączyć ten procesor z radiem CDA - 9886r, oraz zewnętrznym wzmacniaczem 5 kanałowym, też alpine, a dokładniej MRV F450 V12, tak, aby wszystkie kanały, które wychodzą z radia były wzmacniane oraz ustawiane procesorem. Znalazłem w instrukcji sposób podłączenia z zewnętrznym wzmacniaczem, ale jest on tylko dla sytuacji, gdy wzmacniamy bass, reszta kanałów idzie z radia. Proszę o informację czy mam ten procesor rozebrać i się na nim czegoś nauczyć, czy uda mi się go wmontować w instalacje tak jak wyżej napisałem, pozdrawiam wszystkich forumowiczów i proszę o wyrozumiałość.
    Jarzabek666
    Level 38  
    coltmagnum12321 wrote:
    ponieważ myślałem, że aby go podłączyć wystarczy podpiąć kabel AI-Net z radia do procesora, a potem kable RCA do wzmacniacza, wszystko fajnie, ale to kurcze nie działa

Zapomniałeś na radiu przestawić suwak EXP AP-NORM wtedy w radiu wyjścia RCA stają się wejściami RCA ale to działa tylko w przypadku 4CH bo radio nie ma więcej wzmacniaczy. Chyba ze podłączysz do osobnego wzmacniacza. Mimo wszystko musisz przestawić (radio wyłączone z zasilania).

coltmagnum12321 wrote:
    tak, aby wszystkie kanały, które wychodzą z radia były wzmacniane oraz ustawiane procesorem.

Tak się nie da podłączyć. Procesor to osobna jednostka i on przejmuje kontrolę nad dekodowaniem dźwięku radio pełni tylko funkcję panelu . Wyjście dźwięku jest tylko z RCA w procesorze. Radio RCA zamienia się na wejście....
    coltmagnum12321
    Level 7  
    Czyli tak właściwie jak podłącze procesor to dodatkowy wzmacniacz staje się zbędny(nie ma możliwości go podpiąć) , przynajmniej dla 4 kanałów bez soobwofera?
    Jarzabek666
    Level 38  
    coltmagnum12321 wrote:
    Czyli tak właściwie jak podłącze procesor to dodatkowy wzmacniacz staje się zbędny(nie ma możliwości go podpiąć)

Nie zrozumiałeś mnie przestawienie w radiu EXP AP - NORM spowoduje że radio staje się wzmacniaczem też gdzie jego RCA są wejścia co prawda tylko cztery kanały po 15W RMS.. A osobny wzmacniacz raczej będzie dużo wydajniejszy wiec możesz podpiąć tu albo tu nie ma przeciwskazań by podłączyć pod osobny wzmacniacz. To już twoja decyzja gdzie podłączysz wyjścia RCA z procesora dźwięku bo tylko w procesorze jest wyjście sygnałowych...
    coltmagnum12321
    Level 7  
    Czyli podłączając ainet do procesora i zmieniając ten suwak, a potem rca z procesora do wzmacniacza. Jeżeli tak podłącze to powinno działać?
    Jarzabek666
    Level 38  
    Tak. Tam masz niby 3 suwaki i każdy musi być przestawiony. No i do działania jeszcze musisz ustawić IMPRIT MultEQ jak nie ma wgranej kalibracji to tryb ręczny MultEQ OFF

