Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kocioł gazowy do starego domu: Viessmann Vitodens 50-W 24 kW czy Termet Ecocondens Gold Plus 25?

kmarkot 09 Jan 2022 10:35 1743 5
Buderus
    kmarkot
    Level 21  
    Jaki kocioł wybrać:
    Viessmann vitodens 50-w 24 kW + czujnik temperatury zewnętrznej.
    Termet Ecocondens Gold Plus 25 + System Comfort + czujnik temperatury zewnętrznej.

Dom stary z lat 80, ocieplony 10 cm wełny + pustka dylatacyjna, 160 m2 powierzchni użytkowej + podpiwniczony 80 m2.
    Instalacja C.O. stara z lat 80, grawitacyjna, grzejniki stalowe.
    Przy obecnym piecu Filiberti ARGO 25 kW ustawionej temperaturze zasilania grzejników 55'C i temperaturze powrotu 40'C temperaturze zewnętrznej -2'C w domu mam 21'C. Temperatura wylotu spalin 40'C
    Problem w tym, że piec Zużywa 14 m3 gazu na dobę.
    Na chwilę obecną mam oddzielny piec CWU Ariston 80 litrów kupiony w ubiegłym roku.

Proszę o radę co wybrać
    Na początku chciałem Termera instalator przekonuje do Viessmann.
    W Termecie mogę regulować krzywą grzania jak chcę.
    Natomiast w Viessmann prostą grzania chyba w bardzo ograniczonym zakresie czy w/w kotle mogę regulować pochylenie krzywej w instrukcji tego nie znalazłem.

Proszę o radę co wybrać?
  • Buderus
  • Helpful post
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Obowiązkowo płukanie instalacji chemią, dobry filtr z separatorem magnetycznym i inhibitor korozji.
    Do starszej instalacji weź Silvera, kocioł prosty, mało awaryjny tani i dobry, bez bajerów typu komfort, ale da się to ustawić wg krzywej grzewczej + czujnik zewnętrzny + ew, regulator pokojowy .
    Zmiana kotła nie wiele Ci zmniejszy zużycie gazu, bo to zależy głównie od strat w budynku. Małe oszczędności powinieneś zauważyć w okresach przejściowych, gdy dobry kocioł będzie modulował powiedzmy od 3 kW wzwyż, a nie taktował.
    I tu patrząc na Wiessmana chcesz przepłacić 1,5 x za kocioł który moduluje dopiero od 6,5 kW do 24?
    Termet zaczyna od 3 kW do 20 lub 25 zależnie od mocy. Jest tańszy w zakupie, serwisie, częściach i ma lepsze parametry.
  • Buderus
    kmarkot
    Level 21  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Instalacje płukałem w ubiegłym roku przed sezonem grzewczym AGA-SCI środek do czyszczenia instalacji C.O.
    I napełniono instalację używając Inhibitor korozji do instalacji C.O. Osadów AGA-IK.
    Czy wymiana pieca da oszczędności ok. 20%
    W planach jest jeszcze docieplenie stropu betonowego poddasza, teraz 10 cm wełny chcę dołożyć pod wełnę 20 cm styropianu.
  • Helpful post
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    kmarkot wrote:
    Czy wymiana pieca da oszczędności ok. 20%

Jest to możliwe, ale przy zmianie sposoby sterowania temperaturą w domu.
    Ale więcej da:
    kmarkot wrote:
    docieplenie stropu betonowego poddasza, teraz 10 cm wełny chcę dołożyć pod wełnę 20 cm styropianu.
    kmarkot
    Level 21  
    Piec wymieniony w połowie stycznia i zostało docieplone poddasze . Zdecydowałem się na Termet Ecocondens Gold Plus 25 dwu funkcyjny+ czujnik temperatury zewnętrznej ,bez System Comfort bo był niedostępny . Kupiłem piec dwufunkcyjny gdyż był tańszy niż jednofunkcyjny .
    W trakcie montażu pieca wpadłem na pomysł wpięcia szeregowo CWU pieca Termet i CWU Ariston 80 litrów .
    W ten sposób mam nieograniczoną ilość ciepłej wody użytkowej ,której czasami brakowało przy cztero osobowej rodzinie.
    W Termecie ustawioną mam temperaturę 55'c a ,Aristonie nieco niższą przez co wcale się nie uruchamia,.
    Zużycie gazu też spadło z 14 do 11m3.
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    kmarkot wrote:
    W Termecie ustawioną mam temperaturę 55'c a

Po co Ci az taka duża temperatura? Obniz i sprawdź zachowanie kotła, bedzie dłużej grzał z niższa temperaturą , co da przyjemny efekt ciągle ciepłych grzejników i zużycie gazu spadnie.