Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Whirlpool ADG 8400 IX - Dostępność oryginału lub zamiennika pompy myjącej

SlawPien 08 Jan 2022 23:04 450 10
    SlawPien
    Level 3  
    Witam,
    Poszukiwałem dzisiaj w w sklepach internerowych i portalach aukcyjnych zamiennik lub oryginalną pompę myjącą.do zmywarki Whirlpool ADG 8400 IX s/n 851183910851. Oryginał to pompa Askoll M236 80W Nr pompy 461972627091. Czyżby do dziesięcioletniego sprzętu nie było już części, choćby w zamiennikach?
    Może ktoś uprzejmy mógłby podpowiedzieć źródło nowych części lub bardziej współczesny model pompy który by się nadał.
    Powód poszukiwań to niemal zerowa wydajność pompy z terkoczącym odgłosem pracy pompy podczas cyklu mycia (ale cały normalny cykl przechodzi beż błędów *). Podobnie hałsuje po wyjęciu że zmywarki i przy pracy na sucho -ale kręci wirnikiem i palcem zatrzymac jej nie mogłem- ups zaparzyło . Nie ma tez wyczuwalnego luzu promieniowego. Po lekturze forum sądzę, ze to objawy zgonu pompy, a dokładniej połączenia magnesu/wirnika z ośką. Swoją drogą czy ta pompa jest nierozbieralna? Mogłem zdjąć tylko uzwojenia z rdzeniem.

Drugi powód to uzasadnione podejrzenie, że młodsza jej siostra WBC 3C26 B która nie spełna trzy lata temu przyjęła obowiązki zmywania, przejawia coraz wieksze problemy z serduchem tzn z pompą:). Coś te Whirlpoole prowadzą się coraz gorzej:(.
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    SlawPien
    Level 3  
    Dzięki, ale tam nie ma, przynajmniej w sklepie internetowym.
  • Helpful post
    mrice
    Moderator of Home appliances
    Link1
    Link2

Posprawdzaj, wydaje mi się, że obie będą pasować.

SlawPien wrote:
    oś te Whirlpoole prowadzą się coraz gorzej:(.

Whirlpool to już walnął twarzą na pysk z jakością.
  • Helpful post
    Kenworth 18
    Level 43  
    Tutaj też zamiennik: https://www.klinikaagd.pl/czesci-agd/5-pompa+myj%C4%85ca+do+zmywarki-%7C0;KL621949/ ale kolega @Mr.Ice znalazł w lepszej cenie. Ta znaleziona przeze mnie to zamiennik z wycofanej też już z produkcji pompy o indeksie: 481072628041. Kolejnym zamiennikiem jest ta pompa: https://north.pl/karta/480140101196-pompa-myjaca-do-zmywarki,729-EX-3684.html która również jest niedostępna, ale jest jej odpowiednik: https://north.pl/karta/481072628031-pompa-myjaca-do-zmywarki,733-KX-0238.html
    SlawPien
    Level 3  
    Dziękuje za podpowiedzi.
    Dalsze poszukiwania doprowadziły do wytypowania kolejnego kandydata na zamiennik. To askol m219 o numerze Whirlpoola 481010625628.
    Podsumowując potencjalnie są trzy pompy które mogłyby zastąpić m236.

Czy opierając się na parametrach potencjalnych zamieników , parametrach oryginalnej pompy i opisie zmywarki można wskazć faworyta?

Zmywarka to model z 6th zmysłem, bez pływaka na dnie misy, z czujnikiem owi, funkcją power clean, oraz możliwością wyboru kosza do mycia.
    Pompa.myjaca to Askoll m236. 80W Cl. 180, pompa z wirnikiem magnetycznym i kondensatorem 2,5uF. Tej informacji nigdzie nie znalazłem ale przy 80W maksymalny pobór prądu powinien być ok  0.35A. I może szczegół, może nie- na obudowie silnika pompy jest dodatkowe oznaczenie "Power  clean", 
    Żadna z "zamienników" takiego oznaczana nie ma.

