Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

przetworka 12v/230V na SG3524

picia22 03 Nov 2005 20:59 7460 10
    picia22
    Level 27  
    wlasnie jestem wtrakcie projektu takiego cacka, mam trafko z innej przetworki o mocy 150W i IRFZ46 4 szt
    teraz tylko jaka aplikacje SG3524 zastosowac jest tego duzo na elce i niewiem co wybrac, a potrzebuje cos prostego i małego aby zamknąc w małej obudowie, ponizej jest układ ktory znalazłem na elce ale niewiem czy pasuje ,
    picia22
    Level 27  
    sorkki zle podałem chodzi mi o 3524 i mam pełno schematów tylko ze wszytsko jest rozbudowane ,a ja potzrebuje czegos prostego bez zadnych zabezpieczen , tylko aby sterowało 2 parami IRFZ46
    pozdrawiam
    picia22
    Level 27  
    mam ten układzik tylko wolałbym cos takiego jak na povzatku pokazałem, na SG3525, albo stattecznie jak nieda rady uzje CD4047, ale raczej on nieutarga 4szt IRFZ46, trza by jeszcze cosik dołozycz, co koledzy proponuja, odrazu mówieze uzyje pajaka albo płutki uniwersalnej, i mam na to 2 godziny od momntu kupna czesci czyli jutro od 10 rano, wiez mam na rozmyslania i propozycje cała noc, czekam na konkretna propozycje , co bedzie proste w uruchomieniu,
    pozdrawiam
    prokopcio
    Level 29  
    Ja niedawno uruchomiłem układ z pierwszego schematu - działa niezawodnie odrazu po włączeniu i jest naprawdę prosty... niestety dużo ci nie pomogę bo zmontowałem go w ramach "zabawy" z transformatorkiem z Zasilacza ATX i 2 x BUZ11 Żarówka na 220V 75W świeciła ale nie pełną jasnością (chyba małe napięcie) a BUZY były zimne bez radiatorów więc da się z tej przetworki dużo wyciągnąć...
    picia22
    Level 27  
    ale ja potrzebuje tylko 50w wiecej niebedzie pobierane,ale jesli kolega twierdzi ze to zle to zastosuje ten układ co kolega k4be zapodał ale bez wentylatora, co wy na to , i mam jeszcze układ z edw 12/2000 AVT2463
    tylko niweim cze te bramki od 4093 uciagna irfz46 i czy musz edac rezystory w bramke i jakie
    irek2
    Level 40  
    a dlaczego bramki cmos mialyby nie "uciagnac" setrowania mosfeta?
    Przeciez przy czestotliwosci 50Hz praktycznie nie plynie prad bramki wiec sterowanie jest typowo napieciowe. Zawsze nalezy dac rezystory szeregowe w bramce 47-100om przy tak niskiej czestotliwosci nie ma to duzego znaczenia.

Generator bez sterowania PWM to smierc dla tranzystorow mosfet. Wiadomo ze trafa podczas startu ciagna bardzo duzy prad rozruchowy co przy sterowaniu czystym przebiegiem prostokatnym wypelnieniem 50% dosc szybko moze uszkodzic tranzystory. Dodatkowo problemem jest brak czasu "martwego" miedzy wylaczeniem a wlaczeniem tranzystorow mosfet. Nastepna sprawa to praca na pelnym wypelnieniu nie daje mozliwosci kontrolowania napiecia wyjsciowego a wiec bedzie zalezec tylko od napiecia akumulatora i obciazenia. Na malym obciazeniu i swiezym akumulatorze napiecie wyjsciowe bedzie bardzo duze.

Tak naprawde to nie da sie prostymi metodami wykonac dobrej przetwronicy na 220V. Zawsze sa jakies ograniczenia co do zastosowania przetwornicy bo nie kazde urzadzenie bedzie dzialac na przebiegu prostokatnym. Wiekszosc sprzetu komputerowego ma i tak zasilacz impulsowy ktory napiecie sieci prostuje na stale. W takich wypadkach mozna zasilac urzadzenie napieciem stalym o wartosci ok 300V.
    picia22
    Level 27  
    no super mi to wytłumaczyłes, ja bede tym zasilał drukarki ,ale niewiem dlaczego uszkodziły mi sie tamte orginalne przetworki i daja tylko 170V i drukarki sie niewłaczaja, wiec chce zrobic sam jakies sterownie , trafko jest 150w, irfz46 mam 16szt aż, tylko jaka aplikajce zastosowac aby było sterowanie PWM, i naczym ono dokładnie polega, jak bys mógł wytłumaczec
    pozdrawiam '