Bo ja zrozumiałem że chcesz podłączać Radio RCA - Wzmacniacz a tak nie działa w przypadku podłączenia procesora.
    coltmagnum12321
    Level 7  
    Nie nie, chciałem zrobić drogę, radio procesor wzmacniacz i tak podłączyłem, tylko, że nic nie wychodziło na głośniki, muszę w takim razie podłączyć to jeszcze raz i to poprzestawiac
    coltmagnum12321
    Level 7  
    Ok, wszystko mam ustawione i pięknie jest, ale zabić się idzie jak wyłączam radio i wszystko się kasuje, jest niby opcja zapisywania do pamięci predefiniowanej, ale to za każdym razem przy włączaniu radia trzeba wchodzić w ustawienia i te ustawienia przywracać, nie ma jakiegoś sposobu żeby to się zapisało na stałe?
    Jarzabek666
    Level 38  
    A podłączyłeś PXA pod stały prąd??
    coltmagnum12321
    Level 7  
    Ups, pod stacyjkę, znowu muszę rozbierać xd, jaki pxa ma pobór na postoju?
    Jarzabek666
    Level 38  
    Znikomy bo po złączu cyfrowym jest usypiany...
    coltmagnum12321
    Level 7  
    No to ok, czyli cokolwiek ustawie na nim, to potem zostanie po prostu ustawione na stałe, aż się tego nie zmieni na nowo, nie trzeba będzie tego zapisywać, tak?
    Jarzabek666
    Level 38  
    Raczej tak, choć pewny nie jestem bo ja używam mikrofonu kalibracyjnego i programu i mam zapisane ustawienia przez komputer. Nigdy nie korzystałem z trybu ręcznego.
    coltmagnum12321
    Level 7  
    A czy nie wie Pan gdzie mogę taki kupić, bo szukam i znaleźć nie mogę, a bardzo chętnie bym wykorzystał
    Jarzabek666
    Level 38  
    Oryginalnego nie mam, program na chomiku jest. A mikrofon użyłem od Denon bo za 30dychy idzie kupić..
    coltmagnum12321
    Level 7  
    Szukam na google, ale dużo wyskakuje, nie wiem, który, byłby Pan tak miły i podał model dokładny albo link do tego Denona?

Dodano po 8 [minuty]:

Bo szczerze powiedziawszy, to wszystkie aukcje pokończone

Dodano po 34 [sekundy]:

Jeśli chodzi o denona
    Jarzabek666
    Level 38  
    W tej chwili nie ma na ogłoszeniach ale dość często wyskakują.. ACM1HB ten mikrofon...

Od biedy pamiętam kiedyś sobie zlutowałem i też działało w miarę dobrze. Mikrofon brałem ze starej noki. Mikrofon i kabelek to koszt 8zł..
    coltmagnum12321
    Level 7  
    A jak to się wpina w całość, żeby działało, do komputera mikrofon i złącze USB od procesora, czy mikrofon gdzieś indziej?

Dodano po 22 [minuty]:

Już udało mi się znaleźć na olx, nie za 30, za 90, ale cóż, będę miał szybciej, pozostaje mi tylko wiedzieć jak to wszystko podłączyć, żeby działało.
    coltmagnum12321
    Level 7  
    Podłączyłem mikrofon do PXA, ale mam problem z programem , podczas instalacji wszystko git, jak włączam to wyskakuje błąd D0000135, a powyżej xenocode coś tam, o co może chodzić?
    Jarzabek666
    Level 38  
    A program się uruchamia i to podczas kalibracji czy podczas uruchamiania programu??
    coltmagnum12321
    Level 7  
    Podczas uruchamiania programu, teraz kombinuje z Virtual boxem i XP sp2, może pójdzie.

Dodano po 18 [minuty]:

Program działa, uruchamia się, ale nie widzi portu, próbuje włączyć port w Virtual boxie, ale nie mam pojęcia co tu wpisać, w kolejnym poście dorzucę zdjęcie

Dodano po 1 [minuty]:

Zdjęcie
    coltmagnum12321
    Level 7  
    Po wpisaniu COM1, przeszło i uruchomiłem program, ale przy wyborze pxa h100, wyskakuje port open error, także szukam dalej, ale jakby Pan miał jakieś rady to chętnie przyjmę
    Jarzabek666
    Level 38  
    Tu Tobie nie poradzę, bo to konflikt programowy, a ja na starym notebooku w XP robię.
    coltmagnum12321
    Level 7  
    Ok, dzieki w każdym razie za pomoc
    coltmagnum12321
    Level 7  
    Da się jakoś ominąć błąd e013 związany z za małym sygnałem na wyjściu? Nie mam tylnych głośników i cały czas mi wywala, że ich nie słyszy
    coltmagnum12321
    Level 7  
    Hej, udało mi się rozwiązać problem błędu, xd, zamontowałem dodatkowe 2 głośniki, było trochę pracy ale teraz jest miazga akustyczna, pozdrawiam i zamykam temat, dzięki za pomoc.