Potencjalne zamienniki to pompy askolla:
    #1. M235 80W, kondensator 3.15uF silnik/ obudowa wyglądają inaczej niż w m236.
    #2. M219 99W. Pojemności kondensatora nie udało mi się odczytać na żadnym zdjęciu. Obudowa silnika jak w #1. Prąd 0.45A.
    #3. M202.2 77W kondensator 2uF, prąd będzie trochę niższy niż dla 80w. Obudowa wygląda na identyczną z m236.

Czy można na podstawie tych danych wskazać najbardziej obiecującego kandydata na zamiennik m236?

Ps. Piszę o tych kondensatorach bo z wątku o próbie zmuszenia zmywarki do pracy silnikami indukcyjnymi wychodziło, że pojemności dla sterownika zmywarki robią różnicę, podobnie wartości prądów (potrafi odmówić współpracy i/lub generować błędy.)

Przeglądając się pastikowym zbiornikom zmywarek wspólpracujacych z powyższymi pompami wgląda że średnice króćców powinny być jednakowe.

W żadnej z napotkanych ofert nie było (ja nie znalazłem) informacji że, są one przewidziane do zmywarki adg 8400 ix
    Dobór zamienników polegał na poszukiwaniu pomp do zmywarek  w których była stosowana pompa m236. To metoda nie gwarantująca błędu np. To że moja pompa mogła pracować w innych zmywarkach nie musi oznaczać że alternarywne pompy pompy w tamtych zmywarkach, będą pracować w mojej. Dodatkowo opiera się to tylko na informacjach z opisów modeli na stronach sklepów....
    Dziękuję za zainteresowanie, opinie i pytania.
  • Helpful post
    Kenworth 18
    Level 43  
    Jeżeli zakupisz pompę w sklepie, który wskazuje, że owa pompa jest dedykowanym zamiennikiem na Twoją oryginalną pompę to sklep bierze za to odpowiedzialność gdyby nie pracowała: https://north.pl/karta/480140101196-pompa-myjaca-do-zmywarki,729-EX-3684.html
    https://czesciagd.pl/pompa-myjaca-obiegowa-z-turbina-do-zmywarki-whirlpool-480140101196-c00433704-zamiennik-481072628031-c00311724.html
    Ty jako zwykły konsument nie masz dostępu choćby do ASWO więc musisz polegać na tym co oferują sklepy z częściami do AGD dla przeciętnego Kowalskiego lub zlecić naprawę serwisantowi a wtedy to już jego zmartwienie. Pompy do których linki zamieściłem były wyszukiwanie po Twoim numerze producenta, który podałeś.
  • Helpful post
    mrice
    SlawPien wrote:
    zy opierając się na parametrach potencjalnych zamieników , parametrach oryginalnej pompy i opisie zmywarki można wskazć faworyta?

Byle pasowały mocowania i zasilanie było AC 230, reszta bosko obojętnie, to mega prymitywna maszyna, więc myc będzie na wszystkim.
    O ile pamiętam, to szło tam wcisnąć nawet silnik BLAC z zmywarek Indesit / Ariston jeśli miały falownik zabudowany w silniku.

SlawPien wrote:
    W żadnej z napotkanych ofert nie było (ja nie znalazłem) informacji że, są one przewidziane do zmywarki adg 8400 ix

Gdyby mieli wymienić wszystkie zmywarki do jakich idzie to założyć, to miał byś lektury na boży tydzień.
    SlawPien
    Level 3  
    Witam,
    Pora na podsumowanie i podziękowania za rady i wskazówki użytkownikom. Zmywarka po wymianie pompy odzyskała sprawność. Zdecydowałem się na zakup pompy 77W. Zadecydował głównie aspekt identycznej
    obudowy i potencjalnie możliwości założenia zespołu uzwojenia na nowy korpus pompy. Liczę, że taki zabieg mógłby przywrócić utracone 3 W względem fabrycznego modelu pompy, a dzięki temu może  i dumne określenie "POWER CLEAN " ;)

