Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sofar Solar 4,4KTL-X rozbudowa instalacji PV

electri_city 09 Jan 2022 11:54 2925 23
    electri_city
    Level 3  
    Czesc,

Mam instalacje 13 paneli Q-CELLS Half Cut po 345W kazdy, co daje 4485kWp w jednym stringu i MPPT. W najlepszych momentach, tj. maj 2021 roku instalacja produkowala ok. 31kWh, wiec sporo mniej niz moc PV - za pewne z powodu odchylenia okolo 18% od poludnia.

Teraz - poki minimalna produkcja - chcialbym dolozyc 3 panele, co daloby moc PV 5520kWp. Pytan pare do znawcow tematu:
    1. Czy nie strace gwarancji, jak bedzie na jednym MPPT wiecej niz 4500W? Wedle dokumentacji max. na jedny MPPT to wlasnie 4500W. Obecnie wynosi ona 10 lat, wiec wazny to aspekt :)
    2. Czy lepiej rozbic na dwa MPPT, by na kazdym MPPT bylo mniej niz 4500W? Wtedy w jakiej konfiguracji paneli? Czy to nie wplynie jednak na negatywnie na produkcje?
    3. Wiem, ze przewymiarowanie bedzie spore, ale wziawszy pod uwage ze sporo ucieka (pierwszy akapit), to wyjatkowo rzadko powinny byc obciecia wyprodukowanej energii.
    4. Dobierajac panele moze byc innej marki, ale o tej samej mocy? Te Q-CELLS G6 345W sa juz niedostepne, ale sa inne po 345W.

EDIT:
    Jeszcze mala edukacja, czytam specyfikacje Sofar Solr 4,4KTL-X, czy sie roznia?
    Znamionowe napięcie wejściowe 600 V
    Zakres napięcia zasilania 160V-960V

I ktore mam mnozyc, jak chce sprawdzic, czy przy tych 16 panelach nie przekrocze dopuszczalnego V falownika? To tez ze specyfikacji, ale paneli:
    Napięcie Jałowe 40,49 V
    Napięcie w punkcie MPP 34,25 V
    Bo to jednak roznica 16 x 30, a 35V.

Dziekuje!
    Bartek19957
    Level 21  
    Po pierwsze- jeśli robiła to firma i udzielali gwarancji no to na chłopski rozum wydaje mi się, że jakakolwiek ingerencja będzie powodować utratę gwarancji. Wiadomo- udzielali jej na stan pozostawiony a nie na to co sobie ktoś "dorobi" . Ale to tak na chłopski rozum tylko.
    Dwa- karta katalogowa w dłoń i wszystko Ci powie. Jakie maksymalne obciążenie jest w stanie falownik wytrzymać. Nie chodzi nawet o moc bo jeśli będzie za dużo to on i tak nie przepuści. Chodzi o volty bo powyżej nich już falownik można zepsuć. W karcie od falownika będzie ile max wytrzyma.
    Trzy- nie ma znaczenia czy jeden string czy dwa. To tylko inny punkt śledzenia dla falownika i nic poza tym.
    Jeśli chodzi o przewymiarowanie to można go przewymiarować do 50% mocy. Szacuje się że 20% jest najlepsze i osiąga najlepszą sprawność. Mało tego- nawet falownik powinien być obciążony bo lepiej pracuje.
    Cztery- przy dokupywaniu paneli innej firmy to nic się nie stanie tylko kup zbliżone parametry mocą i voltem do tych Twoich i będzie ok
    electri_city
    Level 3  
    Bartek19957 wrote:

Jeśli chodzi o przewymiarowanie to można go przewymiarować do 50% mocy.

Mozesz zrodlo podeslac dla tych 50%?

Dodano po 2 [minuty]:

toolpusher wrote:
    Tak na szybko:
    Śmiało dokładaj i to w jednym stringu. Ja mam 6,5kWp na ty samym falowniku i 19 paneli na 1 MPPT. Nominalne napięcie to takie w którym falownik osiąga najwyższa sprawność. Tutaj gościu sprzedaje 3 panele dokładnie jak Twoje:
    <linku_nie_moge_wstawic_jako_nowy_uzytkownik>l

Widzialem, to ogloszenie, ale dziekuje :)

BTW, nie dosc ze przekroczyles max MPPT 4500W dla tego falwonika, to jeszcze max dla PV wedlug specyfikacji, nie straciles w tym momencie gwarancji?
    Wedlug specs:
    Zalecana moc wejściowa PV: 5860Wp,
    Maksymalna moc DC dla pojedynczego MPPT: 4500W,

Dodano po 22 [minuty]:

@toolpusher czytalem Twoj wpis tutaj, https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=19404948#19404948

Wszystko w porzadku po tym przestawieniu zworki na 6,6, po pol roku? Nie przegrzewa sie inwerter? Zadne podejrzane komunikaty nie pojawialy sie od momentu przestawienia? Robiles to wlasne ryzyko, gwarancje za pewne tez po tym utraciles.

Wynikaloby z tego, ze bebechy tych Sofar Solar KTL-X do 6,6kW sa takie same, tylko zworka zmienia sie jego parametry pracy.
    Bartek19957
    Level 21  
    Źródło to karty katalogowe od falowników. Widziałem ich w życiu już sporo. Np masz falownik 6000 W a na karcie max obciążenie to 9000. 50% z 6000 to 3000 co nam daje 9KW. Taki przykład.
    04.21
    Level 9  
    Witam
    To że miałeś mniejszą moc paneli nie jest związane z przesunięciem o 18 stopni
    te panele w warunkach NMOT uzyskują moc około 3700 Wat
    Tak z ciekawości czytałem dane techniczne tego falownika jakie są na polskich stronach to ręce opadają
    np max. natężenie wejściowe 1000V
    max. napięcie załączania 180V
    i to wszystko jest na stronie Sofarpoland.
    a teraz parametry na stronie producenta
    max.moc rekomendowana 6000Wat
    prąd 1/1 15A/15A
    napięcie znamionowe 650V
    masz dwa stringi przecież mogą pracować równolegle i temat z głowy.
    Dla pewności można sprawdzić czy falownik ma opcje ustawiania ilości stringów które pracują.
    Ostatnia sprawa obliczania napięcia w pętli otwartej zawsze powinno się to obliczać na podstawie współczynnika temperaturowego w
    twoim przypadku z danych katalogowych przy 16 panelach będziesz miał 734,26848V napięciowo jest ok .
    Jeżeli producent podaje napięcie znamionowe pracy np. w tym falowniku 650V to warto zbliżyć się do tego napięcia akurat przy 16 panelach masz idealne warunki w warunkach NMOT będziesz miał napięcie około 530V.

Pozdrawiam
    toolpusher
    Level 23  
    Akurat moc wejściowa to najmniej ważny aspekt pracy falownika. Podane moce są tylko orientacyjne. Zresztą pisałem do Sofara centrali i mi to potwierdzili. Bo to wszystko zależy od położenia generatora. 5000Wp na południe i na WE to przecież nie to samo. Liczy się tylko prąd i napięcie. Falownik chodził w lecie na przestawionych zworkach w jesieni wracam do nominału. Nic się nie przegrzewa ale ze względu na to, że nie mam zachowanej odległości od sufitu będę zakładał wentylator. Akurat mam taki zbędny komputerowy 120mm 5V z regulacją obrotów.
    04.21
    Level 9  
    Witam

Zgadza się mam instalację W-Z moc 10Kwp natomiast falownik ma moc 6KW

Fronius SYMO 8.2-3-M 10 do MPPT1 + 10 do MPPT2 8,2 kW 72 % 5172,13 kWh -0,5% 862,02
    Fronius SYMO 7.0-3-M 10 do MPPT1 + 10 do MPPT2 7,0 kW 84 % 5184,24 kWh -0,3% 864,04
    Fronius SYMO 6.0-3-M 10 do MPPT1 + 10 do MPPT2 6,0 kW 98 % 5197,68 kWh maks. 866,28
    Fronius SYMO 5.0-3-M 10 do MPPT1 + 10 do MPPT2 5,0 kW 118 % 5195,18 kWh 0,0% 865,86
    Fronius SYMO 4.5-3-M 10 do MPPT1 + 10 do MPPT2 4,5 kW 131 % 5196,03 kWh 0,0% 866,00
    Fronius SYMO 3.7-3-M 10 do MPPT1 + 10 do MPPT2 3,7 kW 159 % 5147,44 kWh -1,0% 857,91
    Fronius SYMO 3.0-3-M 10 do MPPT1 + 10 do MPPT2 3,0 kW 196 % 5003,66 kWh -3,7% 833,94

z tych danych bardzo ładnie widać uzyski dla falowników w stosunku do ich przewymiarowania to są dane do instalacji 6KWp W-Z

Dodano po 2 [minuty]:

