Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Problem z odpalaniem palnika głównego Junkers WRDP11-2

TURBINA 11 Jan 2022 18:46 318 6
    TURBINA
    Level 11  
    Witam wszystkich ,
    Mam problem z przepływowym podgrzewaczem wody Junkers WRDP11-2. Problem polega na braku zapłonu głównego palnika gazowego. Po odkręceniu wody iskrownik zapala pilota po czym iskrownik się wyłącza. Pilot pali się około 2-3 sekund i gaśnie. Cała procedura powtarza się dwu lub trzykrotnie. Membrana wodna oraz cały zespół wodny są w bardzo dobrej kondycji. Wyczyściłem zespół iskrownika oraz element elektrody jonizującej. Po zachowaniu iskrownika wnoszę, że elektroda poprawnie rozpoznaje płomień pilota gdyż w momencie zapłonu iskrownik się wyłącza. Proszę o informację jakie warunki powodują otworzenie zaworu gazowego głównego palnika. Dodam, że baterie są nowe, iskrownik reaguje natychmiast po odkręceniu wody. Autoryzowany serwis firmy Junkers był już dwukrotnie, wymienił rzekomo zawieszający się zawór gazowy ( zielony ) jednak problem nadal występuje a panowie z serwisu chyba są bezradni.
    Przemko21
    Level 26  
    TURBINA wrote:
    element elektrody jonizującej
    to jest najczęstszy problem. Wymień na nowy.
    Wyskakują jakieś błedy?
    TURBINA
    Level 11  
    W tym sęk, że nie. Wydaje mi się, że układ zapłonowy działa poprawnie. Jak tylko odłączę przewód od elektrody iskrownik podaje iskrę bez przerwy. Przy wpiętej elektrodzie jak pojawi się płomień pilota iskra natychmiast zanika. Pomierzyłem układ zabezpieczający przed przegrzaniem i cofaniem się spalin. Rezystancja tej pętli to poniżej 2 omów. Wydaje się, że nic więcej nie wpływa na procedurę rozruchową.
    Ktoś może dobierał się do wnętrza automatu startowego takiego piecyka ? Główny zawór odpowiedzialny za doprowadzenie gazu do głównego palnika jest połączony mechanicznie z membraną od grupy wodnej - czy może to jeden z tych elektrozaworów widocznych po zdjęciu obudowy ?
    TURBINA
    Level 11  
    Hey everybody rzuci ktoś pomysłem co mógłbym jeszcze sprawdzić ??? Morze coś w automacie palnika pomierzyć ? Nie chcę rozbierać grupy gazowej gdyż nie jestem saperem. Jak mają zachowywać się dwa widoczne po demontażu obudowy elektrozawory ?
    Przemko21
    Level 26  
    TURBINA wrote:
    y. Przy wpiętej elektrodzie jak pojawi się płomień pilota iskra natychmiast zanika

nie widzi wartości płomienia i gaśnie.
    TURBINA
    Level 11  
    Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy. Chodzi mi o sytuacje gdy iskrownik działa i pojawia się płomień na pilocie wówczas następuje wyłączenie iskrownika. Gdy wypnę elektrodę rozpoznającą zapon pilota iskrownik nadal jest uruchomiony pomimo, że pilot jest odpalony. Po tej sytuacji wnioskuję, że elektroda działa poprawnie. Wymieniłem cały zestaw iskrownika na inny. Jest ten sam efekt. Zapłon pilota po trzech iskrach a później brak gazu na głównym palniku. Zawór odpowiedzialny za zasilanie głównego palnika nie otwiera się.
    TURBINA
    Level 11  
    Podgrzewacz został zastąpiony nowym firmy Vaillant. Niedziałające urządzenie sprzedałem jako dawca organów.