Korciła mnie bardzo opcja pompy 99W, ale odpuściłem ją z powodu, co prawda rozwiązanych, problemów z mocowaniem  przez innych użytkowników forum. Dodatkowo z uwagi na uprzednią usterkę jaka się zdarzyła w tej zmywarce tzn. na rozklejeniu się połówek dolnego ramienia zraszacza. Jeśli mogło się to zdążyć przy pompie 80W do tym bardziej może się powtórzyć przy pompie o 20% mocniejszej. Dodatkowo widzę, czas chyba robi swoje i te plastiki robią się kruche i tak uszkodziłem sobie ogranicznik wysunięcia górnego kosza w trakcie jego wyciągania (off topik w nowszej trzyletniej zmywarek w koszyku na sztućce widzę jak stopniowo degraduje się dno :( ) .

To swoją drogą też może być przyczyną właściwej usterki starej pompy -opisanej poniżej. Źródłem zakupów okazał się North, z powodu dostępności części od ręki, a paczkomacie były następnego dnia po złożeniu zamówienia, no i możliwość zwrotu, oferty z akcji miały czas dostawy około tygodnia. Tu jeszcze uwaga do mojego pierwszego wpisu o nierozbieralności pompy, myliłem się, pompa jest jak najbardziej rozbieralna. Po rozebraniu okazało się, że wewnątrz wcale nie było dużo osadów (tak jak w młodszej siostrze WBC). Luz promieniowy występował, ale też znacznie mniejsze niż w WBC, bez oznak ocierania wirnika o obudowę. Magnes też był cały, z minimalnym luzem kątowym względem wałka wirnika. To co doprowadziło do braku skuteczności pompy to odseparowanie turbinki pompy od oski wirnika. Połączenie to jest dziwne. Na cylindrycznym końcu  ośki jest płaskie pod frezowanie, jednak otwór w turbinie nie odpowiada przekrojowi ośki. Dodatkowo w plastikowej turbinie od strony wlotu wody do pompy jest widoczny mosiężny pierścień. On też nie ma otworu  o kształcie przekroju ośki.

Turbinę da się wcisnąć aż do czoła tego pierścienia z tym, że turbina przestaje być prostopadła do walka wirnika. Wygląda to tak jakby turbinka okręciła się na wałku pomimo wywłaszczenia, ale może temperatura, czas i woda  zrobiła swoje :).

Warto się temu przyjrzeć, ale to temat na osobny post jak i to, że producent chyba się bardzo stara by to się psuło i nie dało naprawić - patrząc na rozwiązania jakie stosowano i uwieczniono na yt.
  • Helpful post
    mrice
    SlawPien wrote:
    Warto się temu przyjrzeć,

Reasumujac nie warto, to już gatunek ginący. Za chwilę poza starymi serwisantami nikt nie będzie pamiętał o tych pompach. Świat je już skreśla.

SlawPien wrote:
    Korciła mnie bardzo opcja pompy 99W,

Dla zmywania zero znaczenia.
    SlawPien
    Level 3  
    Stary gatunek, ale wady w nowych te same, tylko konstrukcja zmieniana tak by wada występowała szybciej i podczas naprawy wymieniać zamiast uszkodzonych części całe zespoły o 10 krotnie większych kosztach, a najlepiej wymieniać sprzęt na nowy. Ile autoryzowanych serwisów jest we Wrocławiu? Dwa, w tym jeden z nieaktualnym nr. telefonu.

Więc jeśli można zaoszczędzić, sprawić by przyszłe naprawy były rzadsze, lub łatwiejsze, to sądzę że warto i wkurza mnie postepowanie, które wykorzystując zaufanie klienta nakłania się go do wydania kolejnych i zbędnych środków płatniczych. Temat zamiennika pompy pozbawionej wsparcia serwisowego producenta zmywarki, w której "odkleiła" się turbina od walka wirnika. Czy zużytych łożysk za 30 zł. bo nie przewidziano ich do wymiany więc trzeba wymienić całą pompę za 300 zł. i uznaje za zamknięty. Jeszcze raz dziękuję za wsparcie. Wsparcie użytkowników pozwoliło dobrać zamiennik. Wymianę zrobiłem samodzielnie.