Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nissan Micra K12 2004 1.2 benzyna odpala i gasnie

lukasz0125435 08 Jan 2022 11:00 525 10
  • #1
    lukasz0125435
    Level 3  
    Witam, od roku posiadam ten samochód (Nissan Micra K12 1.2 benzyna czysta), jednak ostatnio dopiero pojawiły się problemy. Docisk w sprzęgle poszedł więc wymieniłem od razu całe sprzęgło, jednak od wtedy zaczęły się problemy z odpalaniem i nie mam pomysłu co to może być (od razu uprzedzam, że jestem początkującym w tych sprawach).
    Samochód gdy jest cieplej (1-7°C) odpala ale falują obroty i muszę lekko gazu dodać żeby nie zgasł, a po 5-10 sec praca silnika się wyrównuje i chodzi normalnie. Gdy silnik się rozgrzeje, czyli jeżdżę jakiś czas i znika kontrolka temperatury że zimny silnik problem znika i odpala później normalnie. Prawdziwy problem pojawia się natomiast podczas uruchamiania samochodu na mrozie po np nocy, poniżej 0°C, ponieważ gdy odpalę to od razu gaśnie, chyba że dodam gazu, jednak to nie zawsze też skutkuje pozytywnie. Jeżeli już raz zgaśnie to później nie reaguje na gaz, tylko odpala i za każdym razem gaśnie po około 1-2sec i dopiero odpali z linki na 3/4biegu, przez chwilę nie ma mocy do ponownego uruchomienia silnika już normalnie.
    Po podłączeniu komputera pojawił się komunikat o błędzie rozrządu, po konsultacji z znajomym mechanikiem doszliśmy do wniosku że go może być czujnik położenia wałka rozrządu i go wymieniłem, wymieniłem również świece, wszystkie filtry i oleje. Komputer nic nie pokazuje, samochód dalej ma problem ten sam, nie mam już pojęcia co mogę zrobić.
    Nie wiem czy to pomoże ale podczas lata i upałów samochód miał problem z odpaleniem na ciepłym że kręcił 6/7sec i dopiero odpalał.
    Rozrusznik i alternator wyregenerowane już jakiś czas temu i działają idealnie, akumulator podaje prawidłowe napicie, testowane zresztą na kilku akumulatorach.
    Z góry dziękuję za odpowiedzi
  • #3
    lukasz0125435
    Level 3  
    Patrzyłem z tym znajomym, sprawdzał 3 programami i on robi sam jako mechanik już sporo czasu, jednak mówi że wszystkie parametry są dobre, sprawdzał i pompka też idealnie działa.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Mogę też powiedzieć że jeżeli jest ciepło i go odpalę, zgasze zanim się nagrzeje i próbuje od nowa to tylko kręci, jak zamknę i otworze z kluczyka to odpala i gaśnie, a jeżeli poczekam 20-30 min to mogę odpalić normalnie dodając gazu, nie wiem czy to w czymś pomoże.
    Myślałem że może wina immobilisera, że odcina zapłon, ale jak odpalam z kluczyka to też jest tak samo
  • #4
    bb.jj
    Level 11  
    mam od dwóch dni micrę i ma ona podobne objawy, sonda lambda, przepływomierz może na to wpływać? świece są bardzo ładne, filtr paliwa nowy, ale po odkręceniu świece czarne i mokrawe
    ps. czy po tym zgaśnięciu i do ponownego odpalenia trzeba zamknąć drzwi to jest jakieś zabezpieczenie czy to jest ewidentna usterka?
  • #5
    lukasz0125435
    Level 3  
    Raczej usterka, wcześniej na nic to nie współgrało jak mam go od roku, normalnie mogłem odpali. Kiedy chciałem i bez zamykania
    To jest wpływ usterki raczej

    Dodano po 3 [godziny] 21 [minuty]:

    Jeden znajomy jeszcze mi podpowiedział że mogą być zanieczyszczone wtryski paliwa, chwilowo nie mogę sprawdzić bo nie mam jak pod blokiem, ale może to cię zainteresuje i sobie zobaczysz.
  • #6
    bb.jj
    Level 11  
    czy zasyfione wtryski mogą być przyczyną? raczej nie stawiałbym na to
    Bardziej bym szedł w elektronike, np. uwalony sterownik
  • #7
    lukasz0125435
    Level 3  
    Wtryski i pompka paliwowa sprawne i czyste, to nie jest to. Idę teraz po każdym bezpieczniku. Nie wiem za co jest bezpiecznik dtrl w czarnej kostce obok akusa bo go nie miałem w ogóle i szukam informacji, może tak cię znajdę
  • #8
    bb.jj
    Level 11  
    Zaobserwowałem, niezależnie czy zimny czy ciepły jak przy odpalaniu nie przytrzyma się gazu powyżej 2 tyś obrotów to potrafi zgasnąć, później ciężko odpalić. i teraz rozkminiam, czy może go nie zalewa go np. rozciągnięty łańcuch, wariator faz rozrządu?
  • #9
    lukasz0125435
    Level 3  
    Wie pan co? To był wyciągnięty łańcuszek rozrządu. Do wymiany. Węższy niż u rowera łańcuch, ciężka zabawa nie polecam ;)
  • #11
    lukasz0125435
    Level 3  
    To wymieniałem i to nie było to