Tu jeszcze uzyski z tej instalacji skierowanej na południe

Fronius SYMO 8.2-3-M 20 szt. do MPPT1+2 8,2 kW 72 % 6184,67 kWh -0,6% 1030,78
    Fronius SYMO 7.0-3-M 20 szt. do MPPT1+2 7,0 kW 84 % 6203,74 kWh -0,3% 1030,96
    Fronius SYMO 6.0-3-M 20 szt. do MPPT1+2 6,0 kW 98 % 6220,21 kWh maks. 1036,70
    Fronius SYMO 5.0-3-M 20 szt. do MPPT1+2 5,0 kW 118 % 6187,04 kWh -0,5% 1031,17
    Fronius SYMO 4.5-3-M 20 szt. do MPPT1+2 4,5 kW 131 % 6111,31 kWh -1,8% 1018,55
    Fronius SYMO 3.7-3-M 20 szt. do MPPT1+2 3,7 kW 159 % 5834,51 kWh -6,2% 972,42
    Fronius SYMO 3.0-3-M 20 szt. do MPPT1+2 3,0 kW 196 % 5405,12 kWh -13,1% 900,85
    electri_city
    Level 3  
    toolpusher wrote:
    Falownik chodził w lecie na przestawionych zworkach w jesieni wracam do nominału.

Jesieni? Tu sie zgubilem :) Tzn. teraz jak masz ustawione, tj. zima? A jak miales na jesieni i latem?

Kiedy najefektywniej byloby zmienic te zworki? Jak dobrze rozumiem, gdy przewymiarowanie jest zbyt wysokie i nie chcemy by ucinalo czesci produkcji. Jakis inny jeszcze moment?
    toolpusher
    Level 23  
    Przestawiam na wiosnę i jesień. Jak widzę że już nie osiąga dużych mocy więcej niż 4.4kW to wracam do nominału. A na wiosnę z powrotem na 6.6kW. Źle się wyraziłem.
    electri_city
    Level 3  
    @toolpusher jeszcze jakbys mogl doprecyzowac kwestie maxymalnego MPPT dla tego falownika. Wynosi ona 4500W wedle specyfikacji, 16 paneli przewyzszaloby ta wartosc, jak u Ciebie zreszta w PV. Nie jest to problemem dla falownika?
    toolpusher
    Level 23  
    Już Ci pisałem tak jak inni koledzy. Jest wartość zalecana ze względu na ograniczenie mocy po stronie AC. Po co montować 10kWp Dc jak i tak jest tylko 4,4kW po AC. Falownik widzi prąd i napięcie i na tej podstawie wylicza moc DC. Jeśli żadna z tych dwóch wartości nie jest przekroczona według karty falownika to jest OK. Dlatego liczy się najwyższe spodziewane napięcie po stronie DC uwzględniające współczynnik temperaturowy dla najniższej spodziewanej temperatury czyli u nas np. -25C. Poza tym jak zobaczysz są różne karty stare i nowe gdzie są różne wartości mocy generatora PV. Sofar sam na przestrzeni czasu podwyższał moc wejściową. Jak widzisz po moim przykładzie falownik jest przystosowany również działać jako 6.6kW. Więc jak lubisz numerki to zobacz jaka jest moc wejściowa dla 6.6kW.
    electri_city
    Level 3  
    Dostalem emaila z Sofar Solar, ze 4500W na 1 mppt nie może zostac przekroczone, bo pojawi się błąd o przekroczeniu mocy, a te 16 paneli po 345W przekracza te 4500W dla jednego MPPT. U Ciebie ten blad @toolpusher nie pojawil sie, bo ustawiles odpowiednio zworki od wiosny do jesieni, zeby pracowal jako 6,6kW? Pytam, bo poczatkowo, z Twojej pierwszej odpowiedzi wnioskowalem, ze nie musze nic przestawiac (wtedy jeszcze mowy o tym nie bylo :) ) i moge na jednym stringu i jednym MPPT miec te 16 paneli.
    prose
    Level 35  
    electri_city wrote:
    bo pojawi się błąd o przekroczeniu mocy
    Niema takiego błędu o mocy, nawet w instrukcji.
    błąd wywali gdy przekroczy się napięcie i prąd z pv.
    toolpusher
    Level 23  
    Pokaż tego maila bo nie wierzę.

Tu jest moje pytanie do Sofar Polska (marzec 2020):
    Dzień dobry,
    Ponieważ będą rozbudowywał instalację chciałbym się upewnić co do odpowiedzi nr 2.
    Najnowszy katalog podaje moc DC 5860W dla 4,4KTL-X . Rozumiem, że jest to maksymalna moc jaką można podłączyć do falownika bez utraty gwarancji uwzględniająca przewymiarowywanie tak jak Pani pisała. Czyli instalacja np. 6,2kW a taką planuję jest już poza zakresem?
    Rozumiem też, że przy jednym stringu i tak dużej mocy  blisko 6kW trzeba obciążyć obydwa MPPT w trybie pararrel czy niekoniecznie.

A tu odpowiedź:
    Dzień dobry,

Przekroczenie, o którym Pan pisze, jest dopuszczalne, pod warunkiem, że nie przekroczy Pan napięć i prądów. Najlepszą opcją jest obciążenie dwóch truckerów. Ustawienie trybu wejścia zależy od tego czy panele będą na tej samej połaci dachu czy nie. Może Pan również podłączyć wszystko na jeden trucker, używając trójnika.
    electri_city
    Level 3  
    Wycinek emaila do Sofar Solar, service.pl(malpa)sofarsolar.com:

Jeszcze wracajac do tych 5860kWp jako max dla PV. Obecnie mam 4485kWp instalacje, chce zwiekszyc na tym samym jednym stringu i MPPT o 3 panele co da 5520kWp (16 paneli po 345W kazdy), czy wtedy strace gwarancje wziawszy pod uwage, ze maks dla jednego punktu MPPT to 4500W? Wedle dokumentacji ze strony Sofar Solar, https://www.sofarsolar.com/product-detail/448/sofar%204.4KTL-X max dla jednego punktu to 4500W, a u mnie byloby to 5520kWp.

Odpowiedz:

service.pl(malpa)sofarsolar.com
    pon., 10 sty, 11:49 (1 dzień temu)
    do mnie

4500W na I mppt nie może być przekroczone, pojawi się błąd o przekroczeniu mocy, można użyć drugiego mppt, tylko 3 panele na osobnym mppt to będzie za mało aby string wystartował. Trzeba będzie rozłożyć wtedy panele tak aby drugi string miał co najmnej 6 paneli.

Temu pytam, chcialem wysluchac dwoch stron i wyjasnic niejasnosci.
  • Helpful post
    AT PRO
    Level 19  
    electri_city wrote:
    Dostalem emaila z Sofar Solar, ze 4500W na 1 mppt nie może zostac przekroczone, bo pojawi się błąd o przekroczeniu mocy, a te 16 paneli po 345W przekracza te 4500W dla jednego MPPT.

Zaklej albo pościeraj napisy na panelach ile mają mocy, falownik nie będzie tego widział i nie wywali błędu. :wink:

A na poważnie to piszą ci powyżej koledzy, że ważne jest natężenie i napięcie, przekroczenie mocy skutkuje tylko obcięciem produkcji w sprzyjających warunkach. Przy dzisiejszej pogodzie możesz i 20 kW podłączyć i ci nie przekroczy mocy falownika.
  • Helpful post
    toolpusher
    Level 23  
    Dokładnie ja mam 6,5kWp na jednym stringu i hula aż miło napięcie pracy 660-680V przy 19panelach na 4.4KTL-X. Żadnych błędów nie pokazuje.
    Oczywiście wykres z dnia dzisiejszego jest nieprawidłowy bo do 14:00 była wyłączona strona AC. Na drugim wykresie widać pik maksymalny.
  • Helpful post
    prose
    Level 35  
    electri_city wrote:
    4500W na I mppt nie może być przekroczone, pojawi się błąd o przekroczeniu mocy, można użyć drugiego mppt
    Sprawdziłeś to? Pokaż mi ten błąd, jaki ma numer ID?

Dodano po 1 [minuty]:

Ja sprawdziłem i żadnego błędu nie będzie.
    electri_city
    Level 3  
    Nie mam na czym sprawdzac, jeszcze nie mam 16 paneli, tylko 13 i jest ponizej 4500W na 1 MPPT.

Dziekuje Panowie za Wasze cenne komentarze.
    04.21
    Level 9  
    Witam

Napięcie to w zasadzie nie ma znaczenia jeżeli te modele mają ze sobą współpracować wydajność prądowa jest podobna przy łączeniu szeregowym to jest najważniejszy parametr.

Pozdrawiam
    toolpusher
    Level 23  
    electri_city wrote:
    Hej,

Czy ktoś moglby spojrzec czy te moje panele, Q CELLS Q.PEAK DUO-G6 345
    https://www.hewalex.pl/pliki/preview/karta-produktu-panel-q-cells-qpeak-duo-g6-345.pdf moglybyc z tymi,
    JAM60S10-345
    https://manitusolar.pl/wp-content/uploads/202...arta-katalogowa-JA-Solar-JAM60S10-330-350.pdf , pod katem V, A?

Dzieki.

A masz gdzie kupić te JA Solar. Ja ostatnio szukałem aby dokupić i ciężko było.
    electri_city
    Level 3  
    Na olx jest oferta, ale sprzedaje gosc w calosci, 20 paneli.