Jaki kocioł wybrać:
Viessmann vitodens 50-w 24 kW + czujnik temperatury zewnętrznej.
Termet Ecocondens Gold Plus 25 + System Comfort + czujnik temperatury zewnętrznej.
Dom stary z lat 80, ocieplony 10 cm wełny + pustka dylatacyjna, 160 m2 powierzchni użytkowej + podpiwniczony 80 m2.
Instalacja C.O. stara z lat 80, grawitacyjna, grzejniki stalowe.
Przy obecnym piecu Filiberti ARGO 25 kW ustawionej temperaturze zasilania grzejników 55'C i temperaturze powrotu 40'C temperaturze zewnętrznej -2'C w domu mam 21'C. Temperatura wylotu spalin 40'C
Problem w tym, że piec Zużywa 14 m3 gazu na dobę.
Na chwilę obecną mam oddzielny piec CWU Ariston 80 litrów kupiony w ubiegłym roku.
Proszę o radę co wybrać
Na początku chciałem Termera instalator przekonuje do Viessmann.
W Termecie mogę regulować krzywą grzania jak chcę.
Natomiast w Viessmann prostą grzania chyba w bardzo ograniczonym zakresie czy w/w kotle mogę regulować pochylenie krzywej w instrukcji tego nie znalazłem.
Proszę o radę co wybrać?
Viessmann vitodens 50-w 24 kW + czujnik temperatury zewnętrznej.
Termet Ecocondens Gold Plus 25 + System Comfort + czujnik temperatury zewnętrznej.
Dom stary z lat 80, ocieplony 10 cm wełny + pustka dylatacyjna, 160 m2 powierzchni użytkowej + podpiwniczony 80 m2.
Instalacja C.O. stara z lat 80, grawitacyjna, grzejniki stalowe.
Przy obecnym piecu Filiberti ARGO 25 kW ustawionej temperaturze zasilania grzejników 55'C i temperaturze powrotu 40'C temperaturze zewnętrznej -2'C w domu mam 21'C. Temperatura wylotu spalin 40'C
Problem w tym, że piec Zużywa 14 m3 gazu na dobę.
Na chwilę obecną mam oddzielny piec CWU Ariston 80 litrów kupiony w ubiegłym roku.
Proszę o radę co wybrać
Na początku chciałem Termera instalator przekonuje do Viessmann.
W Termecie mogę regulować krzywą grzania jak chcę.
Natomiast w Viessmann prostą grzania chyba w bardzo ograniczonym zakresie czy w/w kotle mogę regulować pochylenie krzywej w instrukcji tego nie znalazłem.
Proszę o radę co wybrać?