Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ZgemmaH9 Twin - OpenATV przestał działać po "skanowanie automatyczne"

bobo20x 10 Jan 2022 20:42 1071 12
    bobo20x
    Level 3  
    Witam,
    Tuner Zgemma H9 Twin na nim openATV. Działało wszystko dopóki kogoś wyobraźnia nie poniosła i próbował naprawić działające funkcją "skanowanie automatyczne". Po użyciu tej funkcji nie działa żaden kanał z wyjatkiem TVP Info, TELE 5 i może jeszcze coś.
    Pytanie brzmi czy można to jakoś łatwo naprawić czy trzeba wgrać wszystko od nowa? Zaznaczę, że jeżeli chodzi o tunery sat to dopiero się o nich uczę, także prosił bym o w miarę prostą odpowiedź.

Dziękuję i pozdrawiam
    roman_partyka
    Level 21  
    Co znaczy żaden kanał nie działa? I o które kanały chodzi?
    bobo20x
    Level 3  
    Nie działa, znaczy nie ma obrazu ani dźwięku. Pokazuje jaki program leci i info na temat, ale jest czarny ekran. Z całej listy obraz i dźwięk jest tylko na TVP Info i Tele 5 (jeżeli chodzi o polskie kanały, reszty nie sprawdzałem).
    Anonymous
    Level 1  
    bobo20x
    Level 3  
    Sęk w tym, że to nie ja zrobiłem żeby działało. Dopiero się uczę jak to zrobić, a osoba co to poprzednio ogarnęła to nie ma z nią kontaktu. Jakiś pomysł jakie te parametry powinny być?
    andpol 33
    Level 38  
    Nie działa bo nie płacisz legalnego abonamentu. Pegasus już Cię namierza.
    Anonymous
    Level 1  
    roman_partyka
    Level 21  
    Może chińczyk go odciął i OSCAM nie działa? Trzeba znowu zainwestować 15zł na rok...
    Anonymous
    Level 1  
    bobo20x
    Level 3  
    goralpm wrote:

Zależy jakie LNB masz i ile.
    Wejdź w zakładkę "tuner configuration" i popatrz czy to co tam jest, odpowiada stanowi faktycznemu.
    Ale pierwsze co zrób to sprawdź inne kanały (nie Polskie) czy działają.
    Mam na myśli kanały FTA, jak Aljazeera, czy RT. Zresztą kanałów FTA jest dużo.

Kanały FTA działają, a przynajmniej większość bo wszystkich nie sprawdzałem bo jak napisałeś jest ich dużo.
    Nie do końca rozumiem o co chodzi z tym LNB, bo nigdzie tego nie znalazłem. Pamiętam, że w tunerze NC+ było to gdzieś tam gdzie ustawienia satelity i siła sygnału czy coś takiego, ale tu tego nie znalazłem.

goralpm wrote:

Prędzej namieszał i sam się odciął:) Dlatego napisałem, by sprawdził inne kanały FTA.

Też to obstawiam :roll: Dzięki, że poświęcasz czas żeby pochylić się nad tematem.
    Anonymous
    Level 1  
    kiko80
    Level 27  
    Naciśnij niebieski przycisk na pilocie potem jeden w dół na softcam i ok i restart cccam lub oscam w zależności tam masz. Ewentualnie na komputerze wklep ip tunera i port czyli ip:8888 i tam zobacz czemu nie działa ewentualnie tak restart oscama zrób
    bobo20x
    Level 3  
    kiko80 wrote:
    Naciśnij niebieski przycisk na pilocie potem jeden w dół na softcam i ok i restart cccam lub oscam w zależności tam masz. Ewentualnie na komputerze wklep ip tunera i port czyli ip:8888 i tam zobacz czemu nie działa ewentualnie tak restart oscama zrób

Nie pomogło.

goralpm wrote:
    Kanały FTA ci działają, nie działają kanały premium - te płatne.
    Wniosek mój taki (na odległość), że nieopatrznie usunąłeś sobie uprawnienia do tych kanałów.
    Musisz skontaktować się z osobą która ci to instalowała czy wysłała i poprosić o pomoc w ustawieniu. Jak ktoś jest 'ok" to ci pomorze za free.
    Jak nie, to pozostaje ci samemu przy kombinować, trudne to nie jest, nawet drogie nie, w tym wątku, ktoś podał cenę ;)
    Ale ja bym najpierw uderzył do instalatora czy sprzedawcę, który sprzedał ci Zgemma'na już skonfigurowanego.

Dzięki wielkie. Będę coś dalej kombinował, może już bardziej nie zepsuje :roll: