Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kuchenka elektryczna AMICA - przestaje grzać piekarnik

elab 03 Nov 2005 22:04 20277 3
Wago
    elab
    Level 11  
    Witam pięknie,
    w mojej kuchence AMICA z płytą ceramiczną - typ: EHK.834TkKDHOSrL (rok produkcji 2003) prawie od nowosci mam taki problem:
    w pewnym momencie przestaje grzać piekarnik - zauważyłam to głównie dla programu "ciasto". Nagrzewa się do żądanej temperatury, wkładam placek, wszystko wygląda ładnie, a w pewnym momencie zauważam, że słupek temperaturowy maleje. I czasem nie ma siły, żeby "zmusić" piekarnik do tego, aby grzał - przełączanie, wyłączanie nic nie daje - a czasem jakoś "chwyci". Sytuacja taka nie jest powtarzalna, niestety. Czasem piekarnik działa pięknie.
    Niestety, uszkodzenie pojawiło się tuż po upływie okresu gwarancyjnego. Jest to kuchenka do zabudowy, prawie rok stała niepodłączona, czekała na kuchnię.
    Wezwany serwisant najpierw nie bardzo wiedział, co poradzić - akurat wtedy piekarnik pracował OK - a potem zadzwonił z informacją, że uszkodzony jest zegar i naprawa będzie kosztowała ok. 500 zł.
    Czy ktoś na Forum spotkał się może z takim problemem? Będę niezmiernie wdzięczna za każdą poradę.
    Z góry pięknie dziękuję i serdecznie pozdrawiam z Krakowa
    Ela B.
  • Wago
    rangi
    Level 18  
    Wydaje sie, że to może być zegar, być może coś nie łaczy /np. zimny lut/ a jezeli jest podłaczony na trzy fazy to sprawdź czy na wejściu do piekarnika są dobrze przewody dokrecone.
  • Wago
    80arturr
    Level 18  
    Ciężko tak gdybać na odległość z tego co czytam to może to być uszkodzenie przekażnika w zegarze tego do którego idzie czerwony przewód. Trzeba by obejrzeć czy obudowa ego przekażnika wokół styków wychodzących z góry jest nadpalona jeśli tak to pewnę że przekaźnik jest do wymiany można by go tak czy tak wymienić bo raczej to on jest powodem.
    elektron888
    Level 12  
    witam,
    mam pytanie ;
    czy ktoś dysponuje instrukcją obsługi do kuchenki elektrycznej AMICA typ EHK2734TeBL ?
    A może jakiś link do stronki z instrukcją,
    będę wdzięczny,
    pozdrawiam
    elektron888:?: